login |

Survivor – A túlélők viadala 4. évad: a hetedik kiszavazás – írta Scat

2018. 10. 24. 16:50 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, reality,

Ezúttal csak kettő nap telt el az újabb törzsi tanácsig, ami kevesebb, mint lenni szokott. Gyorsítottak a tempón, ráadásul az első napon is kiesett egy játékos, tehát két nap alatt két ember távozott. Remélem, ennek nem lesz meg a böjtje, és nem vált át tespedésbe a műsor.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A múltkor elfelejtettem említeni, hogy ezúttal a játékosok tudják, hogy létezik a Holtak szigete. Tavaly ugye ez titok volt, csak a kiszavazottak tudták, és nekik is csak azután szóltak, hogy a törzstagokat hazaküldték a tanácsról. Most viszont tisztában vannak vele, hogy a kiesés nem automatikus, egy valakitől nem fognak végleg megszabadulni, de csak a végén derül ki, hogy kitől.

Rögtön azzal kezdtünk, hogy megmutatták Fitneszanyut, amint belép új otthonába, a Holtak szigetére. Megosztotta Jérémyvel szomorú történetét, hogyan is tudták őt átverni, de természetesen ennek is az lett a vége, hogy ő igazából ettől csak erősebb lett. Az ilyen típusú személyiségek csak ebbe tudnak kapaszkodni.

Majd egyből következett a zsákmányszerző játék, ami abból állt, hogy íjjal célba kellett lőni. A céltáblákon három koncentrikus kör volt. Mindegyik táblán volt egy név, akihez az tartozott. Ha mindhárom körbe beletalált valaki, akkor az ahhoz tartozó játékos elvesztette mindhárom életét és kiesett a játékból. Bárki lőhetett bárkiére, nem volt megkötés. A csavar az volt, hogy az első kettő kieső „veszély zónába” került, míg a nyertes kapott egy kis zsákot, amit csak a szigeten nyithatott ki.

A játék során összefogtak Fanni ellen, Eszteren kívül mindenki csak az ő tábláját lőtte, míg a két kivétel Gáborét. Utóbbiét bosszúból, amiért átverte őket, előbbit meg azért, mert hangot is adott annak, hogy neki nem tetszett Gábor viselkedése.

A játékon könnyíteni kellett, mert senki nem talált bele a legkisebb körbe. Ez azt is jelentette, hogy több tucat pernyi kínlódás után ki tudták ejteni Fannit. Majd Esztert. Ők lettek a zónások. A nyertes Emese lett. Ő a szigeten felbontotta a zsákot, amiben volt egy levél. Abból kiderült, hogy neki, mint nyertesnek kell választania a két zónás közül. Az egyik velük marad, a másik a Holtak szigetére megy. Ehhez jelképesen volt a zsákban egy amulett és egy szürke kendő is.

Fanni próbált Emesével alkudozni, kampányolt magáért, ugyanakkor a kamerába később azt mondta, hogy hát igazából Eszter jobban megérdemelné, hogy itt maradjon. Vakartam is a fejem, hogy akkor igazából mit csinál? Egyszer így, egyszer úgy? Döntésképtelen ember minek megy a Survivorbe?

Később Eszter folyamatos pityergés közepette megbeszélte Fannival, hogy unfair a Gagamba, amiért összefogott az Agilások ellen. Ebben igaza is van, de a képmutatás nem szép dolog, hiszen ő is ugyanezt tervezte Fitneszanyuval, ezért inkább mosolyogtam ezen, nem pedig együttéreztem.

Végül Emese döntött, általános meglepetésre Fannit választotta, ő maradhatott a szigeten, Eszternek menni kellett.

Itt jegyezném meg, hogy én sajnos rendszeresen elrontom magamnak a szórakozást azzal, hogy megnézem az előzetest, ami elég spoileres. Túl kíváncsi vagyok, viszont biztos vagyok benne, hogy ezek megnézése nélkül még váratlanabbak lennének a műsorban látható fordulatok. Erre azért tértem ki, mert a második nap nagy csavarját ez előzetes frankón előtte, pedig marha jó volt. Mondjuk az is igaz, hogy így még jobban vártam.

A következő nap rögtön a védettségi játékkal kezdtünk. Emese tegnapi választása egyben azt is jelentette, hogy Fanni, bár nem ment a Holtak szigetére, de a védettségi játékon sem vehetett részt. Tehát Fanni nélkül állt fel a törzs.

A játékban meg kellett szerezni egy csúzlit és a hozzátartozó lövedéket egy zárt hengerből. Ezt csak úgy lehetett kinyitni, hogy a hengerből kiálló kart megragadva, futni kellett a henger körül, azért, hogy elszédüljenek. Hiszen ha ezt nem kötik ki, akkor mindenki csak pörgette volna azt a vackot. Ha ez megvolt, végig kellett menniük egy kanyargós pallón, aztán beállni egy vonalhoz, ahonnan el kellett találniuk egy üvegtartályt. Aki elsőre eltalálta, az nyert. Ha elsőre nem ment, akkor vissza kellett szaladni egy másik hengerhez újabb lövedékekért.

A játék jó lett volna, ha Beni nem nyeri meg kapásból, mert így marha rövid volt. A brigád fele el sem jutott addig, hogy egyáltalán lőni tudjon. Beni jól láthatóan feszíti a húrt, lassan lehull róla a lepel.

Azonban a veszély érzékelése kifejezetten érdekesen működik, ha emberekről van szó. Ha valakit beskatulyázott úgy, hogy őrá nem veszélyes, az egy dolog, de ha emellé hozzátette azt is, hogy illető lökött, ő maga pedig okosabb nála, akkor nagyon lassan változik ez meg annyira, hogy valódi ellenfélként tekintsen a beskatulyázott illetőre. Röviden, a komolytalan lökötteket senki sem veszi komolyan, Beni pedig rájátszik erre (hozzáteszem okosan).

Az ő nagy szerencséje továbbá az is, hogy ott van Gábor és Dávid, akik elkerülhetetlenül egymás ellen fognak fordulni (ezért nincs idejük egy „bohóccal” foglalkozni), ebben pofátlanul magabiztos vagyok. Sőt, abban is, hogy Gábor teszi majd meg a kezdőlépést abban a játszmában. De majd kiderül.

Igen ám, viszont amíg a Bayanit utaztatták, Bence betért a szigeten árválkodó Fannihoz, és közölte vele, hogy az amulett, amit Emese adott neki, különleges. Olyan, mint egy védettségi amulett, viszont saját magára nem használhatja fel, és csak ezen a tanácson lesz érvényes, később már semmire sem jó.

Először nem gondoltam azt, hogy ez bármit számítana, mert annyira Fanni ellen fordult a törzs, hogy mit számít neki, ha mást megvédhet. Ellenben a törzstagok abban gondolkodtak, hogy egy jó fizikumú embertől kellene megszabadulni, nem pedig Fannitól, aki gyenge is, meg egyébként sincs senkije, úgyhogy bármikor könnyen eltávolítható. Ezért is esett a választás Tamásra.

Fanni később félrehívta Dávidot, hogy tanácsot kérjen tőle, mit csináljon a medállal. Neki ez kapóra jött, mert ő igazából Verától akart megszabadulni, viszont Vera benne volt abban a brancsban, akikkel Tamásról döntöttek. Gyanús lett volna, ha félrevonul másokkal. Azt tanácsolta neki, hogy Tomit védje meg vele, de egyébként azt csinál amit akar. Fanni kérette magát, de végül megfogadta a tanácsot.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy Gábor is Verától szabadulna meg, ezt pedig meg is beszélte Alexandrával. Ők ketten egyébként egy külön kis sziget a törzsön belül. Nagyon összeálltak. Ennek én örülök is, unalmas lenne, ha csak egy nagy csapat lenne, nem pedig sok kisebb.

Eljött a tanács ideje, amit ezúttal valamiért nappal tartottak, lehet ezért is nem tudták elhúzni három napra a műsort? Szóval lezajlott a szavazás, Bence pedig először az adás alatt megkérdezte, van-e valakinél amulett. Fanni jelentkezett, elmondta hogyan működik és, hogy Tamásnak adja. Utóbbi meglepődött. Tisztában volt vele, hogy a törzs őt akarja elküldeni. Ha igaz az, amit eddig magáról állított, akkor innentől fogva Fanni adósa lesz. Meglátjuk, hogyan értelmezi a becsület fogalmát.

Ő is távozott volna, ha nem kapja meg az amulettet, mivel a kilenctagú törzsből öt szavazatot kapott, Fanni egyet, Vera pedig hármat – utóbbi arcán már az amulett átadásakor látszott, hogy megijedt kissé. Bár, úgy búcsúzott, hogy ő kemény és visszatér majd a Holtak szigetéről, a betyárját!

Ezúttal viszont, a szokásokkal ellentétben nem mutatták meg az adás végén, hogy ki, kire szavazott, tehát mi is csak találgatni tudunk, hogy ki volt a három Vera szavazó. Igazából ez tetszett, a műsornak egyértelműen jót tesz ez a bizonytalanság, igaz, hogy nekünk nézőknek sokkal könnyebben összerakható a kép, hogy mi történt, de ettől függetlenül is, szerintem hozzáad az élvezeti értékhez.

4 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2018. 10. 24. 17:27

2 dolog:

“Meglátjuk, hogyan értelmezi a becsület fogalmát.”

mármint, hogy balek vagy sem?:) én ezt nem tudtam értelmezni. mármint bármit is tesz, az nem fog semmit elárulni arról, hogy értelmezi. ez egy játék, és amit ebben a mikrokozmoszban tesz az ember, az nem hat ki a világra, a személyiségére, arra, hogy értelmez fogalmakat. tény, hogy vannak, akik abszolút magukat adják, és olyanok a játékban is, mint a való életben, de a racionális ember, ha tudja, hogy ezzel nem érhet el célt és nem csak nyaralni megy, hanem nyerni, akkor mást kell hoznia, mint IRL. és a cél szentesíti az eszközt, főleg, ha olyasmi az eszköz, amire a szabályok szabta keret lehetőséget ad. szóval egy dolog, hogy valaki adósa valakinek, csak addig ésszerű ezt szem előtt tartani, amíg az érdekeit szolgálja – vagy helyesbítek, amíg a saját érdekei ellen nem megy. ha akkor is “becsületes” marad, amikor a saját léte a tét, akkor jön be a balekség. jó, ha az embernek van szövetségese, bizalmasa, de tudni kell azt is, hogy mikor szálljon ki mellőle, mert azt semmiképp nem tudnám racionalizálni, ha csak azért esek ki, mert becsületes vagyok. a másik érdekes aspektusa ennek, hogy ki hogy viselik azt, ha a másik elsősorban magára gondol (mindenki nyerni akar, nem?), és ezért átveri őt. aki ilyesmin besérül, az el van tévedve. aki viszont pacsizik és gratulál, hogy ezt kellett tenni, mielőtt fordítva történik, az érti a lényeget.

(nyilván az alap survivorból ilyenkor mindig eszembe jut az a 10/10-es epizód, amiben a játékos, akinek a rész közepén egy másik játékos odaadott egy autót (vagyis egy valag pénzt), a rész végén végül kiszavazta az illetőt. ez mondjuk elég extrém példa, mert irl komponense is volt, de elég kemény lett így a rész.)

“gazából ez tetszett, a műsornak egyértelműen jót tesz ez a bizonytalanság, igaz, hogy nekünk nézőknek sokkal könnyebben összerakható a kép,”

itt nem fogják megmutatni másnap? vagy, ha már volt másnap, akkor nem mutatták meg?:)

Mate4182 - 2018. 10. 24. 17:59

Soha semmilyen realityben nem drukkoltam meg ugy mint iden Beninek :D
Parades amit művelt ez a srac. Nagyon tartok tőle hogy mielobb meg akarnak majd szabadulni tole, de imadnam ha a döntőig jutna (bar amilyen ez a társasag, mar csak azert se fogjak ot szavazni)

Scat - 2018. 10. 24. 18:22

@winnie

A becsületet nem az én fogalmaim szerint értelmeztem, hanem Tamásé szerint. Szegény annyira egyszerű egy ember, hogy elképesztő. Mondok egy példát, ha valaki a szemébe néz, akkor az, szerinte biztosan nem hazudik. Ha pedig később kiderül, hogy mégis, akkor “a szemembe hazudtál!”.

Az ő elképzelése szerint ezt a játékot őszintén kell játszani, erőből nyerni, és az adott szó szent. Na, és mivel ő folyamatosan ezt hangoztatja, ezért az ő értékrendje alapján az, hogy Fanni megmentette, a lekötelezettévé teszi. Hiszen, nyilván nem taktikai okból kiindulva mentette meg (pedig de), hanem becsületből.
Ha Fanni nem szúrja el látványosan, Tamás sosem fog már róla rosszat gondolni, mert ő ilyen.

Egyébként igen, szerintem ez a fajta naivitás balekság :)

Amúgy másnap valóban bevágták a szavazatokat, miközben a játékosok egymásnak hazudtak a szavazatukról, nekünk megmutatták az igazságot. Jópofa volt, mert rosszul tippeltem meg, hogy kik szavazhattak Verára.

@Mate4182
Szerintem simán megnyerheti, ha eljut a döntőig. Senkivel sincs összetűzése, és ez jó. A tavalyiban is csak azért vesztett Feri, mert több embernek lépett a tyúkszemére, mint a Holtak szigetéről visszatérő Iliász (pedig ő tipikus szarkeverő volt). De az utálat már csak ilyen, nem logikus, hanem érzelmes, tehát érvekkel nem megingatható.

turosz - 2018. 10. 24. 19:47

@Mate4182
Igen, az a komolytalankodás veszélye, hogy a győztes megszavazásánál sem veszik komolyan, mondván neki csak buli volt az egész.
Ilyenkor kell arra figyelni, hogy vagy egy közutálatnak örvendő, vagy egy teljesen jelentéktelen, mások farvizén bejutó legyen az ellenfeled -utóbbiak persze a “főgonoszok” kedvenc vetélytársai is. Nála eddig pluszpont az is, hogy sorra nyeri a kihívásokat, az ilyet a Tamás, vagy tavalyról a Feri tipusú szavazók szokták értékelni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz