login |

Better Call Saul: vége a 4. évadnak – írta mark

2018. 10. 17. 14:50 - Írta: vendegblogger

29 hozzászólás | kategória: kritika,

Most kezdődött, máris vége, és várhatunk is jó sokat, míg folytatódik. Nem is olyan régen pozitívan nyilatkoztam az évadkezdésről, a szezon végeztél pedig a pozitív összkép megmaradt – némi keserű szájízzel.

Külföldi fórumokon is (meg itt is) fel-felbukkantak kritikusabb megnyilvánulások az évaddal kapcsolatban, elsősorban annak első felére vonatkozólag. Azt kell mondjam, van bennük valami, legalábbis éreztem némi megingást. Természetesen szó sincs tragédiáról, nem volt ez túlságosan markáns, ám az első fele a szezonnak kevésbé volt ritmusos, dinamikus.

Megszokhattuk már, hisz évek óta nézzük, hogy a Better Call Saul alapvetően nem egy akciódús, lehengerlő dinamikájú sorozat, sokkal inkább a karakterek elmélyültségén nyugszik a zsenialitása. Ez idén sem változott, de a szokásos lassú tempó most még lassabbá vált (hogy aztán felpöröghessen a második felére). Hogy ez mennyire köszönhető Vince Gilligan háttérbe vonulásának, jó kérdés, de biztosan benne van ez is.

Tekintsük hát át, mit kaptunk a negyedik szezontól! Innentől spoilerek is előfordulhatnak.

Jimmy talán az évad legnagyobb talánya lett. Látszólag nem igazán hatotta meg Chuck halála, mondhatni, közönyössége végigkísérte a szezont, az évadzáróban is szerepet kapott ez. Nem praktizálhatott ügyvédként, ezért elkezdett mobilüzletben dolgozni, seftelni, ami kissé túl hétköznapi is volt.

Aztán ahogy haladtunk előre, kezdett szárnyra kapni és a mobilokkal seftelés elkezdett érdekessé válni (a jelenet, amikor éjszaka próbálta rásózni az emberekre a telefonokat, azzal a zenével iszonyatosan feelgood volt). A suhancokkal való leszámolás nagyon jó adalék volt ehhez a szálhoz.

Ebből kibontakozva pedig újra képbe került Huell, akinek “megmentése” a szezon egyik csúcspontja volt. S bár az évad elejébe, közepébe kvázi beleszürkült Jimmy, sikerült megint utat törnie magának, hogy végül (most már talán végleg) Saullá avanzsáljon. Annyi bizonyos, hogy a simlisség, a “Saulsággá” válás csírája mindig is megvolt benne, csak kellettek hozzá bizonyos pofonok. Jött a bátyja elvesztése, az ügyvédléttől való megfosztás (duplán is), és lám, megkaptuk Sault.

Ahol pedig Jimmy van, ott Kim is, legalábbis ebben a szezonban. Rendkívül érdekes, és jobbára fájdalmas volt nézni kettejük kapcsolatának alakulását, ami idén vált központi jelentőségűvé. Igazán fájdalmasnak valójában Kim őrlődése nevezhető. Érezhető volt, hogy maga sem tudja sokszor, hogy mit akar, hogy milyen utat válasszon. Ott volt neki a Mesa Verde, aztán a Schweikart and Cokely, majd Jimmy-vel is elkezdett simliskedni, ami az időközbeni elhidegülés (a 4×07 eleji montázs fantasztikus volt) után közelebb hozta őket, hogy aztán elérkezzünk nemsokára a híres tetős jelenethez, amikor “borult a bili”. Mind Rhea Seehorn, mind Bob Odenkirk pazar alakítást nyújtott.

Mike szála különösen érdekesen alakult, a németek behozása remek húzásnak bizonyult. Itt újfent bebizonyosodott, hogy ennél a sorozatnál nem mindig az történetik, amire a legtöbben számítanak. Meggyőződésem, hogy sokan azzal számoltak, hogy Kaitól fogunk búcsút venni, mégse így történt, hanem Werner került kiiktatásra.

Egyébiránt a németek megérkezése előtt Mike jeleneteire nem igazán lehetett mondani, hogy érdekfeszítőek voltak. Igaz, sokszor már azt is jó nézni, ahogy ténykedik, de őszintén szólva engem például nem hozott lázba a csoportterápiás ügyködése. A szezon második felében pedig csőstül jött a baj, ő is szenvedett rendesen. Talán nevezhetjük az évadot a szenvedések évadának is, hisz a karakterek zömére ez volt jellemző. A fináléban a Mike-Werner szál volt talán a legkiemelkedőbb, itt is ki kell emelni a két színész alakítását.

Gus idén szintet lépett, kegyetlenebb oldaláról ismertük meg, vagyis közelebb került a Breaking Badből ismert személyiségéhez, hisz Hector felépülésének is gátat szabott, valamint Arturo és Werner halála is hozzá köthető. Továbbra is minden jelenetét kitölti kimért, tekintélyt parancsoló személyisége.

Ráadásul az interakcióinak száma is megnőtt: képbe került a hírhedt Lalo, akivel a játszadozásukat valószínűleg öröm lesz nézni az ötödik évadban. Mindketten elég intelligensek, mégis különbözőek: Gus, ahogy már írtam, kimért és hidegvérűbb, míg Lalo bohókásabb, “lazább”. Érdekes páros lesznek.

És akkor még ott van Nacho is, aki Gus emberévé vált, ha pedig már volt szó arról, hogy ez a szenvedések évada, akkor Nachóra ez hatványozottan igaz, egy nyugodt pillanata sem volt (konkrétan azóta, hogy Hectort megnyomorította). A szezon végére kissé eltűnt, túl sok szerep nem jutott neki, a jövőben bizonyosan izgalmas perceknek lesz részese, hisz ott van a tűz közelében, vagyis Gus és Lalo között.

Végül külön érdemes lehet megemlékezni az évadfináléról is, ami számomra a tízpertíz kategória volt. A nyitó képsorok a “Winner Takes It All”-lal parádésan érzékeltették Jimmy előremenetelét és Chuck-kal való viszonyukat. Ha megnézi az ember a dalszöveget, szépen ráilleszthető a testvérpárra: Jimmy a nyertes (az epizód címébe is visszaköszön ez), Chuck pedig végül elbukott.

A dal első pár sora (I don’t want to talk / About the things we’ve gone through / Though it’s hurting me) is elképesztően kifejező Chuck-ékra nézve. Egy szó, mint száz, ilyen a tökéletes dalválasztás. Jimmy trükkjei megint “ültek” (ahogy Mike-é is egyébként), és Kim most is /már megint asszisztált hozzá, mert hitte, hogy mindezt egy jó ügyért teszik.

A rész legvégén történtek fényében felmerülhet a kérdés, hogy Kim vajon ennyire naiv? Vagy annak ellenére, hogy milyen okos, talán kissé buta is? Jimmy-hez kapcsolódóan említést érdemel a beszéde, amit Kristynak adott elő (Kristy Espositónak – kis kikacsintás a Gust alakító Giancarlo Espositóra), miszerint mindegy hogy hogy, kiskapukat is használva, de el kell érni a kitűzött célt, haladni kell előre. Ismerve a Saul-féle jövőjét, mindenképpen kiemelt jelentőségű jelenetnek lehet ezt tekinteni.

Howard is visszatért, méghozzá kikupálódva, az évad közepén még megtört személyként láthattuk, mostanra viszont normalizálódott a helyzet. Számomra az évadzáró leghatásosabb jelenete az volt, amikor Mike a várostól távol, de annyira mégis közel hozzá, hogy látszódjanak a fényei, “elintézte” Wernert. Szinte minden klappolt: Mike, a belenyugvó “fixer” és Werner, a belenyugvó vesztes csendes csatája gyönyörűen került megvalósításra.

Kiemelném ebben a részben a fény-árnyék játékot, amit nagyszerűen alkalmaztak: amikor Jimmy és Chuck az ágyon feküdtek, amikor Gus lent a leendő laborban Gale-lel vizitált, illetve az egész Mike-Werner jelenetnél, ami végül abba torkollott, hogy a szinte teljes sötétségben az egyik sziluett lelőtte a másik sziluettet.

Mindent összevetve panaszra túl sok okunk nem lehet, csak az évad első felében voltak olyan momentumok, amik valamelyest csökkentették az élvezeti értéket, ezekért azonban bőven kárpótolt minket a második fele, ami valódi, minőségi drámát szállított nekünk. Az ötödik évadot már korábban berendelték, szóval biztos a folytatás. Csak győzzük kivárni.

29 hozzászólás Ne habozz!

Slapec - 2018. 10. 09. 12:11

>Wait Jimmy, what?
-Saul Goodman

Gábor - 2018. 10. 09. 12:17

Jó volt az évadzáró, de igazából az egész évad is! Talán az eddigi legjobb.

Vicces, hogy Jimmy az első meghallgatásán még talán őszintébb volt mint a másodikon :D

Az ötödik évadban akkor már végleg jön Saul és egyre közelebb kerülünk a Breaking Bad eseményeihez is :)

GeoCucc - 2018. 10. 09. 16:29

Jó volt a szezon, de az évadzáró számomra nem hozta azt a “valamit”, amit vártam. Hogy mi lesz az elszökött Werner sorsa, arra lehetett számítani, és erre a gödörásós szálra amúgy is mintha aránytalanul sok időt szántak volna. Jól meg lett csinálva látványra, meg a sztorinak is volt értelme, de sok mással ellentétben ezek nem lettek visszanézős jelenetek. Az meg eléggé a semmiből jött, hogy Lalo hogyan és mért kezdett el szaglászni Mike után. Az az akcióvígjátékokból kölcsönzött jelenet meg, amikor 15 másodperc alatt hangtalanul fölmászott a plafonra, hogy aztán szuperhősként leugorjon, hát, szerintem az egész univerzum leggagyibb jelenete volt.

Jimmyről is tudtuk, hogy Saul Goodmanként fogja folytatni, úgyhogy az utolsó képsoroktól se estem hanyatt. Érdekes volt ugyan látni Kim reakcióját, de az előzmények fényében nem kellett volna meglepődnie, hogy Jimmy nem gondolta komolyan, amit a meghallgatáson elérzékenyülve mondott.

Már csak azt remélem, hogy most nem kell majd 12-13 hónapot várni a következő részre, mint a legutóbbi két alkalommal.

állat - 2018. 10. 09. 19:58

Nekem az egész szezon nem hozta azt a plussz “valamit”. Nem tudom, így is nagyon jó volt (főleg ez az uccsó két rész), élveztem, továbbra is kreatív, sokszor vicces, csak valahogy most nem állt úgy össze mint eddig.
GeoCucc@: Szerintem Lalo a Gussal való beszélgetése alatt egyszerűen megérezte hogy itt valami nincs rendjén. Kim meg hmmmmm hát Saul eléggé meggyőző volt legálábbis engem egy két másodpercre meggyőzött. :D Meg szereti szóval nem tudom. De nagyon betaláltak azzal mikor leseggfejezte Kimet. :D

_Peter - 2018. 10. 09. 23:21

Finálé: Mike és a fritzek szálán azt nem értem, ha elkészül a munka Fring akkor is megöleti őket? Hiszen a probléma ne beszéljenek senkinek Új-Mexikóban alagúton dolgoztak. Ha nem temetik őket el a munkahelyükön Fringék, akkor ahogy odavitték őket bekötött szemmel úgy elvihették volna Zieglert a városba a feleségéhez és nincs az egész balhé. Sok volt időben az egész, Kimmel mi történik az sokkal jobban érdekel.

Szegény Kim a végén, látni lehetett az arcán ahogy leesik a tantusz nincs több remény és Anakin elveszik a sötét oldalra. Így lett vége kettejüknek, ami jó támpont: eddig azt gondoltam Kim tartja vissza a Jimmy-t, mégis Jimmy magától válik Saullá és észre sem veszi így mit veszít majd. Kim volt az egy jó az életében.

Gevin - 2018. 10. 09. 23:34

“S’all good, man.”

Gábor - 2018. 10. 10. 01:27

Egyébként a finálé első jeleneteit (amikor énekelnek és mindenki ünnepel) csak nekem volt fájó nézni? És nem az énekhangjuk miatt :)

clegane - 2018. 10. 10. 11:00

az éneklős rész tényleg elég megható volt.
szerintem bizonyítékként szolgál arra, hogy azért eléggé komoly érzelem fűzte Jimmyt Chuck-hoz.

de az egész jelenet igen kiváló húzás az íróktól, nagyon érdekes kettősséget ad a karakternek.

én meg vagyok győződve arról, hogy Jimmy akkor hazudik, amikor azt hazudja, hogy nem érdekli Chuck halála. csak megjátssza magát, még akár maga előtt is, hogy ő egy ilyen kemény csávó, különben is Chuck folyton vegzálta őt, nem is baj hogy meghalt. De közben meg valójában tényleg az őszinteség tört elő belőle az utolsó beszédben, csak aztán azt hazudta, hogy éppen akkor hazudott.
Nem is csoda, hogy Kim is össze van zavarodva!

az éneklős jelenetnek akkor is volt jó kis kettősséget okozó hatása, amikor Jimmy a parkolóban sírt, amikor nem indult el az autója.
rögtön két okot is adtak erre, amivel cinizmusa arányában ki-ki indokolhatja ezt a sírást, azután, hogy beszélt a kislánnyal:
– rájött, hogy “sosem fogják komolyan venni, aki egyszer hibázott”, és magát sajnálta
– vagy (én erre szavazok) amikor a kislánnyal beszélt, véletlen a Chuck-kal közösen énekelt dal egyik sorát mondta ki, és erről eszébe jutott a testvére.

Adam9456 - 2018. 10. 10. 12:13

Én az évad első felét nagyon untam, alig történt valami az első 5 részben, de a második fele úgy a 6.-7. résztől már újra nagyon jó volt és hétről hétre vártam az új részt.
A finálé is tetszett, az elején az éneklés, most csak a Winner Takes it All megy a fejemben :D Chuck-nak egész jó hangja volt, Jimmynek szörnyű :D
Most Mike szála érdekesebb volt nekem a fináléban, mint Kim és Jimmy-é. Nekik az előző rész végi nagy veszekedés volt nagyon jól eljátszva.
Én őszintén sajnáltam Wernert. Oké tudom, hülye volt, nagy hülyeséget csinált és várható volt mi lesz a vége, de akkor is az utolsó jelenete Mike-al nagyon drámai volt. Mike Lalo elleni kis parkolós akciója is nagyon nagy volt :)
Saul Goodman pedig a következő évadtól hivatalosan is praktizál.
Kíváncsi vagyok hány évad lesz még, egy még biztosan és úgy érzem az még nem az utolsó lesz, tehát le fogja előzni a Breaking Bad-et,
Ilyenre sok példa van amúgy hogy egy spin-off sorozat több évadot él meg mint az eredeti? Biztos van, de nekem most nem jut eszembe.

Geza Kovacs - 2018. 10. 10. 20:38

Az évadzáró egynek elment. Jimmy szála nézhető volt, Mike-é sokkal kevésbé érdekelt. A végén még olyan sori lesz, mint a Star Wars filmel, előzmény, később meg Breaking Bad-folytatás majd pár évaddal.

JRC - 2018. 10. 10. 22:26

A cold open egyértelműen kiváló alaphangot adott és Kim felismerése a záró jelenetben szép keretet adott a sztorinak.

Az évad önmagában elég közepesre sikeredett, részek többségében az érdektelenségbe fordulva. Biztos nem volt egyszerű az átmenetet bemutatni. Talán az én elvárásaim voltak túlzók az első három évad kreatív munkája alapján, talán az írás minősége is visszaesett.

Az utolsó, tizedik részben azonban végre megint éreztem a pluszt, ami miatt annyira kedveltem és még mindig kedvelem a sorozatot és nagyon várom a folytatást. Ismét nagy elvárással, remélem most nem lesz csalódás a vége.

JcGross - 2018. 10. 12. 12:16

Viszonylag új néző vagyok. Nemrégiben néztem végig a Breaking Bad-et, amit régen nem annyira szerettem, nagyon túlértékeltnek gondoltam, de így másodjára, érettebb szemlélettel már látom miért szeretik joggal annyira az emberek (habár azért még így is úgy gondolom, hogy vannak hibái, de valóban egy kiváló sorozat). Utána rögtön bele is vetettem magam a BCS-be és bár eleinte lassan indult, ebbe még jobban beleszerettem. A 4. évadhoz így a 6-7 rész környékén zárkóztam fel. Számomra ami az évadban nagy plusz volt az a drog szál, szerintem sokkal érdekesebb és volt mint az eddigi évadokban. Mike története nagyon szomorú volt, ha jól emlékszem ez az első a sorozatban, hogy megölt volna valakit. Ráadásul konkrétan kivégzésről beszélünk, egy olyan emberrel szemben akit korrekt, pozitív karakterként ismertünk meg (nem bűnöző, habár bűnözőknek dolgozik, törődik az embereivel, szereti a feleségét). A kettőjük kapcsolatát én élvezettel követtem és szomorúan néztem a befejezést.

A sorozatban a kezdetekkor nehezen szoktam hozzá Jimmy új, vagy inkább régi énjéhez. Chuck, és a kettőjük viszonya volt ami kapcsán belerázódtam az új dinamikába. Chuck többszöri árulása Jimmyvel szemben nagyon megérintett és ebben az évadban ennek a lecsapódását láthattuk. Összességében kicsit csalódtam, hogy Jimmy nem küzdött az érzelmeivel Chuck-kal szemben, Chuck utolsó húzásai miatt még halála előtt eltemette. Nem jött elő a részéről semmi megbánás, ezért a fináléban a karaoké visszatekintés nekem kicsit üresen hatott (habár természetesen úgy is lehet tekinteni rá, hogy mennyire szerette és felnézett Jimmy Chuck-ra, ezért az árulása annál erőteljesebben érintette Jimmyt, de nekem nem így jött le).

Összességében nekem bejött az évad, tetszett hogy Jimmynek alkalmazkodnia kellett az új helyzetéhez, hogy nem lehet most ügyvéd, kicsit felrázta a sorozatot. Nekem Kim nagy kérdőjel, úgy érzem több figyelmet kellett volna fordítaniuk rá (úgy tűnik önismereti gondokkal küzd, de ezzel sosem foglalkoznak elég mélyen, vagy legalábbis nem teszik elég egyértelművé, hogy biztosra kimondjam mi megy keresztül a fején amikor Jimmyvel svindliznek). Egyértelműen várós a folytatás. (bocsi ha kicsit off topic voltam, de szerintem az évad értékelésem nagyban befolyásolja az, hogyan kapcsolódtam be)

naynay - 2018. 10. 12. 17:26

nem számoltam a részeket, csak néztem hétről hétre, és elég sokáig nem tűnt fel, h éppen az évadzárót nézem. ez lehetne negatív is, de én annyira bírom a BCS stílusát a ritmussal együtt, h egyáltalán nem érzem hibának. úgy látom, nagyon ritka az az együttállás, ami ebben a sorozatban teljesül: minden képkocka elképesztő jól megkomponált, anélkül, h erőlködne vagy túl mesterkélt lenne.

a résszel kapcsolatban: nekem ebben az évadban Mike szála tetszett a legjobban. már a BB-ben is érezhető volt fölötte egy totál tragikus feketefelhő, és valóban. imádom, h egyre többet és többet kapunk a karakterekből, ez a sorozat sosem az izgi cselekménytől volt bitangerős (bár nekem az is bejön), hanem a szereplők saját történeteitől. innen nézve Kim is iszonyúan érdekel, vmiért az az érzésem, h a jövőben szembe fogják állítani Jimmyvel, ha nem is olyan mértékben, mint Chuckkal történt.

Kri - 2018. 10. 12. 17:57

A tempó miatt az évadot úgy néztem, hogy 2 részenként.
1. Chuckkal eltűnt a testvér harc. Érdekes volt, hogy 1 évet ölelt fel az évad és hogy Chuck “tökéletes” levele volt a kezdet és a vég. Az egyik kedvenc jelenetem az volt, amikor kiderült, hogy Howard pszichomókushoz jár, erre Jimmy kidobta a Kim által adott névjegyet.
2. Kim és Jimmy kapcsolatát jól kitalálták a készítők. Egy gyönyörű, okos nő és egy szórakoztató, de középszerű, simlis pasi. Nem is csoda, hogy Jimmy úgy érzi, se a bátyjához, se a barátnőjéhez nem tud felérni. Érdekes volt a vitájuk a 9. részben. Olyan volt, mintha még sose lettek volna igazán őszinték egymással, nehogy megbántsák a másikat. Ugyanakkor Kim tényleg nagyon képmutató. Jimmy mögött áll, ahogy mondta, de csak a háttérben, nem lép színre. Ironikus, hogy pont ő ad zöld utat Saulnak.
3. Ahogy előttem már írták, nevetséges ez a nem elég őszinte, hogy ügyvéd legyen szitu.
4. Az utolsó nagyjelenetben tetszett, ahogy mutatták, hogy uncsizza az egyik tag a levelet és Jimmy improvizálni kezd.

Raynes - 2018. 10. 13. 07:38

@Adam9456: szerintem nem fogja a részek számában beelőzni. Igaz a Breaking Bad is 5 évados volt, de ott többségében 13 rész volt évadonként. Itt meg csak 10 rész, így 6 évad tesz ki annyit, amit a BB.

Ebben a minőségben egyébként elnézném akármeddig, de 5-6 évadnál reálisan több nem lesz belőle. De reménykedek benne, hogy a készítők nekifognak még sorozatnak, akkor is, ha nem lesz köze a BB-hez.

@Kri: nekem az tetszett legjobban az utolsó részben, ahogy még a parkolóba való behajtást megelőzően rágta végig a rágógumikat, a néző meg agyalhatott azon, hogy mihez kell az. Először azt hittem, hogy a kipufogóba tömi be, vagy ilyesmi. Plusz nekem a rész vége felé esett csak le, mikor lehívták Gale-t megnézni, amit a németek vájtak ki, hogy az lesz majd az a mosoda alatti labor, ami a BB-ben is volt. Előtte azt hittem, hogy alagutat ásnak drogcsempészéshez.

Tiger27 - 2018. 10. 13. 09:54

Nem értettem Kim felismerését a zárójelenetben… sülve-főve együtt van Jimmyvel, együtt csináltak sok svindliséget, tudja mekkora féreg a csávó és akkor meglepődik, hogy végig megjátszotta magát a bizottság előtt Chuck-al kapcsolatban… nem volt benne semmi újdonság, hogy egy féreg a pali, tudta eddigis róla, hogy semmi sem szent neki…

Rapguruz - 2018. 10. 13. 11:37

Kimet én se értettem a végén, ezt a nagy meglepodest tőle…remélem nem kell egy évet várni a következő évadra

Kri - 2018. 10. 13. 14:07

@Raynes: Igen, Mike parkolós jelenete is vicces volt. Nagy ívet tett a parkoló őrös melója óta. :)

Jack Bauer - 2018. 10. 13. 22:37

Egy évad még biztos van a BCS-ben. Max kettő.

Vince Gilligan “hiánya” azért érződött idén.

Snoopyzit30 - 2018. 10. 14. 07:43

@Raynes: “Plusz nekem a rész vége felé esett csak le, mikor lehívták Gale-t megnézni, amit a németek vájtak ki, hogy az lesz majd az a mosoda alatti labor, ami a BB-ben is volt.”

De aranyos vagy, tényleg csak ott esett le? :-D Ezért is jó ez a sorozat, mert jönnek a nagy felfedezések.

Kimet én sem értettem a végén, amúgy szerintem Jimmy nem egy féreg (ahogy @Tiger27 írta), hanem egy túlélő. Ezt teszi az emberrel, ha annyit kell szopnia az életben, mint neki. Ha valaki egy féreg volt az Chuck. Jimmy előtt lett volna egy másik út is, ha nem szabotálja őt a testvére. Amikor a középiskolásoknak ítélték oda az ösztöndíjakat, ott sem önzőségből lépett fel az egyik kiscsaj érdekében, ott minden volt csak nem féreg. Ja, hogy nem tud már őszinte szeretettel viszonyulni a halott bátyja felé, aki ott rúgott bele, ahol csak tudott, hát kérem szépen így megy ez.

Sok rész volt idén is a heti legjobb rész szavazásakor az első helyen, kíváncsi leszek a JAws-on mennyien szavazzák majd be a top3 legjobb sorozatba.

Várós a következő évad is, természetesen.

antares69 - 2018. 10. 17. 17:22

Ahogy közeledünk időben a BB-hez egyre látványosabb, izgalmasabb az egész, a kirakós darabjai hogyan kerülnek a helyükre (pl. a csengő Salamanca tolószékére vagy a Saul név vagy a mosoda alatti labor kialakítása). Amitől hanyatt esnék (bár olcsó húzás lenne a készítőktől) egy véletlenszerű cameo (pl. egy bolti bevásárlás Mike részéről és előtte állna a sorban) Aaron Paul-tól vagy Brian Cranston-tól, nagy poén lenne, hiszen mindenki ott élt Albuquerque-ben már akkor is.
Kim arca mindent vitt a bizottsági meghallgatás után és jól el is szomorított a közös jövőjüket illetően.

denee - 2018. 10. 17. 18:29

lehet mondani hogy lassú, de az is biztos hogy én még nem néztem egy nap 7 részt egy sorozatból, most ez is megtörtént, egyszerűen zseniális.

denee - 2018. 10. 17. 18:32

Egyébként teljesen jogosak Jimmy érzései/közömbössége Chuck felé, nem Kim élte le Chuck mellett azt az 50x évet, csak morzsákat látott a kapcsolatukból, azt nem ami a 4 fal között történt, pláne nem Chuck utolsó szavait Jimmynek. Kimnek ügyvéd létére tudnia kéne hogy a teljes sztori ismerete nélkül nem ítélkezünk.

frufru - 2018. 10. 18. 10:31

Nekem csalódás volt ez az évad több szempontból is. Bob Odenkirk 56 évesen már nem igazán hitelesen hozza a történet szerint 38 éves Jimmyt. Ez csak egy apróság, de több résznél eszembe jutott. Nagyobb gond, hogy hiába volt 3 felvezető évad, egyszerűen nem sikerült megfelelően megmutatni a Saullá alakulását. Igazából a karakter semmiben sem különbözik ebben az évadban a korábbiaktól, továbbra is szimpatikus és sajnálni való karakter, innen még nagyon messze van az a ember, aki Balira küldene bárkit is, pedig itt kellene lennie. Olyan érzésem van, hogy ezt valahol az írók is tudják és ezért kell erőszakosan az utolsó mondathoz hasonló utalásokat beletenni. Sokszor volt olyan érzésem, hogy egyszerűen rosszul van megírva egy adott történetszál, ebből a legnagyobb a német vonal. Tök érdekes lett volna megtudni, hogy kik ezek. Van egy bűnöző építési vállalkozó csoport? Mit csinálnak úgy egyébként? Erről semmi nem derül ki, viszont ostoba és egydimenziós karaktereket csináltak belőlük. Hiába magyarázzák, hogy mennyire hiányzik Wernernek a felesége, attól még teljesen értelmetlen volt a lépése /eleve az is, ahogy megszökött a semmi közepéről irreális/, semmi célt nem szolgált, mint, hogy a végén lelőjék. Ezek öncélú írói praktikák, amik nem érik el a korábbi évadok színvonalát. Eddig tökéletesen működött nálam végig a BB és BCS alatt is a suspension of disbelief, de ebben az évadban sokszor került kavics a történetvezetés fogaskerekei közé.

Troc - 2018. 10. 18. 16:38

Gevin: “S’all good, man.” – visszahallgattam többször is, én is erre szavazok :)

Pietro - 2018. 10. 19. 01:23

Nekem csak az nem világos, hogy miért vizionálják többen is Jimmy és Kim kapcsolatának végét?
Kim végig asszisztált Jimmynek a tervben, sőt, ő volt az, aki talán az ötletet adta a színjátékhoz. Tehát oké, Jimmy improvizált egyet a meghallgatáson, még az is oké, hogy Kim is elhitte neki, ezért meglepődött, de nem látom okát annak, hogy Kim kiábrándult volna belőle. Hiszen ez volt a terv az elejétől fogva, amit Jimmy 100%-osan megoldott.

Kri - 2018. 10. 19. 19:32

@frufru: A túl idős szereplők játszák fiatalabb önmagukat dolog tényleg probléma, de már közömbös számomra.
A Wernernek hiányzik a felesége dolgon én is bosszankodtam, hogy hogy lehet ilyen hülye. De a való életben is sok ilyen hülyeséget csinál az ember. Meg az is életszerű volt, hogy a problémásnak tűnő ember “csak ugat”, a csendesnek, rendesnek látszó pedig galibát okoz.
Abban egyetértek, hogy Jimmy még mindig kedvelhető és megmenthető. Meg abban is, hogy a német vonalat jobban ki lehetett volna bontani.

magyareke - 2018. 10. 28. 14:40

Olvasgatva a kommenteket csak annyit fűznék hozzá, hogy ha csak képkockákból állna a sorozat szavak és beszéd nélkül akkor is imádnám. Zseniális amit leművelnek és imádom, hogy minden egyes évad záró kicsit befejezése a sorozatnak egy kis levezetés ami után az emberben össze áll a kép és így újra meg újra átgondolja az egész évadban történteket. Magam részéről a Breaking bad a kedvenc sorozat, azóta sem találtam semmi olyat ami annyira meg tudott volna fogni ( pedig már bőven 50 fölött járok :D ), a BS pedig ott van a második helyen, hiszen minek is váltani, ha megtaláltuk a tökéletes színészeket és azok karaktereit ( az újakat pedig iszonyatosan jól beleillesztették ). Amit külön kiemelnék és nem láttam, hogy írták volna az pedig a jövőben játszódó jelenetek, nagyon frankó hangulata van azt sem bánnám, ha minden rész így kezdődne :). Várom a folytatást… :)

comradep - 2019. 05. 21. 11:53

Nagyon belehúzott a végére ez az évad, nekem már magában az utolsó 3 rész is tök jól elvitte volna a hátán az egészet.
A fordulatokkal kapcsolatban, amiket többen is említettek, szerintem elég jól meg volt ágyazva.

Pl. a németek, akik nem véletlenül lettek kiválasztva, hanem Mike hosszú kutatómunkájának az eredményeként. És igen, van az a pénz, amiért hónapokig robotolsz kvázi teljes izolációban (olajfúrótorony munkásai, sarkvidéki kutatók, stb.), és nem kérdezősködsz. Werner is azt hitte, meg tudja csinálni, de az érzelmei közbeszóltak. Az pedig, hogy a végén ezért az életével kellett fizetnie, abszolúte a véletlenek összjátéka volt – egyben előkészíti azt, hogy a kartell honnan fog tudomást szerezni Gus meth laborjáról.

Jimmy átalakulása folyamatos hullámvasút a sorozatban. Elkezd a jó útra térni, de elszarja. Megint próbál megjavulni, próbálja saját magát megmenteni, de megint rossz útra tér. Ez az oda-vissza vonatozás a 4. részt is elkíséri, és folyamatosan emészti fel azokat, akik kapcsolatba kerültek vele – Kettleman-ék, Rebecca, Chuck, az ügyvédi karrierje. Hogy Kim mikor fog feliratkozni ehhez a listához, nem tudom, de tippem szerint biztosan nem lesz szép.
Jim mostanra érkezett el a -point-of-no-return-höz, amikor nagyon rövid időn belül kétszer is a saját bőrén tapasztalta, hogy az egyenes út, a játékszabályok szerinti játék hova vezet. A Kristy-hez intézett monológja, és az utána következő kiakadásában minden benne volt, ami kellett.

Apró adalékok:
– 5. rész cold openingjében Francesca felbukkanása kellemes színfolt volt. Kíváncsi vagyok, van-e olyan, aki a BB előtt nézi ezt, nekik biztosan még kellemesebb élmény lesz a felfedezés.
– Ira a későbbi “eltüntető” is színre lép. Gyanítom, hogy Nacho és/vagy Kim sorsának további alakulásában is szerepe lesz, mivel egyikőjük sem bukkan fel már a BB világában. Inkább Nacho-t gyanítom, tekintve, hogy ő bőven felkészült arra, ha menekülnie kell.
– Az évad eleji cold open egyre inkább azt vetíti előre, hogy Jimmy/Saul/Gene nem sok jóra számíthat majd az 5. évad végén. És gyanítom, nem véletlenül hasonlít az álneve Gale-re, aki tudjuk, hogy végezte.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz