login |

Pilot: Elite

2018. 10. 27. 15:55 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Nem csak gazdag szinte mindenki, de iszonyat jó testű is. Egy tinisorozatba mi más kéne, nem? Esetleg egy átívelő bűnügy? Rendben, azt is szállítja az Netflix a spanyol Elite-ben.

A sorozatot a Skins és még valami keverékének emlegették, és az a helyzet, hogy ez nem igazán áll. A Skins és a Hustle szerintem a két esszenciális angol sorozat, legalább akkora alapvetések (főleg az első 2 évad mindkettőből), mint egy The Shield vagy The Wire. Így egyértelmű, hogy egy Elite-nek inkább a hátrányára válik ez a fajta hasonlítás. Szerencsére a széria igyekszik valami saját utat találni.

A történet röviden: három csóró családból-környékről származó fiatal megsérül az iskolája összeomlása közben, ezért kártérítésként ösztöndíjjal mehetnek az elit suliba. Eléggé kilógnak a gazdagok kölykei közül, természetesen előkerül a társadalmi osztályok közötti ellentét. Sőt, tulajdonképpen erről szól a sorozat.

Érdekes amúgy ez a kettősség, miszerint adott egy komoly társadalmi dráma, mely során a kilátástalan életet folytató szegények és a gazdagok között erősödik a feszültség, nem csak a suliban, de azon kívül is, például a felnőttek között. Közben meg a tökéletes kinézetű fiatalok szexelnek fűvel-fával, teljesen átlagos tinisorozatos módra keverve közben a magánéleti trutyit.

Ezt a koktélt azzal fejelték meg a készítői, hogy a pilot végére kiderül: valakit eltettek láb alól. Szerencsére nem rejtegetik, nem abból a szögből közelítettek az esethez, hogy “na, ki hal meg?”. Flashforward módra látjuk a kihallgatásokat, a nyomozást, és közben a játékidő többségében pedig azt, hogy mi vezetett a gyilkossághoz, és talán azt, hogy ki a tettes.

Nyilván 20 perc alatt átléptem azon, hogy ez nem a Skins, teljesen másról szól, viszont valahogy nem stimmelt az első rész során a sorozat lendülete. Puskapor, nem tagadom, bőven lenne benne (és a kritikák meg a gyorsdarálók véleménye szerint van is), de ez a kezdés mégsem ragadott teljesen magával – még szerencse, hogy rögtön el lehet indítani az 1×02-t. Olyan 6/10-es lett a pilot, ami nem rossz, de talán idővel feljebb tudja ezt tornázni a sorozat.

Mivel a Netflix szokás szerint az egész évadot feltette, így mások tuti, a pilot után járnak, sőt, végeztek is a sorozattal. Tőlük ködösítést, általános véleményt kérnék csak a kommentekbe, vagy egyértelmű spoiler jelölés.

8 hozzászólás Ne habozz!

Haky - 2018. 10. 27. 17:28

Nekem nagyon bejött a sorozat, 3 nap alatt végig néztem az egészet.
Várom a 2. évadot, remélem hamar jön.

winnie - 2018. 10. 27. 18:01

a spanyoloknál egy fokkal profibb az infrastruktúra, de az európai sorozatoknál általában a másfél év difi szokott reális lenni két szezon között.

Trallala - 2018. 10. 27. 18:36

Nekem nagyon tetszett az évad, remélem lesz folytatás.

Deny - 2018. 10. 27. 20:38

A Cable Girls elég gyorsan szokott jönni, 8-9 hónaponként. Lehet, hogy itt is ez lesz a helyzet.

-T - 2018. 10. 27. 22:13

Az 1. 2 részt láttam és nagyon bejött! Csak idő hiányában nem tudtam folytatni, de tervbe van véve.

Anni - 2018. 10. 30. 00:09

Nekem is tetszett, kicsit 13 reasons why csak szappanoperásabban.

Offtopic de a főszereplő kis csaj (Marina) teljesen úgy néz ki mint az énekes Jess Glynne. :D

cegtli - 2018. 11. 25. 13:08

Nekem is tetszett.
Gossip girls + 13 reasons why keveréke kicsit :)

Aletha - 2019. 09. 06. 20:55

Én így a leírásból azt mondanám, hogy az alapkoncepció az Skins és El Internado(a társadalmi osztályokkal, meg a szegény-gazdag diák ellentétéről, meg a valaki láb alól eltevésével.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz