login |

Pilot: Manifest

2018. 10. 01. 20:30 - Írta: human

10 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Nem tagadom, a Manifesthez túl sok érzelmi poggyásszal érkeztem, annyiszor égettek már meg a high concept országos sorozatok az elmúlt évtizedben. Nyilván túldramatizálom, és ha kiugróan ütős lett volna az anyag, akkor továbbra is érdekelne, de ezzel a pilottal nem győztek meg.

Mondjuk legalább a ‘tipikus’ jelző nem süthető rá, ezt mindenképp az előnyök közé kell sorolnom. A történet ugye annyi, hogy egy repülőjárat utasai úgy érzékelik, mintha csak légörvények lettek volna az útjuk alatt, de célba érve azzal kell szembesüljenek, hogy a külvilág számára 5 évre eltűntek.

Már alapból erős a rejtély szál, hiszen a követett karakterek hangokat hallanak, amivel ha nem is csodát, de jót tudnak tenni a világban. Talán. Viszont közben a drámában is erősít a Manifest, hiszen az őket váró családtagjaik, párjaik 5 év alatt elgyászolták őket, és (valamennyire) új életet kezdtek. Ez utóbbi pedig hiába érdekes helyzet, mégis csak ásításra volt részemről elég. Bár ugyanezt a misztikumra is elmondhatom.

Az a helyzet állt elő, hogy a jó nyitónézettség ellenére nem hiszek a sorozat túlélésében, így nincs kedvem időt feccölni bele. Viszont ha esetleg berendelik a folytatást, akkor meg úgyis lesz ezer más néznivaló, nem 22 részes országos drámát fogok pótolni. Ha csak sima dráma lenne, mint az átívelésben gyengébb A Million Little Things, akkor kevésbé zavarna a kaszalehetőség, de itt nincs így. Változom?

Viszont tényleg csak oda tudok visszakanyarodni, hogy túl sok a poggyászom, és amúgy sem ragadtak el. Érdekes az alapfelállás, nem vitatom, de nincs meg benne az ami egy Traveler-ben, vagy Day Break-ben volt már rögtön az elején. Utóbbi amúgy nagyjából lezárt sztori, ha valaki véletlen belenézne.

Sokat írok a saját gondjaimról vele, de igazából távolságtartóbb kritikánk már van róla. Nagyjából egyet is értek azzal. Ha most kapnák rá a sorozatokra, hm, igazából ez nehéz kérdés, hogy akkor nézném-e a Manifestet. A pilot jól van megcsinálva, de valami plusz szerintem hiányzik.

Véleményem szerint a Manifest nem lehet igazi popcorn sorozat, mert ahhoz meg túl sokat kap majd a nyomozós szál, na meg a dráma. Csak hogy összesíthessük az ősz végén, egy 6/10-et azért mégis adnék rá.

10 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2018. 10. 01. 20:52

Idén eddig ez után a pilot után vívódtam a legtöbbet, hogy folytassam-e, de végül inkább nem maradok.

A sztoriban első blikkre van potenciál, de irtózok ettől az országos sorozatos légkörtől. A nyálas párbeszédektől, a skatulyából előhúzott, együttérzően mosolygó karakterektől, a képi világtól… szóval úgy az egésztől.

A másik: egyszerűen annyi kábeles sorozat van, hogy egy gyenge közepes darab is jobb, mint a legjobb országos (oké, van pár kivétel, de azok is csak a szabályt erősítik).

Energiavampir - 2018. 10. 01. 21:14

Nekem az a bajom vele hogy ezt nem lehet sehová kivezetni
Persze biztos lesznek heti megoldandó ügyek, és mint valami Teréz anya belső hangtól vezérelve, mentenek meg akárkiket akármitől..de a fő szálat képtelenség normálisan folytatni..értelmes magyarázata ugye nem lehet, isteni beavatkozás meg ilyenek, az nagyon olcsó megoldás..és unalmas is.
Ebben a sorozatban 1 évad van..ha lenne 2. az már bebukna..szerintem.

winnie - 2018. 10. 01. 21:36

” Ebben a sorozatban 1 évad van..ha lenne 2. az már bebukna..szerintem.”

de épp ez a lényeg, hogy ha nem lehet sehova kivezetni, akkor nagyon sok van benne. a fő szál az emberek élete, hogy miképp dolgozzák fel és hogy megy tovább. ez bármeddig elvihető. arra nyilván nem válaszolnak, hogy mi történt, mert nem lehet rá válasz, ahogy te is írod, akkor meg minek ellőni valamit, ami gagyi lehet? viszont bővíthetik a mitológiát, kiegészíthetik, összefüggésekre mutathatnak rá, stb.

de a lényeg úgyis a karakterek lesznek.

Energiavampir - 2018. 10. 01. 22:04

Ez tiszta sor, csakhogy erre hamar ráunnak majd az emberek..mert a rejtély izgalmas, de azért kell a megoldás :)
és a heti ilyen olyan csodaügyek unalomba fulladnak
karakter fejlődés meg oda juthat, hogy az alapszitu elfelejtődik, és akkor ez egy sima kamaradráma lesz izgalom nélkül..és bukta.

winnie - 2018. 10. 01. 22:12

az emberek általában szeretik a “szappant”, még ha itt nem is konkrét szappanról van szó. legalábbis itt nem hiszem, hogy sajátízlésből érdemes általánosítani. abból már annál inkább, hogy a rejtélyalapú sorozatok hamar besülnek mostanság, és sokszor a pilottal, szóval nem arról van szó, hogy nem tetszik nekik. de persze majd kiderül.

MadAve - 2018. 10. 01. 22:19

A történetben sok a potenciál, nagyon jól elsülhet, de nagyon félre is sikerülhet. Ahogy írták mások is, az országos sorozat hangulat engem is visszariaszt, az érzelgős részeknél untam magam, több az unszimpatikus fej, mint aki egyáltalán elviselhető számomra, nem beszippantós a hangulat, de az alap sztem érdekes, egy részt még mindenképp maradok. Vannak elképzeléseim, hogyan lenne számomra izgalmas továbbvinni a fonalat, meglátjuk. Csak el ne rontsák!

goodjohnwin - 2018. 10. 02. 10:49

Manapság nem tudnak már network sorozat mellé kellő számú embert leszögezni hétről-hétre egy bazi nagy rejtély megoldásának ígéretével – ez utoljára a Lost-nak sikerült, akkor, amikor nem jött ki hetente egy-két lezárható-végignézhető sorozat.

winnie - 2018. 10. 03. 21:07

1×02: 3/10. Á, ismerős a recept: 42 perc 10 másodperc tömény unalom, a végén pedig 20 másodperc “Úúú, WTF, mi van, ezt most miért, és ki?” Na jó, a WTF túlzás de magát a részt szörnyen untam. És emiatt nem törnék pálcát a készítők felett, mert tudtuk, hogy erre kell vinni a sztorit, végig kellett menni a két főhős szálán. De azért a többi szál lehetett volna érdekesebb.

Ahogy arra számítani lehetett, kaptunk érzelmes, karakterszálakat a beilleszkedés kapcsán, és emellett jelen voltak a fejben megszólaló hangok is, valamint a rejtély is egyharmadban (a hatósági nyomozás, illetve a többi túlélő tevékenysége) Alapból közepes szintre lőttem be volna ezt a folytatást, csakhogy a “nyomozós” sztori, azaz hetieset annyira fantáziátlan és magától értetődő volt, hogy teljesen elkedvtelenített. Főleg, hogy a fejben hallott hang is totál erőltetett volt, a következtetések belőle is azok, illetve véletlenszerűek, az ilyesmihez semmi természetfölötti nem kellett volna, anélkül is prezentálható lehetett volna a sztori.

Verdikt: azért még kap egy részt tőlem. Mert a folytatásban, most, hogy elkezdték tisztázni őket, talán nem a kiszámítható (és az összkép, valamint a karakterek szempontjából egyébként nagyon fontos) párkapcsolatok kerülnek előtérbe.

winnie - 2018. 10. 19. 08:58

1×03: i’m out. ez nem túl érdekes. de legalább kiderült, hogy a “cliffhanger” ordas nagy kamu, nézőcsali volt:)

– krimiszál (hangok nélkül): felejtős – bár most nem esett le, de mint az 1×02-ben, megint a manapság agyonhasznált, “van egy egyjelenetes mellékalak és ő a tettes” metódust vetették be, amiről tavasszal többször is írtam, akkor talán az Instinct kapcsán, hogy mennyire zavar.
– laboros kutatós eü szál: nem izgat
– ikrek: ez tetszett
– fiútesó magánszála: lelkizés. nincs gond vele, de nem érdekes.
– lánytesó magánszála: nem túl izgi flashback

volt más is? a mostani “cliffhanger” is whatever-kategóriás, nyilván lehet egy nagy semmi is, mint ahogy lehet köze is a dolgokhoz.

gőzöm sincs, hogy mit várok a sorozattól, de az a minimum, hogy szórakoztasson és végig lekössön, de ez így semmi, csupán némi rejtély és érzelmek, amivel nincs is gondom, de valahogy az egész nem megkapó.

jessm - 2019. 02. 19. 15:48

Szerintem a 14-. részig elég jó volt a sorozat, de ezt az utolsó két részt eléggé elszúrták. Teletömték felesleges drámával ,és Michela és JAred nagyon idegesítőek lettek, pedig eleinte a legjobb páros voltak.
A rejtély megoldását is elkezdték túl bonyolítani. Nyilván nem vártam válaszokat, mondjuk rész válaszokat, de amivel előjöttek eléggé gyengén sikerült, pedig a “hivások” nyerészkedésre használni ötlet, ígéretesnek tűnt.
Szóval részemről ez kasza , akár lesz folytatás, akár nem .

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz