login |

Marvel’s Iron Fist: a 2. évad

2018. 10. 12. 21:54 - Írta: Necridus

13 hozzászólás | kategória: kritika,

A Netflix és a Marvel nagy kollaborációjából származó negyedik sorozat, az Iron Fist általánosságban elég nagy csalódás volt, amikor az első évadjával megismerhettük Danny Rand történetét. Ettől még nyilván sokan megnézték, így a Netflix berendelte a folytatást egy új showrunnerrel, amit pár hete meg is kaptunk. Nos… nem lett rossz, nem lett rossz, de még mindig nem az igazi.

Hogy miért? A spoileresen a tovább mögött leírom.

Az első évadban ugye megismertük Danny tragikus gyerekkorát, visszatérésének körülményeit, régi és új barátait, majd a The Defenders-ben még többet megtudtunk Danny ellenségeiről, a Handről, majd – és most egy kis The Defenders-spoiler – annak bukását is láthattuk.

És most, a sorozat visszatérésével alapos változást hoztak az előbb felsorolt események minden karakter életébe: Danny már felszabadultabbnak érzi magát, s büszkén használja az öklöt; elhatározta, hogy nem tér vissza a Randbe (ennek következtében egy jelenet sem játszódott a cégnél), Colleen ezzel szemben felakasztotta a kardját a falra, s már nem tanít többé, inkább önkénteskedik a Hand-del kapcsolatos felismerése miatt.

A Meachum testvéreket sem kímélték: Joy egy látszólag hidegvérű, bosszúálló, erős nővé vált, míg Ward függő, depressziós és rettentően magányos lett.

Az évad során azonban Ward az, aki küzd, és végül eredményesen talpra áll, míg Joy saját csapdájába esik, megsérül, s csak arra vágyik, hogy nyugta legyen, így egymás helyzetében találták magukat, aminek következtében az elhidegült kapcsolat egy kicsit javulni látszott.

Az évadban két nagy rosszfiú volt. Egyrészt Davos, Danny egykori testvére, aki még mindig magának követelte az öklöt, s miután azt meg is szerezte Danny-től, máris eszeveszett gyilkolászásba kezdett, amit a másik Big Bad segített megállítani.

Mary, vagyis Walker, vagyis Mary Walker, vagy hogy hívják az összes személyiségét egy személyiségzavarral küzdő hölgy, aki Sokoviában (egyetlen egy kikacsintás a filmes világ felé pipa) állomásozott, majd elfogták őket más katonák, s a trauma végett, amit utána átélt, született a betegsége. Nyilván ezt akárhányszor kezdték el mesélni, sosem láthattuk végig, így nem ismerjük az egész történetet.

Érdekes figura, ugyanakkor könnyen eltávolítható, hiszen a kegyetlen Walker egy telefon vakujával hadonászástól átalakul Mary-vé, a világ egyik legbarátságosabb és legnaivabb személyévé. Szerencsére nem volt azért ennyire egyszerű őt legyőzni, hiszen a saját sorozatát is magáévá lopó Misty Knight robotkarját megsértette, s rendesen adott Danny-nek testileg, Joy-nak pedig lelkileg néhány pofont.

Ezen kívül rengeteg apróbb szereplő is jelen volt – és akkor itt sorolnám is a negatívumokat –, mint Davos jobbkeze, akit csak néha láttunk, és el kellett hinnünk, hogy ő erős ellenfél, de ezt semmivel sem bizonyította; BB, Colleen új barátja, akinek a halála abszolút nem tekinthetjük katartikusnak, hiszen Colleen-nal való kapcsolatát szintén csak elképzelni tudjuk, elvégre jó, ha három közös jelenetük volt.

Itt volt még Ward mellett az a nő, akivel rengeteg jól megalkotott, érzelemmel teli jelenete volt az elkeseredett cégvezetőnek, azonban magában sosem láttuk, dettó nem ismerhettük meg annyira, ahogy a három nőt sem, akik valahogy képesek elősegíteni az ököl átadásának folyamatát.

Természetesen Misty Knight is kulcsszereplő volt, hogy a Daughters of the Dragon-szálra kicsit ráálljanak a készítők, és egy potenciális spinoff-ot kezdjenek el felépíteni. Nem mondom, jó páros a két karakter, de azért egy saját sorozatot mégsem tudok elképzelni számukra.

Szomorú, de számomra az Iron Fist történetileg és még egyéb rengeteg szempontból csupán koppintás az Arrowverse-ről. Az első évad egy az egyben az Arrow S1 alaptörténetét idézte meg, míg a második azzal, hogy több emberhez eljutott az ököl, a kis finomsággal, hogy minden karakternél más színű a fénye, hogy a karakter szerelmes, s végre nyugta lehet, mégis a múltjába menekül, ugyancsak emlékeztetett valamire (rád mutatok Barry Allen és a The Flash).

Nyilván voltak elvárásaim az új évaddal kapcsolatban, melyek közül a legnagyobbal talán mindenki egyetért: egy brutális, rettentően látványos összecsapást vártam Danny és Davos közt, hisz mindkettő ugyanazt tudja, ugyanolyan erő van a birtokukban, mint a másiknak. DE NEM! Hiszen Danny elvesztette az öklöt félúton az évadban, s ezt az utolsó másodpercekig nem is kapta vissza, helyette Colleen félig kiszipolyozta Davos-ból az erőt, s ő küzdött meg Danny nagy ellenségével, aminek következtében azt kell mondjam, Misty-re ütött, s ő is átvette a sorozatot a címszereplőtől.

Ezen kívül Colleen és Danny kapott egy szerelmi szálat is, amiben boldogak voltak, békés életet éltek, majd részekkel később elhidegült a kapcsolatuk, s végül Danny képes volt otthagyni Colleent egyedül a dojóban. És azt se felejtsük el, hogy Danny térde szilánkosra tört, csavarokat kapott a csontjaiba, majd nagyjából fél rész elteltével már harcolni képes volt, viszont négy epizóddal arrébb ismét sántított.

A csökkentett epizódszám ugyan jót tett a sorozatnak, hiszen sokkal dinamikusabb, akciódúsabb részeket kaptunk javított harci koreográfiával, mégis úgy éreztem, nincs elég alapja mindennek, nem ismerünk eleget a karakterek történetéből, hátteréből. Ebből a szempontból, s abból, hogy erős koppintásnak érződik, számomra az Iron Fist idei évada egyszerűen egy „jó”-ként könyvelhető el, ami nem azt hozta, amit vártam, de azért nem is esett rosszul.

6,5/10, s ezután őszintén megmondom, várom az új évad berendelését, hiszen nem tudjuk, mi is történt Colleennal, miért döntött mégis az Iron Fist-ség mellett, hogy szerezte vissza Danny ismét az öklöt, és hogyan változott Ward, Joy, valamint Mary.

13 hozzászólás Ne habozz!

kovg1987 - 2018. 10. 12. 22:42

hetekig gondolkoztam, hogy írok egy kritikát a évadról, de nem tudtam rávenni magam…
viszont a leírtak közül mindennel maximálisan egyetértek, magam sem tudtam volna szebben megfogalmazni a saját érzéseimet! :D
jobb volt, mint az első évad, de még mindig hiányzik belőle az a kicsi plusz, ami miatt jó sorozat lesz (lsd Luke Cage), a DD JJ párostól pedig még ennél is több választja el. sajnos.
de örülök, hogy meghúzták a részek számát, ez nagyon jót tett a sorozatnak.

mSO - 2018. 10. 12. 22:56

Ebben már mindenki karácsonyfaizzót szorít a markában :)

DarkEagle - 2018. 10. 12. 22:58

Serintem fényévekkel jobb a 2. évad bár nekem az 1. is bejött. A következő tuti hogy még jobb lehet ennél tekintve hogy VÉGRE Danny igazi Iron Fist lett két kézzel meg minden és Colleen és a vele kapcsolatos dolgok is még képregény ismerőként is meglepőek voltak de valamilyen szinten azért várható. Tudnám díjazni ha láthatnák a leszármazottját mert nagyon badass a nő a képregényekben.

Mary pedig csak most lesz igazán majd veszélyes. A többi szereplő is jó volt egyébként Ward mát tavaly is kiemelkedő volt de idén még inkább. Én egy erős 7/10-et adnák az évadra.

bolhaszandál - 2018. 10. 13. 07:24

Hát, ez az éved szörnyen gyenge volt, nem is tudom, hogy lehetett ennyire felhuzni 6.5/10, hát nálam olyan 3/10.
Az első évadban Danny nem egy részeken átívelő, picsogo hülyegyerek volt, hanem egy tradiciókat követő ember, aki vivodik két világ között. Itt az évadot végig hisztizte kB, majd azért amiért készült hosszú hosszú évekig, hogy Iron Fist lehessen, úgy adta át a Colleen – nak, mint a náthát az emberek egymás között.
Számomra két karakter vitte ebben az évadban a sorozatot a hátán, Ward és Joy… Ward karaktere szerintem zseniális volt, minden interakció el volt találva vele kapcsolatban.
Az évadot látva, szerintem jogos a kasza. Bár sajnálom, sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle.

sleepwalker77 - 2018. 10. 13. 09:06

Az első évad szerintem erős közepes volt, ez viszont annyira gyenge lett, hogy nem is bánom a kaszát. Komolyan ennél még a Luke Cage 1. évad is jobb volt, pedig nálam eddig az a legalja.

Geza Kovacs - 2018. 10. 13. 09:51

Gyenge lett, erősen. Nem csoda, hogy kasza lett, de azért sajnálom valamennyire. Lehetett volna jó is. A kínai (japán?) lányka nagyon ott volt, külön is hiányozni fog.

Mate4182 - 2018. 10. 13. 10:11

DarkEagleel ertek egyet, szerintem is erosen 7/10 es nekem is bejott az elso (vagy legalabbis hatarozottan nem utaltam ugy mint a többség)
Nalam az evad ket erősségs Ward es Colleen volt. De Misty is komoly eyecandy nalam szóval en orommel neznek egy Misty Colleen coop spinoffot :D(tudom h van vmi nevuk igy ebben a formaban de nem tudom most)

Mar belefutottam a kasza infoba szóval bele se megyek mennyire erdekelne a harmadik evad (siman jobban mint a JJ vagy a LC harmadik evadok)

Remelem Misty, Colleen sot meg Dany is neha majd visszakoszon egyik masik netflix sorozatban

Brynden Rivers - 2018. 10. 13. 11:54

Sajnálom hogy elkaszálták főleg Misty & Colleen miatt, de tényleg nem volt annyira jó sorozat hogy folytatni kelljen.

Ha lesz Defenders 2 remélem mindkét karakter szereplni fog benne.

Mate4182 - 2018. 10. 13. 13:02

Brynden Rivers – en ugy tudom nem terveznek Defenders 2t(sajnos)

winnie - 2018. 10. 13. 16:20

Brynden Rivers – en ugy tudom nem terveznek Defenders 2t(sajnos)

nem terveznek és nem “nem terveznek”. egyelőre még nem tudni, hogy lesz-e, most nem prioritás, de pont pár hete volt róla szó, hogy nem kasza, folytathatják – vagy ezekkel a karakterekkel, vagy más főszereplőkkel. mindkettő opció.

Rammsch31n - 2018. 10. 15. 00:04

Egy dolgot jó lett volna tisztázni szezon közben, mert engem rendesen összekavart… azt, hogy Mary Walkernek semmi, de semmi köze nincs Trish ‘Patsy’ Walkerhez… Pedig én nagyon sokáig azt gondoltam, hogy Trish elméje totál megbomlott, és belőle lett Mary… de azért ezt nem ártott volna megmagyarázni, mert a színésznők nagyon hasonlítanak, a vezetéknév ugyanaz, és a vörös haj is volt Patsy-nél…………szerintem. :D

Nebojsa - 2018. 10. 16. 08:06

Iron Fist szakértőkhöz kérdés:
Mivel nem lesz 2. évad, valaki elmesélné, hogy most hogy sikerült megosztaniuk az Ököl erejét? Mármint a végén Danny is birtokolja, Collen is. Gondolom nem fogják kifejteni, ezért kérném azokat akik járatossak a témában, ne folytsák magukba :D

Silver-sama - 2018. 11. 04. 21:07

Még van 3 rész, de meghallottam a kaszát, és most már nem vagyok biztos benne, hogy megérné végig nézni. Az első sem volt a toppon, de ez az évad a legalja. Nagyon érződik rajta Harold hiánya, továbbá a céges jelenetek hiánya is fájó. Coleen és Danny között minden kémia megszűnt. Danny csak egy menstruációban lévő kis szűz, Coleen pedig elvesztette a cukiságát. A női karakterek állkeménykedése rohadtul idegesítő. Legszívesebben lecsapnám, amikor valaki elkezdi (főleg az a feka rendőrnő).
Davosnak semmi karizmája… rég láttam ennyire szürke főgonoszt.
Wardot még mindig nagyon bírom. Ő érte kár.
Azért sajnálom a kaszát, mert láttam a 2.évadot. Ha nem láttam volna, és hallom a kaszát, akkor meg se nézem, és (viszonylag) szép emlékek maradtak volna az első után.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz