login |

Fear The Walking Dead: vége a 4. évadnak – írta Kissur

2018. 10. 05. 22:30 - Írta: vendegblogger

33 hozzászólás | kategória: kritika,

Hatalmas váltást hozott a Fear 4. szezonja az új showrunnerökkel, új szereplőkkel és az új stílussal. Ez sok új nézővel is járt (jelen!), akik közül jó páran a félévad elején megint kiszálló winnie-vel ellentétben ki is tartottak végig. Tény ugyanis, hogy ez a 16 rész már inkább hajazott a The Walking Deadre, és engem ez is tartott meg, de biztos, hogy a régi motoros rajongók közül sokakat ez lökdösött a kaszálás irányába.

Szóval leginkább erről a szezonról, illetve arról tudok véleményt mondani, hogy visszatérésem révén mi mindent szűrtem le a látottak alapján. Az összkép elég vegyes lett. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Még keresi az igazi útját a Fear The Walking Dead, de mutatott olyan jó jeleket, ami bizakodásra ad okot. Viszont emellett ott vannak az anyasorozat gyermekbetegségei, ami miatt több epizód is félrement nálam. Igyekszem nem párhuzamot vonni Greg Nicotero feltűnésével.

Mint az évad első felében, úgy most is, a finálé volt ami rontott a minőségen. A 4×09 olyan volt, mintha lett volna egy nagyobb vágás a két félévad között. Megtörtént a nagy vihar, amit számomra meglepő módon gyorsan lerendeztek. Szétszórták a szereplőket, hogy aztán az egymásra találásukra építsék fel ezt a 7-8 részt. Kicsit, mint a The Walking Dead S4 második felében. És nem ez lesz az egyetlen párhuzam, amit vonok a másik sorozattal.

Mindenki megkapta a saját epizódját, és ahogy ez lenni szokott, nem mindegyik lett jó. Az Alicia-Charlie párosra felépített rész, talán az évad leggyengébbje lett, pedig az egyik régebbi főszereplőről van szó, őket pedig meg kéne becsülni. De úgy tűnik, hogy nem sikerült, mert Luciana és Strand nem kaptak szinte semmilyen szálat. Előbbi találkozott a Jegesmedvével, és keresett neki sört, egyfajta mellékküldetésként, Victorral viszont látványosan nem tudtak mit kezdeni. Ő végigitta a félévadot. Látszik, hogy rebootolni akarják ezt a spin-offot, és ez az eredeti karakterek rovására történik.

Az új karakterek viszont számomra elég jól sikerültek. Sokkal jobban illik a világba John, June, Morgan vagy a kamionos páros. Viszont Jimbo vagy Al fogalmam sincs, hogy maradtak eddig életben. Közös motívumnak megmaradt, hogy mindannyian kerestek valamit a vihar után, vagy önmagukat, vagy egymást, valamint a megváltást, hogy a múlt árnyait maguk mögött tudják hagyni.

Érdekes módon Morgan figuráját a Feares írók jobban meg tudták ragadni, mert fele annyira sem volt idegesítő, mint az anyasorozatban. Egyébként ő nagyon szép ívet írt le, az egyedülléttől indulva eljutott addig, hogy szüksége van a csoportra, és bármit megtenne értük. Bár a pacifista hozzáállása még mindig zavar, de ez legyen a legnagyobb baj.

A kamionos páros Sarah és Wendell nem tudom, hogy milyen lelki indíttatásból csatlakoztak a csapathoz. Úgy lettek bemutatva, mint portyázók, akik átgázolnak az embereken, aztán egyik részről a másikra már segítettek is rajtuk. Akit ki szeretnék emelni még, az June. Elképesztő, hogy az évad első feléhez képest mennyire kinyílt a karakter, pedig számomra ő teljesen jelentéktelen volt, most pedig eléggé meghatározó alak lett.

Nézzük akkor a kicsit sem nyilvánvaló párhuzamokat az anyasorozattal. Eleve itt is és ott is volt Jim, akit megharaptak, és amikor a tetőn nekidőlt a falnak, az teljesen olyan volt, mint az TWD S1 a fánál hagyott Jim.

Ha már a város: az meg tisztára olyan volt, mint amikor Atlantában voltak Rick-ék, az autóriasztós megoldásról nem is beszélve. De ezek még a jobbik időszakot emlegetik fel, szóval egy nosztalgia gyanánt nem rossz, csak épp nem túl eredeti.

Muszáj írnom a félévad “főgonoszáról”. Nem szeretném ezt a kifejezést használni rá, mert nem igazán volt az, csupán egy zavart elme, akit ért egy trauma, ezért évekkel(?) később is bosszút akar állni mindenkin, aki jót akar cselekedni ebben a kegyetlen világban. Az arcra írt szövegek értelmét őszintén szólva nem értettem, de a pórázzombitól kezdve a hajviseleten át külsőségekben kvázi Michonne-t másolták le.

Kár, hogy őt csak egyfajta gátnak szánták az írók, akivel kitölti az üresjáratokat, és motivációt ad a főhőseinknek. A halála előtti utolsó tett, miszerint megmérgezte a vizet, ezáltal percekig nézhettük ahogy mindenki szenved, felesleges volt.

Ennek a világrésznek is kellene egy Negan, aki megritkítja a szereplőgárdát, mert egyrészt túl sokan vannak, és így nem jut mindenkire idő, másrészt elkélne egy komolyabb konfliktus. Az értékelés előtt mindenképpen szeretném kiemelni azt a hihetetlenül gáz pillanatot, amikor a vízparton mindenki kapott egyetlen mondatot. Annyira a Szomszédok epizódvégeire hajazott, hogy elkezdtem dúdolni a zenét, és tényleg megidéződött a magyar teleregény!

Maga a finálé csak egy gyenge 5/10-et érdemel, azon kívül szórtam a 7/10-eket az Aliciás rész után. Mindenképpen felüdülés volt kiszakadni a The Walking Dead világából, és lehetőségek még bőven vannak a sorozatban.

A kérdés már csak az, hogy merre indulnak majd az 5. évadban? Hasonló úton, mint az előbb említett sorozat, vagy ismét útra kelünk? Hála az új karaktereknek, jövőre is ott leszek az évadnyitónál. Aztán utána amerre megy a történet, attól függ, hogy maradok-e.

33 hozzászólás Ne habozz!

dexike3 - 2018. 10. 02. 07:01

lehet át kellene nevezni a sorozatot Morgan és a haverokra. szinte nem is foglalkoztak az FTWD régi karaktereivel. eléggé beszürkült mindenki, csak Al és John-June kapott csontot. a fagyálló sem nyújtott sok izgalmat, reméltem valakinek annyi lesz. nálam a “cliffhanger” sem működött. amilyen erős volt néhény epizód olyan semmilyen lett a vége.

Quantumleap - 2018. 10. 02. 08:30

dexike3: Milyen régi karakterekkel kellene, hogy foglalkozzanak? Már csak Alicia és Strand van. Volt velük foglalkozva az előző részekben.

dexike3 - 2018. 10. 02. 20:02

az lehet, de nekem nem jött be ez a Morgan és a haverok epizód. a harmadik és a második évad befejezése is sokkal jobb volt. azért most nem fogok agyalni a következő kezdésig, hogy kivel mi történhetett (melyik kocsival mi lett). elmaradt az megmutathatták volna a DS videókazetta tartalmát is (Daniel Salazar), vagy az Abe&Doctor videót (Abraham, Eugene), de inkább Althea leszbikus voltát kellett megerősíteni pár snittben (amit már az elején levágtam róla). itt lett volna az ideje Christ visszahozni badassként.

Csilla0422 - 2018. 10. 02. 22:12

A butaságok ellenére is jobb volt, mint S2 és S3. Jót tett a sorozatnak, hogy eltávolították a Clark család egy részét. (Viszont a módja nem volt szép.) Azért Madisont nem kellene szentté avatni, mert csúnya dolgokat művelt.

Morgan idegesítő karakter, de erre szintre lépett Strand is. Ők lehettek volna a finálé áldozatai.

Aliciat rossz irányba vitték el, túltolt lett, mint az anyja. Legalább a szíve néha a helyén van.

Al a kezdeti csak vagyok után elég érdekes arc lett. S5-ben Al házon belül kap párt vagy behoznak neki valakit? Wendell és Sarah az első pillanattól fogva jók.

A pozitív meglepetés Luciana volt. Kimondottan jót tett neki az “özvegység”.

June és John aranyos, szerethető páros. Kétségtelenül a Fear legjobb epizódját szállították.

A legnagyobb wow meg Jenna Elfman. Komikaként elképesztő, amit itt művelt. Nem gondoltam volna, hogy ilyent is tud. June sokkal jobb vezető lenne, mint Morgan.

Az évadban volt pár unalmas rész és a finálé is köztük van. A karakterek miatt érdemes maradni.

fishking - 2018. 10. 02. 23:55

Az embereket teljesen hülyének nézik a készitők. Pl.Hirtelen talál egy sörös kocsit, Fut mint a nyúl Morgen papa sérült lábbal. stb. Ö lehetne a következő szentatya. Itt az lett volna a nyerő ha kinyirják az összes karaktert. De gyávák a 12 majmon (Jimbo) kivül senki nem halt meg. Álszent egy ember mindenkin segíteni akar és mindenkit mindig bajba sodor. Itt akkor nyert volna nézettséget ha csak 1 vagy 2 túlélöje lett volna a mérgezésnek és mind meghal.
Helyette most superhösök lesznek és elosztják azt a keveset is amilyuk van.
Rájuk férne egy kis Negan.
Ez az évad Bullshit volt.Madison nem lacafacázott volna vagy Nick simán leölik a banyát.
Itt márcsak a Strand, Alicia és Luciana karaktre a nem idegesitő egyedül. A többi hulladék és ovodás elme szinten müködnek ahogy a készitök is annak nézik az embereket.
EZ a sorozat a Walkin dead világ szégyene lett. Le Morgannel. Le az irokkal.

hummel - 2018. 10. 03. 10:12

„Milyen régi karakterekkel kellene, hogy foglalkozzanak? Már csak Alicia és Strand van.”
Strand esetében én hiányolom az örökké szervezkedő fickót, akit megismertünk. Az utóbbi részekben a legtöbb amire futotta tőle, hogy egy üveg piáért majdnem az életét áldozta. Alicia rendben volt. Viszont Luciana karaktere szintén eléggé súlytalan lett.

Több logikai kisiklás van a történetben, csakhogy eljussanak a kívánt cselekvési pontig, ezeket a hanyag írói munkákat (nesztelen zombik, otthagyott etanol, Jimbo halála, …) csak egy kevés ráfordítással simán el lehetne kerülni és akkor nem bosszankodna az ember.

Levi - 2018. 10. 03. 10:58

Érdekes, én pont Luciana karakterére mondanám, hogy negatívum… A 2. Évadban egy nagyon erős, határozott vezetőt ismertünk meg (oké, az öreg volt a vezető, de értitek mit akarok mondani). A 3. Évad első felében kevés szerepe volt a lőtt seb után, de én végig izgultam mi lesz vele, főleg Travis halála után. Azt hittem vele is meglépik. Érthető módon elment onnan, és utána már nem is szerepelt csak abban az álom jelenetben. Én teljesen meg voltam róla győződve, hogy Troy-jal találkozik a száműzetése után vagy Salazarekkal lesz. Na, ebből semmi nem lett. Most visszahozták, örülök is neki, de mintha nem is ő lenne… sodródik az árral, semmi önálló tevékenysége nincs, nyoma sincs annak, akit megismertünk. Ha ez a Luciana lett volna az elejétől, aki most, akkor meg sem kellett volna írni a karaktert, simán betölthette volna Ofelia is a szerepet. Nagyon sajnálom, mert kedvelem és a színésznő is kifejezetten ügyes szerintem, de nekem kevés és súlytalan lett a karakter. Nem szeretem ezeket a párhuzamokat, de részemről olyan lett, mint Sasha. Remélem az 5. Évadra kitalálnak neki egy jó vonalat és újra érdekes karakter lesz. Luciból sokkal jobban kinézhető az a badass, mint ami Aliciaból lett, vagy amit Madisonból próbáltak faragni (aki a mai napig nagyon hiányzik a történetből).

dexike3 - 2018. 10. 03. 13:30

@hummel
@levi
egyetértek veletek, pont ezeket hiányoltam én is. Strand iszákossága, Luciana tesze-toszasága inkább annak tűnik, hogy az írók nem is a akartak velük foglalkozni, csak az újabb szereplőket domborították ki, és Morgant állították a fókuszba. jó lenne, ha változtatnának ezen az S5-re.

Geza Kovacs - 2018. 10. 03. 20:52

Hú, ez borzalmas volt. Amikor haldokoltak mind egyszerre, és mindenki mondott 1-1 mondatot nagyon jelentőségteljesen, az totál Szomszédok volt, hangosan röhögtem.

Driver76 - 2018. 10. 05. 13:58

Geza Kovacs Pont erre gondoltam én is . Milyen gyatra volt.

Rubber Duck - 2018. 10. 06. 02:19

Számomra az évad második fele totál mélyrepülés, igazából az első rész is azért volt némileg érdekes, mert kíváncsi voltam, hogy hozzák össze az idősíkokat. Elég gyengén.

Madison és Strand között volt “kémia” -ahogy szokták mondani. Erre Madisont kinyírják. Ezért volt súlytalan Strand a második részben: John karaktere engem konkrétan Buzz Lightyear paródiájára emlékeztetett, ami azért elég súlyos.

Alicia és Charlie: már attól is kirázott a hideg, hogy ha együtt voltak, állandóan a nevükön szólították egymást -akkor is ha senki más nem volt a közelükben!!! A közös részükben Charlie konkrétan legalább 3x egymás után kimondja, hogy “Alicia” mielőtt mondana neki valamit. Minek? Nincs más vele, akihez beszélhetne!
Ad 2: Mi a túró volt ez??? Valaki meggyilkolja a testvérem, majd hisztizek -utána meg mintha semmi sem történt volna együtt kocsikázunk tovább. Ráadásul mai napig nem értem a kislány motivációját: miért ölte meg Nicket? Mi volt az indíték? Ha valamilyen mentális ok, akkor hogyhogy seperc alatt kigyógyult belőle? A vízzel elárasztott jelenet nekem semmilyen választ nem adott erre.

Hogy Morganra helyezték a hangsúlyt, talán érthető -de egy ilyen viselkedésű Morganra??? Teljesen kivették a karakterből az érdekességet, minden valamirevaló jellemzőjét megsemmisítették, kaptunk egy sematikus papírmasé figurát, minden érdekes jellemzőjét kiölték belőle.

Maggie Grace karaktere: komolyan elhiszi vki, hogy egy apokalipszis közben az a legfontosabb tennivaló, hogy egy kamerát működtessünk? Honnan van hozzá energia? nem vmi fontosabbra kéne azt használni? Tudom, az évad egyik fő motívuma az emlékek, a megőrzés -de ez nekem akkor is hiteltelen, minimum túlzás (pedig a hasonló motívumot a Cloverfieldben teljesen odaillőnek találtam, ott nem volt benne semmi életidegen jellege).

Momo és Jimbo: ez egész egyszerűen infantilis, debil húzás volt. Mivel én szinkronosan nézem, nem tudom, hogy az eredetiben is így van-e, de ez egészen gyerekes megoldás, teljesen idegen a sorozattól.

Előttem már írták a Szomszédok hangulatot: engem is pont ez fogott el, néhány jelenet alatt: mindenki mindig szépen megvárja, amíg a másik befejezi a mondókáját, majd utána szépen, tagoltan elmondja az övét. De hát itt egy hatalmas kataklizma kellős közepén vagyunk, az emberek állandó rettegésben élnek! De mégis mindenki halál nyugodtan beszél, senki sem szól bele a másik beszédébe, nincsenek egymás szavába vágott mondatok, félbemaradt, zavaros, stresszes mondatok, mindenki úgy beszél, mintha egy felolvasóesten lenne.

+1: Az egész évadot bele lehetett volna sűríteni kb. 5-6 részbe, a második részét az évadnak, konkrétan kb 2 részben el lehetett volna mesélni.

winnie - 2018. 10. 06. 04:54

“De hát itt egy hatalmas kataklizma kellős közepén vagyunk, az emberek állandó rettegésben élnek!”

azért ez túlzás. az emberek zöme falak mögött, kisebb közösségekben, nyugalomban él. mostanra már a zombik sem ellenfelek, csak nagyobb hordában. bár az tény, hogy aki nem telepedett le, annak kissé zaklatottabb az élete.

Csomi - 2018. 10. 06. 14:54

Nekem az előző évad sokkal jobban bejött. A 4. olyan parttalan volt mint a kiáradt folyó Hiányozni fog Madison és Alica tesója is. Victor még itt van de nem sok vizet zavart. Az új karakterek közül Morgant jó hogy betették (az eredeti sorit nem nézem így nincsenek előítéleteim), John, Althea és June is oké. Gyakorlatilag lecserélték a főszereplők nagy részét. Hiányoltam a régieket ( aki még él az egyre kisebb szerepet kap) az újakat még nem szoktam meg. A kamionosokat nem is tudom hová tenni. A hibbant nőt betenni a félévad gonoszának gyenge húzás volt. Ez az évad ráment a szereplők leváltására és hogy mit kapunk jövőre…
Ja a végén ez a mérgezés, Morgan meg sérült lábbal sört talál a rég kifosztott semmi közepén és még oda is ért időben…ez q@@va gagyi volt

lalakov - 2018. 10. 07. 16:21

Én szeretem a zombivilággal foglalkozó sorozatokat, de csak engem zavar, hogy ennyi idő elteltével is simán találnak pöcre induló járműveket? És hogy adott járművekből sosem fogy ki az üzemanyag? A végtelen számú lőszerről már nem is beszélve.

rapguruz - 2018. 10. 08. 07:13

Alapjaraton volt pár rész ami sokkal jobb mint egy átlag FTWD epizód, de ez a semmilyen vegkifejlet nekem nem tetszett… Tényleg akkor lettek volna tokosek az írók ha van tétje a fagyallos dolognak, de semmi… Nyilván ezt is megoldottak 5perc alatt… Így semmi izgulni való nincs, tudjuk hogy kábe tét nélküli, súlytalan az egész.. Amúgy csak én siklottam el afelett, hogy Madison vajon el e még vagy sem?

winnie - 2018. 10. 08. 07:33

ő meghalt a 4×08-ban.

ayren - 2018. 10. 08. 15:12

“Mindenképpen felüdülés volt kiszakadni a The Walking Dead világából”

Szerintem ez ugyanaz a világ. :)
Legfeljebb az arcok mások, de még ez sem teljesen igaz, hiszen ott van Morgan.

Kissur - 2018. 10. 08. 15:30

ayren: Úgy értettem, hogy abból a mikrouniverzumból, ahová beszorultunk az utóbbi évadokban. Alexandria-Hilltop-Sanctuary-Oceanside. Itt meg azért más arcok, más környezet, tágabb világ(nak érződik).

ayren - 2018. 10. 09. 19:26

Kissur
Igen, tudom, hogy értetted, de akkor is viccesen hatott a mondat. :) Annyira ugyanaz az egész a neveket leszámítva…

dexike3 - 2018. 10. 10. 12:59

@ayren:
végül is Morgan “ugyanaz”, szóval a szereplők egy része.

Kissur - 2018. 10. 11. 09:53

Legközelebb egy ügyvéddel átnézetem az írást, hogy ne lehessen belekötni. :D
Ez a Morgan szerencsére csak részben emlékeztetett a TWD-s 7-8.évados karakterre.

Nheil - 2018. 10. 13. 12:22

Én egy ideje már csak a háttérben nézem a Feart, már nem nagyon tud lekötni.Mondjuk dobálózás közben. Már maga twd sem az a város sorozat, mint régen, a Fear pedig soha nem is volt az. Bár az első évad legelső részei még jók voltak és harmadik évadban volt egy is fellángolás. Sőt, a a mostani új szereplők is jók lettek, az idegesítő és nonszensz Al kivételével.
Strand mintha ott se lenne, teljesen súlytalan és értelmetlen karakter lett. Akkor már maradt volna inkább Madison helyette, biztosan jó páros lett volna Morgannel, a döntéshozatalokat érintően mindenképpen.

Szép, látványos a Fear, csak épp nem tart semerre és nem izgalmas. Már tényleg arra gondoltam, hogy össze kéne fuzionálni az anyasorozattal, menjenek csak el Alexandriába. Ja aztán mégse fognak. Vagy Morgan mégis elindul. Vagy nem.

Nheil - 2018. 10. 13. 12:23

Dobálózás = diablózás …

Tipca - 2018. 10. 27. 14:56

Fura, hogy valaki szerint ezzel az évaddal vált jobbá a Fear. Igaz, mindenki mást keres a sorozatban, más miatt szereti ezt és a Walking Deadet is, csak pl számomra ez az évad, még ha alapvetően a WD jobbik évadjait idézte, akkor is csak ennyi volt: egy WD klón. Az első három évadnak megvolt a maga stílusa, hogy nem világot akartak megváltani, csak életben akartak maradni, mentek/menekültek egyik helyről a másikra, és alapvetően egy kisebb csapatról, egy családról szólt. Erre ebben az évadban mit kaptunk? Egy fekete-fehér kultúr-drámát zombikkal. És itt nem feltétlen a dráma a baj. Az első évadok tele voltak színnel, élettel, és gondolom, ezzel szimbolizálni akarták a készítők a pusztulást és a szürkeséget, de már falra mászok a színtelen képektől, ami a WD-t is jellemzi. Szó szerint voltak olyan jelenetek az évad második felében, amiről fel sem tűnt volna, ha véletlen egy fekete-fehér tévén kezdem el nézni.
Az új szereplők nem rosszak, John-t és June-t külön csípem, de azt sajnálom, hogy a legtöbb potenciállal rendelkező karaktereket (Nick, Madison) módszeresen kiirtották, az olyanok meg, mint Alison és Luciana vígan szaladgálnak.
A sorozat egyik pozitívuma, amit eddig szerencsére meghagytak, hogy nem erőltetik az évadokon áthúzódó főgonoszokat, és a rétestészta szálakat, de attól félek, a farmergyár az új börtön szerepét kívánja betölteni, és a következő évad(ok)ban itt fognak letelepedni a szereplők. Ne legyen igazam!

winnie - 2018. 10. 27. 15:52

tipca: nem helyes az a gondolkodás, hogy ha te nem értesz egyet (ha nem erről van szó, akkor mea culpa), akkor fura, mert szerintem saját ízléstől függetlenül lehet látni, hogy valami jobban meggyőzi-e az embereket, és itt láthattad, hogy többen is, akik írtak kritikát, a 4. évadra szálltak vissza a sorozatba és maradtak is – én például 9 részre, szóval kell lennie benne valaminek. és, hogy minek, nem ördöngösség, elég nagyot változott a stílus.

de hogy wd-klón? ez nagyon nézőpont kérdése. lehet, hogy jobban hasonlít az anyasorozatra, de az az igazság, hogy ahogy eddig is, most is fel lehetne sorolni rengeteg mindent, amiben nem walking deades, és nagyon sok mindent, amiben walking deades. jó, nyilván nem arra célzok, hogy itt haladnak, a walking deadben meg évek óta nem, de azért az nagyon is szignifikáns különbség, hogy játszottak az idővel (flashback, miegymás). az is, hogy random új szereplőkre koncentráltak, totál nem is mutatták jó ideig a fő arcokat. vagy, hogy megint kinyírták a fő-főszereplőt, sőt, még valakit.

ezzel nem azt mondom, hogy nincs igazad, mert amit leírsz, az abszolút megállja a helyét, de az szerintem beszédes, hogy bőven kardoskodhat valaki a másik oldal mellett is, hogy nem twd-s, ami azért valamennyire elismerés.

Enzo - 2019. 01. 16. 17:38

4×16 (pótlás szombatról)

Furcsa finálé volt ez, annyi szent. Morgan tök idióta, ezt már megszoktuk, de szép lassan azért kezdtem átérezni, hogy Martha (Filthy Woman) ténylegesen teszteli őt: meddig szívathatja, hogy végre ne akarja megmenteni őt (még egy halálos harapás után se). Ez a mérgezős szál meg minimum érdekes volt – a Szomszédok-snittet már kibeszéltétek, tényleg röhejesnek hatott, de hát azon kívül is egymást érték a baromságok. Először is az etanolos kamion sztorija: Al kreatívan megoldja a zombik és a beragadt csap problémáját egyben az újratöltött gépágyúval, mondom akkor minden OK, erre ott fekszenek tovább, és nézik, ahogy elfolyik a cucc, ami megmenthetné őket. Mi van?? Összesen meg látszólag napokig fetrengtek ott, aztán megjött Jimbo gyógysörével(lol) Morgan, amiben az etanol gátolja a fagyálló felszívódását(!)(annyi idő után már mit gátol azon?), és ettől mindenki tökéletesen meggyógyul. Öööö…

Egyéb darabkák:
– Tetszett a jelenet, amiben Al talált egy híradós autót, mennyire odaillő :D Mondjuk keveset hozott ki a szituból, mert utána meg rendőrautóval nyomatta. (És hát Martha ellen is jó pozícióból lett leütve)
– A végén zombiMartha homlokára fel volt írva vérrel, hogy STRONG, láttátok?
– Új bázis, új menő járgányok, új cél, ez eddig egész biztató. Csak a sok idióta karaktertől és írói döntéstől kéne megszabadulni.

#hétidézetei:
“Just when I stopped trying to drink myself to death I succeed.” :DD /Strand/

“-Charlie, you know this is a one-time deal, right?
-She was poisoned, John.
-I know. Just don’t go getting poisoned again till you’re at least 21.” :D (nekem ez tetszett, na :D)

Mersby - 2019. 01. 28. 15:19

Kicsit megkésve de (nagy nehezen) bepótoltam a lemaradást. Úgy néz ki, hogy én is a kisebbséggel vagyok, (pl. Tipca) mivel úgy érzem a sorozat leggyengébb évadja volt ez. A TWD-től menekülve kezdtem el ezt nézni, erre tessék, ez is olyanná kezd válni. Előjöttek ebben az évadban a tipikus marhaságok, hülyeségek, értelmetlenségek, irracionális dolgok stb. ami az anyasorozatot jellemezte. A mókás, érdekes és erős karakterek sehol (Troy, Madison, Daniel, Nick) az újonnan behozottak nagy nullák, kivéve talán June. Sokkal érdekesebb, ötletesebb, változatosabb volt ebből 3 évad mint a twd-ből 7 (ott kaszáltam).
Úgy néz ki, hogy ami másokat visszavonzott a nézéséhez, az nálam taszító erővel bír. Bár azokat sem értem akik a walkingot nézik ezt meg kaszálták… nálam a fear egy “upgradelt” verziónak hatott… eddig.

Capaty - 2019. 01. 30. 00:21

Hát, végre én is befejeztem. Nekem ez az évad nem tetszett, mivel Nick volt a kedvencem és valljuk be elég jelentéktelenül halt meg, mármint lelőtték és elvérzett kb. 2percet emésztett fel a sorozatból. Mint a doktor csaj alexandriából aki Tara csaja volt meghalt aztán kész. Nekem a twd még mindig jobban tetszik mint ez de remélem a hurrikán vagy a suttogók elpusztítják a városokat, mert már herótom van ettől gazdálkodós marhaságból, azért kezdtem el nézni hogy lássam ahogy kedvenc szereplőket felzabálnak a zozók erre az egész évad alatt pár szereplő meg pár statiszta lelte halálát. Madisont akartam látni ahogy lekajálják az arcát. Útálom a mexikóban játszódó filmeket szóval nálam mellé lőttek az egésszel. Egy gyenge 5/10 az eddigiek alapján de ez az évad 3/10 talán sőt inkább csak 2/10 de ezt csak Morgan miatt, őt gyűlölöm mint állat nagyon rossz keszekusza karakter akinél azt se tudod mi történt vele hogy miért van lelki traumája csak van oszt jóccakát. Igazából Alicia miatt néztem végig mert badass lett és nagyon dögös még mindig.

winnie - 2019. 01. 30. 05:12

“a doktor csaj alexandriából aki Tara csaja volt meghalt ”

azért ő nem jelentéktelenül halt meg. elég emlékezetes és sokkoló volt, és a halála azóta is hatással van a dolgokra.

” már herótom van ettől gazdálkodós marhaságból, ”

legalább realisztikus a sorozat, hiszen a karakterek nem harcolni akarnak, hanem letelepedni és túlélni. ebben is más a sorozat. évekig vándoroltak, hogy lakhelyet találhassanak maguknak. és végre sikerült.

Enerienne - 2019. 03. 24. 03:34

Aki nem tudja, belekezdjen-e a sorozatba: IGEN! De ez egy horror-dráma sorozat, ilyen elvárásaid legyenek…

Nekem bejött ez az évad, nagyon is (talán egyedül a Laura c. rész nem). Anno a farmnál kaszáltam, de újrakezdtem a darát az elejétől, és igy utólag már örülök, hogy most végignéztem.

Nem értem azokat, akik úgy formálnak véleményt, hogy kihagytak/ áttekertek részeket (netán évadokat), most komolyan, igy hogy lehet nézni egy sorozatot? Még ha teljesen más szereplő+sztori lenne, mint pl. egy Black Mirror, de hát ez összefüggő… Igyekeztem elolvasni a kritikákat pár részenként, mert érdekelt és mert nagyon szeretem ezt az oldalt. De a végén már annyira le lett húzva és semmi pozitiv nem lett kiemelve, hogy azt már bosszantó volt olvasni.

Na de visszatérve: nagyon várom az új részeket, szerintem sokkal jobb igy ez a stilus, mint ami eddig volt (bár a szinek nekem is hiányoznak, de azoktól is méltó búcsút vehettünk a flashbackekben), jók a nyitóképek is a főcim-dalnál, hogy mindig az adott részt tükrözi (igényessé teszi, hogy erre is odafigyelnek). Az erős első évad után sajnos csak lejtmenet volt a sztori, látszott, hogy már nem tudnak mit kitalálni, ez felrázta most a dolgokat. Igy már a két fő karakter elvesztését sem bánom, megérte.

Elsőre nekem sem volt szimpi, hogy behozták Morgant, illetve én az Al-t alakitó szinésznőt se csipem, de az utolsó két részben már rendesen izgultam értük is. A pszichós szál nagyon bejött, ezt még nem nagyon játszották ki eddig (bár a Last Man On Earth-ben volt hasonló), illetve jó volt, hogy élnek az időjárás adta lehetőségekkel is, mert hát Texasban nem ritka a tornádó az fix.

Egy valamit sosem értek, amikor zombikkal hadakozós jelenet van: anno Nick rájött, hogy a zombi-vérrel láthatatlanok lesznek, akkor miért nem használják ezt többet? Értem én, hogy szar bekenve lenni, de csak jó, ha igy nem harapnak meg…

Nem mondom, hogy sajnálom, hogy végül nem jutottak el Alexandriába, szerintem az irók azért készitették be ezt az opciót, ha elhasalna az új stilus, de mivel jól müködött, nem volt rá szükség. Ezek után majd bármikor elökaphatják, hogy irány Alexandria, ha elsz.ródik a történet, és akkor össze lehet boronálni az anyasorozattal. Lássuk be, ez tök praktikus.

A kedvenc karakterem továbbra is Alicia, ebben az évadban sok minden történt vele, amit fel kellett dolgoznia, és ezáltal fejlődött a karakter. Viszont remélem, hogy a következő évadban nem csak annyi fog vele történni, hogy valami palival összeboronálják (ahogy eddig kb. minden évadban).

PLUSZ: Már nem tudom, hogy melyik utolsó részben volt, de amikor June és John végre egymásra találtak, és mindenki ült a SWAT-ban, akkor June megfogta John kezét és mindenki őket nézte. Az, ahogy John és Strand összenéztek, és John arcán megjelent a kamaszos mosoly, a kedvenc jelenetem volt! :DD

Összességében az évad nálam bejövős, 8/10 (az a minusz kettő is inkább a bakik miatt). Remélem a következő is hozza ezt a szintet.

winnie - 2019. 03. 24. 07:02

“Nem értem azokat, akik úgy formálnak véleményt, hogy kihagytak/ áttekertek részeket (netán évadokat), most komolyan, igy hogy lehet nézni egy sorozatot?”

azok nem a sorozatról formálnak véleményt, hanem arról a részről (azokról a részekről), amit megnéztek, és egy vagy több látott részről minden további nélkül tud bárki formálni. a megértés olykor gondot okozhat, az érzelmi kapcsolat hiányozhat, de szerencsére a sorozatok azért nem annyira bonyolultak, a fear főleg nem bonyolult, és minden sorozatban minden évadot (de sokszor a részeket is) úgy írnak meg, hogy valaki be tudjon szállni az elején, hiszen az írók célja, hogy új nézők érkezzenek, ezért telenyomják a részeket magyarázatokkal, visszautalásokkal, ilyesmivel, amik jó esetben a fix nézőnek fel sem tűnnek.

de épp azért nem érdemes ez ellen felszólalni, amit írsz, mert ha nem nézel így sorozatot, akkor nem tudod, hogy minden további nélkül lehetséges. de…, igazából furcsa, amit írsz, mert ezzel azt mondod, hogy semmisek a pozitív kritikák, csak a negatívak érvényesek, nem?:)

nyilván a másik megoldás az, hogy ha kaszálsz valamit, akkor soha többet nem nézel vissza, és megmarad a fejedben, hogy a sorozat rossz. én viszont, ha el is kaszálok valamit, akkor gyakran visszanézek, mert pontosan tudom, hogy ha valami gyenge lett, akkor onnantól kezdve nem egyre gyengébb lesz, hanem simán lehet, hogy ismét jó lesz. és ha valami ismét jó, akkor azt szerinted nem érdemes nézni? nem érdemes írni róla, hogy “hé, ez jó lett!”, főleg, hogy sok ugye showrunner-váltás volt, ami magában hordozta a stílusváltást, hiszen annak helyére, aki miatt kaszálja az ember, jött valaki új, aki talán jobbat készít.

esetemben például az történt, hogy az 1. évad nagyon tetszett, a 2. évad 3. része körül elkaszáltam, vissza-visszanéztem, félévadnál és évadkezdésnél, de nem nagyon fogott meg, amit láttam, de elkezdtem nézni a 4. évadot, és azt mondtam, hogy ez tök jó, és maradtam is elég sokáig, csak a 4×09-4×10-nél kaszáltam el. ha nem néztem volna vissza, akkor sosem tudom meg, hogy milyen jó kis részek is készültek.

azt pedig gondolom, nem kell magyarázni, hogy miért hagy abba az ember egy sorozatot, ha lát belőle 2-3 közepes vagy gyenge részt, mert minek vállaljon be még egy nem túl jót, ha nézhet helyette mást is.

“De a végén már annyira le lett húzva és semmi pozitiv nem lett kiemelve, hogy azt már bosszantó volt olvasni.”

egyrészt: és eközben a kommentek mind pozitívak voltak, vagy azok is negatívak? mert ha utóbbiak, akkor nincs sok köze annak, hogy nem láttam a 3×05-öt mondjuk. mert egy mínusz véleménynek nem az az oka, hogy nem láttam a korábbi részeket, hanem az, hogy nem tetszettek a részek. (ha nem szállok ki a nemtetszésem után, akkor ugyanaz lett volna a véleményem.) PLUSZ, és szerintem ez a legfontosabb. amellett, hogy nyilván az a fontos, hogy neked hogy tetszik egy rész, más véleménye csak egy érdekes infó. de a bosszantás kapcsán: a kritikának nem érzelmek kiváltása a célja, hanem az informálás. mert belőle meg tudod, hogy más ember mi mást lát. engem az szokott bosszantani, ha elolvasok egy véleményt, és az ugyanaz, mint az enyém, mert akkor elpocsékoltam 1-2 percet. ellenben, ha valami tök mást olvasok, amit én gondolok, akkor az nagyon érdekes, mert másféle nézőpontot ismerek meg. ergó a kedvenc filmjeimnél is mindig a negatív kritikákat szoktam elolvasni, mert azt tudom, hogy valakinek miért tetszik, de azt nem tudom elképzelni általában, hogy akinek nem tetszik az adott film, annak miért nem tetszik. infót csakis ez utóbbi hordoz számomra. ugyanígy, ha valami nagyon nem jön be, akkor nem szokott bosszantani engem, ha olvasok róla egy pozitív kritikát, mert szerintem nincs annál érdekesebb, mint látni, hogy ki mi olyat lát meg benne, amit én nem.

de visszatérve, szerintem túlzás, amit írsz, mert ezek voltak a vélemények

4×01 bejött, “teljesen új sorozat”
4×02 más írt, bár nem pozitívat
4×03 “Nem mondom, hogy kiemelkedő volt a 4×03, de végig lekötött, ”
4×04 “kifejezetten korrekt epizód”
4×05 “abszolút bejött, ”
4×06 “összességében be is jött”
4×07 “nem sok szóra volt érdemes”
4×08 “kifejezetten érdektelenre sikerült”

2 gyenge rész, szóval adja magát a kasza, ahogy írtam “azt hiszem, megint el fogunk búcsúzni egymástól” – de azért esélyt adtam a 4×09-nek, ami jelzi, hogy szeretni akartam a sorozatot, ami szerintem nagyon pozitív, más kérdés, hogy

4×09 “teljesen érdektelen és unalmas” – ergó búcsú.

de itt jön a lényeg, hogy innentől kezdve nem is írtam a sorozatról, viszont ha mondjuk nem szálltam volna ki és úgy írnék az 5. évad kezdéséről (mert írni fogok, és ha jó, akkor maradok pár részre), akkor lehet, hogy folyamatosan negatívumokat kellett volna olvasnod. viszont mivel kiszálltam, így erre nem került sor. szerintem a te szempontodból is jól tettem.

winnie - 2019. 03. 24. 07:03

“Nick rájött, hogy a zombi-vérrel láthatatlanok lesznek, akkor miért nem használják ezt többet?”

azt mondták, hogy anno, amikor mindenre ezt használták, beleírtak pár sort, hogy magyarázzák, hogy miért nem fogják túlhasználni. kitaláltak rá valamit, mert az írók is érezték, hogy túl erőssé tették ezt a “képességet”.

wovbagger - 2019. 05. 18. 20:14

Két dolgot nehezen viseltem az évadban: az egyik, hogy kezdett szétfolyó, semmilyen és következetlen lenni, mint a TWD. Az előző sokkal jobban tetszett. A másik, hogy Jenna Elfman vígjátékszínésznek sem volt jó soha, ami itt hatványozottan idegesítő volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz