login |

The Good Doctor: kezdett a 2. évad

2018. 10. 01. 18:33 - Írta: Shannen

11 hozzászólás | kategória: kritika,

A tavalyi országos évad egyik legerősebb újonca egyértelműen a The Good Doctor volt, ezt a kritikák és a nézettség is alátámasztotta. A siker kulcsa nagyrészt Freddy Highmore  alakításában és az általa megformált autista és savant-szindrómás Dr Shaun Murphy karakterében keresendő. Ő a lelke a sorozatnak.

A probléma ott van, hogy a többi karakter közel sem annyira érdekes (szemben például a szintén tavalyi és szintén kórházas The Resident-tel.)

A második évad kezdése erre jó példa volt. Egy korábbi állandó szereplőtől ugyanis elbúcsúztunk, és bár a készítők megtehették volna, hogy ezt képernyőn kívül intézzék, mégis szerves részévé tették az évadnyitónak. Kár, hogy minden igyekezetük ellenére, nem sikerült átérezni a búcsú súlyát semelyik fél részéről.

Nemcsak ezt az egy változást hozta az új évad. A kórház szervezeti felépítésében is átrendeződések történtek, amelyek több szempontból is komoly hatással vannak vagy lesznek Shaun személyiségére és munkájára. Ami viszont úgy tűnik nem változik (szerencsére), az a felemelő, érzelmes sztorik bemutatása. Összességében egy tipikus The Good Doctor-epizódot láttunk, ráadásul a jobbik fajtából, miközben kicsit új alapokra is helyezték a sorozatot.

A tovább mögött röviden, kisebb spoilerekkel folytatom.

Tetszett, hogy a rész elején egyértelművé tették, hogy idén több figyelmet igyekeznek szentelni a karakterfejlődésre, erre ugyanis többüknél mindenképp szükség van. Persze nem fog egyik-napról a másikra ez megtörténni, de már most mindenki villantott valami újdonságot és ezt jó volt látni, még ha az alapműködés mindenkinél a megszokott is volt.

Azzal, hogy Dr. Andrews vette át Glassman helyét, jó dinamikát indítottak el, csak hát Shaun-t sajnálom már előre, neki még továbbra is bizonyítania kell. Ez pedig nem lesz egyszerű, mert a közeljövőben Glassman nem lesz ott mellette, hogy támogassa.

Sőt, most Shaun lesz az, akinek meg kell tanulnia, hogyan tudja érzelmileg támogatni a barátját. Én azért remélem, hogy valami csoda folytán Glassman túléli az évadot, hiszen úgy tűnik mégiscsak a lehető legjobb kezekben van Lisa Edelstein kezében.

A rész végén pedig visszatért sokak kedvence, Lea, akivel a készítők idén hosszabb távra terveznek. Shaun-nak valószínűleg elég sűrű lesz így az élete, ha a munka és Glassman támogatása mellett, még egy romantikus kapcsolat (az első!) is körvonalazódni látszik.

11 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2018. 10. 01. 18:46

Én Shaun-t is kezdem nagyon megunni.

Még nem vagyok biztos abban, hogy ezt így folytatom kellene

Mom - 2018. 10. 01. 20:01

“A második évad kezdése erre jó példa volt. Egy korábbi állandó szereplőtől ugyanis elbúcsúztunk, és bár a készítők megtehették volna, hogy ezt képernyőn kívül intézzék, mégis szerves részévé tették az évadnyitónak.”

Nem is emlékszem rá, hogy mikor láttam ilyet utoljára. Valahogy annyira természetellenes számomra egy nyitóepizódban kiírni valakit. Végig azt gondoltam, hogy az epizód végére, érzelmes jelenetsor közepette mégis maradni fog.
És nem azért, mert annyira hiányozna a karakter, csak mégis… Mintha leérettségiznél júniusban, de szeptemberben azért még be kellene ülni egy töriórára, hogy mehess továbbtanulni.

Egyébként abszolút egyet tudok érteni, nagyon nehéz igazán kötődni a karakterekhez. (A sztorikhoz meg biztosan nem fogok, szóval jó lenne ha mégis meg tudnám szeretni őket…) Nekem pl túl sterilek, szinte semmi háttértörténetük nincs és sem együtt, sem csapatként nem teszik őket igazán próbára érzelmileg. Talán ez most változni fog.

A barátnőnek nagyon örülök, sz pont egy olyan érzelmi töltet, amit nagyon hiányolok! Sajnáltam, hogy előző évben ezt a szálat elég hamar elvarrták, lelkesen várom, hogy most mit fognak kihozni egymásból :)

Andris - 2018. 10. 01. 20:29

Nekem többnyire tetszett tavaly a sorozat, bár sosem lett várós vagy kedvenc. Minden héten megnéztem az adott részt kaja közben aztán ennyi, el is felejtettem nagyjából.

Jól leírja az érzéseimet és egy kicsit szerintem a sorozatot is, hogy amikor a nyolcadik részt néztem és vége lett, csak mentem tovább és annyi, és pár nappal/héttel később, amikor láttam itt az évadvégi kritikát, akkor eszméltem rá, hogy a 8. része az évad utolsó része volt :D
Szóval ilyen nézni-szeretnék-valamit-kajálás-közben kategóriába bőven jó de azon felül engem nem mozgat meg ez a sorozat, sőt, sokszor inkább cringe volt ez a rész is, mint jó, de ettől még megfogom nézni a részeket előbb vagy utóbb.

Deny - 2018. 10. 01. 22:25

Én ezt a premiert untam. :/ Voltak jó és érzelmes pillanatai, mint mindig, de már tavaly is untam bizonyos epizódokat az évad második felében. Itt is ilyen érzés fogott el. Nem véletlenül vette át évad végére a 9-1-1 az év újonca pozícióját.

Azért maradok, de a lelkesedésem már közel sem akkora, mint tavaly.

Katey - 2018. 10. 03. 11:26

Én mindkét részt végigsírtam. Szerintem Freddie játéka csak fejlődött és valami iszonyat erős volt.
Akárcsak a Hétfői részben, amikor a végén Leával beszél, vagy amikor az 1. részben keresi a hajlétalan faszit és zavarják a hangok.

Kalut nem szerettem, örülök, hogy kiírták, de annyira szerethető volt az első részben ahogy Shaun-hoz viszonyult, hogy már már kezdtem megkedvelni.

Claier. Egyszerűen semmilyen. Shaun teljesen elnyomja. Az előző évad végén megpedzegették a romantikus szálat Melendezzel, valami ilyesmi kéne neki, mert így túl uncsi.

A szöszi lányt szeretem, szerintem tökéletes antipatikus szerep megformálója.

Akit nem szeretek az az ázsiai nyomozó rezidens. Egyszerűen nem értem, hogy minek van ott a jelenetekben, mégis mi célt szolgál… azért még kell fejlődni.

A The Residenttet elkezdtem ugyan nézni, párhuzamot nem tudok vonni, de az biztos, hogy azt nem tudtam folytatni sajnos, mert Emily Van Kempet annyira utálom, hogy sajnos a főszereplő lehet akármilyen jó is, főleg, ha ő a főszereplő fő szerelme. De ez már másik téma.

DarkEagle - 2018. 11. 12. 18:28

Hú hát ez az összeköltözés érdekes lesz. Egy egész részt rászántak a wc papírra és társaira. :D
Lea és Shaun jelenetei aranyat érnek de a kórházban töltött idő nem mindig olyan jó mint kéne vagy lehetne. Mondjuk ez az új felosztás nem rossz.

payskin - 2018. 12. 08. 15:40

És most HAT hetet kell várni a folytatásra!!! Mikor egyetlen nap is sok. Aaaaargh!

Csilla0422 - 2019. 02. 05. 23:40

Ez a mostani 2×14 bitang jó volt. Szerintem a sorozat eddigi legjobb része. Láthattunk már nem egy szervátültetést, de ami most történt az brutális gyomros volt.

Katey, sok dologban megegyezik a véleményünk. Pl. a The Residentet én is miatta hagytam abba. Itt: Melendez – Claire, Reznick az egyik kedvencem, a másik meg dr. Lim. Bár Kalut a végére megkedveltem, de nem hiányzik.

Eryan - 2019. 02. 06. 11:56

Jön a harmadik évad!! :) A köv. rész előzetese is igen felkavaró. Mi lesz Shaunnal? Én már nagyon várom.

stargatelost - 2019. 03. 09. 11:54

Nagyon jó az évad, nem is értem, miért nem népszerűbb, vagy miért szálltak ki sokan az első évadnál. David Shore basszus, attól még, hogy nincs benne House, ugyanúgy felismerhető, hogy ő a készítő, biztos kézzel viszi a karaktereket, érdekes orvosi esetek hétről hétre stb…

Dr. Han behozása pedig durván felkavarta a dolgokat azzal, hogy átrakta Shaunt a patológiára, a 2×17 után pedig nem is tudom elképzelni, hogyan fog visszakerülni egyáltalán a kórházba :)

lihu8 - 2019. 03. 12. 19:55

2 hét alatt daráltam le, az utolsó két részt alig bírtam/bírom kivárni. Engem totál beszippantott. Freddie Highmore viszi a hátán a sorozatot. Bevallom nem ismertem a színészt,és itt láttam először beszélni. Meg kellett néznem,hogy a valóságban milyen. :)
Shaun-nal elfogult vagyok, de a 2.évad végére a többi karaktert is megkedveltem. Na nem dr. Hant. :)

Jöhet az évadzáró! Ha hozza az eddigi színvonalat,tuti,hogy maradok a 3.évadra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz