login |

Survivor – A túlélők viadala 4. évad: a nyolcadik kiszavazás – írta Scat

2018. 10. 29. 18:00 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Azzal kezdeném, hogy a héten kiderült, lesz folytatása a Survivornak, az RTL Klub berendelte az ötödik évadot. Örülünk? Mert én igen. Ez a negyedik szezon egész jó, érezhetően jobb a harmadiknál. Jövőre pedig hátha sikerül elérni azt, hogy ne kerüljön kiválasztásra olyan, akiről a műsort nézve bárki kapásból megmondja, hogy fel fogja adni (igaz, Eszti?).

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Szóval, Vera távozása után rögtön leültek a szigetükön a törzstagok, és Tamás a maga roppant kiszámítható és egyszerű módján, egyből kikérdezett mindenkit, hogy ki volt az az öt, aki rá szavazott. Természetesen ezt nem sikerült kideríteni, ami mindenkinek egyértelmű lett volna a világon, kivéve neki. Tényleg azt várta, hogy majd bevallják az emberek? Hú…

Igaz, Dávid kapva kapott az alkalmon és félrehívta őt, ahol elmondta neki, hogy ő, rá szavazott (tényleg így volt), de csak azért, mert tudta, hogy nem eshet ki, hiszen ő tanácsolta Fanninak, hogy kinek adja az amulettet (ez is így volt).

Tamás ezt roppant mód felértékelte magában, mert Dávidban „van gerinc és vér”, hogy ezt elmerte mondani. Pont úgy, ahogyan a Nóri-féle emberek is nagyon jól körülhatárolható személyiségjegyekkel rendelkeznek, a Tamásokkal is ez a helyzet, csak „mondj el mindent, légy őszinte, és akkor te csak jó ember lehetsz”. Nyilván, hát a mai világban nem szokás hazudni és eljátszani az őszintét, nem igaz?

Tamás úgy fog kiesni ebből a játékból, hogy fogalma sem lesz, mi történt vele. Ebben biztos vagyok. De majd Fitneszanyuval oszthatják az észt a holtaknál.

Múltkor említettem, hogy nem mutatták meg nekünk nézőknek sem a szavazatokat. A következő adásban ezt pótolták, de szórakoztató módon, ugyanis miközben a játékosok mondtak valamit egymásnak (hazudtak), nekünk bevágták az igazságot.

Később Tamás beszélt Fannival a tettéről, és ezek után eldöntötte, hogy igazából ő jó ember (na persze), és bízhat benne (pff). A legszebb az egészben az volt, hogy Fanni igazából Tamásra szavazott, bár tök mindegy volt, mert az amulett miatt nem számított – nekem nem volt világos, miért tette. A helyében inkább Verára voksoltam volna, nehogy aztán őt magát küldjék el. (Külön tetszett, hogy ezek után egy lángelmének tartotta magát, mondván, hogy itt mostantól ő kavargatja a tésztát, ő süti a sütit, és nagy dolgokat visz majd végbe. Majd meglátjuk.)

Közben Gábor megpedzegette Alexandrának azt, hogy Dávidot kellene kitenni, viszont Szandra a kamerába azt mondta, ebbe még ő is beleszól. Gábor nem tudja, hogy aki már egyszer áruló volt, az máskor is az lesz, főleg egy olyan játékban, aminek ez az alapja. De meghagyom a lehetőséget arra, hogy ő erre számít és ezt direkt hozta fel. Gábor egész jól átlátja a szociális helyzetet, csak túlbuzgó, ezért sietni akar és óvatlanná válik. Ha tőle valamiért meg tudnak majd szabadulni, akkor ez lesz az oka.

Következett a zsákmányszerzés, aminek wellness volt a jutalma, a nyertes magával vihetett még három másik embert. A feladat az volt, hogy falapokból kellett egy két méter magas tornyot építeni. Ez pont olyan izgalmas volt, mint amilyennek hangzik. Alexandra nyerte meg, mert ő tudta, hogyan kell kártyavárat építeni. Majd úgy döntött, hogy Dávidot, Emesét és Tamást viszi. Bár a kötelező álszenteskedésre (taktikára?) szükség volt a döntés előtt, ahol közölte, hogyha elküldhetne mindenkit azon az áron, hogy ő nem mehet, megtenné. Pff…

Először meglepett, hogy Gábort nem vitte, hiszen ők ketten egy külön társulás, de simán lehet, hogy ez még mindig az a „játék”, hogy másoknak kevésbé mutatják magukat egységesnek. Ugye ez még akkor volt porondon, mikor sok Agilás volt, nem tudom, hogy tovább vitték-e ezt a tervet vagy sem.

Természetesen ezúttal is kaptunk bevágást a Holtak szigetéről, ahol Vera érkezése után, a két nő megegyezett abban, hogy Gábor egy féreg, és el kell taposni. Szerintem fikarcnyit sem különbek ők hárman egymásnál, de persze megértem, hogy fáj, ha valakit legyőznek a saját aljas kis játékában. Ellenben én örülök neki. (A adás végére már egymás vállára borulva zokogtak, amiből indokolatlanul sokat vágtak be, legalábbis engem nem érdekelt a nyomoruk.)

A wellnessezés alatt újból előkerült egy mobiltelefon, akárcsak tavaly és pontosan ugyanúgy sírás-rívás lett a vége. Csak egy valaki használhatta, Alexandra mellett döntöttek, mert mégis csak ő nyerte a zsákmányt. Ez nem is érdemel több szót.Eközben a Bayaninál Fanni és Robi jobban elmélyítették a viszonyukat, ami a klasszikus lány-barátzóna felállást követi. Szegény Robit csúnyán elárulja majd Fanni, de ez a jövő zenéje.

A másnapi adásban, a Holtak szigetén végre megrendezték az első párbajt. A feladat az volt, hogy a játékosoknak nyakukba kellett venniük egy rudat, amit annyi súllyal pakoltak meg, amennyi a testsúlyuk 80%-a. Ha jól rémlik, ez tavaly is volt. Eszter vesztette el, de szerinte ez igazából azért történt, ő így segítette a többieknek, nem akarta, hogy tovább kínlódjanak. Értem én, hogy így könnyebb feldolgozni, de jobb az, ha cserébe mindenki hülyének tart? Ez a modoroskodás egyébként nagyon tetten érhető a műsoron, és bosszantó is. Ők is és mi nézők is tudjuk, hogy hazudnak, akkor minek kell megjátszani?

Végül Eszter összeborult Fitneszanyuval, akit nagyon szeret, szurkol neki, közben nekem azon járt az eszem, hogy a Survivorben eddig még nem is láttam Stockholm-szindrómát.

A hősöknél elérkezett a védettségi játék. A feladat az volt, hogy egy gerendára dominókat kell rakni, úgy, hogy ha a végét meglöki az illető, akkor a túlsó oldalon a legutolsó darab egy tálkába essen bele. A nehezítés az volt, hogy ez a gerenda egy állványhoz volt láncolva, az állványt pedig rács vette körbe. Ebbe kellett lépkedni, hogy eljussanak a gerendához, viszont baromi ingatag volt az egész, ezért ha lépkedés közben meglökték a láncot, a dominók könnyedén eldőlhettek. Ha így történt, legelölről kellett kezdeni, leszedve azokat is, amik esetleg állva maradtak.

A játék előtt sokan viccelődtek Benivel, hogy hagyja-e őket nyerni. Még Bence is megkérdezte, hogy mi a terve, ha esetleg nem sikerül. Beni nem hazudtolta meg magát, mert nem igazán volt neki, azon kívül, hogy akkor valakikkel össze kellene fognia.

A játékot Gábor nyerte, aki egyszer sem döntötte le a dominókat, és mérhetetlen büszke volt a győzelmére. Örültem neki, mert már nagyon unom Benit, a látszat ellenére unalmas, sótlan karakter, ha eltűnne, semmit sem vennénk észre, ugyanolyan maradna minden. Később kiderült, hogy a játékosok is így vannak ezzel. Nem is értették, miért van még köztük.

Következett a másnapi adás, rögtön egy Holtak szigetén tartott zsákmányszerzéssel. A nyeremény egy halom palacsinta volt és az, hogy a következő párbajon a nyertes majd hátráltathat valakit – ezt amúgy a Konyhafőnökben is utálom, mert inkább nyerek azért, hogy nekem legyen könnyebb, nem azért, hogy mást szívassak, mert hiába ugyanaz az eredmény, a módszer más, egyik pozitív, a másik negatív előjelű.

A feladat az volt, hogy ki bír legtovább kapaszkodni egy cölöpön. Jérémy nyerte meg, akinek bár Bence felajánlotta, hogy odaadhatja másnak a palacsintákat, nem élt a lehetőséggel. Igaza is volt. Az nem derült ki, hogy mi lesz a hátráltatási lehetőség, gondolom, majd a párbaj során fedik fel.

Közben a Bayanihoz érkezett egy levél, amiben leírták, hogy van egy védettségi amulett a szigeten (nem hiszem el, hogy senki nem kereste eddig), és mellékeltek egy versikét is, hogy könnyebb legyen megtalálni. Őszintén kíváncsi lennék arra, hogy a magyar változatban vannak-e a szigeten ilyen amulettek, vagy csak akkor kerülnek oda, mikor a stáb külön jelez nekik. Mert volt, aki a kamerába azt mondta, hogy már várt erre a lehetőségre. Tehát eddig nem volt ott?

Nekem adná magát a helyzet, hogyha alig van dolgom egy lakatlan szigeten, akkor tetőtől talpig átkutassam, főleg, ha senki más nem teszi. Lehet, akkor könnyű lenne kitalálni, hogy nálam van, de ilyen játékosokkal, akiknek ez eddig (úgy tűnik) eszükbe sem jutott, talán mégsem volna olyan nyilvánvaló, hogy én találtam meg.

A keresés egyelőre nem hozott látható eredményt, még a nézők számára is rejtély, hogy ki találta meg, egyáltalán megtalálta-e valaki. A legizgalmasabb az lenne, ha Gábor vagy Emese lelné meg, mert így érdekes dolgok történhetnének. Meglátjuk.

Újabb vágás a Holtak szigetére, ahol ezúttal, a tavalyi évaddal ellentétben a stáb nem egy tyúkot tett le a szigeten, hanem egy libát. Szerencséjük volt a többieknek, hogy ott volt Vera, különben senki sem merte volna megfogni, pláne levágni. Így viszont falatoztak egy jót.

Már csak egy dolgot nem csináltak meg tavalyról, méghozzá azt, hogy néhányukat elküldjék egy szállodába pihengetni. Tudom, tavaly a „lamour” miatt volt ez, ami idén nincs, de adásidő akkor is van, szóval én így sem tartom elképzelhetetlennek, hogy ezt meglépik.

Elérkezett a legizgalmasabb rész, a törzsi tanács, ami alatt éppen azon gondolkodtam, hogy igazából most nem olyan egyértelmű, hogy ki fog távozni, és nekem sem ellenszenves annyira senki, hogy kárörvendjek a kiszavazásán.

A tanácsnak visszatérő idegesítő eleme az, hogy mikor Bence megkérdi, „ki érzi magát veszélyben?”, Fanni mindig felteszi a kezét, és a miértre mindig azt válaszolja, hogy „hát itt mindenki veszélyben van”. Ez annyira fárasztóan irritáló, hogy ezúttal még a többi játékos is felnevetett ezen, hogy ezt mindig elmondja.

A szavazás végeztével senki sem fedte fel, hogy nála lenne az amulett, úgyhogy ez egyelőre egy rejtély maradt. Az eredmény négy-négy lett Beni és Emese között, ezért jött a párbaj.

A tavaly már kipróbált (talán épp a döntőben, nem rémlik pontosan), „ferde kockás Jenga” játékot kellett játszani. Aki hamarabb felépített az összes felhasználásával egy olyan tornyot, ami három másodpercig megállt, az nyert. Beni végzett előbb, de az övé eldőlt, Emeséé szerintem meg azóta is ott áll.

Beni ment a Holtak szigetére, amit úgy kommentált, hogy más helyszínen folytatódik a nyaralása. Nem is kár érted, Benikém.

8 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2018. 10. 29. 18:15

igen, az amulett dolgok logisztikája nekem sem tiszta, valamiért az van meg bennem, hogy előtte rejthetik el, és ha keresték is nem mutatták, mert nemsztori, bár a magyar hosszabb verzióban az lehet, ha valaki keresi és nem találja:)

most odakint megint volt egy olyan, hogy nem amulett (idol), csak egy nyom hozzá, ami azt jelezte, hogy a védettség játék alatt lehet megszerezni egy rejtekhelyről, a többiek szeme láttára (nyilván úgy kell, hogy ne vegyék észre). mivel le is volt rajzolva minden, ezért ez a clue biztos, hogy aznap került oda, bár lehet, hogy mindig volt ilyen, csak 3 naponta cserélgették.

Enzo - 2018. 10. 29. 19:15

Hát nemtom, nekem eddig messze Beni volt a legszimpatikusabb karakter, mondjuk tény, hogy nem is tudtam nézni minden részt. Remélem, visszakerül a HSz-ről.

Scat - 2018. 10. 29. 20:48

@winnie
Pontosan úgyanígy képzelem én is. Mármint, így logikus, nem? Még azelőtt elrejteni, hogy megérkeznének a szigetlakók. De a kiszólás a “vártam a lehetőségetről” nem ezt sugallja.

Egyébként a pénteki részben “hasonló” dolog történt, mert a nyeremény egy nyom volt a szigeten lévő amuletthez vagy a hűlt helyéhez annak, aki nyer. Más kérdés, hogy az a változat, amit te írtál, izgalmasabbnak hangzik nekem.

Mordekai - 2018. 10. 30. 00:28

… és itt jutunk majd el a TÖRTÉNET legvékonyabb fejezetéhez, amikor Fanni “véletlenül” éppen egyből oda akart menni, ahol Tamás megtalálta az amulettet… Kedves RTL Klub-os producerek, értem én, hogy nagy ellenség a tv-távirányító, de ez így már annyira átlátszó. Nagy úr a nézettség, az igazi reality-show kockázatát nem vállalják, pár éve már csak ez a reality-színház megy.

Megérkeztek a személyre/szituációra szabott random események/szabályok is, amik miatt teljesen unfair az egész a tv-nézőkkel és a játékosokkal szemben is.

Megkérdezném, hol van előre leírva, hogy mikor melyik játék (ügyességi/fizikai/logikai… nagyon nem mindegy), vagy védettségi izé, vagy milyen előny/hátrány “kártya” következik? Ja, sehol? Így a rendezők kb azt dobnak ki a játékból, akit akarnak.

Mennyire fair, vagy mi értelme van egy férfi vs nő helyzetben egy full fizikai erőpróbának? (Súlymegtartás, rúdon csimpaszkodás, teljesen papírforma eredmények… Na vajon ki az idei kiválasztott?)

Az se lenne baj, ha legalább időrendi sorrenden lennének fent a videók a hivatalos oldalon.

A vetélkedőknél a túlvágott 120 kamerás filmes stílus helyett sportközvetítés-szerű látvány kellene, erőltetett hatásvadász zene nélkül.

A mai részben Istenes Bencét orrbarúgtam volna, mikor a bekötött szemes játéknál hangosan közvetítette az egyik játékos trükkjét. Még az se biztos, hogy direkt akart ki*aszni vele, csak ennyire suttyó.

Scat - 2018. 10. 30. 03:17

@Mordekai

Az RTL jó nagy marha lenne, ha csak azért fizetne és utaztatna egy több tucat fős stábot, hogy egy scriptelt realityt készítsenek a Fülöp-szigeteken. Nem lenne túl költséghatékony.
Erre ott van az ÉNB vagy esetleg a Valóvilág, bár abba bele is kell nyúlni, mert fél távnál már rém unalmassá válik.

A kibeszélő műsorból tudjuk, hogy a játékokat már a tényleges forgatás előtt kitalálják, mivel egyszerre forgatnak két másik országgal ugyanott (Dánia, Finnország), ezért már a gyártó által megalkotott játékokon kell osztozniuk, szigorú időbeosztás szerint.
Többek közt ez azt is jelenti, hogy a technikát itt nem a magyarok választják meg, hanem a gyártó. Akkor is, ha ez “120 kamerás filmes stílus”.

Az egyetlen kivétel ez alól a mini játékok, mint például a tegnapi hotdog evés, és a Holtak-szigetén szereplők.

“Mennyire fair, vagy mi értelme van egy férfi vs nő helyzetben egy full fizikai erőpróbának?”

Én úgy tudom, egyenjogúság van, aminek vannak kellemetlen oldalai is.
Megjegyzem Vera és Nóri folyamatosan azzal henceg, hogy ők erősebbek némely férfinál is, szóval szerintem kikérnék maguknak ha más feladat lenne csak azért, mert nők.
Amúgy is, a “rúdon csimpaszkodás” miért most baj? Mikor Jérémy kikapott Verától a “kötélen csimpaszkodásban”, akkor okés volt? Ezt nevezzük kettős mércének.

Egyébként, férfi vs nő szituban van más típusú verseny is. Például a posztban szereplő kártyavár építés.
(bár ettől függetlenül is megy a hiszti, mint például a tegnapi adásban Verától)

A Bence kritika jogos, nekem is ez jutott eszembe, más kérdés, hogy lényegtelen volt, hiszen így is Vera nyert.

winnie - 2018. 10. 30. 05:01

bár nem nézem, de az énb egy szappan, az nem reality, szóval az nem jó példa.

igen, a logisztika miatt sok mindent el kell tervezni, de le is tudják reagálni a dolgokat – de a feladatok előre adottak javarészt, azokkal nem nagyon tudnak mozogni. viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy egy olyan szituációra, amiből valaki jól jön ki (erőfeladat, vagy valaki a szaktudásárára mérve kap valamit (tudomisén, úszóbajnok úszó játékot)) jut 10 másik, ahol meg nem ez történik, csak az embernek nyilván az előbbi tűnik fel, hiszen valaminek a hiányán nem akadunk fenn:) mármint tippre, ha valakinek jól jött ki a lépés, akkor eggyel később már lehet, hogy nem ő fog örülni.

ugyanez fordítva is érvényes. ha valaki beszop egy feladatot, akkor ez van, így jött ki a lépés, de megint csak csak sejteni lehet, hogy ki esélyesebb, és százszor láttunk már papírformát borulni.

az amerikai változatban ezért iszonyat unalmas, hogy folyton fizikai/gyorsasági + puzzle összeállítású feladatok. van persze kitartásos, és a fizikai feladatokat sokszor magassággal vagy testsúllyal is arányosítják, de sosincs olyan, hogy valamit csak valaki nyerhet, mert mindig volt példa az ellenkezőjére. mondjuk ez nem nézőszavazós játék, de nem lenne sok értelme bárkit nyomni, főleg, mert ember nem látja addig a sok felvételt, és nem nagyon lehet tudni, hogy ki a “jó tévé”, illetve, hogy kinek milyen lesz a fogadtatása, ezek azok a dolgok, melyekkel később lehet játszani vágás közben.

“Megkérdezném, hol van előre leírva, hogy mikor melyik játék”

ez így elég abszurdan hangzik, szerintem az elég gáz lenne, ha előre megkapnának egy feladatlistát. nincs leírva, de nem is hiszem, hogy le kéne, és teljesen szabályszerű lenne, ha ilyen-olyan okok miatt váltás lenne.

“Mennyire fair, vagy mi értelme van egy férfi vs nő helyzetben egy full fizikai erőpróbának? ”

mint írtam, gondolom, nem mindegyik feladat ilyen.

“A vetélkedőknél a túlvágott 120 kamerás filmes stílus helyett sportközvetítés-szerű látvány kellene, erőltetett hatásvadász zene nélkül.”

az idő miatt így is vagdosni kell, de élő közvetítések során is ugyanúgy van vágás, csak akkor sokkal fontosabb a rendező dolga, hogy jót mutassanak. az utólagos összerakás is erről szól, csak úgy nem fog semmi sem kimaradni, amit live esetleg elmulasztottak volna, plusz úgy lehet történetetmesélni, ha nem real time a szerkesztés. tudom, hogy ez által túl is dramatizálnak, itt jön be a tévések önmegvalósítása, büszkék, ha valamit túl tudnak húzni és hatnak a nézőre, de ez van, nekik is kell valami a gépies dolgokon kívül.

Mordekai - 2018. 10. 30. 08:16

– Nem azt mondom, hogy full scriptelt az egész, de ahol van “mozgástér”, ott belenyúlnak. De Scat első mondata még így sem áll meg, hiszen a Survivor is csak egy bevált formátum a sok közül, az eyecandy környezet és az alapötlet adja el, de ebbe is lehet tölteni akármit, ezt is le lehet butítani RTL-szintre.

– Aha, szóval akkor vannak a nagyobb események a külföldi stábbal, meg vannak a “hazai” gyártású versenyszámok? Így utólag elég látványos a különbség. Pl. a fussatok versenyt, aztán rakjatok sorba számokat… általános iskola alsó tagozat, tornaóra, “akadályverseny”.

– A magyar nyelv miatt gondolom nem a külföldiek vágják az anyagot, én, mint néző nem a tévések “önmegvalósítására” vagyok kíváncsi.

– Az ÉNB és a Való Világ pont a legjobb példák. Előbbi egy reality kinézetű szappan minimális valós alapokon, vannak ismerőseim, akik a mai napig reality-ként kezelik. A Való Világnál meg óriási szakadék volt a 3. és a 4. évad között, ott volt a feltűnő váltás a valóság és a scriptelt trashreality-performance között. Értem én az okát, a kokurrenciánal anno hatalamasat bukott a BB2, ha jól emlékszem.

– férfi vs nő erőpróbában csak annyit mondok, képzeljetek egy atlétikai világbajnokságot, ahol egymás ellen mennének… Ezt a dolgot csak olyan szereplő válogatással lehetne kompenzálni, hogy pl. full fitness mama vs átlagember joe, oké most pont van erre példa, Vera és Nóri elég komolyak, de pl mi értelme volt Esztinek ott erőlködni a súlyokkal a vállán?

– Persze, hülyeség lenne a játékosok előre tudnák, melyik próba vár rájuk éppen, de nekünk nézőknek kötelező lenne tudni a konkrét szabályokat. Hallod, winnie játsszunk egy játékot. Gondoltam egy számra 1 és 10 között, ki kell találnod…

Mordekai - 2018. 10. 30. 08:28

Sorry, nem Esztinek, hanem Eszternek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz