login |

Pilot: Star Wars: Resistance – írta Ayrons

2018. 10. 11. 14:50 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

Elstartolt a Star Wars legújabb animációs spinoffja, a Star Wars: Resistance, az első előzetes nem épp a bizakodásra adott okot a sorozattal kapcsolatban, míg a második már annál inkább.

Fontos megjegyezni az elején, hogy David Filoni, aki a The Clone Wars-t és a Star Wars Rebels-t is készítette, itt bár készítő, már csak, mint általános executive producer vesz részt a munkálatokban (majd rendezni fog az élőszereplősben), ráadásul, a sorozat teljesen más animációs stílusban készült, mint az elődei,  ezzel folytatva azt a hagyományt az animációs SW-sorozatoknál, hogy mindegyik széria nem csak érában, de animációs stílusban is eltér az elődeitől.

Emellett azt a hagyományt is megőrizte a Resistance, hogy a rajongók egy része már az első reklámok után visszasírta az előző szériát, mondván az mennyivel jobb volt. Persze ez azzal is járt, hogy miután a Clone Wars-nál és a Rebels-nél is előjöttek e reakciók, az új sorozatnál már egekbe magasztalták azokat.

De visszatérve a Resistance-re: a szériánál a készítők az anime stílust vették alapul, aminek elsőnek megörültem hiszen Filoni régen közreműködött az Avatar: The Last Airbender-ben, így arra gondoltam, az lesz a mérvadó itt, az előzetes viszont ezt szépen darabjaira robbantotta, mint a Halálcsillag az Alderaant.

A cel-shading technika egy érdekes stílus, játékoknál és egyes sorozatoknál jól működik (ld. Knights of Sidonia, Archer, The Legend of Zelda: Breath of the Wild), de mondjuk a Transformers: Robots in Disguise-nál borzalmas volt és itt is ezt éreztem az előzetesek látván.

A bevezető után térjünk rá magára részekre. A tovább után némi spoiler is lesz.

Egy dupla résszel indított a sorozat majd azt követte két 22 perces epizód. A pilot nekem pozitív csalódás volt, sokkal rosszabbra számítottam az előzetes ismeretek fényében.

Maga a sztori egy tipikus beszervezős történet volt. A főszereplő Kazt az Ellenállás pilótája, Poe Dameron (akinek a hangját Oscar Isaac adja) beszervezi kémnek és elküldi egy volt birodalmi állomásra ahol versenyeket tartanak. Itt egy csapat tagja lesz, a titkos küldetése pedig az Első Rend kémének megtalálása. A küldetéséről csak a csapat vezetője Yeager tud a többiek nem. A sztori nem volt nagy szám, de működött, sőt az elkezdett szálak még az érdeklődésemet is felkeltették.

Essen szó a karakterekről. Az új főhős, Kaz teljesen eltér az eddigi Star Warsos főszereplői sémáktól, mivel míg Anakin, Ezra, Luke és Rey senkik voltak, és egy isten háta mögötti bolygóról származtak, pluszban pedig Erő-érzékenyek is voltak, addig Kaz se nem senki, se nem egy koszfészekből származik, és ami fontos: nem Erő-érzékeny.

Kaz barátunk egy gazdag szenátusi család tagja, emellett pedig az Új Köztársaság seregében szolgál, és állandóan bizonyítani akar. Szóval szöges ellentéte az eddigi hősöknek, ennek ellenére én nagyon megkedveltem. Az állandó bizonyításvágya miatt mindig valami hülyeségbe keveredik, és rengeteget beszél. Megértem azokat is, akiknek ez a fajta személyiség nem jön be és idegesítőnek találják.

Nekem nagyon tetszett, ahogy a gazdag úri fiú megtapasztalja a galaxis peremvidéki társadalmát, rengeteg vicces szituációt szült és szülhet még az egész. Mellette a csapat vezetőjét, Yeagert ismerhettük meg jobban, aki egy kiégett veterán katona. A többiekre sajnos nem volt idő ennek fényében nagyon egydimenziósra sikerültek. Szerintem ez sajnos nem is nagyon fog változni, de ne legyen igazam.

A környezet élettel teli, a történet helyszínéül szolgáló Colosseum bázison mindenfajta idegen lény megfordul, akadt, aki az előzmény trilógia idejéből, más az eredeti trilógia és a folytatás trilógia idejéből is, ez a fajta sokszínűség hiányzott a mostani érából.

Pozitívum még, hogy a dialógusokba ügyesen beleszőtték a galaxis történéseit és az aktuális politikai helyzetet. Ezekből megtudjuk, milyen is az Első Rend és az Új Köztársaság viszonya ki mit gondol az Ellenállásról, ezek a plusz információk színesítik és tágítják is a filmek világát. A sorozatnak így sikerül az elődei munkáját folytatni. Tökéletesen betölti a hézagokat.

És akkor jöjjön a látvány maga. Talán ebben csalódtam legjobban pozitívan: a járműveknél, csataknál és a premier plános képeknél tökéletesen működik az új stílus, sajnos a karaktereknél már rezeg a léc, sok esetben olyan érzésem volt, hogy egy félig elkészült animációt látnák. Ez talán egyes mellékszereplőkön jön ki igazán. Szóval szokni kell a kinézetet.

És persze ne feledjük a Sötét Oldalt se. Míg a kezdés pergősre és izgalmasra sikeredett, a rákövetkező két epizód maga volt a tömény unalom. Tipikus töltelék részek voltak, amelyek nélkül meglettem volna.

A másik nagy negatívumot a karakterek jelentették. Sajnos számomra Kazon és Yeager kívül az összes többi szereplő érdektelen volt. Ez lehet, hogy változni fog, de az 1×02 és 1×03 nem ezt mutatták. A nagy nevek, mint Poe, Leia, Phasma és Kylo csak epizódszereplők lesznek, amit bánok, főképp Phasma és Poe miatt. Előbbi megérdemelne több teret az univerzumban, míg utóbbi a puszta jelenlétével feldobja a hangulatot.

Ha értékelnem kellene: a kezdés egy 7/10 volt, pörgős, izgalmas történeteket vázolt fel, egy kedvelhető újfajta főszereplőt ismerhettünk meg. Míg a folytatás részei már inkább 3/10-re sikeredtek, bántóan semmilyenek lettek. Remélhetőleg ahogy erősödik az Első Rend, úgy lesz egyre inkább középpontban a megismerésük és az utánuk való kémkedés. Bevallom, leginkább miattuk maradok. Egyrészt bántóan keveset tudunk róluk, és remélhetőleg ez a sorozat megváltoztatja ezt. Másrészt pedig Kaz miatt, érdekes főhős, lévén nem erőérzékeny nem egy parasztfiú, aki semmiből jött, emiatt újszerű a figura.

Akik az ismerős arcok miatt kezdenének bele a sorozatba, azok csalódni fognak, de ha valaki jobban meg akarja ismerni a galaxist, az megtalálhatják azt, amit keres. Mindenesetre a Resistance és a készülő The Mandalorian teljesen új utakra viszik a Star Wars-t azzal, hogy a középpontjukban nem erőérzékeny szereplők vannak.

A további részekig pedig az Erő legyen mindenkivel.

14 hozzászólás Ne habozz!

Energiavampir - 2018. 10. 11. 15:16

egy 3/10 re értékelt rész után biztos nem kezdek bele, amúgy is hidegráz a rajzfilm Star Warsoktól..
ettől nem kaptam kedvet..

Szkifi - 2018. 10. 11. 15:20

Az animáció nekem pozitív csalódás, mert sokszor azért többet nyújt, mint az előző 2 animációs, de az arcoknál az az érzésem támad mindig, hogy le kellene húzni a monitoromon a kontraszot.
A mellékszereplők szokásos töltelékfigurák, nincs velük különösebben probléma. A régi droid pl érdekes figura.
2 gondom volt a sorozattal:
Az űr harcnál olyan érzésem volt, mintha lassított felvételen harcolna mindenki, még mintha a lövésekkel is mindenki spórolt volna. Ilyet SW-ben még nem láttam.
A másik a főszereplő személyisége. Annyire idegesítő, hogy a duplarész után szerintem el is búcsúzom a sorozattól, hacsak nem írja valaki, hogy a 3. rész elején súlyos fejsérülést szenvedett és személyiségváltozás történt. Ezt a sorozatot meghagyom a gyerekeknek és a nálam fanatikusabbaknak.

ThomassLord - 2018. 10. 11. 15:25

Előzőeknél is hullámzó kritikák miatt sem kezdtem bele, meg mert igazán gyerekeknek szóltak amiket elkaptam tévében. 10-12+ de azért gyerek. A Mandalorian viszont érdekel. Szerintem még lehet éppen erőérzékeny is. Vagy már mondták, hogy nem az?

Melkon - 2018. 10. 11. 15:48

ThomassLord:

Az első 1-2 évad valóban elég bugyuta volt a Clone Warsban és a Rebelsben is, de ami utána jött szerintem már egyáltalán nem csak gyerekeknek szólt.

Pr13m - 2018. 10. 11. 16:19

Az első rész nekem nagyon adta, sokkal jobb lett mint amire számítottam. Szerencsére a humor nem debil, mint ahogy a trailerek sugallták és simán lehet jókat derülni rajta. Az animáció nekem bejön, ahogy a karaktereket is gyorsabban megszoktam mint a Rebelsnél. Jók az összekötések a filmekkel, viszont a folytatás, bár még csak a 2. részt láttam, tényleg sokkal gyengébb lett. De még egyáltalán nem indult be a sztori, szóval még várnék, hogy leírjam az egész évadot. ;)

motch - 2018. 10. 11. 17:45

Mivel én nulla elvárással kezdetem el a részt így hál istennek se pozitívan se negatívan nem csalódtam, sajnos azt vettem észre hogy borzasztóan gyerekes,a humorfaktor kimerül abban hogy a főszereplő állandóan ügyetlenkedik,a mellékszereplők hát Yeagaren kívül mindegyik irritáló számomra. Mivel hajthatatlan Star Wars fan vagyok ezért folytatom de remélem hamar felnő a sorozat mert így nem lesz elégg sikeres.

Balumedve - 2018. 10. 11. 19:04

Megnéztem az első részt, de már azért sem rajongtam különösebben. Tudom, hogy kicsinyes az animáció stílusán fennakadni, de számomra ez megszokhatatlan. Nem tudok a történésekben elmerülni, mert az animáció kidob a valóságba.
Anno néztem a CW-t és a Rebelst. A Rebelsnek is az volt a nagy betegsége, hogy csak ritkán tudott grandiózus lenni, többnyire évadkezdéseknél és fináléknál, évadközben meg ahogy éppen sikerült. Akkor megfogadtam, hogy még egyszer nem kezdek bele egy ilyen bántalmazó kapcsolatba.
Az is nagy problémám, hogy az új trilógia világa már nem érdekel annyira, de azért simán be tudna rántani, ha lenne benne valaki erőérzékeny, de így.

Különben, nem akarom lehúzni, mert megértem azokat, akiknek tetszett, de nekem ennél több kell. Nem érzem azt, hogy a készítők próbálnák átlépni a CW-t által felállított szintet.

pehnemer - 2018. 10. 11. 22:13

Már régóta érzem azt hogy a készítők tukmálják a kreálmányaikat csakhogy legyen profit, de ha 2-3 évig nem lenne SW film, animáció, semmi sem, nekem már nem hiányoznának egyáltalán. Ebbe bele se kezdek, nincs erő, fénykard, se sith, se yoda, mégis mi ez? :)

Melkon - 2018. 10. 12. 08:32

pehnemer:

“Ebbe bele se kezdek, nincs erő, fénykard, se sith, se yoda, mégis mi ez? :)”

Az miért baj? A legjobb filmek/sorozatok sokszor pont hogy nem az OP karakterekről szólnak.
Az eredeti trilógiában is csak egy fontos mellékvágány volt a fénykardozás és a jedik, igazából csak az előzmény trilógiával kerültek ennyire középpontba.

Könyvekből is az egyik leghypeoltabb Thrawn trilógiában a sztori nagyon kicsi és kevésbé fontos részét teszik ki a Jedik/Sithek.

Zordon - 2018. 10. 28. 09:08

Az elso 3 reszt 20 perc alatt neztem meg. Es ezutan nem a kasza repult, hanem a komplett kombajn…

Katasztrofa. A Rebels is meretes ugras volt hatrafele, de ez sikeresen alulmulta.
A sztori unalmas, a karaketerek unalmasak es/vagy idegesitoek…
Bocs, de azert, mert Po Dameron meg a gurulo kuka cameozik, nem fogom lepisalni a bokamat. Ennel tobb kell…

Az animacios stilussal meglepo modon nincs is igazan nagy bajom. A Rebels-szel ellentetben itt nem uvolt rola a “legyen olcso, butitsd le, amennyire lehet, csak latszodjon menonek, ha felszemmel hunyoritva nezed” filozofia. Hatarozottan mas, mint az eddigiek. Idovel meg is tudnam szokni, de a fent leirtak miatt, ez nem lesz nezos.
Meglepett? Nem. Eleve a Disney-era eddig nem kulonosebben meggyozo, szoval maga az idobeli elhelyezes sem a kedvencem, Megneztem a trailert, meg par infot, szoval meglepetes nincs benne. Kapott egy eselyt, nem elt vele.

Az eloszereplosre azert kivancsi leszek.

Zordon - 2018. 10. 28. 09:14

Az elso 3 reszt 20 perc alatt neztem meg. Es ezutan nem a kasza repult, hanem a komplett kombajn…

Katasztrofa. A Rebels is meretes ugras volt hatrafele, de ez sikeresen alulmulta.
A sztori unalmas, a karaketerek unalmasak es/vagy idegesitoek…
Bocs, de azert, mert Po Dameron meg a gurulo kuka cameozik, nem fogom lepisalni a bokamat. Ennel tobb kell…

Az animacios stilussal meglepo modon nincs is igazan nagy bajom. A Rebels-szel ellentetben itt nem uvolt rola a “legyen olcso, butitsd le, amennyire lehet, csak latszodjon menonek, ha felszemmel hunyoritva nezed” filozofia. Hatarozottan mas, mint az eddigiek. Idovel meg is tudnam szokni, de a fent leirtak miatt, ez nem lesz nezos.
Meglepett? Nem. Eleve a Disney-era eddig nem kulonosebben meggyozo, szoval maga az idobeli elhelyezes sem a kedvencem, Megneztem a trailert, meg par infot, szoval meglepetes nincs benne. Kapott egy eselyt, nem elt vele.

Az eloszereplosre azert kivancsi leszek.

Ayrons - 2018. 11. 04. 12:53

Ez a rész már jobb volt. Tele vannak zsúfolva a részek easter eggekkel ezt más is észre vette ?

Annatar - 2018. 11. 25. 00:06

Ezt nagyon gyerekekre szabták. A pilot még elment, de a következő részben már annyira idegesített a főszereplő az infantilis idiotizmusával, hogy 5 perc után kilőttem. Nekem erre nincs időm. A Rebelsnek is voltak gyerekbetegségei, de volt egy pár jól eltalált karakter benne, és hamar magára talált. Itt senkinek a sorsa nem érdekelt, szóval ennyi. Csak azért nem fogom nézni, mert Star Wars.

Carlo Blaine - 2019. 01. 15. 13:39

““Ebbe bele se kezdek, nincs erő, fénykard, se sith, se yoda, mégis mi ez? :)”

Az miért baj?”

Igazából akkor minek hívjuk Star Warsnak? Persze, hogy nem csak az erőről meg a fénykardról szól, de ha Star Wars akkor mindenkinek egyből a yedik és sithek jutnak eszébe nem pedig a röpködés meg lövöldözés meg a viccelődés.

Volt 40 éve egy trilógia, ami azóta kibővült már mindennel, de 40 év után visszamegyünk egy jóval szegényebb szintre, mint amikor elindult az egész…
Már a Rebels is annyira szegényes és lightos volt a CW hez képest… Hát még ez. Annyi potenciál, annyi misztikum, annyi erő stb. És semmi.

Már ha az ember beleolvas valami régebbi jedi vagy sith wikipedia oldalába is sokkal izgalmasabb sztorit olvas, mit amit manapság Star Wars néven nyomnak meg amiből áll az univerzum.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz