login |

Pilot: The Cry

2018. 10. 24. 14:50 - Írta: gromit

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, minisorozat, pilot-mustra,

A BBC pár hete bemutatott 4 részes minisorozata Helen FitzGerald regényéből készült pszichológiai dráma az anyaságról, házasságról (annak összetartó erejéről, illetve széteséséről), Jenna Coleman és Ewen Leslie főszereplésével.

Skóciában az újdonsült kismama, Joanna és párja, Alistair gyerekelhelyezési perre, és ehhez nagy útra készül Ausztráliába. Alistair előző házasságából származó, kissé problémás tini lányát szeretné magukhoz venni (akinek ránézésre Joanna inkább tűnne nővérének, mint pótanyunak).

Természetesen az útra magukkal viszik a háromhónapos kisbabájukat is. Eleve nem ígérkezik sétagaloppnak, a nagyon hosszú repülőút gondterhelt és kimerítő, de az igazi, életüket megváltoztató fordulat csak utána jön. A kisbaba eltűnik.

Elég hamar kiderül, hogy a The Cry történetmesélése nem lineáris. Össze-vissza ugrálunk az időben, események és helyszínek között. Szép lassan (értsd: nagyon lassan) bontakozik ki a történet és a karakterek személyisége. A skóciai tárgyalótermi jeleneteknél eleinte mi csak annyit tudunk, hogy történt valami.

Természetesen elindult helyben egy nyomozás, de közben a média és a közvélemény kereszttüzébe is kerül a pár. Fontos, hogy a közvélekedés pozitív legyen, az senkinek nem segít, ha mindenkinek megvan a véleménye, hogy Joanna mennyire volt jó anya.

Nézői szemmel a The Cry nem egy könnyed darab. Az elején nyers őszinteséggel mutatja meg egy fiatal anya küszködését a szülés után, állandó gyereksírással, kialvatlansággal (ez csak a felvezetés a történethez, de persze visszatérő motívum lesz). A tempó kifejezetten lassú, némely jelenetben szinte már “megalszik a tej a szájában”, különösen az első részben, amikor tényleg nem sok minden történik.

A nehezebb, nehézkesebb kezdés ellenére megéri maradni, sokkal többről szól a történet, mint elsőre látszik. A második rész végi fordulat megdöbbentő, bár nem feltétlen váratlan (én számítottam rá). Mindemellett ezen a ponton még nem látszik, mire fog kifutni a sorozat, pontosan miről is szól az a bírósági tárgyalás.

7 hozzászólás Ne habozz!

Azorka - 2018. 10. 24. 17:42

Szerintem az utóbbi idők egyik legemlékezetesebb sorozatáról beszélhetünk, főként ha az idei meglehetősen silány series dömpinget vesszük figyelembe.
Függő sorozatnézőként engem már igen kevés dologgal lehet meglepni, így a The Cry már akkor belopta magát a szívembe, amikor a 2. rész végén sikerült egy olyat húzniuk, amire így, ebben a formában én esküszöm nem számítottam.
A feszültség szerintem a továbbiakban is megmaradt, az alakításokra senkinek sem lehet kifogása, és az uccsó rész bírósági jelenete (vallomása) ismét csak kiemelkedő írói vénára vall. Kötelező darab, főleg mielőtt az USA lecsap rá, mert van egy tippem arra, hogy ezt a témát néhányan még megveszik.

winnie - 2018. 10. 24. 18:20

OFF (már nagyon nézném!), de

“az idei meglehetősen silány series dömpinget vesszük figyelembe.”

hát, kinek mi – hirtelen azt hittem, hogy a mai gyenge felhozatalra célzol, mert csak egy újdonság jött, de egyébként döbbenet, hogy az elmúlt 1-2 hétben mennyi remek sorozat jött, mint a haunting of hill house, az elite, az informer, a god friended me, a pine gap vagy a there she goes, és akkor a héten lesz a sabrina meg a little drummer girl premierje.

és igen, a múlt hónapról az országosok miatt nem csak a cry és a bodyguard maradt ki, hanem például a hilda vagy a mr. inbetween is.

szóval fennállásom óta nem volt még ilyen jó sorozatos évem, ami persze lehet, hogy annak is köszönhető, hogy már most több, mint 100 bepróbált új sorozatnál tartok, vagyis nagyobbat merítettem, mint tavaly.

Azorka - 2018. 10. 24. 19:44

Kedves Winnie. Ahogy irtad embere valogatja. Engem semmi nem fogott meg pl. az altalad emlitettekbol de ezen ne kezdjunk mar el huzavonazni hiszen en ide a The Cry miatt irtam.

D - 2018. 10. 24. 20:05

abszolut Azorka velemenyen vagyok – ez az idei legerosebb nem-amerikai ujonc!
es amugy a masodik resz vege utani esemenyek meg mennek tovabb is szerencsere :)

barátfüle - 2018. 10. 28. 19:55

Szerintem is nagyon jó volt! Nyomasztó, de fordulatos és életszagú. Tetszettek a karakterek, a hely,a látvány. Érdekes, nem éreztem sem unalmasnak, sem kuszának az első részt sem, beszippantott.

rary - 2018. 11. 23. 08:28

Nagyon megfogott és beszippantott a sorozat.
*Spoiler*
Az elején a volt feleségre gondoltam, de az túl egyszerű lett volna.
*Spoiler vége*
Nagyon tetszett a képi világ és az, hogy amikor valakivel chat-elt vagy telefonált, az a személy megelevenedett és láttuk, mintha időben és a helyszínen ott lenne.
Nem értettem, hogy miért csak a nő beszél a pszichológussal, aztán a végén megértettem.
El sem tudom képzelni és remélem sosem kell, hogy min mehettek keresztül, de ami kikerekedett belőle az megdöbbentő. Joanna nagyszerű volt a szerepben, nagyon tetszett a végig megdöbbent, kétségbeesett és kettős szerepe.
Soha ilyen helyzetbe ne kerüljön senki.
Nekem 10/10

kisanna - 2019. 09. 24. 15:44

most fejeztem be, hát valami döbbenetes volt. mondjuk a trailer alapján nem ilyen sztorira gondoltam, de végül nem baj, hogy inkább krimi-szerűre vették a hangulatot.
drukkoltam, hogy a rövidsége miatt ne legyen túl sűrű az egész, mert az nagyon elronthatta volna, de minden belefért a 4 részbe. kár, hogy itthon nem kapott nagyobb visszhangot, igazán megérdemelte volna.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz