login |

Aranyélet – 3×02: Az acsai hármasikrek

2018. 10. 15. 20:55 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

(A teljes évad az HBO GO-n érhető el, akár ingyenesen is, a spoileres évadkibeszélő itt van.)

Beszéljünk az új főcímről? A dal ugyanaz, a kép és a hangszerelés más, kicsit furcsa volt elsőre, de elég hatásos, a rejtett célozgatások pedig mindig is bejöttek az intróknál. Remélem, az HBO mihamarabb elérhetővé teszi.

Ha lett volna kétségem afelől a remek kezdés után, hogy jónak ígérkezik a szezon és a megindított történetszálak, akkor elég hamar elillant, mert a 3×02, ha lehet rátett egy lapáttal az eddigiekre. Nyilván nem lehet a végsőkig felszálló ágban maradni, de egyelőre nem gondolok ilyesmire. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Ha Magyarország, akkor korrupció? Oké, nyilván igen, de a jelenség ettől még globális, viszont az biztos, hogy mi egy cseppet sem lepődünk be, ha ide vagy oda cseppentve némi lét az ember sok mindent el tud intézni, illetve egyenesbe tudja hozni magát. Hogy az ügyésszel is ez történt-e, nem tudni, de nem akkora sokk, hogy kifaroltak a nyomozásból.

A rész elején ismét Márk kapta a nagyjelenetet az éjszakai autókázással – ezekből a jelenetekből, mint a verekedésből is, nagyon jól átjön, hogy milyen embert neveltek fel Atilláék. Nem áltatom magam, hogy lesz lehetőségük ismét megpróbálkozni ilyesmivel, de előre sajnálom a kissrácot, akit Janka nem fog kímélni. Nyilván átjön a kétségbeesése, de nagyon azon van, hogy még véletlenül se vívja ki a néző szimpátiáját.

Gálferi annak ellenére, hogy elég zen lett, továbbra is fenyegető módon képes nyugodt lenni, van egy olyan érzésem, hogy a színfalak mögött elsimítja az Attila előtt keletkező redőket, ld. az autós fickó kifarolását a Márkot bepalizó bizniszből – ez a pofára esés korrekt kis tanulópénz lehet a srácnak, akinek talán lejön, hogy még mindig nem akkora király, mint amilyennek hiszi magát.

Éppen ezért volt jó látni, hogy Dr. Márk saját kézbe vette a dolgokat Mátyás Pisti kapcsán, miközben szülői fronton felvásároltatott a helyi újság, ami hatására Mira intett mindennek és mindenkinek. Nem hiszem, hogy az írók lemondanának róla és félreraknák, lesz itt még fejlemény, nem hiszem, hogy sokáig fog tartani a részéről az apátia.

Ismét csak az volt a helyzet, hogy a történet előregördítését (az elkerülhetetlen vég felé) jól egyensúlyozták ki erős karakterpillanatokkal, és ismét csak azonnal indult a következő epizód a stáblista megjelenése után, mert továbbra is kíváncsi vagyok, hogy kivel mit terveznek.

Az Aranyélet megint odafigyel a zenére, de egyelőre a kísérő számok kevésbé ütnek nekem, mint korábban, még Ati zúzósát sem éreztem tökéletesnek. Viszont imádom, amikor behozzák a hangszeres főtémát, amit hirtelen nem is tudok körülírni – szerintem tudjátok, hogy melyik dallamról van szó.

4 hozzászólás Ne habozz!

Flanker - 2018. 10. 15. 23:02

Acsaiként csak vigyorgok a címen :)

Enzo - 2018. 10. 17. 16:24

3×02

Kicsit kevésbé akciózós, de ettől még kiváló rész volt ez is: a Miklósi szülők szépen azért kapják a megérdemelt “pofonokat” a gyerekektől (mármint nagyrészt csak Mirától, Márk elvan a maga kis világában). Az Attila-Mira-Zebegényi jelenet a végén nagyon kínosnak indult, aztán hamar nagyon szomorú lett, ahogy Mira összetörve kérte apját, hogy engedje el.
Márk nemtom honnan bugázta ezt a Benczúr József nevű arcot, elég ijesztő félnótásnak néz ki. A Mátyáspisti elleni merénylet ügyes terv, de elég nehezen hihető, hogy ilyen sima a megvalósítása – márminthogy Márk pont ott legyen a megfelelő kórházban, és egyedül ő vehesse át a beteget, aztán a nyílt színen ott furikázza meg beinjekciózza, azért ez hiteltelen. Hogy egy kihegyezett fogkefe ekkora sebet tudjon ejteni az ember oldalán, ahhoz nem igazán értek, valid ez? A Fazival közös sztori meg még mindig nem áll össze.

Darabkák:
– Nem tudom, hogy az HBO GO-n van-e csak így, de egyszerűn sokszor nem hallani a suttogott párbeszédeket. Az első részben az ágyban beszélgetős Attila-Janka jelenetet kellett fülessel rohadtul koncentrálva meghallgatnom, most meg az igazoltatáskor amit a kocsiban motyogtak, azt nem lehetett érteni.
– Ez a “Mátéka” (asszem) új infó, márminthogy Jankának már volt egy vetélése :O
– Márk és Bianka között ez a hi-tech nyomkövetős karóra egyrészt tuti még kapóra jön, másrészt kicsit eljegyzés-feeling volt, nem?
– Hahaha, láttátok a Börzsönyi Hírlap egyik címlapját a szerkesztőségben? “Migráns medve szökésben” :DDD
– Janka ahogy megvizsgálta a terhesség miatt megnövő melleit, az jó jelenet volt, tetszett :D
– Barbarának be kell jelentenie a lebuktatós sztorit előre? És pláne pont tudta, hogy mikor van ott minden érintett (Ati, Janka, Gállferi, Zsuzsa)? A kiadó bezárás meg szép (izé, szomorú) aktuálpolitikai utalás.

ooo - 2018. 10. 18. 14:02

Nekem nagyon tetszik az Aranyéletben ez a rengeteg magyarországi szitura való utalás, például mindenkinek nyilvánvaló volt az előző évadban, hogy a magyar-ukrán határon milyen módon megy a cigicsempészet. Viszont most kicsit azt érzem, hogy túltolták az aktuálpolitikát ebben a részben. Ez az újságos sztori, a szabadstrandok megvétele, a kaszinó annyira direkt, mintha legalább a 444-Index irodákban írták volna a forgatókönyvet. :D

winnie - 2018. 10. 18. 15:54

ooo: hát, igen, de a poén az, hogy ezt másfél évvel ezelőtt írták. és mégis aktuál, hiszen például nemrég menesztettek szerkesztőséget, vásároltak meg újabb lapot (és tévét), illetve cenzúráztak. mondjuk aktuálpolitika azért mindig is volt a sorozatban, de… ez nem annyira politika, mint inkább magyar valóság, és a magyar viszonyok most valóban olyanok, hogy dagonyázni lehet bennük, aranybánya egy írónak.

mondjuk szerintem itt sajtótengelyeket nem érdemes említeni, mármint nem a platformtól függ, hogy itthon van-e újságmegvétel, szabadstrand vagy kaszinó mutyi (vagy legális vásárlás). mert van, ezt nem vitatja senki (mármint van akkor is, ha akadnak olyan sajtótermékek, amik nem írnak ilyesmiről, mert itthon az az elképzelése a felső rétegeknek, hogy az emberek csak olyasmit szeretnek, ami kényelmes nekik, és ebben lehet is valami. szóval ha független lenne a sajtó, akkor nem csak pár termék számolna ilyesmiről.) – ennek elismerése szerintem nem függ világnézettől vagy pártállástól, csak annyi a különbség, hogy az egyik oldal vörös fejjel fortyog, hogy mik vannak, a másik oldal meg tapsol, hogy az ő támogatottjai a papírforma szerint évtizedekre megszilárdítják a pozíciójukat azzal, hogy befolyásra és még nagyobb hatalomra tesznek szert. a cél szentesíti az eszközt, ez egy nagy hatékony módszer, és a sorozatban is az.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz