login |

Blue Bloods: kezdett a 9. évad

2018. 10. 03. 18:10 - Írta: Casey Novak

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Á, a Blue Bloods!

A Blue Bloods maga az állandóság, mint a reggel felkelő nap, a tengerbe torkolló folyó, a tavasszal esedékes adóbevallás. Még csak nyolc éve fut a sorozat, mégis nehéz visszaemlékezni a sötét Blue Bloods nélküli időkre.

Nem azért írok hülyeségeket, mert az agyamra ment a Tom Selleck hangjából áradó, a világ titkait rejtő nyers erő és mély bölcsesség, hanem mert tipikusan ez az a sorozat, amiről ennyi év után különösebben értelmes és izgalmas eszmecserét nem lehet folytatni.

A tovább mögött kifejtem bővebben is. Spoilerek nélkül.

Cold open, politikai kavarás, a PC szomorúan néz, és beszólogat az embereinek, Danny nehéz ügyet kap, amitől egy idő után nagyon dühös lesz, főleg, hogy Erin nem segít neki, Jamie pedig kisebb hőstetteket hajt végre a nyílt utcán. Vacsora, végefőcím. És ez olyan negatívan és lekezelően hangzik, pedig ebben az egyszerűségben és állandóságban (nem pedig kiszámíthatóságban) rejlik a Blue Bloods nagyszerűsége.

Hogyne, rá lehet unni, ki lehet belőle szeretni, a mai sorozatfelhozatal nem is csoda, de ha ráérez az ember az ízére, akkor nem olyan egyszerű lemondani róla. Én mondjuk nem is akarok, de ez legyen az én bajom, ugye.  Azért merem megkockáztatni, hogy a jól megszokott szerkezet ellenére nem kiszámítható a BB, mert általában olyan kérdések kerülnek terítékre, átvitt értelemben, majd végül a Reagan-asztalnál is, amiken komolyan érdemes elgondolkodni, és kimondottan érdekesre sikerülnek a nézőpont-ütköztetések is vacsi közben.

Bakert (Abigail Hawk) kiemelném a viszonylag kevés állandó női szereplő közül. (Jé, öt csaj van csak? Vagyis most már csak négy??) Eddig is bírtam a karaktert, de a limitált megnyilvánulásai egyre kevésbé sablonosak, vendégeérkezettFőnök-szerűek. Az egyik kedvenc szereplőmmé nőtte ki magát, pedig alig látjuk.

Lehetek gonosz? Szegény Linda legjobb húzása az volt a sorozatban, hogy felült arra a helikopterre.

Kimondottan javára vált a Blue Bloods-nak, hogy távozott Amy Carlson, aki eddig is teljesen kívülállónak tűnt, mint karakter, és nem is sok vizet zavart, csak a családi asztalnál javította picit a női nem arányait, és olykor idegesítően aggódott a férjéért. Danny és a fiúk dinamikája totálisan megváltozott, jó irányba, mintha az írók megtáltosodtak volna, hogy végre szétzúzhatják a sorozat egyetlen idáig nagyjából normális párkapcsolatát is. De nem hagytak minket és az asztaltársaságot sokáig szenvedni romantika és szőke női hölgy nélkül.

A legjelentősebb változások Jamie körül történnek mostanában, két „na vééégre!” lépésre is rászánták magukat a készítők (igaz az egyik már megtörtént az előző évadban), és szépen kikövezték az idáig vezető utat. De mint minden, ez a változás is az örök és végtelen világ része, a Blue Bloods a biztos pont, a Blue Bloods kell, mint a reggeli kávé, csatlakozzatok testvéreim, a Blue Bloods a válasz minden kérdésre.

Bónusz pont a CBS-nek a rész vége után benyomott új Magnum előzeteséért. Szinte láttam, ahogy kacsint a monitorom.

12 hozzászólás Ne habozz!

idioty - 2018. 10. 03. 19:00

Köszi az írást, tetszett!
Még úgy is, hogy nem láttam soha egyetlen egy részt sem. Már kezdetektől fogva érdekelt amúgy és elképedve látom, hogy már 9. évadnál jár.
Persze amúgy nem fogom nézni ez után sem, hiába lenne érdekes. Van sok más amit lehet nézni. Vagy ehelyett inkább akkor könyvet olvasnék. :)

Geza Kovacs - 2018. 10. 03. 20:57

Talán a legnagyobb kedvencem. A tanmesés jellege miatt utáltam a 2. évad 2. feléig, azóta sincs ennyire szenzációs, egyenletes en csúcs színvonalú, érdekes sorozat másik. Mindenkinek ajánlott, akit érdekelnek az amerikai közügyek az országosnál kisebb, de azért magas szinten, nem a hagyományos szempontból, de magyarázósan.

Pierre75 - 2018. 10. 04. 10:53

I-II évad után írom, ez az amerikai Tűzvonalban vagy mi a bánat volt a címe annak ami a Buci életidegen dialógokkal, művi karakterekkel telezsúfolt ócska pozőr giccse. Bűnrossz, de ahogy a Szomszédokra úgy látszik erre is van igény.

winnie - 2018. 10. 04. 11:30

a szomszédokat kár belekeverni, mert senki nem tudhatja, hogy mennyire lett volna sikeres, ha úgy megy, hogy az ember mást is nézhet. igény a tévézésre volt a 80-as és 90-es években, és választék nem sok volt.

Pierre75 - 2018. 10. 05. 13:27

winnie
Meg volt hétfői adásszünet is…
Nézhetett igényesebb sorozatokat is a magyar: mert volt Forsyte Saga huszonvalahány részben, A halál archívuma és a remek csehszlovák sorozatok: Kórház a város szélén, Nők a pult mögött stb amit Isaura népe is elnézegetett. A Szomszédok már a módszerváltás mocskában született, amikor már a műholdak révén szélesebb műsorpalettához is hozzáférhetett az átlag magyar(EuroSport, HBO stb). Így még az az olcsó felmentés sem illeti meg azokat akik egy könyv helyett inkább Vágásiékat bámulták. De akkor se kellett ezt nézni, mert volt helyette Csengetett Mylord.

winnie - 2018. 10. 05. 13:50

oké, lehet, hogy nem voltam tiszta: SEMMIT nem nézhetett helyette.

mint ahogy azok helyett sem, amiket felsoroltál. csütörtök este nyolctól az ment, és kész. előtte és utána is több milliós nézettségek voltak. és az is milliósat hozott. a pénteki ablaknak sem volt konkurenciája. az onedin család sem azért ment, mert igény volt rá. nem valami versenykörnyezetről volt szó, ahol a nézői igények határozták meg a műsorszerkezetet.

épp ezért egyrészt nem mond semmit a világon az, hogy igény volt rá (mert minden “siker” volt), másrészt mi a bizonyíték arra, hogy volt rá igény azon kívül, hogy a logikád szerint mindenre volt igény. főleg, hogy miután bejöttek a kertévék, elkaszálták a szomszédokat, ami pont azt mutatja, hogy nem volt rá igény. (ráadásul a nézőt sem lehet minősíteni, hiszen nézett igényeset és igénytelent is.)

(ui: az átlagmagyar pedig nem fért ahhoz, amit írsz, de ha hozzá is fért volna, akkor is elhanyagolható lett volna, mivel ma, amikor jobban többen hozzáférnek, elhanyagolható a eurosport vagy az hbo nézettsége. a könyvek emlegetése pedig végképp érthetetlen, mert az jön le belőle, hogy az valami intellektuális dolog, holott lehet trash-t és romana regényújságot is olvasni, és akkor nem vagyunk előrébb a néplélek üdvének ápolása kapcsán.)

winnie - 2018. 10. 05. 14:03

(azt már csak tényleg halkan jegyzem meg, hogy az is üres kijelentés, hogy a blue bloods-ra igény van. mármint azért nincs jelentéstartalma, mert ilyen alapon legalább 200 másik sorozatra lehetne elmondani, hogy igény van rá. (és az összes többire is, ha kiderül, hogy nézi valaki.)
mármint nem az olyan sorozatokra szokás mondani effélét, amik top50-ben sincsenek a kereskedelmi korosztályban.

de valamit csak tud a sorozat, ha 2 évadon át kitartottál mellette, mert nekem 2 vagy 3 rész volt például.)

winnie - 2018. 10. 05. 14:54

egyébként, hogy én is mondjak valamit: szerintem is igény van a blue bloods-ra. és igény volt a szomszédokra. alátámasztani ugyan nem tudom, de a józan ész ezt mondatja velem. csak sokan abba a hibába esnek, hogy túlkomplikálják az okokat. a szomszédokon kívül nem nagyon volt háztáji sorozat, ami a nézőről szólt. ergó a téma miatt volt igény rá, nem holmi vélt vagy valós minőség miatt. a blue bloods is afféle békebeli sorozat, ami a családi értékeket képviseli amellett, hogy a “kék vért” is reprezentálja. a legtöbb nézőnek ez kell. aztán ők lehet, hogy imádják a sztorikat és karaktereket, lehet, hogy csak elviselik és a gondolatokért maradnak. de ahány ember, annyi preferencia.

Pierre75 - 2018. 10. 05. 21:27

A Comcédokat 1987-99-ig nyomták le az arra fogékonyak torkán. 1985-ben még csak 1-2 osztálytársam családjában volt vhs, 1992-re annak nem volt, aki nem akart és máris maga irányíthatta, mit nézett. Mire fogékony Isaura népe? Azt azért sejthetjük: többek közt a Barátok közt és hasonló szennyek “sikerén”.
Én bizony elkeseredem, amikor ezek a Blue Blood-féle Tűzvonalas borzalmak évtizedet futnak, miközben egy Deadwood vagy egy Rome félbehagyottan elhasal.
Cest la vie és demizsonban az igazság!- ahogy a bölcs bolgárkertész mondaná.

Casey Novak - 2018. 10. 05. 22:11

“a Blue Blood-féle Tűzvonalas borzalmak évtizedet futnak, miközben egy Deadwood vagy egy Rome félbehagyottan elhasal”

Ez úgy hangzik, mintha egy ember egyszerre csak egy műsort követhetne.
Biztosan fut most olyan sorozat, amit nagyon színvonalasnak tartasz, miközben kaszáltak idén legalább 10-et, ami szerinted borzalmas.
Ha nem nézné senki a BB-ot, akkor sem lenne most Rome.

(És tudom, ízlések és pofonok, és odáig teljesen megértem, hogy nem jön be, van hibája, és van jobb is tőle, de objektíven is kimondottan színvonalas show, nem érzem, hogy megérdemli a közös lapon említést néhány általad szennynek titulált címmel. Nem téríteni akarok ám, igazi BB hívőnek születni kell (: )

doki - 2018. 10. 12. 17:36

Jó írás,köszi. Nézem a sorozatot az elejétől. Kell egy ilyen is. :)

Geza Kovacs - 2018. 10. 13. 19:19

Komolyan mondom, mintha egyre jobb lenne, a mai rész jellegében kilógott kissé a korábbiak közül, tényleg le a kalappal.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz