login |

Shameless: vége a 9. évad első felének

2018. 10. 22. 15:11 - Írta: Necridus

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Úgy tűnik, mintha nem telt volna el egy év, mert pont olyan érzéseim vannak, mint tavaly. Az évadkezdést (a tavalyi írás itt található) nem tartottam erősnek, szimplán csak jónak, majd az évad közepén ismét előtört a nagy Shameless-rajongásom. A készítők mintha szándékosan írnák meg a kezdést közepesre, hogy aztán látványos legyen, ahogy folyamatosan erősödik az évad, s jobbnál jobb részeket hozzanak.

A tovább mögött spoileresen folytatom, miért is gondolom így.

Azt senki nem mondhatja, hogy nem történt semmi ebben a 7 részben, hiszen minden Gallagher élete fenekestül felfordult. Liam-et kirakták a privátsuliból, Debbie rájött, hogy nem heteroszexuális, Ian börtönbe került, Carl kutyákat temetett el a hátsókertbe, Lip befogadott egy gyereket, majd el is engedte maga mellől, Frank új szerelmet talált magának, Fiona pedig lezuhant a csúcsról, s ismét ott tart, ahol évekkel ezelőtt: sehol. És persze V és Kev sem unatkozott.

Építkezett a szezon, jobbnál jobb történeteket és karakterfejlődéseket hozott el nekünk, szinte nem is tudom eldönteni, melyik vonal tetszett a legjobban. Carl a kedvenc karakterem hosszú évek óta, viszont talán az ő története volt most a leggyengébb. És ez egyáltalán nem rossz értelemben értendő! Mert miután katonatársai az évadnyitóban eltakarították az útból Kassidit, Carl hamar új partnert talált magának, csakhogy addig rengetegszer “megváltozott a jelleme”.

A katonai suliba való bejutásért kutyákat kellett volna gyilkolnia, amit nem tudott megtenni, ezért a pincébe zárva várta meg, míg meghalnak… Néhány nappal később pedig rálőtt egy vele egykorúra, hogy ismét úgy érezze, jó katona lesz belőle. Az új barátnője egyelőre tökéletesen illik hozzá, de mind tudjuk, hogy a Gallaghereknek nincs boldog befejezés, úgyhogy nem hiszem, hogy Carl sokáig lesz a lány mellett.

Ian a gyújtogatás miatt tárgyalásról tárgyalásra járt, míg végül bűnösnek találták, és egy egész búcsúepizódot kapott, amelyet megkönnyezhettek rajongói. Kaptunk régi ebédlőasztalnál üldögélő családi jelenetet, testvéri jeleneteket Lippel, na meg egy hatalmas fanservice-t: Ian cellatársa Mickey Milkovich, egykori szerelme lett, aki még évekkel ezelőtt szökött el Mexikóba, s végül börtönben kötött ki.

Nem mondom, hogy nem szép és kerek lezárás, de azért ez elég mesébe illő egy Shameless-hez. Azóta egy epizód volt, amiben még kép formájában visszatért Ian, ugyanis megviccelte a Gallaghereket. Cameron Monaghan azonban nem jön vissza a maradék részekre, így a hiánya csak januártól lesz érzékelhető.

Lip ez idő alatt megküzdött az apaság nehézségeivel, s befogadta magához Xan-t, aki amint meglátta anyját, visszaszaladt hozzá. Lip először küzdött, hogy Xannek jobb legyen, azonban látva, hogy a lány mennyire szereti anyját, elengedte… és egy köteg pénzt hagyott ott számukra, hogy segítsen a lány életén. Nem tudom, kitől örökölte, de Lipnek van a legnagyobb szíve az összes Gallagher közül.

Emellett szponzor lett, ami annyit tesz, hogy az AA-ban segít az alkoholisták. És itt jött be a képbe Courteney Cox, aki baromi jó vendégszereplést nyújtott, s rettentően sajnálom, hogy csak ennyi jutott belőle. Reménykedtem, hogy több epizódos szerepet kap, s a rész nézése során az ugrott be, hogy beleillik a Shameless-be a karakter, simán nézném vele is.

Frank az évad elején ugye az iskolai anyukák szobájából szobájára járt, de hamar kórházba került, mert a mája ismét feladta a szolgálatot (komolyan, ez az ember hogy élhet még?), ahol megismerkedett egy pszichésen beteg nővel, akivel minden hülyeségben benne vannak: lépcsőn lecsúszás, füvezgetés, pszichológiai betegek fogadása közbeni asztal alatt történő kényeztetés, s valószínűleg ez még csak nem is a vége.

Külsőre olyan a karakter, mint Sheila (még mindig hiányzik!), belsőre viszont Monica, így Frank úgy tűnik, megtalálta az igazit. De ahogy Carl esetében, nem hiszem, hogy ez a végéig kitart – pedig a színésznő remekül játszik.

Debbie pedig a nők egyenlőségéért küzdött, majd összejött egy nővel, aki hamar kitette a szűrét, mert Debbie csak látens meleg, akit végül a Jessica Szohr és Perry Mattfeld karaktere segítettek a döntéshozatalban. A félévad utolsó részében pedig meglepődtem, ugyanis Debbie kifejezetten jó arc volt. Nem az az idegesítő, vinnyogó kislány volt, aki nagyon nagynak hiszi magát, hanem egy testvéreit rettentően szerető, segítőkész, erős nő, aki eltipor mindenkit ha kell, hogy segítsen Fionának.

Na, hát rajta viszont tényleg segíteni kell, mert  -és ezzel teljesült a kívánságom, miszerint Fiona kapjon még valami vad sztorit – a csúcsról visszazuhant a mélybe, ahonnan korábban kimászott.

Hirtelen nagy összeget kellett volna fizetnie rövid időn belül, s nem tudta ezt megtenni, így kénytelen volt eladni az épületét, emellett rájött, hogy Fordnak családja van, így részegen és lelkileg megtörve még az autóját is összetörte – na meg a csuklóját. Talán ez és Ian távozása volt az az érzelmi bomba, amire mindig az évad végén számítok. Kicsit korán jött, de a hatása ugyanolyan volt: aggódtam, izgultam, megkönnyeztem, lesokkolódtam.

Fordon bosszút állt, majd visszaköltözött a Gallagher házba, ahol, mint az a stáblista utáni jelenetből kiderült, ismét jól érzi magát – legalábbis részegen. Emmy Rossum az utolsó pár részében ismét visszatér a karaktere gyökereihez, aminek kifejezetten örülök, s a nézők többsége is szerintem, elvégre eléggé visszhangzik a kommentszekció a “Fiona de unalmas karakter lett” mondatoktól.

Más kérdés, hogy így ki lett lőve a lehetőség, hogy sikeres üzletasszonyként távozik a sorozatból, úgyhogy lehet tippelgetni, mi lesz vele. Talán visszatér az ő régi szerelme is, Steve (vagy Jimmy, attól függ, ki hogy hívja), s együtt autókáznak el a naplementébe?

Kevin és V pedig a kocsmájukat teljesen megreformálva zseniálisan humoros jeleneteket hoztak, de még az is kiemelendő, hogy a gyerekeik egy személynek kiadva magukat járnak ugyanabba az iskolába, s meg van tiltva nekik, hogy egy szobában legyenek, különben lebuknak, akkor pedig két gyerek tandíját kell fizetni. Annyira WTF jeleneteik vannak, mégis annyira természetesen vannak prezentálva, hogy nem lehet rajtuk nem jól szórakozni. A félévadzáróban pedig Kev kérlelése miatt V eldöntötte: örökbe fogadnak egy babát.

Akármennyi idő telt el, akármekkora változáson ment keresztül a sorozat, számomra még mindig szórakoztató, s hétről-hétre várom a részeket, ezért megkapja a 8/10-et ez a félszezon is, csak így tovább! Viszont egyelőre nem tudom elképzelni a sorozatot Emmy Rossum nélkül (és még Cameron Monaghan hiánya se volt érzékelhető), így nem tudom, minek örülnék jobban: a kaszának, vagy a folytatásnak.

Ha folytatják a Shameless-t két igen jelentős karakter nélkül, akkor remélem, kapunk új kiemelt szereplőket, s hatalmas vágyálmom az előző rész óta, hogy Courteney Cox is köztük legyen. Ha viszont kaszálják, akkor fenomenális utolsó részeket várok, amiket viszont simán megkapunk, ha ez a tendencia folytatódik.

Bármi is legyen, az évad végén jelentkezem az évad(/sorozat?)záró írással.

7 hozzászólás Ne habozz!

Nikolka - 2018. 10. 24. 09:04

Nagyon belendült az évad. Az utolsó három rész annyira szuper volt. Teljesen minths egy régi évad lenne.
Franknél nekem fura, hogy Sheila még csak említést sem kapott mint kattant ex? Csak Monicaról beszél. Pedig Sheila sem volt kutya.
Fionat szépen lenullázták. Nem tudom így hogy fog távozni. Nem az a baj vele, hogy unalmas, hanem hogy ellenszenves. Már a poharas évad óta!
Fordos jelenet nagyon jó volt. Valahogy megérdemelte ez a karakter.
Azon jót mosolyogtam, hogy Liamnek nem akarta Lip hagyni a gyerek vigyázást. Holott tényleg Liamet kb. Debbie nevelte kislányként..
Lip és a csaj ígéretesnek tűnik.
Ian hiányozni fog. Aranyosvolt ez a jelenet vele.

stargatelost - 2018. 10. 24. 12:20

“majd visszaköltözött a Gallagher házba, ahol, mint az a stáblista utáni jelenetből kiderült, ismét jól érzi magát”

Ezt nézd meg mégegyszer, kínjában nevetgél meg iszik, egyáltalán nem érzi jól magát, hiszen előtte vesztett el mindent. Még mondja is, hogy back at the Gallagher house, és ahogy mondja ezt, abban benne van minden. Lipék is aggodva figyelik. Durva csúszás várható Fionától, de ne legyen igazam.

Tamás - 2018. 11. 20. 16:18

Tényleg eléggé megzuhant Fi a Gallagher-házban, de érzem az iróniát a cikkíró állításában, sőt hozzáteszi, “legalábbis részegen”, így szvsz mind egyre gondolunk.

Nagyszerű a sorozat, számomra összességében megbízható szinten szállítja az alapkoncepcióhoz hű “igazolható” gyökérséget, a több évadnak köszönhetően szívemhez nőtt karakterek jó értelemben vett szappanoperás hányattatásait, és a wtf-pillanatokat. Lényegtelen apróság csak, h hiányoznak a Gallagher-Ball közös balhék, bizniszek, kicsit elszigetelődtek (persze nem folyamatosan) a Gallagher klántól Kev-ék. Persze ez is organikus, van saját életük is nyilván.

Csak nemrég eszméltem (kerestem) rá az angol eredetire, ahol ehhez képest elég vadul váltogatták a fókuszt a főszereplőket illetően. (Milkovichék – jó, az ott nekik megfelelő család – mint főszereplők? Őrület! :) ) Én üdvözölnék egy ilyen vagy hasonló megoldást is a tizedik évadra, csak menjen tovább a sorozat, a fíling, a south side pride hétről hétre.

itchap - 2019. 01. 17. 14:26

Fordot ki nem állhattam. Már amikor megszólalt azon a művészi kimért hangján, tekertem is tovább az epizódot. Ez a típusú ember, akiktől a való életben is távoltartom magam.
Azért azt megemlítettem volna az írásban, hogy Ingrid nem más, mint Peggy Bundy a Rém Rendesből :) a férje pedig az Office-ban játszott. Hatalmas vendégszerepek, “Monicat” már nem is említve, akit először fel sem ismertem. :)
Egyébként ez a félévad nekem kb. 5/10 Annyira sajnos egyik szál sem fogott most meg. Hol vannak már a régi szép Sheilas és Mickys évadok. :(

Krisz - 2019. 01. 20. 12:18

Sziasztok valaki mondja meg mi lesz Jimmyvel ? 4 évadnál járok de Jimmy csak úgy elhajozottt (kényszerből persze ) nekem Jimmy a kedvencem !
Köszönöm a válaszokat előre is :)

Necridus - 2019. 01. 20. 19:23

itchap
Basszus, most hogy mondod, tényleg Peggy az! Fel sem ismertem.
(sajnos én a 90-es években születtem, amikor a Rém Rendes befejeződött, szóval az én életemben csak néha-néha bukkant fel, sosem néztem annyira)

Krisz
Még egyszer egy-két rész erejéig felbukkan, ha jól emlékszem, meg (pletykák?) szerint a jelenlegi évad végére is beugrik.

jimmy - 2019. 03. 01. 20:30

Hát én nagyon remélem, hogy úgy lesz vége fiona búcsújának, hogy jön Jimmy. nagyon nagyon imádtam a két karaktert együtt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz