login |

Survivor – A túlélők viadala 4. évad: a hatodik kiszavazás – írta Scat

2018. 10. 22. 19:45 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, reality,

(Kicsit bealudtam, így a poszt a kelleténél később kerül ki, elnézést mindenkitől és főleg Scat-től, aki időben elküldte – winnie)

Ezúttal nem láthattuk a kötelező tanács utáni megbeszélést, aminek örültem is, mert nem láttam értelmét. Nem tudom az amerikai változatban hogyan működhet, de itt érzésem szerint ez nincs jó hatással a játékra, mert ha Bence kérdezi őket szavazás előtt, akkor tudnak terelni, de a tanács után egyből elmondják egymásnak, hogy ki, miért, hogyan forgatta a szálakat. Itt nem a „rejtőzködés” lenne a lényeg? Vagy én gondolom rosszul?

Folytassuk is rögtön spoilerekkel a tovább mögött.

Pár perc híján, egyből a Bayani törzsbe jutó játékkal indítottunk, amit nem írok körül, mert ugyanaz volt, amit a múltkori összefoglalóban írtam. Beni lett benne az első, kifejezetten nagy előnnyel nyert. A többiek között nem volt akkora különbség. Végül Vera lett az utolsó, neki nem akart összeállni a kirakós (amit következetesen puzzle-nek hív mindenki, csak engem bosszant?).

Ez ugye azt jelentette, hogy Vera és Jérémy párbajozik egymással, egyikük megy a hősökhöz (azóta csak többes számban emlegeti Bence, úgyhogy feltételezem, ez a valódi jelentése), míg másikuk a Holtak szigetére. Rém izgalmas kötélmászó versenyt tartottak nekik, amin mindig fél perccel tovább kellett fenntartaniuk magukat. Jérémy vesztett, ő ment holtnak.

Közben a Bayani törzs tagjai körbeszaglászták egymást, nyilván ki akarták deríteni, hogy vannak-e a másik törzsben társulások vagy sem. A volt sárgák egymást nem mutatták egységesnek, míg a lilák meglepő módon igen. Nem tudom ki szerint volt ez jó ötlet, de ez szintén egy piros zászló.

Gábor vállalta magára azt a szerepet, hogy Fitneszanyuéknál fondorlatoskodik, infót szerez, kiismeri a tagokat. Valljuk be, nézőként is elég világos, hogy ő az a típusú ember, akire ráöntötték ezt a szerepet. Belehalt volna, ha nem ő csinálja, tele van ambícióval és bizonyítási vággyal, amit Dávid nagyon ügyesen ki tud használni.

Emlékeim szerint ez volt az első olyan magyar Survivor részlet, ahol ezzel a Gábor „sztorival” a műsorkészítők egy konkrét történetszálat indítottak el. Általában nem gondolkodnak ennyire előre, viszont én rettenetesen kellemeset csalódtam emiatt. Komolyan mondom, élveztem! Nagyon jól sikerült kivitelezni is, persze, ehhez az is kellett, hogy az eddigi részekből induljak ki. Erre még visszatérek.

Ugyanaznap este tartottak egy egyesülési lakomát. Szerintem ez marhára kilógott a műsorból, de kommentekben írtátok, hogy ilyen az amerikaiban is van, úgyhogy ez nem magyar sajátosság. Bár a klasszikus magyar reality játék, a „felelsz vagy felelsz” sem maradhatott ki, aminek a világon semmi értelme nem volt. Mindenki olyasmit kérdezett a másiktól, hogy „kit küldenél el”, „ki most a leghaszontalanabb”, stb, de erre természetesen ment a semmitmondás. Legalább az adásidőt megtöltötte.

Elérkezett a másnap, jött a védettségi játék, ami elég összetett volt. Előbb egy kötél segítségével partra kellett húzni egy bóját, amin volt egy darab deszka. Majd felmászni egy farönkön egy mászókához, ahol ismét volt egy deszka. Azon végig mászni, ahol egy harmadik is volt. Majd elszaladni egy kirakóshoz, ami hét deszkából állt, de a szerzett három segítségével ki kellett rakni egy képet.

Ezt újból Beni nyerte, viszont nem tetemes előnnyel, ugyanis Dávid nagyon vezetett a kirakósig, ahol megtorpant. Itt érte be Beni és aratott diadalt. Dávid a kamerába később azt mondta, hogy ez egy ördögi terv része, azért szúrta el, mert el akarja hitetni másokkal, hogy vannak feladatok, amikben béna. Úgy tűnik, a logikaiakra esett a választása. Be kell ismernem, nem rossz gondolat, bár én ezt magyarázkodásnak tartottam, mert akkora előnyre kár szert tenni, ha veszteni akarunk. Meglátjuk.

Eztán természetesen Beni úgymond célpont lett, hiszen az ő stratégiája annyi, hogy a többiek előtt játssza a mának élő, felelőtlen hülyét, aki csak nyaralni jött valahová, mert még azt sem tudja hol van. A legmeglepőbb az egészben, hogy ezt simán elhiszik róla. Ebből is látszik, hogy csakis az első benyomás számít. Az emberek nehezen hiszik el azt, amit látnak, sokkal könnyebben alkalmazkodnak ahhoz a képhez, amit kialakítottak rólad. Ezt nevezik röviden skatulyának. Beni pedig a játék szempontjából jóba került. Nyilván, ha elkezd játékokat nyerni, akkor megváltozik a róla kialakult kép, de ehhez sokkal több kell. Egy játék alapján nem kerül perifériára egy olyan ember, akit amúgy bírnak, mert hát „azt se tudja, hol van, de poén”.

Ezután Finenszanyu elkezdett szervezkedni, hogy kit kellene eltávolítani. Gondolom nem meglepő, hogy férfiban gondolkodott, ami viszont nekem váratlan volt, hogy Dávidot szúrta ki magának, „mert veszélyes”. Mi nézők pedig tudjuk, hogy a fickó tényleg az. Mondhatni, jót választott.

Ellenben felmérte a helyzetet, miszerint öt Agilás van, és hat Gagambás. Bármilyen típusú matekkal is nézzük ezt, így ők kevesebben vannak, tehát kell valaki, aki átáll. Ez a valaki pedig úgy tűnt, a korábban említett Gábor lesz. Ő már több adás óta is odajárt hozzá(juk), beszélgetett velük a viszonyokról, hogy milyen volt a sárgáknál, meséljék el, hogy milyen volt a liláknál, ilyesmi.

Ehhez először Tomit kérdezte meg, aki annyira minden hájjal megkent, mint egy papírlap. Magyarul egyből elmondott őszintén mindent. Hogyan szavaztak, kikkel tartanak össze, ilyesmi. Amit én furcsállottam, hogy ő is és mások is azt mondták, hogy Fannival kell vigyázni, mert köpönyegforgató. Persze lehet, hogy az, de a műsorból ez egyáltalán nem derült ki. Egy olyan húzására sem emlékszem, ami ezt támasztaná alá. Amibe bevonta magát, azt mind Nóri találta ki.

Aztán megkérdezte ugyan ezekről Fitneszanyut is, aki szintén őszinte volt. Nem is értettem. Egy fikarcnyi gyanakvást sem keltett benne Gábor? Hát, mégiscsak értékesítő, szóval feltételezhető lenne, hogy talán nem őszinte mindenben.

Mindegy is, az egészet addig csűrték-csavarták, míg Gábor szépen elérte, hogy ne Dávidra szavazzanak, hanem inkább Verára. És bejött neki! Megváltoztatták a véleményüket a volt lilák, mert „majd legközelebb Gábor enged”. Amúgy ez a része hihető volt, mert Verát senki nem várta vissza a párbajról, mindenki Jérémy-ért szorított, plusz a korábbi tanács alapján nekem nem volt meglepő ez a Verára terelés.

Elérkezett a törzsi tanács, ahol újfent érdekes párbeszédeket sikerült kialakítania Bencének. Érdekes volt hallgatni a válaszokat. Meg is jegyezték páran, hogy Beni még sosem beszélt ennyit, mint itt. Kezd repedezni az a skatulya.

Mentek szavazni, aminél mint tudjuk, csak arra kell figyelni, hogy a kamerába melyik szavazatot mutatják meg, mert az eddig adások alapján, csak az nem fog kiesni. Veráét és Fitneszanyuét mutatták, akik egymásra szavaztak.

Majd itt jött el az a pont, ahol az RTL pofán vert a váratlannal. Bencus számolta a szavazatokat, ahol Vera vezetett, de aztán egyre többet kapott Nóri is, végül öt-öt lett az állás. Az utolsó volt a mindent eldöntő. Amin Fitneszanyu volt! Három napig szóba sem került az adásban, hogy bárkinek szúrná a szemét, hogy bárki más is csapatba verődve szervezkedne és hopp! Ha jól tudom, ezt nevezik blindside-nak.

A tanács után kaptunk flashbacket, amiben láthattuk, hogyan is mozgatta a szálakat Dávid. Az utolsó nap szándékosan csak heverészett, nem nagyon beszélgetett senkivel, közben viszont egy-egy lopott pillanatra odament hozzá Gábor, hogy beszámoljon a fejleményekről. Mondhatni. Dávid kitalálta, Gábor pedig elintézte, hogy úgy is alakuljanak a dolgok. Nagyszerű volt. Tudom, hogy az amerikai Survivor-ben az ilyesmi mindennapos, de a magyarban eddig annyira ötlettelen volt az egész, hogy végtelenül meglepődtem.

Úgy vágták a sztorit, hogy napokon keresztül csak azt lássuk, hogy Gábor mit tesz, hogyan manipulálja a lilákat és minket is, közben persze kaptuk az unalmasabb, „mivel telnek a mindennapok” részt. Simán azt hittem, hogy csak ennyi történt, ezért látjuk ezt. Eszembe nem jutott volna, hogy szándékosan így építették fel ezt a történetszálat a készítők.

Természetesen a három adás alatt kaptunk jeleneteket a Holtak szigetéről is, de szegény Jérémy annyira életképtelen, hogy már sajnálom. Semmit sem tud építeni, tüzet sem tudott gyújtani (pedig kapott tűzgyújtót, de vized fával kár próbálni), emiatt babot és rizst sem tud főzni, gyakorlatilag éheztette magát. Plusz visszatért tavalyról a „Happy camp” találmánya, leterítette a földre az esőponyvát, hogy azon aludjon. Nyilván nem fogja összegyűjteni a vizet az esőből, és majd száraz marad…

Nem is kapott többet néhány percnél. Neki megváltás lesz, hogy Nóri odakerül.

8 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2018. 10. 22. 19:56

“Mentek szavazni, aminél mint tudjuk, csak arra kell figyelni, hogy a kamerába melyik szavazatot mutatják meg, mert az eddig adások alapján, csak az nem fog kiesni.”

odakint általában mindig szokott lenni fixnek vehető (vagyis korábban direkt felvezetett) szavazat, így azokat ellőhetik, de csak ennyiből nem derül ki szerintem, minden kombinációt láthattunk már.

Scat - 2018. 10. 22. 20:17

Egy napot én is csúsztam az összefoglalóval:)

Amúgy pont azt terveztem a mai adás után (megint volt tanács és igen, csak kettő nap telt el a legutóbbitól), hogy holnap megkérdezlek a reggeli híreknél mi a helyzet.

A mai adás ismét nagyszerű volt és váratlan. Komolyan mondom, egyre jobb ez a szezon.

Lori - 2018. 10. 22. 21:28

Epic volt, oszinten nagyon nem csiptem Norit, de mikor lattam fejet, hogy o esett ki egyszeruen csodalatos volt.

Rob - 2018. 10. 22. 21:38

Tényleg, ahogy Bence is mondta most sokkal gyorsabban haladnak, mint tavaly. Nincs annyi időhúzás, az is benne lehet a dologban, hogy minél előbb több embert akarnak a holtak szigetén tudni, hogy ott is mehessen a csihi puhi.

turosz - 2018. 10. 22. 21:45

Jó hogy így kezdő survivorosként írod az öfit, mert gyanítom a 700e körüli néző 90+ %-a szintén az, így vsz a reakcióik is hasonlóak.
Survivorfanként viszont pont gáz volt ahogy Gábor nagy szervezkedését előadták. Annyira egyoldalú volt, annyira szó szerint semmit nem mutattak abból hogy mit tervez a másik oldal – beleértve az eddig főszervező Dávidot -, annyira nem vezették fel semmivel sem, hogy Gábor miért váltana, hogy egy percig sem bírtam komolyan venni.
Én inkább egy olyan adást vágtam volna össze, hogy Gábor mindkét oldali elígérkezését bemutassam, lebegtetve a döntését. De elfogadom a szeresztők döntését, a többségnek vsz így szólt nagyobbat.
Beni kapcsán a skatulyázást aláírom, azzal viszont vitatkoznék, hogy ez első benyomásra jött volna. Hetekig konzekvensen – abból ki nem esve – hozta ezt a szerepet, szerintem nincs aki nem vette volna be, max az a kérdés mennyi nap után. A győzelmek sora azért már repeszti az álcát, már ha az.

Scat - 2018. 10. 22. 22:13

@turosz

Hogyvolton is olvastam, hogy akik követik az amerikait, azoknak egyáltalán nem volt meglepetés ez a fordulat. Ezt meg is tudom érteni, ha láttam volna egy tucatnyi évadot, ahol ez átlagos dolog, már én is csak legyintettem volna :)

Első benyomásra jött az, Beni csak okosan rásegített. Most is, ha láttad a mait, látszik, hogy próbálja sulykolni ezt a nyaralós dologot (már megint nyertem? hát nem is akartam, csak szórakozok), más kérdés, mennyire működik.
A törzs jól láthatóan erre csak lassan fog rájönni, nekem ez lerí. Embere válogatja.

Scat - 2018. 10. 22. 22:16

@Rob

Nem elvetélt gondolat, mert a Holtak szigetéről adásonként talán ha kettő percet sikerül összevágni.

Mondjuk onnan tavaly is csak a párbajok voltak viszonylag érdekesek, egyébként Dr. Júdás vitte a showt.
Érezhetően hiányzik arról a szigetről egy olyan magamutogató személy, mint amilyen ő volt.

elektro - 2018. 10. 23. 00:12

Ha Robit a “Tűzcsiholás Mesterét” is sikerült volna a holtak szigetére kivágni, akkor ott is lehetne több adás idő :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz