login |

Pilot: A Discovery of Witches – írta Zsanna

2018. 10. 24. 18:30 - Írta: vendegblogger

46 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Pedig feltett szándékom volt, hogy nem kezdek újabb természetfölötti sorozatba

Megvallom, nagy rajongó vagyok, sokáig lázba jöttem a műfajtól, de mintha kezdene kimerülni a téma, és a nézőközönség is kissé megcsömörlött a szexi, de romantikus vámpírok világmegmentésétől. Tehát vegyes érzésekkel vágtam bele ebbe az angol szériába, vonakodva, mégis a szokásos érdeklődéssel.

A sorozatnak, ahogy megszokhattuk, egy könyvsorozat az alapja, melyet Deborah Harkness írt, a trilógiából csak két kötet jelent meg itthon, de már most megtettem a szükséges lépéseket a beszerzésük érdekébe, ami már utal a véleményemre.

Főhősünk Diana Bishop, neves, történelmet oktató egyetemi tanár, az alkímia elismert kutatója. Néhai szülei boszorkányok voltak, neki azonban nincsen különösebb ereje. Történetünk ott kezdődik, hogy a lány hazatér Oxfordba Amerikából – ahol nagynénje és annak barátnője nevelte fel, akik mindketten gyakorló boszorkányok -, hogy ösztöndíjasként taníthasson az egyetemen. Ehhez azonban meg kell írnia egy tudományos publikációt a szakterületén, amelyhez csak és kizárólag az ottani könyvtárban találhat ősi kéziratokat.

A férfi főszereplő Matthew de Clairmont, az 1500 éves vámpír, akinek legfontosabb célja a tudomány segítségével magyarázatot találni a különleges lények, vámpírok, boszorkányok, démonok varázserejének csökkenésére. Természetesen ő is oxfordi tanár, aki laborjában genetikai vizsgálatokat végez ősi lények és mai élő egyedek mintáinak felhasználásával.

Diana kutatómunkája során a könyvtárban kikér több régi gyűjteményt is, közöttük az Ashmole 782-es kéziratát, amit azonban több száz éve nem látott senki. Viszont mikor Diana kéri, a könyvtáros megtalálja. A kézirat előkerülése feléleszti Diana szunnyadó varázserejét, és minden más mágikus lény is megérzi az ősi könyv felbukkanását.

A Szövetség, avagy a vámpírok, boszorkányok és a démonok képviselőinek szervezete, amely irányítja a lények életét és betartatja a szabályokat, is az Ashmole 782-t akarja, azért hogy megszerezze a benne lejegyzett tudást, melyet minden faj a maga előnyére használhat. A boszorkányok azonnal felveszik vele a kapcsolatot, hogy vegye ki újra a könyvet, és adja át a rendjének, de Diana nem partner más fajok elpusztításában.

Matthew is az Élet könyvét akarja a fajok hanyatlásának megakadályozása végett. Követni kezdi Dianát, ami eleinte megrémíti a lányt, de a férfi máshogy viselkedik vele, mint a többi könyvhajhász, és ehhez pluszban még hozzájön tudományos érdeklődése, és ezzel meg is ágyaznak a romantikus szálnak.

Egy olyan szerelemnek, ami persze tiltott. Obviously. Jó, hát nem mondom, hogy nincsenek meg a szokásos klisék, de különösebben nem akarok elárulni semmit a továbbiakról, legyen elég annyi, hogy ketten néznek szembe a kialakult helyzettel, és Diana egyre növekvő varázserejével.

A történetvezetés kicsit lassabb, hangsúlyt fektetnek a tudományos értekezésekre, és arra is, hogy a fennálló viszonyokat visszatekintésekkel vagy visszaemlékezésekkel megmagyarázzák. A sorozat szép természeti képekkel operál, az idő mindig szürke, esős, borongós, szomorkás. Valahogy sikerült az alkotóknak olyan hangulatot teremteni, hogy kétkedés nélkül elhisszük: ebben a világban létezhetnek a boszorkányok, akik évszázados harcukat vívják a gonosz vámpírok és démonok ellen, és hogy a törékeny békét csak is a Szövetség tarthatja fenn a szigorú szabályok betartatásával.

Nekem kicsit gyors volt a szerelmi szál kibontakozása, de a sorozat leírásánál két jelző szerepelt: romantikus, fantasy. Innen nem volt nehéz kimatekozni, hogy a két kiplakátolt szereplő igen hamar egymáséi lesznek. Ahogy mondtam, a kliséket nem nélkülözi a széria, szóval a szokásos vámpírregény elemek felbukkannak, mint például gonosz boszorkányok, jóslat, rituális gyilkosság, természetfeletti gyorsaság, repülés, vámpírklánok, bosszú, jövendőmondók, hatalmas erő kitapasztalása stb.

Összességében üdítő volt a kezdés, a témát nem szokványosan dolgozza fel. Diana magyarázattal akar szolgálni a történelem által a természetfelettire, miközben rájön, hogy egész eddigi életében félrevezették, és ő is nagy erő birtokában van. Matthew a mágikus képességek elmúlására keresi a választ a modern tudományok segítségével, és közben rá kell jönnie, hogy az általa is megalkotott évezredes szabályok nem biztosan a fajok fennmaradását szolgálják.

Matthew Goode számomra mindig hiteles, játsszon éppen egy magabiztos ügyészt, Margit hercegnő férjét vagy egy több száz éves vámpírt. Teresa Palmer kissé egysíkú, valahogy azonban a szokásos rácsodálkozása mindenre ebben az esetben kifizetődő, hiszen főhősünk is új dolgokat tapasztal meg a világgal és önmagával kapcsolatban is. Azt mondjuk nem tudom, hogy ha lesz folytatás, akkor azzal hogyan birkózik meg. A többi szereplő egyelőre súlytalan, senki nem elég cuki vagy félelmetes, nem nagyon van említésre méltó figura, kíváncsi vagyok, 8 rész után is így marad-e.

Nekem a kezdés 7/10-es volt. Aki szereti az ilyesmit, az bátran kezdjen belem, tényleg ajánlom. Akit pedig már a hideg ráz a vámpíros/boszorkányos fikciótól, annak ettől sem fog megváltozni a véleménye.

Az első pár rész alapján egy természetfeletti történetről van szó megfűszerezve egy kis romantikával, ahol nem kell aggódnunk vajon happy end lesz-e a vége. Néha kell ilyen is, nem kell túlmisztifikálni, és folyamatos WTF-momentumokra várni minden sorozatban. Csak hajrá. Nézzétek.

46 hozzászólás Ne habozz!

ravengirl - 2018. 10. 07. 14:55

Az első négy részel engem megvettek kilóra. Először is gyönyörű a fényképezés, másodszor a fő- és mellékszereplőket nagyon jól eltalálták. Úgy csináltak vámpíros-boszorkányos filmet, hogy nem tolják az arcunkba a szemfogakat és borzasztó “witchface”-ket. Darkos hangulat, végig érezhető egyfajta feszültség. Fontos a szerelmi szál, de azt is nagyon jól és lassan alakították ki. Nincs bajom a Twilight-sagával, de ez ezerszer jobban meg van csinálva, persze a célközönség sem ugyanaz, és emiatt talán nem is szabadna összehasonlítanom, de miközben néztem, az járt a fejembe, hogy lehet itt nagyon jól misztikus-vámpíros-teremtményes sorozatot csinálni csillogós, diszkógömb vámpírok nélkül is :))

DenisaW - 2018. 10. 10. 14:52

Egyelőre nézős a sorozat. Mivel olvastam a könyveket, legalábbis az első két kötetet, így már más szemmel nézem a sorit a második rész óta. A két rész között sikerült kiolvasnom a két könyvet. Bizonyos dolgokban lényegesen eltérnek a könyvtől, és bánatomra számos nagyszerű jelentet hagynak ki. :( A könyv nagyon jól van összerakva, és vannak benne olyan jelenetek, amiket nem lett volna szabad kihagyni. De hát ez van. Módosítottak a történések menetén is, kicsit összehúztak eseményeket, ami engem zavar( pl. a Diana és Matthew közötti szálat sikerült elbacni, hiányzik a két karakter közötti szerelem lassú kialakulása). De sorozatos világban ez már csak így megy. Ettől függetlenül a vámpíros-boszis-démonos téma nagyon jól működik, nem tininek írták, és szerencsére eléggé messze is került az elcseszett Twilight kiadástól. Hála az égnek.
A karaktereket tekintve nekem egyedül Ysabeau De Clermont-t alakító színésznő nem jön be. Egyrészt ugye a könyv alapján fiatalabbnak kellene kinéznie, mint Matthewnak, de nem sikerült összehozni, valamint nem hozza a színésznő a karaktert se. :( Pedig a könyvekben az egyik legjobb szereplő. Baldwint viszont eltalálták. :D Itt se kedvelem, és a színész hozza a szintet. :D
Nagyon kíváncsian várom, hogy a nagyon jelentős jeleneteket, hogyan fogják megcsinálni, és csak reménykedem, hogy azokat a könyv szerint fogják kivitelezni, mert módosítva nem fog működni.
Úgy tudom, hogy megvan a második évados berendelése a sorozatnak.

Charles - 2018. 10. 13. 23:36

Nem néztem vámpíros sorozatot a Vámpírnaplók óta (azt is kaszáltam a 4 vagy 5. évad után)
De ez nagyon elkapott igényesen összerakott szépen kivitelezett sorozat, jó SZÍNÉSZEKKEL!
Nagyon remélem lesz 2. évados berendelés.
Kivételesen az imdb rating is tükrözi a sorozat színvonalát szerintem.

warcat - 2018. 10. 21. 13:51

Sajnos az érdekes,feszes kezdés után fokozatosan átcsap az egész Alkonyatba és (vélhetően) a közönség női részének khm… erotikus bizsergetésébe? Két hét ismerettség után kitör a hatalmas szerelem(inkább meghalok de nem választanak szét minket) és van itt minden:

-“szülői” eltiltás,nem lehettek egymáséi mert az ősi törvény azt mondja/ Rómeó és Júlia
-Mr. vámpír megéhezett rá,alig bírja visszafogni magát,úgy tűnik ez behelyettesíthető a “rettentően akar engem” rubrikába
-vámpírként teljesül a gyakran igényelt fizikai dominancia
-1000+ évesként férfi főhősünk áldás az apakomplexusra
-persze tragikus hős és özvegy, és bár nőügyei vannak(a nem fura, tud magának nőt szerezni karika kipiálva) 1000 év óta főhősnőnk a nagy különlegesség

Minden egyes leadott résszel mélyebbre süllyedtünk ebbe a mocsárba, közben be van lengetve egy kis rejtély meg egy rakás papírmasé szinten kidolgozott karakter.

nargli - 2018. 10. 21. 14:21

warcat: én nő vagyok, és hatalmas csalódás nekem a sorozat. Veled értek egyet, nem bizserget bennem semmit, csak fölidegesítem magam, hogy hogyan lehet a két főszereplő ennyire idióta. Annak, hogy egymásra találnak, semmi belső motivációja, semmi alapja. A szerelmük köré írt történet pedig egyszerre túl bonyolult, és nagyon unalmas. A maradék két részt még megnézem, mert Matthew Goode hangját imádom (igen, néha ilyen indíttatása is lehet egy epizód megnézésének), de aztán… Mondom, nagyon vártam egy pergő, izgalmas vámpír/boszorkány sztorit, mert a Being Human UK-t pl. imádom (az Alkonyatot nem), de ez nem az lett, csak érzelgős szenvelgés és szenvedés, ami sehova nem vezet. Nagyon kár.

Amúgy gondoltam rá, hogy írok róla vendég kritikát, de lehet, hogy inkább olyannak kellene, akinek tetszik. De ha én is leírhatom, hogy mi a bajom vele, akkor szóljatok.:))

Nic91 - 2018. 10. 21. 14:34

Teljesen egyetértek az előttem szólóval. A remek kezdés után, az utóbbi pár rész egyszerűen kínos volt.
A szerelmi szál a központi elem, de annyira el lett sietve, hogy nem jön át az egész, se a jelenetekben, se a párbeszédekben.
A kezdeti gyönyörű fényképezés, az angol táj sokat dobott rajta, mostanra kikopott.
A 6. részben ráadásul a vizuális effekt nagyon szemet sértő volt. Rossz volt nézni. Már csak két rész van vissza, meglátjuk mi lesz…

Kitana - 2018. 10. 21. 14:47

Nagyon tetszik a sorozat által felvázolt világ, a mitológia, a gyönyörű környezet (Oxford, Velence), a sok szereplő ellenére a történet áttekinthető és követhető, de a szerelmi vonal alakulása az előttem szólókhoz hasonlóan nekem se jön be. Túl gyorsan lettek halálosan szerelmesek egymásba, ráadásul az amúgy kimondottan kedvelhető főszereplők egymás közelében önző idiótává változnak, akik az összes szerettük életét kockára teszik, mert csak. Ezt leszámítva nagyon magával ragadott a sorozat, úgyhogy remélem, kicsit visszavesznek a romantikából és jobban koncentrálnak majd a többi szálra, mert épp elég érdekesség lenne ebben a világban a klisés szerelmi szál erőltetése nélkül is.

jessm - 2018. 10. 21. 14:58

Elöttem szóloknak mondanám az , hogy gyorsan összejöttek, az kb. ennél a típusú könyveknél ez műfaji sajátosság. Sokkal unlamasabb lenne ha hacsak kerülgetnék egymást, általában kevés sorozat tudja jól csinálni.

Nekem tetszik a sorozat..
Szép a táj. Szereplők között van kémia, a történet is rendben van, felkelti az érdeklődést és halad előre és világot is szépen építi fel. 10/8 adnék az eddig látottakra..

Shannen - 2018. 10. 21. 16:06

Még néhány hete, amikor az elején járt az évad, gondoltam rá, hogy írok róla egy posztot, de akkor nem volt rá érkezésem, most meg már harmadik hete igazából minden epizód végén azt kérdezem magamtól, hogy miért is nézem én ezt?

Igen, az eleje izgalmas volt, gyönyörű volt a fényképezés, a szereplők is jók (nemcsak a két főszereplő), ott volt a misztikum is. Még az se zavart annyira az elején, amikor a Congregation elkezdte részeken át ugyanazokat a köröket futni.

De ahogy fentebb is írták, el lett kapkodva a love story része, miközben a misztikum egyre kicsavartabb és nehezen követhető, plusz a szereplők döntései is egyre jobban értelmetlenek és idegesítőek. Tényleg kezd Twilight-szerű lenni. Jó, persze ez kicsit túlzás, de tény, hogy csalódott vagyok. Persze most már a maradék 2 részt megnézem, de ebből így lehet nem lesz utána folytatás.

Edit - 2018. 10. 21. 16:09

Nekem nagyon tetszett. Lenyűgöző tájak, szép képek. Matthew Goode nagyon jól hozza a vámpír szerepet is. A sztori érdekes, bár nagy újdonságot nem tud hozni. Nekem bejött én is 10/8 adnék rá.

citrom - 2018. 10. 21. 17:33

NEM spoiler, de szó esik benne a könyvekrôl:

én azt talàlom bosszantónak, hogy míg a könyvek naaagyon túlírtak, az összes randijukon részletesen le van írva, melyiken ki mit evett és, mit viselt, na, a sorozatban egy huszàrvágàssal mindent kiszedtek belôle— így pedig egyik pillanatról a màsikra lesz hatalmas szerelem stb.
Ez még nem lenne annyira zavaró, ha az Ashmole keresést vagy a jóslatot jobban kihangsúlyoztàk volna, de ott is inkàbb visszavettek belöle.

orsoborso007 - 2018. 10. 21. 17:56

Valahogy olyan érzésem van, mint mikor a könyvet olvastam. Az eleje jó, érdekes, beránt azonnal, a közepe vontatott és unalmas,nem egyszer túlírt, majd a vége megint felpörög, mikor kiderülnek a titkok. Sajnos a sorozat is pont ilyen. Várom az utolsó két részt, hátha itt is pörög majd a sztori, de összességében csalódás.

Ubi - 2018. 10. 21. 18:37

Számomra most ez a sorozat a favorit!

Zem - 2018. 10. 21. 21:11

S(h)ame.
3 rész után vagyok, de a félelmeimet beigazolják a kommentek.

Orsee - 2018. 10. 21. 23:04

En imadom! Szerintem egy nagyon jo tortenet, jol van fenykepezve, jok a szineszek!:-)

Caeiro - 2018. 10. 22. 20:59

Kicsit spoileres lehet:

Az akonyatos vámpíros cuccot anno teljesen kihagytam, nem hiányzott az életemből ( azt bevallom, hogy anno egy-két évadot megnéztem a Buffy-ból meg az Angel-ből, de hát akkor még olyan fiatal voltam…). A kollégák elmondása alapján egy pöttyös könyvek színvonalára saccoltam, nem izgatott a hype, pedig a környezetemben elég sokan olvasták, majd nézték.
Mi ütött belém, hogy ezt elkezdtem?! Hát ha az HBO GO-n nem futok bele és nem olyan a fényképezés, a színészek meg a helyszínek, hát sosem kezdem el.

Az első két rész után azt mondtam, jó, ide nekem a könyvet, nézzük mi lesz belőle! Hát… ahogy a többiek is írták a könyv jelentősen túlírt időnként (főleg az alkímista zagyvaságok), és ez hatványozottan igaz a 2. kötetre (mitha az oldalszám után fizették volna az írót -jó, persze, hogy egy trilógiát hozzon össze a történetből, ahhoz erre volt szükség, a biznisz az biznisz). Pedig szeretem a történelmi környezetbe helyezett szitukat (I. Erzsébet kora), de ez már nekem is sok volt. Nem tudom, volt -e, aki a 3. könyvnek nekiállt (magyarul nem jelent meg) az vajon milyen lehet? A sorira visszatérve, nekem is túl gyors a hatalmas szerelem kibontakozása, de Goode sok mindent el tud felejtetni:)
A szinkronos verzióval sokat fog veszíteni, aki azt választja.
A hatodik rész CGI-s marhaságai nálam is kicsapták a biztosítékot, azt hittem ennél jobban fogják tálalni a hősnőnk megpróbáltatásait.
Már csak két rész, ennyit lazán kibírok, kíváncsi leszek, hogyan zárják le. Vagy terveztek 2. évadot?

Eni - 2018. 10. 23. 07:47

Szerintem egy gond van vele, hogy kevés az epizódok száma. Egy csomó érdekes történetszálat felvezettek (pl.: Matthew kutatásai a laborban) és alig van idő kifejteni. Rohamtempóban halad és csak kapkodom a fejem. A szerelembe esés tényleg gyorsan történt, de azárt örülök, hogy nem húzták az egész évadon keresztül ‘á la Vampire diaries’.

Amúgy gyönyörűen van fényképezve és a zenéje is nagyon szép.

Ui.: Tegyen magának mindenki egy szivességet és nézze eredeti hanggal.

Bridget - 2018. 10. 23. 19:35

Caeiro: Lesz második évad.

Én azt gondolom, hogy alapvetően 8-10 részes sorozatokba nagyon jól beletudnak tömöríteni dolgokat, nem feltétlenül kell elhúzni valamit huszon akárhány részre, de ebben az esetben lehet hogy a történet kibontakozása több részre kitolva jobb lett volna. Nekem a hibái ellenére nagyon tetszik a sorozat, leginkább azért fogott meg, mert a két szereplő között működik a kémia. De a szerelmi szál kialakulása annyira gyorsan történt, hogy ilyen a mesében nincsen.
Ráadásul a könyvet az első rész után teljesen elhanyagolták.

citrom - 2018. 10. 24. 11:09

Caeiro, jelentem én végigszenv…olvastam angolul a harmadik könyvet.

A màsodiknàl jobb, de vannak benn sajàt blôdségek,/ kb van karakter, akit totál leépítenek, aki ért valamennyit a genetikához, a haját tépi közben stb../

Azért nem csúszik át teljes bugyutasàgba, mert pár átívelö szál megoldódik.

Az elsö könyvet viszi a hangulat, a második halál unalmas, a harmadik valahol a kettô közt van.

Hallak65 - 2018. 10. 24. 19:16

Mivel leírta előttem kb mindenki, így csak röviden:
A szerelmi szál borzalmas és alkonyatos.
A világ és a történet marhajó, tele rejtéllyel és kérdéssel.

speranza - 2018. 10. 24. 19:36

Hmm…Matthew Goode miatt akartam belenézni, mert az Ordeal by Innocence után kifejezetten kerestem, hogy miben láthatnám még, de a fenti kommentek kissé elbizonytalanítottak, hogy egyáltalán érdemes-e. Természetfeletti karakterekről szóló sorozatok amúgy is ritkán érdekelnek, ha mégis, az szinte kizárólag valamelyik színész/színésznő érdeme. Emiatt kap egy esélyt ez is. :)

hummel - 2018. 10. 24. 20:19

Csak engem zavart, hogy több száz éves könyveket lehetett simán kikölcsönözni, illetve szabad kézzel lapozgatni?

A szerelmi szálra nem térnék ki, csak ismételni tudnám a korábban elhangzottakat. A Szövetséggel kapcsolatban viszont nekem kicsit karcsúnak tűnnek. Ők irányítanák az egész természetfeletti világot? Nem látszik az egyes képviseletek mögötti tényleges hatalom, az ugrásra készen álló alárendeltek sokasága, akiknek ott kellene lennie, hogy az egyes képviseletek súlya kellőképpen ki legyen rajzolva. Dominico saját maga nyomoz egy gyilkosság után, majd egy szál magában megy a lányért. Knox is egyedül toboroz új tanácstagot.

Jelenleg úgy tűnik a számomra, hogy a váz maga meglenne a történetben, de a kitöltés elég felületes.

A rejtély egyelőre ellensúlyozza a hibákat, szóval a maradék részekre maradok.

Lindello - 2018. 10. 24. 20:35

Nem vagyok nem nagy kedvelője a műfajnak, de nagyszerű fényképezés és Mattheww Goode miatt nézem és ajánlom!

warcat - 2018. 10. 24. 20:51

Természetesen kutatóként biztosítanak hozzáférést akár ilyen olvasótermi formában is a könyvekhez(ha megfelelő állapotban vannak),hiszen elsősorban könyvek és csak utána műtárgyak.
Másik csodálkozás a “de miért nem visel kesztyűt” szokott lenni,erre az a válasz, hogy egy tiszta,értő kéz sokkal kisebb eséllyel okoz kárt, mint a tapintástól megfosztott kesztyűbe burkolt.

Gellcsi - 2018. 10. 24. 21:46

Ebből egyébként terveznek 2. évadot?

winnie - 2018. 10. 24. 22:16

ami nem minisorozat, annak terveznek, de olykor a miniknek is. bár ez eltér a könyvtől, de ha több írott alapanyag is van, akkor borítékolható a folytatás terve, bár nem tudom, hogy ez az első szezon mennyit fed le a könyvekből.

DenisaW - 2018. 10. 24. 22:24

Nos, szerintem az összes könyv korrektül van megírva. Egyik kötettel sem volt semmi bajom. Az első kettőt magyarul sikerült olvasnom, a második két részt, vagyis 1+1 részt angolul. Nekem kifejezetten tetszett a könyvekben, hogy aprólékos, hogy van mit olvasni azon kívül is, hogy két teremtmény szerelmes lesz egymásba, tele vannak vicces jelenetekkel a könyvek. Külön kedvencem Tabitha, a macsek, hatalmas arc, és tippre totál ki fogják hagyni a sorozatból.. :( Tekintve, hogy sikerült a legjobb részeket kihagyni az eddigi részekből, azokon kívül, amiket beleraktak. A könyv fel van építve, nagyon korrekt, és aprólékos módon. Pl: Diana áthívja kajálni Matthew-t, és felhívja a zoológia tanszéket, mert nem tudja, hogy mit is eszik egy vámpír, és hát hozzájuk közelebb állnak a farkasok, így azok étrendjére kérdez rá, és bejön a dolog. A vámpír meg röhög, mikor megtudja, hogy honnan a tipp. A jógás részeket totál kihagyták, holott azokkal is alapozzák meg a kapcsolatukat, de kimaradtak a csaj pánikrohamai, és az erejének megnyilvánulásai, a becsukott szemmel való sétálás, evezés stb.. Kimaradt az, amikor Matthew betör a csajhoz, miközben az alszik, és a csávó azon kapja magát, hogy órákon át nézi, ahogy a csaj alszik, mert lenyűgözi a csillámlása. Rengeteg olyan jelentős momentumot hagytak ki a soriból, amit nem lett volna szabad, és ennek köszönhetően lassan teljesen érthetetlen a sorozat, hirtelen nagyon szerelmesek lesznek egymásba stb. Konkrétan sikerült elcseszniük az egészet azzal, hogy kihagytak belőle dolgokat. A könyvek sokkal jobbak, csak ajánlani tudom őket. A 3. kötet teljesen összefogja az első két részt, és szépen le is zárja. Nem hiszem, hogy ezt a sorozatban sikerül majd kivitelezniük, mert már a 2. rész után sikerült elcseszniük az egészet. :(
A negyedik könyv most jelent meg, és Marcus+Phoebe-re koncentrál, de ugyanúgy benne van Diana+Matthew is, sőt, igen fontos szereplői lesznek. Tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom a könyveket. A szöveg nem nehéz, nem profi angollal is meg lehet érteni.

A két főszereplő a soriban okés, még Marcus is elmegy, meg Miriam is, de a többi nagyon nem jó választás, bár tény, hogy Marcusnál erősen hibádzik, hogy nem szőke, és nem kék szemű ( a második kötetben jobban rámennek erre, így szerintem azért nem ártott volna átgondolni jobban a színész választást, a 4. kötetben pedig full lényeges Marcus kinézete, de mindegy is).
Sajnálatos, hogy ennyire sikerült elcseszni egy nagyon jó történetet, pedig a kezdés nem volt rossz, sőt beszippantott az első rész. A második résznél már kezdtem úgy érezni, hogy valami nem kerek, aztán a harmadik rész előtt kiolvastam az első két könyvet, és egyből tudtam, hogy mi nem klappol a soriban. Azóta meg erősen szenvedés nézni a többi részt, de megnézem, mert arra meg kíváncsi vagyok, hogy mi az amit totál átírnak benne, és mi az, amit valamennyire megtartanak a könyvből. Nagyon kár ezért a soriért, de inkább még tízszer kiolvasom mind a 4 könyvet egymás után, minthogy megnézzem ebből a második évadot.. :D
A könyv leköt, érthető, nincs benne kapkodás, nem tűnik úgy, mintha a szereplők full debilek lennének, és hát a párbeszédek is csilliószor értelmesebbek, mint a soriban. Szépen felvezeti az eseményeket, nem pedig random dobál be dolgokat, ahogy a sorozatban. Könyvhöz képest teljes csalódás a sorozat, és grátisztba még szánalmas is, ha a CGI-t nézzük. Ott azért pilláztam rendesen, hogy a miaf…., de gondolom nem nagy költségvetéssel dolgoznak. Ami kár, mert ezt piszok jól meg lehetett volna csinálni. De ez van.

A második évad már berendelve a sorozatból, csak nem tudom minek így…

majomka - 2018. 10. 24. 22:39

első percek jól indultak, aztán valahol 15-20 perc tájékán elaludtam, pedig nem is voltam fáradt…
Edit: ezt a 10/8-at nem értem, rengeteg más oldalon is láttam elharapódzni ezt a dolgot, ilyenkor 10 pontot adtok a 8-ból? Vagy 10 pontot a 3-ból? (10/3) :D

citrom - 2018. 10. 24. 23:20

DenisaW, légyszi jelöld, ha spoilert írsz, ne csesszünk már ki azokkal, akiket esetleg érdekel a sorozat és nem.olvasták.a könyvet.

————
SPOILER

Nem tudom, miért nèzem (kamu, egész Goode indokom van :D), de tuti végignézem mindegyik évadot,mert pl kíváncsi vagyok, ezzel a botrànyos szidzsiàjjal hogy jelenítik meg Diana sàrkànyàt.

Annatar - 2018. 10. 25. 00:47

Az ötödik résznek majdnem eljutottam a végéig, amikor elegem lett, bár már az előzőnél is rezgett a léc. Általában nincs bajom a lassan kibontakozó sorozatokkal, de ebben annyira rámennek a feszültségkeltésre és időhúzásra, miközben alig csurran-cseppen némi információ, emellett ott a teljesen megalapozatlan de halálos szerelem… Nekem ehhez már nincs türelmem. Annyi más jó sorozat van. Inkább nézem azokat :)

hummel - 2018. 10. 25. 08:57

warcat: Az rendben, hogy a lány kutatási céllal kölcsönözte ki a könyveket, de valamilyen engedélyezési folyamatot vártam volna, ahelyett, hogy a csőpostán lement a kérés és megjöttek a pár száz éves könyvritkaságok.

A „tiszta, értő kéz sokkal kisebb eséllyel okoz kárt” megjegyzéssel sem tudok egyetérteni. Itt nem arról van szó, hogy az olvasó esetleg összegyűri a lapokat, hanem a kémiai behatás megakadályozásáról, amit egy szabad kézfelület okozna. Arról nem is beszélve, hogy pár ilyen könyvritkaság még veszélyes is lehet az emberre, akár valamilyen szunnyadó kórokozó révén, vagy mert a könyv lapjait megmérgezték.

Caeiro - 2018. 10. 25. 20:52

@hummel: igazad van, az ennyire régi kéziratokat, kódexeket stb. annyira védik, hogy hogy még a szakemberek is csak felügyelet mellett forgathatják, és persze védőfelszerelésben. Vannak olyan dokumentumok is, amelyek annyira rossz állapotban vannak, hogy csak speciális körülmények (páratartalom, fényviszonyok stb.) mellett lehet tanulmányozni. És persze hónapokkal előre engedélyt kell rájuk kérni (amit nem is mindig kap meg a kutató, pont a dokumentum állapota miatt).
Azt is jól írtad, hogy olyan gombaspórák vannak némelyik könyv oldalain, amelyek pl. durva légzőszervrendszeri betegségeket okozhatnak. (Ha pl. levéltárban akarsz dolgozni külön egészségügyi kérdéseket tesznek fel a jelentkezőnek, van-e asztmája, porallergiája stb. és pl. a pakolászáskor maszkot vetetnek fel meg gumikesztyűt.)

De szerintem ne kérjük számon az írón ezt a lazaságot (habár történész a lelkem és kutatgatott is a tudor kori írásaihoz), mert akkor az alapkonfliktus ugye nem jöhetett volna létre.

@ citrom: A harmadik kötet nem tudom miért nem jött ki magyarul (tippre nem fogyott úgy, ahogy várták tőle), de ha egyszer mégis elkészülne, kíváncsiságból elolvasnám. Angolul meg annyira nem tudok, hogy nekiálljak, szóval vagy fellendül a kereslet Harkness írásaira, vagy így jártam. :)

Caeiro - 2018. 10. 27. 09:46

A hetedik rész sem győzött meg igazán arról, hogy kell ide 2.évad. Valahogy nem sikerült azt az atmoszférát átadni, ami ide illett volna. Az erdőben való kergetőzés meg, na azon konkrétan röhögtem. Minek erőltetik a trükköket, ha egyszerűen képtelenek kivitelezni? Jó, gondolom a költségvetésük jóval szerényebb, mint a GOT-nak, és nem tudnak hipi szupi sárkányokat stb. előrántani a cilinderből, de ez a fajta megoldás leginkább a gyerekkorom technikai színvonalára emlékeztet, -akkoriban voltak ennyire kínosak a trükkök utoljára. Kíváncsi leszek a 8. részben hogyan fogják kivitelezni, ami még hátra van az első könyvből, de a látottak alapján nincsenek illúzióim. Pedig a fényképezés továbbra is szuper, a színészek játékával sincsen nagyobb bajom, -bár azt azért egyszer elmagyarázhatná vki nekem, hogy van az, hogy a női főszereplők képtelenek brillírozni férfi partnereik mellett. Talán a castingosok hibája, de az utóbbi évtizedben nem sok jó női főszereplőt láttam, aki tényleg át tudta volna vinni a képernyőre azt, amit az írók elképzeltek. Teresa Palmernek sem tudom elhinni azt, amit játszik, miközben Goode csuklóból hozza a karaktert. A mellékszereplők játékát meg talán hagyjuk is, talán a Knox-ot alakító Owen Tale-t lehet még kiemelni, aki jól nyomja, a többiek inkább csak a nagy átlagot hozzák.

DenisaW - 2018. 10. 27. 18:23

Édes jó istenkém, a 7. rész.. SPOILER!!!
Egyszerűen nem hiszem el, ott nyomtam ki a részt, amikor megláttam, hogy Diana vezeti a kocsit, és nem Matthew…
Könyörgöm, miért kell elcseszni így egy jó alapanyagot?! Miért?! Képtelen vagyok megnézni a hetedik részt, feladtam ezt a sorozatot. Számomra döbbenet, hogy adott egy jó alap ( szerintem kiváló alap, de inkább ne essünk túlzásokba), és nem pusztán kiherélik, hanem fullba tolják a kretént. :(

Elvileg a csajt a másik boszorkány nem gyengén kínozza meg, hanem nagyon, erre a bige meg sem érzi, sőt, mintha semmi sem történt volna.. Majd a szájába adnak olyan szöveget szerencsétlennek, hogy nem is csodálom, ha gyengén teljesít a színésznő Goode mellett. Bár a csávónak is erősen kihívás lehet, mert kezdenek belőle is valami full idiótát csinálni…
Bevallom, nem merem megnézni a hetedik részt, mert féltem a laptopomat. Viszonylag új még, és nem akarok másikat venni.

Valaki esetleg meg tudná nekem magyarázni azt, hogy miért cseszik el az írók a jó alapanyagú sztorikat?? Mert esküszöm nem értem. A CGI-t hagyjuk is, mert az olyan szinten gyalázat, hogy rendesen kiég az agyam tőle. De nagyobb szégyen, hogy a sztorit, a szereplők szövegét még ennél is rosszabbul sikerült megírni. Lassan kifogyok a jelzőkből, amivel leírhatnám, hogy mi és mennyi probléma is van ezzel a kivitelezéssel, amit az íróknak sikerült összetákolniuk.
Nem is értem, hogy Deborah Harkness hogy a fenébe egyezett ebbe bele?! Tényleg nem tudom megérteni, hogy ezt így miért, de legfőképpen minek??!!
A könyvekhez képest óriási csalódás, és egy foshalmaz lett a sorozat.. :(

citrom - 2018. 10. 28. 13:42

na, megkaptuk a szexi részt is …meh..

aAzt senki ne magyaràzza meg nekem, hogy egy egész napos kínzàs után, sok belsô sérülés gyógyulgatása közben csak így pattog, kocsit vezet, az erdôben cicázik az ember.

Az is roppant zavaró, hogy a soriban nem magyarázzák el, hogy azok ketten definiatíve nem fekszenek le egymással, csak maszatolnak,(french style bundling=oralis örömök? talán) amit Diana nem igazàn ért, és emiatt sokszor frusztrált idióta.
(Az idiótasàg most is megvan, csak aki nem olvasta a könyvet, nem tudja, miért)

Eni - 2018. 10. 28. 21:50

Két hete elkezdtem olvasni az első kötetet, kb a feléig jutottam és köszönöm szépen elég is volt. Van egy nagyon jó alapsztori de a kivitelezés… Borzasztó. Nem csodálom, hogy egy csomó mindent kihagytak a sorozatból.

Nekem a CGI nem szúrja annyira a szemem(láttam már sokkal sz@rabbat is) amúgy szinte alig volt ebben a részben.

Amber run-nak én is örültem. Imádom!

ravengirl - 2018. 10. 29. 09:01

Nekem továbbra is tetszik, bár ugyan vesztett a fényéből az első néhány részhez képest, de továbbra is szívesen nézem. A sorozatot készítők védelmére szóljon, hogy nyolc részbe belesűríteni egy hétszáz oldalas könyvet azért nem kis teljesítmény. Számomra nem hiányoznak a külön magyarázatok, azt kimondottan nem szeretem, hogyha mindent kényszeresen szájbarágnak. Ha valaki többet akar tudni, elolvassa a könyvet (amin azért meglehetősen érződik, hogy történész írta, némely része nekem azért már túl sok, én sem akarnám minden részét látni a sorozatban, ebben Enivel egyetértek).
Azon én túlléptem, hogy milyen hamar rendbejött a kínzás után — egyrészt ha tényleg ilyen nagyhatalmú boszi, akkor (legalábbis az én elgondolásom szerint) a gyógyulás sem annyi idő, mint egy normál ember esetében.

Vagy egyszerűen csak nálam van alacsonyan a léc, mert ettől sokkal gagyibb természetfeletti sorozatot is végignéztem :)). Szóval én biztos, hogy maradok a 2. évadra is, és ha jönnek az időutazások…., szuper lenne. És Matthew Goode-dal szemben borzasztó elfogult is vagyok…

Caeiro - 2018. 11. 03. 07:21

Egyszerűen leírva az össz benyomásomat, hogy senkit se untassak: összecsapott fércmunka volt a 8. rész. Túl sok minden akart egyszerre lenni, és így lett a végén egy lélektelen semmi. Kár érte, ezt most még Goode se tudja megmenteni.

DenisaW - 2018. 11. 03. 16:49

Pár percbe sűrítve megnéztem az utolsó részt is…
Most már még annyira sem értem, hogy minek a 2. és a 3. évad berendelés.
Ennél jobban elcseszni egy jó alapot nem igazán lehetséges, de ugye a kemény munkának megvan a gyümölcse, és nekik eléggé sikerült.. :D
Maradok a könyveknél, mert sorozatban több mint borzalom. :(
Nagyon nagy kár ezért a sorozatért, mert több részre bontva, értelmes párbeszédekkel, jobb történetvezetéssel simán az év legjobb újonca és sorozata lehetett volna.
De helyette lett belőle valami über gagyi, összetákolt, megalázó CGI-vel ellátott valami, amit sajnos sorozatnak semmiképpen nem neveznék. Talán valami Zs kategóriás filmnek elmenne, de talán még azokban is érthetőbb, és értelmesebb történetvezetés van, és nem káosz a köbön.

Baribar - 2018. 11. 03. 20:47

Túl vagyok az utolsó részen. Hát… én az elejétől szerettem a könyvet (valószínűleg ebben a történelmi befolyásoltság is közre játszott), pedig eléggé lehúzták. Tényleg vannak benne izgi részek, amik a filmből kimaradtak. Ráadásul az utolsó részt sikerült elég rendesen átírni a könyvhöz képest (lásd: a szövetség ülése).És tényleg furán jött le, hogy az elég hosszú első kötet sikerült belenyomorítani mindösszesen 8 részbe.
De alapvetően még így is rendben van. Persze, vannak hibái, de a mostanság látott vagy ismert vámpíros-boszis sorozatokat még így is torony magasan veri. Arra leszek kíváncsi, hogy az alkotók mit fognak kezdeni a 2. könyv tartalmával, mert SPOILER: ott elég sok idősík érintett, rengeteg kosztümös, és országhatás átlépős sztorival. És oda nem biztos, hogy elég lesz az 1. évad miliője.

@Caeiro: a kiadó 2019. május-júniusára ígéri a könyv 3. részének a magyar nyelvű megjelenését. (A 3. részt azért nem jelentették meg magyarul, mert bukás volt az első 2 rész eddig). Az első rész a könyvből már szinte minden könyves oldalon előrendelhető a hirtelen megnőtt érdeklődésre tekintettel, a 2. rész pedig még készleten van a kiadónál.

Szóval akit érdekel az eredeti sztori, az még el tudja olvasni.

Eni - 2018. 11. 03. 22:22

Jó volt. Jöhet a 2. évad! Ahogy Baribar is írja, veri az összes eddigi vámpíros/boszorkányos sorozatot.

tonks - 2018. 11. 04. 20:37

Nem tudom ti milyen könyvet olvastatok, mert én is neki kezdtem az első részek után és az idei legrosszabb könyvélményem lett belőle. :D Borzasztóan hosszú unalmas, és nem azért, mert Diana és Matthew szerelmét bontja ki, hanem csak szimplán túlírt. Ne haragudjatok, de nem az az írói pálya csúcsa, ha valaki 100 oldalban ír le 2 darab vacsorát és borkóstolgatást, komolyan megkönnyebbültem, hogy a sorozatban ezt összerántották egy jelenetté és léphettünk tovább. Pedig romantikus lelkem van, ahogy itt belefutottam az egyik kommentben, hogy Marcus is fog párt kapni, rögtön lelkes lettem.
Szóval én sorozat párti vagyok, tetszik, ahogy alakítottak a sztorin, a közepén ült le az évad, de a végére azért összekapta magát. A szereplők közös jelenetei különösen a kedvenceim, jól működnek a színészek együtt. Mondjuk nekem a trükkök is tetszettek, sorozathoz képest bőven jó szint, a fényképezés meg gyönyörű.
Egy dolgot sajnálok, hogy teljesen kihagyták a flashbackek lehetőségét, pl. Marcus-Matthew kapcsolatát is jobban lehetett volna érzékeltetni, ha megmutatják, hogy indult a közös történetük, vagy akár egy montázs, ahogy Matthew elgondolkodik, melyik korba kéne menekülniük. De lehet, hogy ezt csak a true blood múltam mondatja velem, mert ott nagyon jól használták ezt.
Nagyon várom majd a 2. évadot.

Python - 2018. 11. 06. 20:51

Ledaráltam a 8 részt, és bármi meglepő számomra is, tetszett! :) Üdítő színfolt lett szerintem, nem egy Londoni rémtörténet, meg nem is egy True Blood, de a Vámpírnaplókat fényévekkel veri. A szereplőgárdát meg igen jól válogatták össze szerintem. Amúgy a Sky One berendelte a 2. és a 3. évadot is. ;) :)

Saibinu - 2018. 11. 09. 03:59

Miért pont ezt a YA (Young Adult) könyvet dolgozták fel…? Azért akad néhány jó YA Urban Fantasy, fantasy vagy sci-fi, amik tényleg igazán jók. De mindig csak a középszerű, vagy gyenge sztorikat adaptálják filmekre vagy sorozatokra.

A könyvről röviden, néhány mondatban:

Hmm… Borászoknak és Sommelier-eknek kimondottan ajánlott.

Amikor urban fantasy-val hoz össze a sors, mindig elfelejtem, hogy óvatosnak kell lennem, mintha csak egy aknamezőn lépkednék. Na… ez most nem sikerült. Figyelmetlen voltam, ráléptem, robbant, bele a képembe. Már csak becsületből olvastam végig. Eddig, egy könyvet hagytam félbe egész életemben, A kőszívű ember fiait (azt sem ma fogom befejezni, vagyis soha).
Ezzel a könyvvel kapcsolatban egy kérdés fogalmazódott meg bennem. Mi ez?
Ez most borászati ismertető, vagy fantasy, vagy romantikus regény (a rosszabbik fajtából), vagy mi? A történet, elveszik a leírások szürke tengerében, a féltudományos maszlagokban, a borászati brosúrákban. Az eredeti történetről kiderül, hogy nem az eredeti történet, hanem csak egy mellékszál, a mellékszálról, hogy a főszál.
Fantasy-nak, túl fantáziátlan… romantikusnak, túl giccses… erotikusnak, meg unalmas…

winnie - 2018. 11. 09. 04:51

“De mindig csak a középszerű, vagy gyenge sztorikat adaptálják filmekre vagy sorozatokra. ”

ez így elég abszurdnak hangzik, tekintve, hogy milyen sokat adaptálnak, hetente jelentenek be két új projektet – mondhatni bárki mondana pár, szerinte jó címet és rá lehetne mutatni egy változatra, ami elkészült vagy készül. meg aztán lehet jönni közhelyekkel, hogy ami valakinek gyenge, az másnak nagyon jó. de a lényeg, hogy azért, mert ez ihlette meg őket és ebben láttak sikert. és a sorozat igazolta a várakozásokat, nagy siker lett, így a döntés jónak bizonyult.

DenisaW - 2018. 11. 09. 20:10

Nekem valahogy egyik kötet sem volt unalmas, vagy fárasztó. Két nap alatt olvastam ki az első kettő kötetet, a harmadik megszerzése volt elég nehezített, de azt is kiolvastam, igaz angolul, viszont az sem volt se unalmas, se fárasztó. Valóban sokat beszélnek a borokról, de nekem passzolt az egész történetbe az erről szóló beszélgetés. Ha valakinek önmagában száraz a könyv, akkor hallgasson közben zenét. :D Garantáltan ütősebb lesz, pláne, ha megfelelő zenét talál hozzá az ember.
Könyvek adaptálásáról meg annyit, hogy átlagban ami bestseller, abból vagy film, vagy sorozat készül. Ami nem feltétlenül baj, mert lehet azt jól csinálni is. ( pl.: Jack Ryan) A vámpíros soriknál annyi a hátrány, hogy elég korlátozottak a lehetőségek. Egy zsarukról, katonákról, kémekről stb, sokkal könnyebb filmet/sorozatot készíteni, mert millió variáció van. Míg vámpírok, boszorkányok, démonok témakörben önmagában ezeknek a lényeknek puszta léte is korlátozó. Valljuk be ( bár én azért megnézném) nehezen tudnák az emberek elképzelni azt a sztorit, hogy egy vámpír rendőrnek áll, és snassz nyomozgatni kezd ( mondjuk volt egy ilyen, Moonlight, magánnyomozós téma, szuper volt, de kaszálták) vagy hogy orvos lesz és életeket menteget nap mint nap. Teljesen mítoszokra épül az egész, így nehéz nem túl klisésen megcsinálni. Valamiért az emberek agyában úgy élnek ezek a vámpíros sztorik, hogy azok nagyon romantikus lények.. :D Bár nem egészen tiszta, hogy egy vérszívó élőlény, hogy a fenébe lesz romantikus, de hát na… emberek és a vágyaik, fantáziáik. Nehéz jobb felállást összehozni, ha az egész témakör puszta kitaláció, hiszen valójában nem léteznek se vámpírok, se démonok, se boszorkányok. Így azzal dolgoznak, ami van.
Számomra ez nem probléma, viszont az írókon múlik, hogy milyen irányba viszik a sztorit, hogy mennyire veszik ki az adott könyvből a lényeget, és hogy hogyan tálalják a történet lényegét. Sajna a Discovery of Witches esetében nem igazán sikerült lehámozni a sztori lényegéig a héját, így lett olyan, amilyen. Ennek ellenére igen sokaknak bejött, kapott is 2. és 3. évados berendelést. Akik olvasták a könyveket, és nem kínzásként élték meg, azoknak többségében nagyon nagy csalódás lett a sorozat, mert nem hozta azt a szintet, amit a könyv, vagyis az alap sztori adott meg. Nem igazán sikerült kiemelni a fontos és jelentős történéseket, azokat jól átültetni a sorozatba. A CGI-s megvalósítások erősen bicskanyitogatók lettek, de még beleférne, ha legalább ne szúrták volna el a lényegek kiemelését. A könyvekben vannak jó poénok, amik totálisan hiányoznak a sorozatból, a veszélyes helyzetek közel sem lettek veszélyesek, mint a könyvekben. Egyszerűen nem jött át egyszer sem, hogy most mennyire nagy életveszélybe is került a főhős, főhősnő. Egyik ilyen jelenetet se tudtam komolyan venni, mert nevetségessé tették a következő jelenetekkel. Mint amikor a Dianát jól megkínozzák, aztán 2 nap múlva se már tökre okés, kocsit vezet stb.. Míg a könyvben kellő időt, és kellő mélységet kapott az elrablása, kiszabadítása, és komolyan vehető volt, mert jól össze volt rakva az egész…

Lehet, hogy vannak béna könyvek, béna sztorik, de azt mondom, hogy az írószobában dől el leginkább ( persze pénz kérdése is), hogy mennyire lesz klisés, béna, szánalmas egy sorozat/film. Jól megírt párbeszédek, jól elkapott pillanatok, erős CGI, megfelelő érzelmi ráhatások, és egy béna sztori is jó lesz. Mennyire tudják jól megfogni az írók a dolgot.

Mivel nem tervezem nézni a következő évadokat ebből a sorozatból, így majd csak a kibeszélőre nézek vissza, és kíváncsi leszek a véleményekre, és hogy mennyire tudták hozni a szintet..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz