login |

Pilot-mustra: The Neighborhood – 1×01

2018. 10. 02. 19:20 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

A CBS egyik új hétfői, abszolút kommersz, többkamerás szitkomjának az alapfeltevése marha egyszerű (fehér család költözik egy fekete környékre, egy fekete família szomszédjába), és az ebből fakadó poénokat alaposan ki is használják. A nagy kérdés, hogy mi történik akkor, ha kifogynak a kezdeti alapanyagból?

THE NEIGHBORHOOD – 1×01 – 5,5/10

 

A sztori tényleg csak ennyi, két család lesz a középpontban: az egyik családfője a magát a környék kincsének, szociális centrumának tartó Cedric The Entertainer, a másiké pedig Schmidt, vagyis Max Greenfield, aki szerencsére teljesen más karaktert hoz, mint a New Girl-ben. Előbbi elég vaskalapos, és az új szomszédok lépése teljesen kiakasztják, és megvannak a prekoncepciói is a jövevényekről, utóbbi pedig nagyon nyitott és barátságos, és persze erősen óvatoskodó is, bár a nagy igyekezetben gyakran összeakad a nyelve.

Mindkét férfi kapott maga mellé egy szitkomveterán ellenpólust is (Tichina Arnold az Everybody Hates Chris-ből és Beth Behrs a 2 Broke Girls-ből), és már sistereghetnek jobbra-balra a dumák, legyen szó akár konfliktusokról, azok csitításáról, vagy egyszerűen csak eltérő kulturális háttérrel pörgetett párbeszédekről.

Sok sorozatnál panaszkodunk amiatt, hogy nem használják ki az adódó ziccereket. Nos, a The Neighborhood kihasználja, talán még túl sokat is, a lényeg, hogy a lehető legtöbb feldobott lehetőséget akarják lecsapni. Nyilván a mennyiség nem egyenesen arányos a minőséggel, de a néző úgyis csak a jóra emlékszik.

Jópofák, de eléggé tévéízűek a karakterek, cserébe még a mellékszereplők is kellőképpen szórakoztatóak (sőt, a két nagyfiú lopja is a show-t! talán csak a kisgyerek nem kapott sok anyagot, bár az ő ártatlanságára és rácsodálkozására is jól lehet majd építeni), és a színészek komikusok simán eladják azt is, ha nem annyira jó szöveget írnak nekik, hiszen eleve az vicces, ahogy a két főhős “egymásnak feszül”, ahogy lereagálják a másikat, némelyik gesztus és tekintet láttán is elröhögheti magát az ember.

Nyilván, ha fekete vs fehér az alapfelállás, akkor társadalmi kommentárt is fogunk kapni (és nem csak azt, hogy milyen fehérként kisebbségben lenni), ami elég felületes ás ártalmatlan, nem fog senki belefulladni az üzenetbe, annak pedig kifejezetten jót tesz, akinek nem nagyon van efféle dolgokra rálátása.

Kellemesen szórakoztató volt a kezdés, de ahogy írtam az elején, az alapfelállás különféle iterációit 2-3 rész után szerintem meg fogja unni a néző, szóval minden azon fog múlni, hogy még mit tudnak kezdeni ezekkel a némiképp karikatúra figurákkal. Nyilván rengeteg kulturális sajátosság adja magát, sok bőrszín-specifikus kérdést és témát fel lehet vetni a végtlenségig, de csak ennyi nem lesz elég, és a sok repetitivitást idővel a színészek sem tudják majd eladni.

3 hozzászólás Ne habozz!

DennyKeh - 2018. 10. 02. 22:32

Oké, nekem bejött. Nagyon is, de lehet az is besegített, hogy nagyon imádom Beth Behrst.
Megtudott mosolyogtatni, egy-két részen hangosan is felnevettem, jó kikapcsolódás volt.
Ha tudná tartani ezt a szintet, mind a sorozat, mind a nézettség, akkor simán jó lehetne hosszú távra is.

winnie - 2018. 10. 11. 18:27

1×02: 4,5/10. Nem mondom, hogy bármelyik hétfő CBS-es újonc szitkom maradandó élményt okozott volna, szóval nem is egyszerű feleleveníteni azt, hogy mit gondoltam róluk két napja. De az biztos, hogy a The Neighborhood az értékelhetőbb, a fenti képen látható két figura miatt chemistry-je miatt. A gond csak az volt, hogy az 1×02-nem jóval kevesebb közös jelenetük volt, akkor viszont megint kaptuk a tipikus és tényleg jól előadott, mulatságos poénokat.

Ezzel nem azt mondom, hogy a többiek nem rosszal (a kisebbik gyerek (Malcolm Butler tesója) simán lopja a show-t), egyszerűen csak nem ütik meg azt a szintet, hogy nézősé tennék a sorozatot. Az is érdekes dolog, hogy a két család közül a fekete famíliáról külön is megnéznék egy sorozatot, de a fehér önmagában annyira nem érdekes, ők csak a szomszédokkal együtt működnek.

Verdikt: kap még egy esélyt, de nyilván nem sok esélye van a maradásra.

winnie - 2018. 10. 16. 13:45

1×03: 5/10, de ennyi volt, nem elég. a két feleség kevés bolt ebben a részben, megint csak a férjek miatt jött be, főleg az utolsó, ház előtti jelenet tetszett, az vitte fel az osztályzatot, egyébként csak langyos.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz