login |

Aranyélet – 3×07: Hufnágel Pisti

2018. 10. 20. 18:40 - Írta: winnie

26 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

(Korábbi írásaink: 3×013×023×033×04 – 3×05 – 3×06spoileres évadkibeszélő)

Mindenről ő tehet.

Wow. BŐDÜLetes volt.

Oké, abban biztos vagyok, hogy ez a 3×07 meg fogja osztani a nézőket (aztán persze ilyenkor szokott kiderülni kommentben, hogy mégsem) mind megvalósítás, mind pedig mondanivaló, történeti fejlemények terén, de a rohadt életbe is le a kalappal, hogy másfél-két éve az írószobában be mertek vállalni egy ilyen epizódot és nem hessentették el a pitch-et azzal, hogy “Á, úgysem tudnánk megvalósítani.”

Eleve már az is merészség, hogy egy résszel a finálé előtt, amikor robognia kéne a sztorinak a végkimenetel felé, bevállalnak egy egyhelyszínes, papíron statikus bottle epizódot, de az, hogy ezt nem szimpla dialógalapú sztorinak szánják, hanem akciódúsnak és piszok nehéz módon megvalósíthatónak, ráadásul az egészet egy éjszakai hóviharral körítik… Ambíció volt, az biztos, szerintem ezt mindenki el fogja ismerni.

A kihívásoktól nem rettentek meg tehát a készítők, egyet nem értések inkább megvalósítás terén fognak jelentkezni a nézők között, de majd meglátjuk. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Szóval még a Miklósi szülőket is visszahozták. És flashback-et is kaptunk Endre bával és Tibi bával. És mindezt nem szimpla fanservice-ként vagy easter eggként, hanem konkrét kihatásokkal és következményekkel a főszálra. Csak ismételni tudom, az efféle húzások az, amik engem nagyon feldobnak. Még akkor is, ha utólag felvezetve olykor retcon-ra adnak lehetőséget.

Éreztem, hogy nem nagyon lesz ebből testvérgyilkosság (egyelőre?), az írók tartották magukat a “család mindenek felett”-motívumhoz, miközben remek párhuzamokat állítottak fel apa-fia vonatkozásban, valamint a két testvér között is voltak nagyon erős pillanatok – és most nem Mirára és Márkra gondolok, aki még rappelhetett is egy kicsit a részben, felidézve azokat az ártatlan időket, amikor még egy Diego (vagy mi?) előtt forgattak klipet a spanokkal.

Jó volt látni, hogy még egyszer utoljára Miklósiék családként működnek együtt – még, ha kissé diszfunkcionálisként, és ebbe még az is belefért, hogy közben egy másik helyiségben gyilkolják egymást.

Mindezt pedig olykor nagyon kreatív rendezői megoldások kísérték. Az epizód összkép tekintetében nálam azért némiképp hullámzott, volt, ami nagyon bejött, más pedig nem, viszont tele volt emlékezetes megoldásokkal, ld. a babaágyas jelenet vagy a szülésnél a svenk.

Ja, még valami. Biztos, hogy egyeseket (sokakat?) halálra idegesített, de nem semmi volt, amit Ónodi Eszternek kellett csinálnia ebben a részben, elég megerőltető lehetett. Már eleve a szülés is, de Janka fázisainak végigzongorázása sem volt egyszerű feladat.

26 hozzászólás Ne habozz!

norti - 2018. 10. 20. 18:56

Számomra csak amiatt lógott ki kicsit ez a rész, mert a végére nagyon átment horrorba és néha annyira gyorsak voltak a vágások, hogy csak kapkodtam a fejem, most akkor ez történik éppen valójában vagy csak gondolják vagy csak a vágás miatt érzem úgy, hogy kimaradtak részek.

Quantumleap - 2018. 10. 20. 19:49

A sorozat egyetlen bottle-, és legmorbidabb epizódja.

secret - 2018. 10. 20. 22:00

en ertem. de amikor janka mar hatodjara akart meghalni, akkor eszembe jutott a shrekbol a bekakiraly, aki szinten hatszor halt meg ugyanabban a jelenetben.

atment kicsit onmaga parodiajaba.

underhiseyes - 2018. 10. 20. 22:17

Számomra kínkeserves kínlódás volt kibirni a 7. Részt. Túlhúzott eröltetett klissés. Testvérek közti klonfikt árulás régi családi titkok jók voltak, de a “hóviharban otthon szülés” hmmm szolgálólánybol másolt jelenet :)
Mikor a kocsival tolatna ki a garázdból és odaburul a fa… ennél gagyibb jelenet nem is lehetett volna. Méhlepényt kitépi, kocsikulcsal baba csalogatás? Siralmas volt

DaMan - 2018. 10. 20. 22:24

Nálam a sorozat legjobb részévé ért. Tegnap, amikor megnéztem még nem voltam teljesen biztos benne, de mára volt időm mindent helyretenni, plusz megnéztem a 25 perces Making of filmecskét is az HBOGO-n (amit ajánlok mindenkinek, bennem pl. fel sem merült, hogy amit látunk hó mind mű, vagy hogy mennyire nehéz lehetett megvilágítani egy áramszünetet). Brutálisan jó lett, ahhoz képest, hogy ‘csak’ bottle. Bár én ezeket mindig szeretem, de ez valahogy még kiemelkedőbb lett.

Family’s pain you have to be part of.

winnie - 2018. 10. 20. 22:27

underhiseyes: jó, de ezt a részt akkor írták kábé, amikor a szolgálólány még az első első évados promóját sem kapta meg, nem hogy a második évadja lement volna:) gondolom, volt öröm, amikor látták, hogy ott is ellövik. a kocsikulcs szerintem vicces volt, az egyszerű ember gondolkodása, de csak van tudományos alapja, hogy hangra fordul a baba (gőzöm sincs, de ilyesminek csak utánanéznek:)

perelli - 2018. 10. 21. 07:52

Nem tudom, hogy jobban idegesített, mint untam, mert a telót nyomkodtam már közben kínomban.

kmaate - 2018. 10. 21. 08:05

csatlakozom a lassú, semmi nem történik, unalmas, klisés csapathoz, szenvedés volt és a 8 sem mentette meg utána már a sorozatot

kele - 2018. 10. 21. 08:09

Nem jött be annyira, de ha valami nem volt, akkor klisés. Eleve egy ilyen epizód minden, csak nem klisé. És az övező konfliktus is pont a klisé ellentéte volt azzal, hogy nem megölték egymást, vagy nem kibékültek, hanem valami a kettő között történt. Mondjuk ahol eleve két vagy három kimenetel van (mint itt a tesóknál), ott vicces klisét emlegetni, mert bármi történik, arra rá lehet sütni, hogy klisé. Klisé lehet, hogy megölnek valakit. Vagy hogy futni hagynak. Vagy hogy kibékülnek. Így totál értelmét veszti a szó. De az, hogy egy házban játszódik egy rész, amikor heti vagy havi egy ilyen drámarész van, vagy hogy egy teljes rész a vajódásról szól, amikor félévente van egy ilyen a tévében pont a klisé ellentéte.

Cápi - 2018. 10. 21. 10:00

Szerintem egyszerűen csak túltolták, nekem már inkább kínos volt az egész, mint dráma. Túl sokat akartak egyszerre, iszonyat gagyin volt megoldva, hogy “bennragadtak”.
Plusz amin a legjobban röhögtem, hogy Magyarországon ekkora hóvihar azért ritka, mint a fehér holló. Igen-igen, emlékszem a pár évvel ezelőtti “üljön át egy másik kocsiba” hóviharra, de az meg kb. 50 évente, ha előfordul?
Akkor kocsival meg arrébb tudták volna vontatni azt a kis husángot 3 perc alatt…

Mom - 2018. 10. 21. 15:38

Nekem ez a rész tetszett legjobban eddig a harmadik évadból. (A finálét még nem láttam) Janka kínlódása tényleg lehetett volna picit kevesebb, de én valahogy így képzelek el egy toxikus sokkban lévő, fájdalmakkal küzdő, szülő nőt.
Ettől meg a “klisés” alapszituációtól (a véletlenek közbejátszására otthonszülünk, de jaj a komplikációk)eltekintve viszont minden más mesteri volt.

Különösen a vallomások! Mind Jankáé, mind Tibié. Az meg, hogy így visszacsatoltak a múltra, szerintem zsenálisan jött ki! Akár előre találták ki, akár utolag kerestek neki helyet, jár a taps.

Iszonyú erős érzelmi tetőpontjai voltak ennek az epizódnak. Ami ráadásul az extrém körülmények között is meg tudott nevettetni. Először az évad során. Tudom, hogy sokaknak kilógott, kicsit nekem is, de én tudtam nevetni a babacsalogatáson, jó volt az éneklés hozzá, stb.

És ahogy a bajban mégis összetartanak, az számomra sokkal jobban Aranyélet, mint a mutyizás, meg a csalás, vagy a bűnözés egyéb formái.

wanderlust - 2018. 10. 22. 10:26

Hát nekem is eszméletlenül klisés volt, és én ezzel az otthonszülésre gondolok. Szerintem ahhoz képest, hogy milyen ritkán történik ilyen (főleg Magyarországon), hogy így kell egy farfekvéses (!!!) gyereket világra hozni, és minden klappol… ahhoz képest túl sokszor van ilyen jelenet filmekben vagy sorozatokban. A Szolgálólány meséjében még inkább hihető volt a körülmények miatt, és a megvalósítás is sokkal jobb volt (persze, tudom, nem lehet összehasonlítani a kettőt.) De itt… tényleg, hogy nézzük meg a neten hogy lehet a farfekvéses gyereket megfordítani, meg ahogy kikapták a gyereket is meg a méhlepényt is… nonszensz volt. Miért nem lehetett valamilyen más esemény köré rendezni ezt a nagy családi összecsapást? Az egyik legerősebb vonása volt számomra a sorozatnak, hogy valósághű. Hát máskor is voltak botlások, de ez kínos volt nekem is.

winnie - 2018. 10. 22. 10:53

wanderlust: ne viccelj. hol van köze a készítőknek ahhoz, hogy más sorozatokban mi történik? attól, hogy máshol is volt ilyen, hogy “túl sok az ilyen”, már ne alkalmazzák? talán normál szülésből nincs sok?:) szóval én is egyetértek azzal, hogy ilyen esetben azt, hogy klisés, teljesen megfoghatatlan. vagy úgy értve, hogy a nem sima szülés klisés, a sima pedig nem.

én speciel nem emlékszem szülésekre (semmilyenre), de biztos volt jó pár, viszont abban biztos vagyok, hogy azért látsz ilyet sokszor (ami szerintem félévente egy vagy kettő lehet), mert a normál szülést nem mutatják. mármint történik félévente 50-100 normál szülés sorozatban, amit nincs értelme mutatni, és történik egy vagy kettő nem normál, ami a történet része lesz, mert fontos. érted, hogy miért fura nekem is, hogy klisés? ha úgy érted, hogy valami extrém példáját mutatják egy eseménynek, és ez a klisé, akkor pedig ezt elég sok mindenre rá lehet fogni, akár ebben a sorozatban is, például bármilyen előre nem tervezett gyilkosságra, kiborulásra, öngyilkosságra, akármire, így megint fura lenne a szó használata.

de ez végülis csak lovagolás egy kifejezésen, de ettől még olyasmi, ami 100 vagy inkább 1000 sorozatrészből egyszer fordul elő max, nem hiszem, hogy a klisét rá lehetne húzni. maximum agree to disagree, ezen nem veszünk össze, de szerintem is fura a szó.

“De itt… tényleg, hogy nézzük meg a neten hogy lehet a farfekvéses gyereket megfordítani, meg ahogy kikapták a gyereket is meg a méhlepényt is… nonszensz vol”

viszont. én nem értek a témához, és tippre ők sem értettek. akkor mit csinálnak? megnézik a neten, ez a logikus, nem? (oké, inkább telefonálnak, ami nem biztos, hogy van, de akkor persze lehet, hogy net sincs, whatever). és ha megnézik a neten, akkor megtalálják az infót a fényről vagy a zajokról, ebben biztos vagyok, mert az ilyesmit nem lenne értelme ujjból szopni. komolyabb orvosi metódust pedig nem nagyon tudnak alkalmazni, nem? a méhlepényt főleg passzolom, a lányok ehhez jobban értenek.

az viszont szerintem lehet valósághű, ha olyat mutatnak, ami megtörténhet a valóságban? nyilván nem gyakori az otthonszülés, a véletlen meg pláne nem, mint ahogy a taxiban szülés sem, de előfordul, és a sorozatban sok olyan esemény volt, ami ritkán történik meg, vagy a véletlenek összjátéka kell. igazad van a valósághűséggel, de azok inkább a makro dolgokra értendőek, ez meg elég mikro, mint például az öngyilkosság a családban vagy a drogozás. ezek sem gyakoriak, de attól még _szerintem_ nem hűtlenek a valósághoz:)

Dawnie - 2018. 10. 22. 16:10

Egyetértek, szerintem is remek rész volt, imádtam a fekete humorát! És igen, realitás terén “kissé” elszálltak az írók erre az évadra, de mutassatok egy sorozatot, ami három évadon keresztül reális is izgalmas tud maradni egyszerre.

Laja - 2018. 10. 23. 19:47

Zseniális rész volt, én imádtam, szó szerint a rész közben párszor mondtam magamban, hogy “ez de kurva jó egy rész”. Hangulatban a Szolgálólány meséje szülős epizódjára emlékeztett nagyon-nagyon, nem tudom, átemeltek-e abból, de szerintem már jóval előbb kitalálták, sőt, le is forgatták ezt az Aranyélet részt.

winnie - 2018. 10. 23. 19:55

igen. 2 éve írták és majd egy éve forgattak.

Geza Kovacs - 2018. 10. 27. 01:55

Iszonyat volt :-) Mondjuk Magyarországon az a csoda, hogy az összes rész nem ilyen kamaradrámára sikeredett. Biztos nehéz volt leforgatni, de azért C kategóriás amcsi vígjátékokra emlékeztetett részben a szülési jelenetekkel meg hogy közben néha megpróbálják megölni egymást.

Shannen - 2018. 10. 27. 14:49

Úgy voltam idáig vele, hogy az epizódkritikák alá nem írok, csak elolvasom őket és majd a finálénál összegzem az évadot. De basszus. Most nem tudom megállni.

Ez valami zseniálisan jó volt. Le az összes kalappal a készítők előtt. Igen, itt-ott kicsit túl volt tolva, de közben meg még azok a pillanatok is szórakoztatóak voltak vagy ütöttek. Sok minden történt történetvezetés szempontjából és kb. az összes szereplő vagy hatszor megjárta az érzelmek teljes skáláját. De én valami ilyesmit várok egy jó epizódtól.

Technikailag szerintem hibátlan volt a kivitelezés, a színészgárda pedig ismét bizonyította, hogy minden karakter az övék az utolsó porcikájukig.
Imádtam a részt, nem tagadom.

lostfanka - 2018. 11. 13. 06:22

A magyar sorozat keszites ekkove lett ez a resz. Hihetlen jo lett. Nekem vegig Tarantino Aljas nyolcasara emlekeztetett. Az egesz rendezes, szineszi jatek ahogy tul vannak tolva a szules reszletei, tobb volt a ver. 10/10.

lostfanka - 2018. 11. 13. 06:26

@wanderlust: Siman latszott a reszen hogy ez dierkt lett ilyen abszurdra csinalva. Ennek a resznek semmi koze nem volt a valosaghoz. El volt tulozva az egesz, nem tudok mast mondani csak amit az elobb is leirtam, pont annyira volt el tulozva mint ahogy Tarantio szokta filmjeit eltulozni, es ahhoz kepest itt meg keves ver is folyt. De a kaptunk egy zart helyszines, karakter dramat, ahol rengeteg mindenre feny derult a multbol, es az osszes szereplo erzelmi hullamvasutra kerult. Ha az utolso reszt nem csinaljak meg nekem akkor mar ez a resz is eleg lett volna.

winnie - 2018. 11. 13. 06:53

lostfanka: lehet, hogy van, aki jártasabb az otthonszülés valóságában, de úgy gondolod, hogy pár laikus másképp viselkedne egy ilyen szituációban?:)

Enzo - 2018. 11. 14. 01:55

3×07

Hű, nehéz szavakat találni. Hogy a valaha volt legjobb Aranyélet résznek mondanám-e, azt nemtom, de hogy a legszürreálisabb, az biztos – a sírva röhögős poénoktól az egészen horrorisztikus jelenetekig minden volt benne. Nem semmi bottle epizódot sikerült összehozniuk a készítőknek, ami csak egy nagyon furcsa családi eseménynek indult, de aztán gyakorlatilag a “szülés levezetése” / “egymás megölése” / “múltról beszélgetés” állapotok között csapongott ide-oda az összes szereplő, miközben olyan infókat kaptak 10 percenként, amikből mások 1 hatására is hónapokig maguk alatt lennének… mondjuk a Miklósi család edzett ilyen téren, az hétszentség.

Leggyengébb húzás: elakad a mentő, aztán elmegy az áram, majd pont a garázs elé dől a fa…ez már inkább komikus volt így összességében.
Legszürreálisabb jelenet: Márk rányit Tibire, aki éppen megölné az apját, és így: “Tibi kérlek, ne most” :D majd utána a terhesség levezetés YouTube-ról (1.évad párhuzam megvan?), miközben Ati csörgeti a kulcsot, Márk meg rappel, hát ott meg kellett állítanom a részt, hogy mi az isten történik…
Legparább jelenet: nyilván a vége…ahogy Jankának fennakad a szeme, az még kísérteni fog egy darabig :O

Respect a készítőknek, hogy ezt bevállalták ÉS felvették, na meg a szereplőknek, (a)hogy ezt eljátszották – főleg Ónodi Eszternek jár a keksz, elképesztő, mit nyomott le a rész során, de a többieket se irigylem, ezt még elszínészkedni is érzelmileg megterhelő lehet.
Még 3 dolog:
– Ezek szerint a gyerekeknek se volt meg a Mátéka sztori…
– Mi meló lehetett megoldani a terhes-szülős jeleneteket ilyen közelről élethűre Jankával, ahhoz képest elfogadható, hogy csak a babán volt feltűnő a CGI.
– A rész 2.felét fülessel néztem, mert megint volt benn érthetetlenül suttogós jelenet…hát így még jobban megadta a hangulatot…fúbazzeg.

#hétidézetei:
“Miért nem a Hufnágel Pistihez mentem hozzá” :D /Ati/
“Csalogatja bazmeg” :D /Janka/
“-Szia, kicsi Enosz! -Nem lány? -Akkor Enikő” :D

Aleysa - 2018. 11. 27. 08:42

A méhlepényen nincs mit kitépni, azt is csak megszülöd mint a gyereket. Amúgy annyit tesz kb a doki hogy jó helyen megnyomja a hasad és kijön. Ja meg tolsz még egyet hogy segítsd.
A farfekvés már egy nagyobb probléma bár nekem is az jutott eszembe mielőtt megtörtént h ki fogják rántani :-D
Hát..mikor vége lett azt gondoltam, hogy micsoda szar volt ez a rész, meg mi ez az évad. Most h kicsit leülepedett már nem vagyok ilyen szigorú, de voltak részek ahol nem tudtam h röhögjek vagy csak kínosan érezzem magam.
Értem én hogy ez a zárjunk össze mindenkit egy helyre szitu pont az ilyen konfrontálódásra való, de nekem túl sok volt. Amúgy a színészi játék nagyon rendben volt. Ónodi Eszter teljesen jó volt az állatias hangjaival, meg a hangulatváltozásaival. Érezhető volt az eltelt idő,egészen valósághű volt. A szülésért jár a pacsi
S nem, nem volt túl véres szerintem.

Majvaldo - 2019. 08. 13. 18:47

Háát Gyerekek, nem nagyon értem ezt a sok fikázást. Szerintem 20 perce egy olyan reszt láttam a Magyar sorozatgyártás történelméből, ami Amerikában egy jobb Breaking Bad-résznek is veillett volna – ha már ez sok mindenkinek etalon és én is szeretem. Amikor Ati Hobót kezdett énekelni azt meg konkrétan megkönnyeztem. Fantasztikus rész volt, büszke vagyok arra, hogy erre is képesek vagyunk. Hátravan még az utolsó rész, remélem nem egy Trónok harca-jellegű f*s finálét fogok látni… ez a rész akkor is minimum egy 9.5 volt.

winnie - 2019. 08. 13. 19:22

ha valaki nem ismeri hobót, akkor meg csak néz. erről szól az egész, mindenki másképp reagál ilyen vagy olyan okból. szerintem tökéletesen érthető, ha valakinek ez nem jön be, ez afféle megosztó epizód, lehet, hogy nagyon imádni fogja az ember, de az is simán benne van, hogy utálni. az, hogy nekem vagy neked bejön, az még nem jelent semmit másra nézve.

Majvaldo - 2019. 08. 13. 20:00

Mennyire igazad van winnie! Most néztem meg a finálét. Csak ennyit mondok picit fajdalmasan: Jaj… :/
ez van

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz