login |

Pilot: All American

2018. 10. 11. 21:55 - Írta: human

16 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

Nem tudom, miért érzem úgy, hogy vannak sorozatok, amik után felesleges ahhoz a stílushoz nyúlni másnak. Nyilván készíthető még jó rendőrös sorozat a The Wire után, a The Sopranos sem ásta alá az összes maffiatörténetet, mint ahogy a Friday Night Lights sem birtokolhatja örökké a trónt az amerikai a focis sorozatok között, de nem az All American fogja lelökni onnan.

A történet egy szegény srácról szól, aki középiskolában focizik. Egyik meccse közben kiszúrja őt egy Beverly Hills-i sulis edzője, és lehetőséget ad neki arra, hogy a sport segítségével jobb élete legyen. A további fordulat, hogy később az irányítószámra is szüksége lesz a csapatban maradásra, így az edzőhöz költözik a srác. Elvileg csak rövid időre.

Mivel a CW-n mutatkozott be a sorozat (nálunk az HBO GO-n kapott világpremiert), így nem meglepő, hogy erős benne a tinidráma. Konkrétan még a felvetett problémák része is valóságban gyökerezőnek tűnik, hiszen igaz történet inspirálta a sorozatot, viszont a kidolgozásuk valami siralmas. Lehet, hogy páran most legyintenek, hogy kinőttem a stílust, és ez igaz lehet a tipikus tinisorozatokra, mert nekem már valami igazi kell. És ezt az írósztrájkos évad kivételével tökéletesen megragadta már a Friday Night Lights.

Itt pedig csak kliséket látok rohangálni, miközben 20 féle dal szól már a pilotban is. Túlzsúfolt az egész. Konkrétan a főszereplő srác alakításával nincs bajom, és nyilván Taye Diggs sem az a borzasztó színész, de a forgatókönyv egyikőjüket sem segíti. A legnagyobb hiba, hogy semminek nincs súlya, úgy sietnek a történettel. Rögtön a közepébe akarnak vágni, és felvetnek vagy 10 problémát, a régi sulis barátjáén tényleg már csak nevetni tudtam, pedig egy-kettő is elég lenne.

Arról ne is beszéljünk, hogy a nagy rohanásban a sorozat központi cselekménye, a foci milyen siralmasan van kezelve, konkrétan ebben csúcsosodik ki a hozzáértés, vagy törődés hiánya. Van egy meccs a rész vége felé, amiben nulla feszültség van. Természetesen az utolsó másodpercben kell megnyerni a meccset touchdownnal, de ezt minimálisan sem adják át a nézőnek, csak gépiesen adagolják az információt. Siralmas.

Ritkán késztet ekkora negativitásra egy pilot, mert többnyire még az unalmasok meg tipikusok is profin vannak összetéve. Itt ilyesmit nem éreztem, szóval számomra értékelhetetlen volt. 2/10?

16 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2018. 10. 11. 22:09

én nézném tovább, mert szimpatikusak benne az arcok szinte kivétel nélkül, és az alapsztori, ami kisült, az is rendben van, de valahogy az egész nem volt olyan, ami nagyon megfogott volna. nem volt benne sok plusz a biztató karaktereken kívül. oké, biztató, de tipikusak első blikkre, bár nyilván jön majd a mélység is. röhej, de a (nem)szerelmi háromszög jött be igazán.

a végére a “csavar” nem tudom, mennyire hiányzott, és így hogy tudtam, hogy lesz valami, ki is találtam előre, bár el is vetettem a kezdés miatt. remélem, nem fogják a néző számára blacklist-szerűen húzni, hanem már az 1×02-ben világossá teszik, hogy kije.

5/10

Dalmayr - 2018. 10. 12. 07:50

Kedvet kaptam. Na nem ehhez, hanem egy FNL újranézéshez :) az egyik legjobb sorozat amit valaha láttam.

Thomas - 2018. 10. 14. 21:24

Most meg fogtok lepődni, de ez nekem baromira bejött, pont az ilyen sorozatokat szeretem, és pont ilyenek nem nagyon voltak már a CW-n a Hellcats óta (azt azóta is sajnálom, hogy olyan gyors véget ért). Sőt, tovább megyek, az egyik all-time kedvencem, a One Tree Hill nyitányára emlékeztetett, úgy néz ki, ugyanúgy meglesz a féltestvéri kapcsolat itt is a két főszereplő között, csak itt kosárlabda helyett foci van:) Sőt, még egy kis The O.C. is van a mixben, ott is egy szegény környékről származó srácot fogad be egy Beverly Hills-i család, és kerül át így egy számára ismeretlen közegbe. És ilyen előzményekkel ne legyek lelkes, mint az állat?:)

Jó, nem fogok elszállni, csak 8/10-et mondok, mert még van hova fejlődni, meg nyilván az OTH sem a pilottal lett az egyik kedvenc sorozatom, csak ennek nem biztos, hogy lesz 9 évadnyi ideje az építkezésre:( De a szereplők tényleg szimpatikusak a bunkó srácot kivéve, szóval azzal nem lesz gond. Azt meg még nem tudtam eldönteni, hogy Olvia vagy Leila a nagyobb eyecandy:) Szerintem itt már szerelmi négyszög alakul, de három felett ki számolja?:)

Thomas - 2018. 10. 14. 21:27

Persze, azt nem írtam, de szerintem már mindenki tudja, annyiszor leírtam, hogy a Friday Night Lights-t még mindig nem kezdtem el, szóval ahhoz nem tudom hasonlítani:) De most megint mondhatom, hogy minek kezdjem el, amíg megy ez, ami csontra bejön, hogy aztán ehhez hasonlítgassam?:)

winnie - 2018. 10. 16. 15:05

thomas: nem lepődök meg, elég jó kritikákat kapott, épp ezért is számítottam többre:( de nem kedvtelenedtem el.

és igen, OC!

Thomas - 2018. 10. 22. 20:29

Lesz második blikk?:) Nekem tetszett az 1×02, bár nem annyira, mint a pilot, mert nem számítottam rá, hogy most majd az lesz a középpontba, hogy egyensúlyozni próbál a két élete között. De buta voltam, mert ha az anyja, a tesója, meg a barátja állandó szereplő, akkor nyilván az azt az oldalt is látni fogjuk bőven. Amúgy ez még mindig az én sorozatom, a legnagyobb hibája, hogy olyan rövidek a részek, azt hittem 10 perccel rövidebb volt, mint a többi, de nem:))

Tyberius06 - 2018. 10. 26. 16:00

Gyorsan megnéztem az első három részt. Ez volt az utolsó pilot a tavaszi listáról… Hát ezt is el kéne engednem. Mindegyik részben tekergetnem kellett, ez az első rész végi fordulat meg aztán a 3-dik részi ráutalás már csak hab a tortán.
A templomi anyuka gay leány kapcsolat még ha reálisnak is hat, de valami veszedelmes szarul van kidolgozva. Aztán az is problémás, hogy egyes kapcsolatok mennyire nincsenek ábrázolva, csak utalva rájuk. Most nekem komolyan el kéne hinnem, hogy a bully fehér fiú, meg a cute szerecsen lány között bármi kapcsolat is van, csak mert a srác asszongya, hogy az ő nője? Angolul angol felirattal néztem, szóval biztos valami részlet kimaradt ott a “háromszögben”, de frankón nem értem azt a kapcsolatot. A srác asszongya, hogy együtt vannak, nah erre egy fél mikromásodperc sem utalt a 3 rész alatt. Nyilván a csaj nem tud arról, hogy a “pasija” meg a legjobb exbarátnője anno kavartak, ugyanakkor a csaj nagyon nem úgy viselkedik mint akinek pasija van.
Szóval azon a ponton nekem hiteltelen az egész. Aztán persze van benne pár valóban jó bit, de összességében annyira nem adja.
Jah, hozzá tartozik, hogy a sorozat majdnem rekordot döntött nálam és 11 perc 21 másodperc után megkapta a kaszát, amikor a “jó” nő lassítva beszambázott a képbe, miközben a másik jó nő épp a főhősnek magyarázott, az meg ott helyben elcsöppent. Ott néztem egy nagyot hogy WTF?
Kellett vagy 5 perc, hogy túltegyem magam a megrázkódtatáson.
Szóval nemtom mi legyen, de valszeg el engedem…

Thomas - 2018. 10. 30. 20:56

1×03 megint hozta a 8/10-es szintet, marha jó ötlet volt, hogy Jorsan elment Cranshawba, ebben van lehetőség, ha a két világ vegyül. És említsük már meg az is, hogy milyen menő már, hogy 1:2,35 a képarány, nem sok ilyen országos sorozat lehet:)

winnie - 2018. 10. 30. 21:01

majd írok utólag, de nekem a folytatás szörnyű volt, az 1×02 majdnem minden szinten leszerepelt, annyira rémületesen teljesített minden szinten, pedig én tényleg reménykedtem, de nekem ez az ovis keménykedés nem jön be, ami a főhőst övezi. és az amerikai foci is rettenetes helyenként.

láttam, hogy az 1×03-at írja az új showrunner, szóval abban még bízok valamennyire, hátha azért hozták, mert ilyen lett az első 2 rész:)

Thomas - 2018. 10. 30. 22:31

Nekem jobb lett, mint az 1×02, remélem, ezen az úton megy tovább. És még jobban remélem, hogy marad a nézettség, az nagyon kéne!:) Eddig tök kellemes néznivaló. És ha vegyítik a két világot, akkor nem az lesz, hogy az unalmas régi otthonbéli jeleneteket csak túl kell élni, mert az volt a leggyengébb része számomra az első két résznek.

Az jó, hogy én az amerikai focis részéből nem fogok fel semmit, mert nem hiszem, hogy csak ennyiből áll a játék, hogy átfut valaki egy vonalon, touchdown és kapnak 7 pontot:) De talán éppen azért nevezed rettenetesnek, mert úgy le van egyszerűsítve, hogy az is követni tudja, aki életében nem látott egy meccset sem. Ez kb. olyan lehet, hogy a filmekben egy teniszmeccs kb. abból áll, hogy hárítják-e a meccslabdát vagy sem.

Thomas - 2018. 11. 11. 21:51

Az 1×04 rohadt jó volt, ezt tényleg nagyon élveztem:) Most aztán iszonyat jól összehozták a két világot. Alsó hangon is 9/10, nem is tudom, hogy lehet ezt még fokozni:) Azért max pontszámot nem adok, mert volt 1-2 karakteridegennek tűnő dolog, de eddig baromi kellemes meglepetés az egész. Örülök a “teljes évadnak”.

Thomas - 2018. 12. 01. 20:08

Marha jó volt az 1×06 is, valahogy olyan jól tudnak játszani a két világ vegyítésével, meg a különbözőségével, hogy már ezzel teljesen megnyernek. Emellett szinte minden karakter marha jól meg van írva, elég jól árnyalódtak már mostanra, érdekel a sorsuk. Ki merem mondani, hogy számomra megvan az év legjobb új sorozata:)

Dorian - 2018. 12. 03. 17:31

Sajnálom, hogy gyengécske ez a sori király lenne tényleg végre egy FNL utód.

Szerintem már Small Ville-ben is unalmas volt Leyla karaktere, az edző sem annyira autentikus nekem. A főszereplő viszont meglepően jó.

Mindenképp maradok a sorinál, szimpatikusak a színészek meg FNL-t is kétszer végignéztem, de azért ebből a stroyból sokkal többet ki lehetett volna hozni =(

Thomas - 2018. 12. 08. 21:04

Az 1×07 is hozta a 9/10-es szintet, hihetetlen hangulatos volt ez az egész bál és a körítés. 7 rész alatt micsoda szálakat, karaktereket építettek fel, én nagyon élvezem:) És úgy, hogy nincs agyon zsúfolva az egész, hanem tökéletes a tempója.

Nekem Samantha Logan tetszik nagyon, aki Oliviát játssza, tényleg el kéne kezdenem a 13 Reasons Why-t, kíváncsi lennék, ott milyen szerepe volt:)

Oké, hogy a Hellcats óta nem volt ilyen sorozat a CW-n (annak már 8 éve, te jó ég!), és nekem ez még mindig az új OTH, de most igazán a Starhoz tudom hasonlítgatni, mert az volt mostanában az az újonc, aminek ennyire rákattantam az 1. évadjára. De az másképp volt jó és fun, és fokozatosan javult, a végére érte el a 9/10-es szintet, ez meg már a 4. részre, és azóta nagyjából tarja is:) Remélem, ez nem hullik szét a 2. évadra (már ha lesz, de ennek muszáj lennie!:)

Thomas - 2018. 12. 08. 21:08

Viszont ezt a Smallville-es dolgot nem értem, azt hittem, a színésznő (Greta Onieogou) szerepelt benne (már 27 éves, szóval beleférne), de nem írja az imdb. Viszont azon most ledöbbentem, hogy ő volt Soroya a Heartlandben! Nem kicsit változott meg:)

Thomas - 2019. 02. 16. 19:36

1×12 már megint nagyon erős rész volt! A fenébe, hogy már csak 4 rész van:( Nagyon félek, hogy nem lesz berendelve, ez a sorozat biztos, hogy nagyon hiányozna:( Nem mondom, hogy nincsenek ebben is kevésbé érdekes, nem annyira izgalmas részek, de amikor ez a sorozat jó, akkor nagyon jó, igazán betalál nálam. Nem nagyon van ilyen a jelenlegi felhozatalban:(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz