login |

Law and Order: SVU: kezdett a 20. évad

2018. 10. 05. 20:02 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: kritika,

A Law & Order-nek nem jött össze, hogy a legtöbb évadot megérő élőszereplős sorozat legyen egyedüliként, hiszen az NBC a 20. évad után kaszálta el, így a Gunsmoke című westernnel (most komolyan, anno hogy volta képesek több száz résznyi sztorikat generálni ezeknek a klasszikus westerneknek?) holtversenyben állnak az élen. Most a spinoff, a Special Victims Unit is a 20. évadjába lépett, és ki van zárva, hogy jövőre ne arról beszéljünk, hogy új csúcstartónk van.

Nemsokára fel is fogok tenni egy hét kérdését a LO: SVU sikere kapcsán, mert valahol nyugtalanító, hogy pont egy olyan sorozaté lesz a korona, ami minden, csak nem feelgood, hiszen minden részben szexuális indíttatású, vagy egyéb, különös kegyetlenséggel elkövetett bűncselekményben nyomoznak és tárgyalnak, hiszen ezek tartoznak az SVU hatáskörébe. Ezúttal egy középiskolás fiú megerőszakolása volt a dupla évadnyitó középpontjában.

Természetesen az SVU nem hazudtolta meg magát, ismét ökölbe szorított kézzel nézős epizódot prezentáltak, mely közben megannyi “Miért?”-kérdés vetődhetett fel a nézőben. Mondhatnám, hogy ez van, ilyen korban élünk, de ez a krimi már 20 éve szedi az epizódjainak a történetét az újságokból, szóval már jó ideje tart ez a bizonyos időszak.

Szokás szerint minimális a karakterizáció a sorozatban (persze még így is többszöröse a régi szép időknek), szóval bárki bátran beszállhat, megnézheti, hogy mire fel ez a 20 szezon. A tovább mögött folytatom minimális spoilerrel.

Szóval minden egyetlen nyomorult nyúlon múlott. Az, hogy mi volt a nyúlon túl, láthattuk, sok éves folyamat és egy ember, sajátmaga által pozitívnak vélt nézetei sikeresen vezettek több gyerek halálig

Kedves kitekintés volt a 20 évadra Mariska Hargitay és Ice T közös jelenete (egyikük 20, másikuk 19 éve nyüstöli a karakterét), amiben arról beszéltek, hogy Liv nem volt képes tartani a tempót a gyanúsítottal. Igen, telik az a rohadt idő, kedves Olivia, tartja Fin.

Szóval mondanom sem kell, minden fronton erős és lehangoló volt a kezdés, de legalább hepienddel zárult (hepienddel?). A téma aktualitásához sem férhet kétség, csak már előre látom, hogy sokan a bűnügy motivációja kapcsán általánosítani fognak, és azt fogják szajkózni, hogy ezt vagy azt hibáztatja a sorozat, holott a mostani mindössze egy eset, amihez hasonló motivációra már volt példa, ennyi.

A mostani részt látva egyébként elgondolkodtam azon, hogy egy ideig az Emmy is felfigyelt az alakításokra, Mariska Hargitay 8 jelölést kapott főszereplőként, és pár évig divat volt évente akár több vendégszereplőt jelölni, nyilván a nagy neveket – 16 nomináció jött össze összesen. Szóval csak azon járt az eszem, hogy vajon az Emmy-re jelölők megnéznek egy ilyen epizódot, hogy az alakításokat összevessék a hype-os sorozatokéban látottakkal, vagy lehet bármilyen jó Dylan Walsh vagy a srác (“I DIDN’T FLINCH!” – uhh, kemény volt), esélye sem lesz felvenni a többiekkel a versenyt, mert a kutya sem látja őket?

5 hozzászólás Ne habozz!

Tiffauges - 2018. 10. 05. 22:34

Ez az egyik legrégebb óta nézett sorozatom és még mindig várós. Sokat gondolkodtam már, hogy miért, mert legtöbbször tényleg roppant kényelmetlen és lehangoló nézni, főleg amikor nincs úgymond happy end. Talán azért vonz ennyire, mert nagyon részletesen és – amennyire meg tudom állapítani – hitelesen mutatja meg az emberi természet sötétebb oldalát. Azt is szeretem benne, hogy olyan morális dilemmákat tud megmutatni, amik ritkán kerülnek elő, amikről nem ildomos, nem szeretünk beszélni, pedig fontos lenne. Nagyon erős rész volt, a szereplők tényleg fantasztikusan játszottak.

Cole - 2018. 10. 06. 13:49

Nagyon kemény résszel indították el ezt az évadot.

Amúgy Emmy díjra visszatérve, ezt én se értem. Olyan színészi alakítások vannak néha, hogy tényleg megérdemelnének sokan 1-1 szobrocskát. :) Pl. Pablo Schreiber William Lewis karakterét egészen elképesztően hozta le a 15. évadban, a 15×10-es részért simán kaphatott volna

Azt meg külön sajnálom, hogy 18. évadból kimaradt 1 részt nem mutatták be, ami elvileg Trump-ra hajazott volna.

Stomm - 2018. 10. 06. 16:47

Csak akkor lesz csúcstartó, ha epizódszámban is elérik a Gunsmoke-ot. (Kb. 650 lehet). Hajrá!

winnie - 2018. 10. 06. 17:41

a legtöbb évadot megérő sorozat csúcsáról írok.

fromdtod - 2018. 10. 07. 07:16

A legszörnyűbb az, hogy emlékszem arra, mikor elkezdték… :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz