login |

How To Get Away With Murder: kezdett az 5. évad – írta Necridus

2018. 10. 01. 22:00 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Egy hatalmas lufi, ami a 40 perces rész negyedénél leeresztett, majd az utolsó negyedben félig újra felfújták. Ezt tudom mondani a HTGAWM 5. évados nyitányára, hiszen az elején mintha az első évadot láttam volna, arra hajazott feszültség, stílus és hangulat alapján, csakhogy utána ellaposodott, átlagossá vált, s a végére ismét robbanni akart.

Hogy ez érthetőbb legyen, máris folytatom spoilerekkel.

Szóval az első 10 perc folyamatosan pörgött, ahogy bemutatták Annalise új, boldog és optimista oldalát, ahogy állásinterjúról állásinterjúra jár, és ahogy ismét órát tart az egyetemen, ami visszahozta az első évados hangulatot. Láthattuk még ezalatt, hogy Frank megfigyeli az újonc Gabriel Maddoxot, valamint hogy mennyire szereti Christophert, Laurel gyerekét, na meg persze a szokásos How To Get Away-es flashforwardot, amiben valaki meghal. Annalise boldogan táncol Oliver és Connor esküvőjén, amikor Frank szótlanul, mégis mindent elmondó tekintettel bámulja Annalise-t: valaki haldoklik, és látjuk, hogy kint a hóban összeesik.

De a jelen 3 hónappal az esküvő előtt játszódik, ami még cseppet sem érződött annyira izgalmasnak. Láthattunk, amint Oliver házat vett Connornak, Laurelnek, Michaelának és önmagának, hogy új életet kezdjenek. Láthattuk, amint Michaela kétségbeesetten keresi Marcus társaságát, akivel még a Scandal-crossoverben akadt össze, hogy Laurel megkereszteli fiát, akinek Annalise és Frank lettek keresztszülei, és azt is, miképp flörtölget Bonnie az új főnökével, mialatt igyekszik kizárni a botrányt, ami az elmúlt években körülölelte életét, inkább egy újat kezd, ahol Annalise és közte egy látszólag normális kapcsolat van.

Mindeközben folyamatosan utalgattak a múltra, amolyan frenemies stílusban, hiszen többször is beszóltak Michaelának, mennyire helytelen, amit Simonnal tett anno, vagy Laurelnek, hogy az anyja eltűnt, és talán ő ölte meg. De azért mégis életük minden egyes percét együtt töltik, nem is beszélve arról, hogy Franket 2 évvel ezelőtt mindenki gyűlölte és a halálát akarta, most meg szinte beleolvad a csapatba. Olyan, mintha mindenki megfeledkeztek volna a többiek bűneiről.

Ezért muszáj kimondanom, hogy még mindig irreális képet mutat az emberi kapcsolatokról a HTGAWM, mert valljuk be, mindannyiuknak van bűne, de gyilkosok, megcsalók, hazugok és kétszínűek, ezért képtelenség, hogy ezek az emberek így is legjobb barátok maradjanak.

Annalise újszerű optimizmusa viszont teljesen elfogadható, hiszen megnyert egy hatalmas pert, így átalakíthatja az egész bírói rendszert. Mégis ez a legnagyobb hátráltató tényező abban, hogy munkát találjon. Végül a Caplan & Gold-nál köt ki – valljuk be, nem volt meglepő, elvégre Tegan állandó szereplőnek lett kiemelve. Michaela egykori főnöke egyértelműen ellenzi ezt.

Viola Davis karaktere volt a legmeghatározóbb az évadnyitóban, hiszen a már emlegetett álláskeresés mellett elkezdett újra az egyetemen tanítani, ahol szinte mindenkit kipaterolt, köztük Ashert is, akinek feltette a kérdést, hogy ismeri-e egyáltalán önmagát, s az ismerős arcok közül maradt Laurel, Connor, Michaela és Gabriel.

Mellette még talán Frank-et emelném ki, aki mintha második főhősként lett volna előttünk, szinte minden jelenetben jelen volt, valamint figyelte Gabrielt, rejtélyes telefonhívásokat intézett, folyamatosan Christopher körül sertepertélt, és megkérte Laurel kezét, aki elutasította, mert nem akarja kihasználni, hiszen nem viszonozza a szerelmet, amit Frank érez – így véget vetett annak a kapcsolatnak, ami kettőjük között ismét kialakulni készült.

Ó! És itt volt nyilván Nate is, akit még mindig feleslegesnek, sőt, már zavarónak tartok, hiszen most is kapott egy szerelmi szálat, amit gondolom csak azért hoztak be, hogy Annalise-t ezzel majd padlóra tudják küldeni. Mellette azért segít Franknek kideríteni, ki is Gabriel Maddox, s így tudjuk meg, hogy valóban Bonnie gyermeke. Frank ezt megtudva közelebb férkőzik hozzá, feltehetőleg az alfahím énje jön majd ki a későbbiekben.

A félig felfújt lufi volt tehát a leánykérés, a flashforwardhoz való visszatérés: láthatjuk, ahogy a haldokló személy a hóban összeesik, előtte ül Christopher egymagában, majd megjelenik Bonnie kisírt szemekkel, befogja a szemét és száját, hogy örökre elhallgasson az, aki miatt most pár hónapokig aggódhatunk.

És ez így szép és jó, hiszen a HTGAWM a stílusához híven megint kíváncsivá tett, ugyanakkor kapásból három főszereplőt kilőttek az évadnyitóban, ezért haragszom is rájuk, hiszen a Bonnie-rajongók máris fellélegezhetnek, ahogy a Frank hívei is.

Az idei évadnyitó számomra az egyik legfurább kezdése volt a sorozatnak: egyszerre untam és élveztem (bár ezt lehet nagyban befolyásolta az, hogy nagy volt a hype számomra a tavalyi évadzáró színvonala után?), a karakterek közül csak 2-3 volt olyan, aki kiteljesedett, aki valóban fontos része volt a résznek, a többit kispadra küldték (Tegan például eddig nem adott okot arra, hogy kiemeljék állandónak), és csak a szokásosát kérhették tőlük az írók, ahogy például Connortól a visszahúzódó, csendes, megtört férfi szerepét, aki már a második évad óta itt van.

6/10 a nyitány, s folytatom, de egyelőre csak a flashforward keltette fel igazán az érdeklődésem, na meg az első évados érzést adó tantermes jelenetek.

10 hozzászólás Ne habozz!

Anni - 2018. 10. 01. 22:22

Nekem is ilyen fele-fele érzésem volt a kezdéssel kapcsolatban.

Annalise-t jó ilyen felszabadultnak látni meg az egyetemi közeg is nosztalgikus. Bár az kicsit vicces, hogy próbál úgy tenni mintha nem kivételezne a kis csapatával mikor mindenki tudja, hogy igen.. egyedül most Asher járt pórul.

Tegan szerintem Annalise miatt lett állandó, ha jól emlékszem a nők iránt érdeklődik.

Az a tippem, hogy Laurel anyja aki haldoklik a hóban.

- T - 2018. 10. 02. 07:49

Jobban nem is érthetnék egyet a leírtakkal!

Nate gyakorlatilag 4 éve felesleges, és eddig Bonnie is totál érdektelen volt számomra, most talán sikerül némi izgalmat kihozni a beindított szálból.

A rész eleji flashforwardnál csak húztam a számat, de a végére sikerült felkelteni az érdeklődésemet. Bár azért az, hogy “mindig” Bonnie az első, akit kihúzhatunk a holtak listájáról, kicsit unalmas.
Még mondtam is magamnak, amikor megláttam a tűsarkú cípős nő lábait a hóban, hogy ez tuti Bonnie lesz.

Mindent összevetve, nekem is az az érzésem, hogy volt már nagyobbat robbantó évadnyitó a sorozat történetében, de nem volt borzasztóan unalmas.
6/10 nálam is.

winnie - 2018. 10. 02. 08:04

“Nate gyakorlatilag 4 éve felesleges, ”

WORD! persze lehetne rá szükség, de ahogy erőltetik és próbálnak neki írni ezt-azt, amiről lerí, hogy csak azért teszik, hogy csináljon valamit…, ehh!

Col-Lector - 2018. 10. 02. 08:53

Hát ebben a nyitányban volt minden, az összes SJW-témát beleemelték, amikkel külön-külön nincs is semmi baj, de ilyen töménységben azért már a ló másik oldala :)
Néhányan kiszőrösödtek a dizájnváltás oltárán, az izgalomfaktor meg közepeske maradt. Nem állítom, hogy a legrosszabb HTGAWM szezonpremier, de akár még mondhatnám azt is.

Timothy - 2018. 10. 05. 09:12

Nekem tettszett az évadnyitó,volt már rosszabb kezdés is sztem. Szeretem ebbe a sorozatba hogy fenn tudja tartani az érdeklődését az embernek. A 2.rész már hozta az 1.évados feelinget nagyon tettszett! A rejtélyek jók,Bonnie is nagyon szerepkört kap,ennek örülök,sztem jó karakter, de Viola Davis természetesen mindent visz! Kivávncsi vagyok hogy most kit nyirtak ki, tippem sincs, de remélem nem az egyik állandót…

Robi - 2018. 10. 06. 00:05

Valaki tudja, hogy ami most az 5.évad 2.résznél a legvégén megy soundtrack annak van címe vagy valahonnan lelehet tölteni azt a soundtrackot ???
Többször hallottam már a sorozatba , de sehol nem találom .. :(

Timothy - 2018. 10. 06. 19:05
Robi - 2018. 10. 06. 23:44

KÖSZÖNÖM NEKED TIMOTHY! De sajnos az a soundtrack amire én gondolok oda nincs feltöltve, már néztem. :(

Timothy - 2018. 10. 07. 22:07

Hát en is meglepődtem…ugy nez ki erre az evadra ujra beindulnak, nagyon tettszik,teljesen első évados feelinget hoz. Szerinted ki most az áldozat? ajánlani akartam egy zenét,keress rá : big part of a big sun. Nekem ez a sorozatbol a kedvencem… ;)

Eva - 2018. 10. 29. 11:51

SPOILER
A harmadik rész után: szóval nem vagyok elragadtatva, hogy a semmiből (de javítsatok ki, ha tévedek!) beráncigálják Bon-Bon testvérét…
A haldoklót 90%-ban nőnek tippelem, vagy Bonnie tervére, vagy Tegan, esetleg Laurel anyja… A fiúk többsége megvan, egyenlőre Ashert és Olivert nem látjuk a túlélők között. Még várom a fejleményeket, de valóban visszahozott valamit az első évad színvonalából.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz