login |

Aranyélet: kezdett a 3. évad

2018. 10. 14. 20:00 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

(Mivel az HBO GO jóvoltából teljes évados premierről van szó, ezért kommentben inkább általános véleményt írjunk, ne nagyon spoilerezzünk az évad folytatásáról (vagy azt mindenképp jelöljük epizódszámmal), sőt, csináltam is egy spoileres kibeszélő posztot, aminek a kommentjeit a jövő heti finálékritikához átviszem.)

Az eddigi legjobb évadkezdését hozta az Aranyélet.

Nyilván nem fog mindenki egyetérteni velem, de szemellenzősséggel nem lehet vádolni, ld. például a legutóbbi premierírásomat, sőt, az akkori fináléért sem voltam annyira oda, viszont a harmadik évados első rész, sőt, a további kettő is csont nélkül bejött – utóbbiakról, ha lesz időm, írok majd külön is, egyébként majd csak sorozatzárós összegzéssel jelentkezek pár nap múlva, mert már most látom, hogy nem fenyegeti részemről kasza a sorozatot.

A seszínű 2. évados zárás után nem nagyon lehetett tudni, hogy mi lesz az idei főszál, de azt kell mondjam, hogy a helyszínváltás (fővárosból vidék) abszolút bejött, egyrészt vizuálisan is, másrészt pedig mert teljesen más gondolkodást képviselő emberekkel találkozhatnak Miklósiék, teljesen más dinamikák alakulhatnak ki. A senkiből lett oligarchák vonal ráadásul nyilván ismerős melegséggel tölti majd el a nézőt.

Igen, az Aranyéletnek ezért mindenképp jár a pacsi, hogy továbbra is nagyon magyaros marad. Hol egy mondattal, hol egy jelenettel, hol pedig kiemelt történetszálakkal reflektál a hazai rögvalóságra, természetesen leginkább a pénzemberek és bűnözők, valamint egyszerű mutyizók oldaláról. Pont olyan típusú embereket láthatunk Miklósiék között és körül, akikről tudjuk, hogy itthon elég nagy számban képviseltetik magukat.

Más kérdés, bár ez erősen személyfüggő, hogy ez az aspektusa nem biztos, hogy mindenkinek be fog jönni, hiszen sokan azért néznek sorozatokat, hogy valamennyire elszakadjanak a valóságtól, ezekkel a sztorikkal viszont magába szippant minket a realitás vákuuma. Engem mondjuk ez nem zavar, és azt hiszem, hogy az sem, hogy hiába akadnak még itt is a mocsokban olyanok, akik felveszik a harcot a fertő ellen, idővel őket is be fogja lepni a sár. Nincs menekülés.

Ennek kapcsán nagy kérdés, hogy a sok antipatikus, önző, saját érdekei mentén törtető karakter mellett hogy kéne viszonyulnunk a főhős családhoz. Ugyanis ők mind a négyen olyan dolgokat csinálnak, amik nem veszik ki túl jól magukat, de persze manapság az antihősöknek elég jól megy a sora a képernyőn, így még az is lehet, hogy győztesen fognak kikerülni.

Nem tudom, hogy mi lenne az “igazságos”, hogy közbelép-e idővel a karma, de bevallom, kettejük bukását szívesen elnézném – viszont a két gyerek annak ellenére, hogy teljesen más előjelű pályán halad, bőven olyan típusú karakter, hogy el nem ítélhető cselekedetek ide vagy oda, szorítsak nekik, hogy sikerrel járjanak azon a fronton, amit indítottak az évadnyitó epizódokban. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A pisztolynak meg a fasznak melyik végén vagy, na, az a nem mindegy.

Igen, Anger Zsolt állandó szereplő maradt!

Oké, én nem csápoltam a feltámasztása, mint természetfölötti szál mellett, s az efféle, “marad a színész, mert megszerettük”-húzásokért általában nem is vagyok oda, de amit itt húztak az írók, az abszolút bejött. Endre bá nem csak a részek nyújt remek felvezetést, hanem a monológjai eleve nagyon élvezetesek és érzelemdúsak így, hogy tudjuk, mi lett vele és, hogy kihez beszél. (Remélem, a szál kap majd a végén valami “csavart” is.)

Az is abszolút a kedvemre való volt, hogy a négy Miklósi négy külön szálat kapottJanka politikai pályára lép (de szerintem nem sejti, hogy mi vár rá…), Attila Gálferivel építkezik és gazdagodik (de csakis a gyerekei sorsa lebeg a szeme előtt – sajnálom őt, tragikus hősként nem látja, hogy a végzete felé robog), Márk deviánskodik és pitibűnöz a csajával (amennyire nem kedveltem az elején, úgy jön be most ez a totál az elveimmel szemben viselkedő srác, aki nagyon élvezi, hogy kishalkén lubickolhat a zavarosba, és benne van a potenciál, hogy egy új Endrebá legyen belőle), Mira pedig továbbra is próbál lebuktatni mindenkit, azzal, hogy elárulja őket, de ez elég meddő küzdelemnek tűnik, túl erősek az ellenlábasok.

Ha már Mira, akkor neki belengették a megvert lányos szálat a nyomozónővel, amit egyelőre nem nagyon tudok hova tenni, Attila az üzletei után nyomozó újságírónővel került elég fura előjelű jelenetbe (ööö, csak én értettem félre, vagy volt köztük valami kémia?), meg talált valami kunyhót(?), Márkot a múltja üldözi az általa bemószerolt cigány ügyében – Janka terhességét pedig nem kellett sokáig húzniuk, hiszen az államtitkár megmutatta neki, hogy ki a főnök, nem kis felfordulást okozva ezzel a családban.

A végén a verekedős nagyjelenet is elég hatásosra sikerült, és ahogy láttam a folytatást, a készítők minden részben próbáltak szállítani egy-egy nagyobb/komplexebb set piece-t, ami eléggé imponáló.

Annyi minden volt ebben a részben, hogy tényleg faltam a perceket. Oké, sok infót kellett adagolniuk, de gördülékeny volt a szintre hozás, és az új szálak is működtek annyira, hogy a stáblista megjelenése után 15 másodperccel hagytam, hogy elinduljon a 3×02.

Ja, és tegyük el a rész vagy a sorozat tanulságát télire:

Legeslegvégül semmi sem számít, csak az, hogy ki vagy te.

 

18 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2018. 10. 14. 20:21

Ebben a pillanatban fejeztem be.
Egyetértek minden szóval.

LaCRossE - 2018. 10. 14. 21:40

Amúgy az a politikusnő csak szerintem néz ki tisztára úgy, mint Keane elnökasszony a Homelandből?

secret - 2018. 10. 14. 22:33

de! pont nekem is eszembe jutott.

és pont annyira ellenszenves, mint az a nő, aki mindig elnököt játszik.

pitypang - 2018. 10. 14. 23:12

Valaki világosítson már fel, hogy nem értem félre: azzal, hogy Janka 8 hetes terhesnek hazudta magát és nem az igazi 12 hetest mondta, hogy bizonyítsa Attilától van a gyerek, az derül ki, hogy kb. 12 hét telt el Endre bá halála óta?
De ha csak ilyen rövid idő telt el, akkor hogy hoztak össze ennyi mindent? (gondolok itt a látványos meggazdagodásra, különböző jól futó cégekre,a nagyszabású projektekre, tervekre, Janka választási kampányára…) “Senkiből lett oligarcha vonal” rendben, de 3 hónap alatt?

De lehet, hogy mégsem így volt, mert Endre bá 2016-ban halt meg ez meg napjainkban játszódik. De akkor miért volt fontos ez a 8 hetes terhesség?

Hor1 - 2018. 10. 14. 23:21

Féltem, hogy elszarják a végét, szerintem a legjobb évad lett.

Dawnie - 2018. 10. 14. 23:42

@pitypang
Így van, Mira haja is 3 hónap alatt nőtt ennyit. :)

winnie - 2018. 10. 14. 23:49

“De akkor miért volt fontos ez a 8 hetes terhesség?”

akkor mondhatja, hogy nem titkolta három hónapja, de a hivatalos szinopszis azt mondja, hogy “alig pár hónappal” a 2. évad után zajlik a szezon.

Insane - 2018. 10. 15. 07:22

pitypang:

Mivel Janka hozzáment Endréhez, így mikor ő meg halt minden Jankáé lett és innen a vagyon. Szóval, igazából nem Attila lett gazdag, hanem Janka.

Quantumleap - 2018. 10. 15. 12:14

Nem volt rossz indítás. Egyedül az epizód vége nem tetszett. Életszerűtlen, hogy a két roma csak úgy lőfegyver nélkül megy oda. Oké, az valószínű, hogy nem megölni akarták őket, hanem Márkot megfélemlíteni, hogy vonja vissza a vallomását, na de akkor is. Meg a végén Márk szájába valami zaftosabb fenyegetőszöveget is adhattak volna.
Ezt leszámítva tetszett.

morri - 2018. 10. 15. 13:48

@pitypang:
2016-ban vagyunk most is, Janka abortuszpapírján 2016 augusztusi dátum van, és igen, szerintem is Endre bá’ az apa, a másik lehetőség, hogy azért is hazudott le egy hónapot, mert a 12. hét után már nehezen komolyan vehető szöveg, hogy azért nem szólt, hogy megvárja, hogy megmarad-e. Más kérdés, hogy egy ilyen hazugságot lehetetlen hosszútávon fenntartani.
De mint Ati mondja, “Isten útjai kifürkészetetlenek”.

Anatole - 2018. 10. 15. 15:31

Munkámból kifolyólag eléggé otthon mozgok a témában ami az abortuszt illeti.
A 12. hét azért lényeges, mert Magyarországon (a jelenleg hatályos törvények értelmében) 12. hétig lehet abortuszt végezni. Ha ennél idősebb a terhesség, akkor már genetikai indok szükséges, különben bűncselekmény.Ezért is kell lefizetni az orvost.
Ez a vonal kevéssé életszerű egyébként, ugyanis egy Janka pénzével / kapcsolataival bíró nő a következő lehetőségek közül választana a való életben:
A: Kimegy Bécsbe/Pozsonyba, ahol nem kérdeznek semmit és elveteti a babát, estére már haza is jöhet
B: internetről rendel abortusztablettát, melynek segítségével spontán vetélésnek állítja be az egészet.

pitypang - 2018. 10. 15. 23:49

@winnie és morri: az világos volt, hogy miért hazudik arról, hogy hány hetes terhes. Igazából az volt nekem hihetetlen, hogy a történet szerint 12 hét alatt hova jutottak. 12 hónap vagy 2 év azért hihetőbb lett volna, de akkor nem lehetett volna eljátszani ezt a szálat, hogy esetleg Endre bától van a baba.

Enzo - 2018. 10. 16. 01:34

3×01
Hú, de vártam már ezt az évadot. Az egyben kirakásnak nem örülök, mert így most napokig-hetekig kerülgetni kell a spoilereket…

Szóval, új környezet, új mutyik, hirtelen meggazdagodás, Atinak komoly tekintélye lett, Janka mondtam, hogy terhes, Biankára rá sem ismerni (wink wink), Mira meg néhol ügyesen, néhol feltűnően nyomoz PandaFeriBá után. Amiket még felírtam az első részről:
1. Új főcím, látványos, és a főcímzene harmadik féle feldolgozásával – tetszik!
2. Hú, Márk szálán azért vannak dolgok, amik még nem világosak… ez a Fazekas nevű fickó, akivel üzletel? Meg a nyomkövetős-autófeltöréses szál is kicsit zavaros volt.
3. Oknyomozó Barbarának rossz véget sejtek…
4. Ez elég gusztustalan, hogy a politikus nőci a terhességgel vesztegette meg Jankát. Ugyanakkor nem tudtam nem felröhögni a templomban a helyzet abszurditásán, amikor bemondatta a pappal a “kis jövevényt”, volt nagy meglepődés :D Atitól meg az “Isten útjai kifürkészhetetlenek” simán #hétidézete :D
5. Amúgy hitelesen ábrázolták a valóságot, ahogy az egyház nyomatja a politikai propagandát.
6. Na, éreztem én a főcímben szálló fehér porból, hogy kokain is képben van, Márkéknál elő is jött.
7. Fú, a végén a bunyó elég kemény, már-már szürreálisan betegbe hajló volt a kokainos nyaklánc meg kutyatetem fegyverként való használata :O

kisanna - 2018. 10. 16. 16:41

miért nem lehet letölteni a részeket még (az elsőn kívül)? blokkolja az HBO vagy mi? nem szeretném megadni a Go-n a bankkártya adataimat…

winnie - 2018. 10. 16. 17:21

eddig sem lehetett tudtommal, a tévével szoktak foglalkozni, legalábbis ez rémlik, de passz. viszont én már 2000-ben adogattam bankkártya adatokat és sosem történt semmi, ami persze nem jelent semmit, de nincs okod bizalmatlannak lenni, elolvashatod a mellékelt feltételeket, vagy adj meg paypalt, az biztonságosabb (de akkor nekik kell bankkártyát megadni), vagy nullázd le a kártyád, ha attól félsz, hogy valaki valami rosszat csinál vele, vagy, ami a legegyszerűbb, kövesd rajta a pénzmozgásokat, és akkor biztos, hogy nem érhet meglepetés.

Trader - 2018. 10. 18. 07:51

Tudja valaki hogy hol játszódik az új évad?

Niki - 2018. 10. 18. 13:55

@Trader Vácott, Nagymaroson.

Nyunyi - 2018. 11. 03. 14:50

Én minden percét untam az első résznek… sőt az is lehet, hogy számomra itt befejeződött az évad, a rész végi véres-fröcsögős jelenetre meg abszolút semmi szükség nem volt. Kár, a kedvenc sorozatom volt :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz