login |

Pilot-mustra: Murphy Brown – 11×01

2018. 09. 29. 14:07 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

Think before you tweet, Mom. Shows have been canceled for less.

Nem fogom elintézni azzal a CBS 20 év után feltámasztott klasszikus komédiáját, hogy azért nem jött be, mert nem ismertem az eredetit (itt nézhető, ha valakit érdekel) és egy kicsit sem érdekelt a folytatás, hiszen az, hogy az általam, számokban nyilván nem kifejezhetően (0% vs 0%), mégis sokkal kevésbé várt Roseanne rebootja abszolút bejött, végignéztem a teljes első évadot. A Murphy Brown viszont totál érdektelen volt.

MURPHY BROWN – 1×01 – 2/10

Már az olyan külsőségek sem voltak annyira nyerők, mint a majdnem 30 perces játékidő, illetve az, hogy a közönség (vagy “közönség”?) nevetése a leggagyibb, magyar szinkronos konzervkacajokat idézte, amikor mindig ugyanazt a track-et teszik a poénok alá, nem pedig az eredeti, élőt. Fura mód később már élőbb volt a közönség, de ez a szitkom minden porcikájával a 90-es években ragadt. És ezen az sem változtatott, hogy élő Twitter-anyázásba bonyolódott benne a főszereplő az amerikai elnökkel.

A Murphy Brown egy tévéműsoros komédia, melynek kábeles reggeli hírmagazint vezető főhőse egy elég erős politikai nézőponttal rendelkező tényfeltáró újságíró. Legalábbis az volt a 30 évvel ezelőtt indult eredetiben, és nyilván most is az. Ő szedi össze régi csapatát, hogy a két éve megváltozott amerikai viszonyok közepette ismét hallathassa a hangját. Mert Donald Trump győzelmét ő is nagyon megszenvedte. Lelkileg.

Értelemszerűen az ember előnnyel indul, ha rég nem látott ismerősként köszöntheti ezeket a csapattagokat, üdvözölheti a karakterek között rég nem látott dinamikák ismételt elővételét – ez az, amiből én kimaradtam nagyon, de ettől függetlenül azért találhattam volna legalább egy visszatérő szereplőt nem érdektelennek vagy irritálónak. (A két “újonc” sem volt annyira vicces, de velük nem volt bajom, talán azért, mert az egyiküket például a Limitless, a másikukat pedig az Atypical főszereplőjeként már ismertem.)

A hírműsoros, munkahelyi komponens mellett egyébként van egy családi szitkomjellege is a sorozatnak, hiszen az egyik új szereplő nem is annyira új, hiszen az anyasorozatban is lett gyereke Murphy Brown-nak, itt pedig a fiú már felnőtt, ráadásul tévés, ráadásul pont ugyanabban az idősávban kap műsort, mint az anyja – a Wolf Network-ön, ahol az egyetlen liberális hang lehet.

A sorozat természetesen erősen támaszkodik a politikai poénokra, amikből sokaknak nem lehet elege (én is nézem rendszeresen a Last Week Tonight-ot, a Closer Look-ot vagy Bill Maher-t), de bármennyire is próbál aktuális maradni a Murphy Brown, egy bizonyos fáziskésése biztosan lesz, így poénok terén sem nagyon tud friss maradni. (Azért volt benne egy vicces címeo.)

De ami a nagyobb gond, hogy sokkal hangsúlyosabb a pilotban az, hogy a főhős mennyire dühös a kialakult helyzetre, de annak ellenére, hogy nyilván érthető, hogy sokan így reagálnak, ennyire negatív nézőpont kíséretében sokkal nehezebb betalálni a poénoknak, és nem is nagyon kerül sor erre. Pár tipikus, ezerszer hallott riposzton kívül a saját ötletek csak halkat pukkannak. Lehet, hogy inkább indulatok helyett ésszel kellett volna közelíteni? Mármint az írók nyilván ezt tették és a karakter természetéből fakad az indulatosság, de…

Ha a Roseanne hazai fogadtatásából indulok ki, akkor a Murphy Brown sem fog sok junkie-t érdekelni, de szerintem nem is baj. Maximum a politikai humor megszállottjai találhatják felhőtlenül szórakoztatónak. Én szerintem már a második esélyt sem fogom megadni neki.

7 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2018. 09. 29. 14:53

Pár hete megnéztem az eredeti pilotot, az tetszett. Ez is lecsúszott, de az eredetihez képest nagyon gyengének éreztem. Lehet hülyeség egy epizód alapján megítélnem a többi 200+ részt, de látatlanban megkockáztatom, hogy ez a pilot labdába se rúgott az eredeti sorozathoz képest.

Egyelőre maradok, mert egy SpoilerTV-s ismerősöm, aki már látta a screenereket azt mondta, hogy a 3. rész nagyon jó volt. Egyelőre 5/10 részemről. Ha nem javulna a tovbábbiakban, akkor lehet inkább előkapom az eredetit.

FrankLuck - 2018. 10. 01. 06:13

Botrányosan rossz volt, a két új szereplő miatt elhatároztam, hogy végig fogom nézni a pilotot, de kb. 20 percig bírtam csak, fizikai fájdalom.

goodjohnwin - 2018. 10. 01. 12:32

@Deny – korábban azt rebesgették ezzel a sorozattal kapcsolatban, hogy nem előre lesz felvéve, hanem hétről-hétre, hogy mindig beépíthessenek aktualitásokat – a szakma sem kapott screenert a pilotból.
(erre tudnám a fenti írásban is említett konzervnevetést is fogni, mert amúgy az ilyen szitkomokat tényleg élő közönség előtt veszik fel, ez kivétel lehetett.)

Most akkor mégiscsak előre van felvéve?

winnie - 2018. 10. 01. 12:46

próbáltam utalni fent erre – diane english azt mondta, hogy próbálnak aktuálisak lenni, de ez nem jelenti azt, hogy ne előre forgatnának, cserébe próbálnak örökzöld témákat elővenni.

https://tvline.com/2018/09/21/murphy-brown-revival-spoilers-cbs-diane-english-interview/

sőt, konkrétan:

– You’ve said you want to make the show as timely as possible. How much time actually passes between filming an episode and airing it?
– In the first bunch of episodes, a fairly long period of time.

utána elmondja, hogy ahogy haladnak előre, úgy éri utol magát a forgatás és az utómunka, szóval a 13. rész körül már csak egy hét lesz a forgatás és az adás között.

wirth6 - 2018. 10. 01. 22:51

Hülyeség talán, de nagyrészt azért fogom szerintem nézni, mert az eredetit szerettem (és mert remélem, hogy legalább pár részre majd visszatér Jim is).

bullseye - 2018. 10. 01. 23:58

Just shoot me-t is újraindíthatnák. Bírtam a főszereplőket, talán rá is érnek, és egy divatmagazinnál érdekesebb lenne az, hogy boldogul manapság, mint egy hiradónál.

winnie - 2018. 10. 08. 16:12

1×02: 1/10. Erről nem is akarok nagyon írni, annyira szörnyű volt. Oké, eleinte csak humortalan (a kocsmai részeket lehetne azonnal a kukába száműzni, rém erőltetettek), de az, amit a sajtótájékoztatóval műveltek, nagyon, nagyon kutyába való lemenés. Egyrészt arra gondolok, hogy a kérdéseket összevágták az amerikai elnök szóvivőjének való életbeli reakcióival (pofavágás, random válaszok), másrészt a fullos, in your face kioktatásra, “tanításra”.

Nem azzal volt gond, amit mondani akartak, és lehet, hogy a régi Murphy Brown is csinált ilyet, de épp ez az a szintű tukmálás és prédikálás, ami kontraproduktív, ráadásul ami éjszakai talkshow-ba elfér, hiszen azokat egy délután alatt írják meg, az egy egyhetes írási ciklussal rendelkező sorozatnál nagyon ciki. Mármint, hogy nem futja többre. Verdikt: NEM!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz