login |

Aranyélet – 3×05: A beteg pszichopata

2018. 10. 18. 20:20 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

(Korábbi írásaink: 3×013×023×033×04 – spoileres évadkibeszélő)

Nálunk nagyon fontos a dramaturgia.

Ez törvényszerű volt. Törvényszerű volt? Nem tudom, mindenesetre a 3×05 szinte minden tekintetben kudarc volt számomra. Nem közepes, hanem simán rossz. És nem a vége felé, a rettenetesen B-kategóriás jelenet miatt, hanem már korábban sem éreztem, hogy működnének a dolgok, több esetben a színészek miatt sem. Ehh… Fénypontot csak az Állj vagy lövökös haknihuszár és Mira vészjósló szituációja jelentett.

Az előző részes írásomat akartam úgy kezdeni, hogy mi a helyzet a főcímben látott cipővel, jégkockával és nyaklánccal, erre nem Jégkocka volt a címe a 3×05-nek, és még a másik kettő is kiemelt szerepet kapott?! Oké, az egyiken egyelőre csak időzgetett a kamera, ilyen szempontból nem vagyok biztos abban, hogy érdemes volt ellőni az intróban. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Örülök, hogy nem ugrottak cápát Endre bával, de a végén az a családi jelenet a rohangálással nagyon béna volt. Meg sorolhatnám a korábbiakat is, kezdve Janka kínos performanszával, ami nem csak IRL volt kínos, hanem nézni is, hogy így valósították meg, hogy mindenki csak figyeli popcornnal a kezébe, ahelyett, hogy lecibálták volna rögtön a színpadról (vagy megkérték volna előzékenyen a naccsos asszonyt…)

És tényleg semmi értelme példákat sorolni, de a széfes sztori is nagyon esetlen volt, az meg pláne, ahogy Manókát válaszút elé állította Gálferi – eleve az, hogy bármi hitelt adott a szavának, de az főleg, hogy mintha az írók is azt sugallták volna, hogy Bianka fejében meg sem fordul, hogy egy sima hazugságot nyom a srác. Mert miért ne legyen meg a kecske és a káposzta is? Az ígéret szép szó, de…

Miráttól pedig akármennyire is elszánt volt, akármennyire is megviselték az események, valahogy nem volt hiteles az, amit tett a stricivel… Inkább próbálok feledni, és arra gondolni, hogy most merre folytatják.

ui: Bosszantó, de a tűsarkú cipő a nyakba pont múlt héten kapott pipát a Black Lightning évadnyitójában, így még ebből is elveszett az erő viszont a vár fröccsenése remek volt.

17 hozzászólás Ne habozz!

sehrezad - 2018. 10. 18. 21:11

Szerintem pedig épp az 5. rész volt a legjobb az évadban, Endre bá jelenete, ahogy ott ül, elég erős volt. Ónodi Eszter játéka is most kezd kiteljesedni, Bianka pedig kevesebb eszközzel, de nagyon szuggesztíven jeleníti meg az egyre inkább csalódó embert.
A választás az választás, ahogyan az árulás is. Nincs kecske és káposzta, a legtöbb esetben, csak a seb marad.
A dramaturgiai és történetvezetési hibák végig jellemzik az évadot (és az egész sorozatot is szerintem) sajnos, de nem ezért szeretjük, mondhatni :)

ooo - 2018. 10. 18. 23:03

a mirás jelenet rohadt gáz volt, már feszengtem alatta. mennyire hiteles, hogy egy 40 kilós csaj elbánik két 80-100 kilós férfival…

denee - 2018. 10. 18. 23:19

Én már legyűrtem a hatodikat is. Barátok köztben nincs ennyi szarkavarás, Fargo díjas a sorozat ami amúgy egy pozitív dolog lenne, csak sajnos a kivitelezés meg sem közelíti.

winnie - 2018. 10. 19. 04:57

ooo: nem mintha számítana, de az egyik fickó inkább volt 70-80:) amúgy a valóságban is történt ilyen, minden téren előfordulhat, hogy dávid legyőzi góliátot, de itt azért az egyiknél alapból erősebb volt, hiszen az mozdulni sem tudott, a másikkal meg nem a súlyával bánt el, sőt, az simán legyőzte őt, rajta csak egy sebet ejtett.

winnie - 2018. 10. 19. 05:01

“A választás az választás, ahogyan az árulás is.”

ha az egyiket választja, sosem kapja meg a másikat. ha a másikat választja, bármikor megkaphatja az egyiket. ez tipikusan az a jelenet, ami jól néz ki papíron. nyilván egyet kacsintania kellett volna rá és helyreáll minden, de ha valaki annyira nem bízik abban, hogy a pasija szereti és csak trükközik (nem mintha olyan állapotban lett volna, hogy tisztán tudjon gondolkodni), akkor ott baj van. a gáz az, hogy azzal, hogy gálferi ilyesmit prezentált, vagy azt jelentette, hogy naiv (mint kiderül, nem az), vagy azt, hogy a lányát kikészíti, ami megint csak necces.

kmaate - 2018. 10. 19. 07:19

ötnél még én sem éreztem, hogy gyengülne, node majd a 7-8:)

Flow - 2018. 10. 19. 14:39

Ezeket a kilókat mindig úgy mondja mindenki, mintha az felülirná a körülményeket :D Ha sokkos állapotban ülsz a földön, és hátulról, kötéllel elszoritják a légcsövedet akkor tök mindegy hogy az az azelötti x évben mennyi súlyt emeltél és hány grill csirkét ettél, vesztettél.

dexike3 - 2018. 10. 19. 18:00

jó kis epizód volt. kiváncsi vagyok (agy)halott Endre bá történetére. most egy kicsit a Hóbortos hétvége jutott az eszembe.
Mira nem is hihetetlen mutatványa miatt furcsa, hanem mert teljesen szenvtelennek tünt, mintha kiégett volna valami belőle, vagy felébredt a sorozatgyilkos énje esetleg? na majd meglátjuk a folytatásban

sehrezad - 2018. 10. 19. 22:10

winnie: Meglehet, bár én nem láttam arra utaló jelet, hogy Márk trükközne, nem úgy olvastam a jelenetet (mimika, testbeszéd). Úgy látszott, hogy valóban dilemmát él meg, és a hirtelen helyzetben egykori mentorát választotta új szerelme helyett. (Mint kiderül, hiába.) Persze, a tragikusabb hibát elkövető itt Gál Feri, az apa.

Az Aranyélet egyébként szerintem sok szempontból a tragikus sorsdrámák fordulatait követi (nem mindig, a vége kifejezetten nem, de az 5-6. rész egyben ilyennek látszik), ez az éved szerintem inkább ezek dramaturgiáját mutatja, ami persze a kisrealista társadalmi tablóval nehezen egyeztethető össze (avagy azzal a logikus gesztussal akár, hogy miért nem kacsint oda a lánynak – ez nem az a műfaj, itt tér el a Bonnie és Clyde-történettől).

ooo - 2018. 10. 20. 13:27

na jó, de mekkora erőt tud kifejteni ez a 40 kilós döbrösi laura? :D el tudna bánni komolyan egy kamarás ivánnal? :D

heisenberg - 2018. 10. 23. 17:18

Miklósi család minden tagja gyilkos mostmár.

Mira így a 3. évad közepére kezd szimpatikus lenni. Eddig nagyon nem tetszettek az ő sztorijai, egyik évadban sem.

Az, ahogy legyűrte a két stricit, kicsit túlzás volt. A magassarkús nyakonszúrás még belefért, de a megfojtás azért durva volt egy ilyen “ártatlan, pedáns” kiscsajtól.

Szuper rész volt, talán a 3. évad legjobb része eddig. Nem is értem ezt a nagy lehúzást.

Enzo - 2018. 10. 24. 13:06

3×05 (tegnapról)

Gállferitől ez a Bianka elleni fenyegetés elég esélytelen volt, kb pofánröhögtem volna a “nem találkozhatsz Márkkal” mondatra :D Később viszont remélem Márk nem gondolta komolyan, hogy Hollóst választja a barátnője helyett – még ha nem is tudta, hogy már halott, akkor is elég esélyes lett volna, hogy egy idő után amúgyis találkozna Endre bával. Bianka ki fog készülni, legalább tényleg rákacsinthatott volna szerencsétlen srác…

Janka rendesen kivolt az ünnepségen, egyrészt tényleg fura, hogy ilyen sok idő után szedték csak le a színpadról, másrészt hogy mitől b@szott be ennyire, nem tudom, fel se tűnt (bár igazából mintha konstans cigivel és/vagy piával járkálna, szóval lehet csak megszoktam :D).

Mira szálán először az eyecandy-faktor miatt meresztettem szemeket (ilyen téren mondjuk Jakab Erika zuhanyzós jelenete is elég szemrevaló volt), aztán meg hogy micsoda vérfürdő kerekedett a stricis szálból…szerintem a késelés után már tényleg csak sokkhatás alatt cselekedett, és fizikailag nem volt gond a gyilkosságok kivitelezésével.

A végén bejött a tipikus “mindenkit egy helyre hívnak, ez csapda” szituáció, de a jól sejthető pánikszobás jelenettel egyelőre kivágták magukat a bajból. Szép a párhuzam, ahogy az első részben Márk Biust ölelgette ott, most meg Endrebát, pláne a Gállferi által kínált választás fényében(!).

A legrosszabb jelenet díját pedig Mira és a strici autókázása nyerte nálam, mégpedig a háttér-“zene” miatt: engem ezzel a Fluor-számmal a világból ki lehet kergetni, és itt egyáltalán nem számítottam rá, úgyhogy némítva néztem a jelenetet, amíg nem láttam, hogy már beszélnek is valamit a szereplők. Tudtok ti ennél jobbat is zeneileg, ez egy hatalmas mínuszpont.

Kopasz - 2018. 10. 27. 20:07

Szerintem ezzel az ötödik résszel semmi gond nem volt. Janka jelenete se volt ciki. Nem értem azokat, akik ezt lehúzták. Ahogy elbánt a stricikkel Mira, nekem teljesen átjött, meg az adott szituáció, teljesen odaszegezett a képernyő elé, mégcsak nem is pislogtam. Nálam elérte a hatását. Akik annyi sorozatot néznek, mint mondjuk, Winnie, őket elég nehéz már meglepni szerintem ilyen téren.

fcbnandi - 2018. 10. 30. 21:53

Igen sok hiba van a sorozatban, de ennek ellenére imádom, mert nagyon jó a story.

Az egész sorozatban a rendőrös jelenetek mind gagyik, mert nem hitelesek… ugyanígy a Mátyás megszöktetése a határon, amikor jönnek a honvédek… annál gagyibb jelenetet… melyik az a hülye katona amelyik elhinné, hogy Attila és Márk önkéntes határvédők? ugyan

winnie - 2018. 11. 01. 11:01

miért ne hinné el bárki is? tele van ilyen emberekkel a határ.

a “hibák” kapcsán ezt sosem értettem, hogy miért hiba az, ha valaki valamiről azt hiszi, hogy úgy nem történhet meg. az életben is vannak fura dolgok, valószínűtlenek, amik ha megtörténnek (napjában ezerszer), akkor nem mondjuk rájuk, hogy hibáról van szó. elhiszem, hogy gagyinak találsz rendőrségi jeleneteket, de az, hogy nem hiteles elég fura, hacsak nincs vagy tucatnyi tapasztalatod mondjuk rendőrségi kihallgatásokkal. és a legtöbb nézőnek nincs. nekik meg van/lehet rendőrségi tanácsadójuk, akinek lehet bőven. sok olyan dolog van a világon, amiről a néző azt hiszi, hogy “nem is”, csak azért, mert gőze nincs róla. (ennek az ellentéte, amikor valaki azt írja, hogy mondjuk a the wire című sorozat azért zseniális, mert ritka hiteles képet mutat a baltimore-i gettóról. mintha bárkinek is lenne itthon fogalma arról, hogy milyen a baltimore-i gettó. ezzel nem vitatkozni akarok, csak mindig meglepődök azon, hogy ha valaki mond valamit, amivel a másik nem ért egyet, akkor miért van meggyőződve, hogy neki van igaza? miért nem kételkedik, hogy “én nem így gondolom, de ki tudja” – hiszen, ha fordítva lenne a szitu, és te mondod először a kijelentésedet, akkor te sem értenél egyet azzal, ha jönne valaki, és azt mondaná, hogy nincs igazad.)

poltergejszt - 2018. 11. 09. 17:04

Szerintem meg pont ez a rész volt a legerősebb és az egyik legbetegebb (a 7. azért üti ezt is) az egész évadban és talán az egész sorozatban. Mira itt bizonyította be véglegesen, hogy nem egy nádszálvirág kisasszony, Endre ilyen formában történő visszahozása szintén nagyot ütött. Egyedül Janka volt tényleg idegesítő és kínos, de az ő karaktere az első epizódtól kezdve így van megírva.

cSASZi - 2018. 12. 09. 04:07

Szerintem egyáltalán nem a sokk hatása alatt ölte meg a 2 strigót Mira. Az elsőnél az életét védte,az még nem is tudatos csak ösztönös tett volt.A második viszont teljesen egyértelmű,hogy tudatos volt.Eleve azért ment oda,hogy lebuktassa a két rohadékot.Amikor pedig hallotta a sikolyokat,majd kiengedte a fiatal (szerintem még nála is fiatalabb ) lányokat,tudta,hogy a másikat is meg kell ölnie.A tudatosságot mutatja mind az elkövetési mód,illetve az is,hogy a gyilkos eszközt úgy vitte magával a másik helyiségből.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz