login |

Halt and Catch Fire: a 4. évad – írta Joe Polgártárs

2018. 10. 30. 14:50 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Meglepve vettem észre, hogy még nem született írás az AMC, számítógépes őskorról szóló sorozatának negyedik és egyben utolsó évadról. Nem ma volt a zárása, de ezt akkor sem hagyhattam szó nélkül, kénytelen voltam billentyűzetet ragadni, egyszerűen muszáj, hogy legyen nyoma ennek a szezonnak. (A korábbi írások: pilot, 3. évad.)

Ennek megfelelően, ez inkább csak szezon-összefoglaló lesz egy rajongó tollából, ennyit igazán megérdemel ez a nagyszerű sorozat – ki tudja, talán valakit utólagos darára csábít. Remélem, kommentben lesz, aki megerősít abban, hogy a széria az elmúlt évek egyik fénypontja volt.

Röviden a Halt and Catch Fire a személyi számítógép tökéletesítésétől, az éppen csak megszülető interneten át, az első böngészők megalkotásáig öleli fel a technológiát. Hosszabban ennél sokkal több, rengeteg dráma, érzelem van benne, és persze azok a csodálatos 80-as, valamint 90-es évek.

Amikor először olvastam róla, el nem tudtam képzelni, hogy is akarják megvalósítani. Az informatika világa nem egy könnyen bemutatható téma. Végül azon kaptam magam, hogy nem tudom nem nézni, magával ragadt és rabul ejtett mind a 40 részére. Azt gondolom, ezek a legjobb sorozatok, amiknél nem számít az ember sok mindenre, mégis nagyon bejönnek.

Jobban megvalósítani egy ilyen témájú ötlet nem lehet, a karakterek ennél emberibbek nem is lehettek volna. Az évadról-évadra egyre csak jobbá váló széria joggal kerülhetne fel bárki all time top10-es listájára.

A tovább mögött spoileresen folytatom. A negyedik etap az új utak kereséséről, a változó körülményekhez való alkalmazkodásról, és a váratlan akadályok leküzdéséről szól. Ezt az évadot két jól elkülöníthető részre oszthatjuk.

A szezon első fele a böngésző kifejlesztéséről szól. Amikor bekapcsolódunk az évadba az internet már létező dolog, sőt, egyre inkább terjed, kezd a mindennapok részévé válni. Ekkor merül fel szereplőinkben, hogy mivel is tűnhetnének ki a többi cég közül: a katalogizálásban látják a siker esélyét.

Céljuk, hogy a felhasználók minél gyorsabban, egyszerűbben megtalálják amit keresnek, vagyis az első böngészők megszületésének lehetünk tanúi. Az évad első nagyobb konfliktusa is ebből ered, Joe (Gordonnal és lányával, Hailey-vel közösen) Donna vetélytársa lesz, kialakul a Comet vs. Rover. A fejlesztési versenyt végül egy Yahoo! nevű cég nyeri.

Az évad második felében már nem nagyon foglalkoznak az informatikával, sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak szereplőink magánéleti problémái, vívódásai. Itt jön egy meglepő fordulat is Gordon halálával.

A veszteség minden szereplőt nagyon megráz, mindenki számot vet: hol tart, mit is akar igazán? Vannak akik hamar rájönnek (például Gordon nagyobbik lánya, Joanie), vannak akiknek egy kicsit tovább tart, mint Donnának. A változások komoly vitákkal járnak, de végül mindenki megbékél az új helyzettel és próbálja tovább élni az életét. Az egész sorozat legszomorúbb, de ugyanakkor legszebb része, amikor kipakolják Gordon házát és az összegyűlt családtagok és barátok felidézik milyen ember is volt ő.

A szezon utolsó felében Donna karaktere lép elő főszereplővé, láthatjuk hogyan birkózik meg ő maga, a család, és a barátok a tragédiával. Azt is bemutatják, hogy a lányok (Hailey és Joanie) miképp próbálnak továbblépni, új célokat találni maguknak.

Joe és Cameron, akik a közös munka során közel kerültek egymáshoz, boldog együttélése csak addig tart, amíg Joe-ban fel nem ébred a családalapítás iránti vágy. Cam még nem érzi késznek magát erre, végül a szakítás mellett döntenek, Joe elköltözik és tanárnak áll. Cam az egész évad során a helyét keresi, de nem igazán sikerül megtalálnia, később pedig úgy dönt, ideje útra kelni, családlátogatást tervez.

Donna hosszú vívódás (és úszkálás) után úgy dönt átveszi Diane-től a cég irányítását. Az ennek örömére tartott partin inspiráló beszédet mond a nők helyzetéről az informatikában és az üzleti életben. Cam meglátogatja Donnát a parti napján, múltidézéssel töltik a napot. Másnap együtt reggeliznek, már elbúcsúztak, Cam éppen indulna, mikor Donna utána szalad azzal, hogy van egy ötlete.

Ez a sorozat utolsó jelenete.

Ez az egy mondat tökéletesen leírja mit is akart ez a sorozat mondani nekünk. Merjük használni a fantáziánkat, ne féljünk máshogy gondolkodni, és tegyünk meg mindent annak érdekében hogy a terveink megvalósuljanak.

Végezetül, muszáj megemlítenem a főcímet, ami szerintem telitalálat, biztos vannak akik a falra másznak az ilyen zenétől, de nekem kihagyhatatlan volt minden egyes rész alkalmával.

10 hozzászólás Ne habozz!

worton88 - 2018. 10. 30. 17:28

” Remélem, kommentben lesz, aki megerősít abban, hogy a széria az elmúlt évek egyik fénypontja volt.”

Megerősítelek! :)))
Bár sztem csak töredékét nézem a sorozatoknak, mint a junkie olvasók :)

Nekem nagy-nagy kedvenc ez a sorozat. Az első évad beszippantott, az irodák berendezései, a zenék, Gordon szakálla és szemüvege… megszerettették velem azt az időszakot.

Nah meg az állandó “megváltjuk a jövőt” duma :D Amikor ezeket hallom, úgy érzem én is bármire képes vagyok :P Ezt az érzetet nagyjából a 3. évad is hozta. Nekem a 2. kevésbé tetszett. A 4. pedig hattyúdal volt.

Joe-ról meg …hmmmm… mivel nem tudom jól megfogalmazni azt a 20 sort róla, csak annyit írnék, szeretnék egy ilyen havert/barátot magam mellé
Haley: szeretném, ha majd egyszer ilyen lányom lenne. :)
Cameron: ő nekem valahol útközben elveszett :( De őt is szeretem.

Aki még nem látta a sorozatot, az kezdje el akár ma este ;)

EmmyGreek - 2018. 10. 30. 19:26

Úgy szoktam rá hivatkozni magamban, hogy “a legjobb sorozat, amit senki se néz”. ;)
Én a 2. évad előtt találtam rá, de hamar bepótoltam a lemaradást, és instant az egyik nagy kedvencem lett. Innen már követtem az évadokat, sőt nemsokkal a 4. évad vége után ledaráltam megint az egészet. :)
Noha a számítógépes téma alapvetően nem fog meg, itt mégis érdekes volt látni azoknak a dolgoknak, eszközöknek a születését, amiket ma már evidenciaként kezelünk.
Legjobban azonban a drámai oldal, a szereplők és a köztük lévő viszonyok dinamikus változása fogott meg, a sorozat hamar kíváncsivá tett, hogy kivel mi lesz.
Ez persze köszönhető az érdekes karaktereknek és a nagyszerű színészeknek. Minden szereplő fejlődött, alakult, nem voltak statikusak (talán Cameron egy icipicit).
Joe-nak mindig más-más oldalát láttuk, az első évad rámenős porszívóügynök-svindler-látnok Joe-ja elég messze áll attól a Joe-tól, akit a negyedik évadban láttunk. A sorozatban olyan volt, mintha végig keresné önmagát, és mindig azt az oldalát, arcát mutatná a külvilágnak, amire “kereslet” van, és az utolsó évadra merne igazán önmaga lenni.
Gordon volt a “kisember” (persze nem tudásában, hanem személyiségét tekintve), de ő is egyre inkább kinyílt, egyre magabiztosabb lett.
Donna az a “dolgozó nő”, akit én egyfajta példaképnek tekintek. Családanya, emellett iszonyatosan jó szakember, badass businesswoman, és ha néha tévútra is téved, mindig önazonosan, lelkiismeretesen dönt.
Cameron pedig lázadó zseniként kezdte, de időközben megszelídült, sokkal elérhetőbbé, emberibbé vált.
Összességében azt szerettem a sorozatban, hogy a drámák, életutak megkapóak voltak, és valósnak hatottak. A kedvenc évadom a negyedik lett, itt a dráma számomra a legjobb volt, a végére meg keményen bevitte az érzelmi gyomrosokat, elég sok könnyem hullott. Emellett olyan kreatív megoldások is voltak az évadban, mint az évadkezdésben Gordon “lépcsőzése”, amiben megmutatták a cég felépülését, vagy Gordon halála, amit mindmáig megkönnyezek.
Úgyhogy mindenkinek ajánlanám a sorozatot, akit kicsit is érdekel a számítógépes téma, és egy nagyon jó drámát akar látni. :)

gricsi - 2018. 10. 30. 19:28

Nagyon köszönöm, hogy írtál róla, én is csak megerősíteni tudlak. Fantasztikus sorozat, és még a 4. évadot nem is láttam. Feliratra vártam, de most már megnézem szinkronosan (már jön le).

Kiváló karaktereket ismertem meg és nagyon jó sztorit, de biztos az is növeli a lelkesedésem, hogy IT-s és nyolcvanas születésű vagyok.

Mindenkinek ajánlom, óriási dráma.

balika81 - 2018. 10. 30. 20:56

Csatlakozom az előzőhöz, aki informatikával foglalkozik és 80-as években vagy az előtt született annak kötelező darab és meglepődnék ha nem tetszene.
A mai 30 alatti korosztály már ezekbe a dolgokba szinte beleszületett, de aki pl C64-el kezdte vagy látott/használt még XT-t azokat biztosan jobban beszippant az első évad :)
Utána meg már úgysem lehet abbahagyni.

agika88 - 2018. 10. 30. 22:01

Egyetértek, nagyon jó kis sorzat volt.
Sok sorozatból elég lenne a 4 évad és nem kellene lehúzni róla a 10. bőrt is. A Halt and catch fire így volt szép kerek sztori ebben a 4 évadban, még ha hiányzik is..
képzeletben azért én mindig úgy gondolom h Cameronék összejöttek később :D
(Amúgy én sem tekertem soha át a főcímdalt. )

geOS - 2018. 10. 31. 08:01

Az első évad pöpec volt utánna csak megszokásból néztem. A vége fele inkább a karakterek közti kapcsolatok kerültek előtérbe mint maga a fő sztory sajna

El Diablo - 2018. 10. 31. 08:43

Cameron játékprogramja, amit Donna végigvisz egy valóságban is létezett, kiadott játék, nem hivatalosan a minden idők legrosszabb játékprogramja címmel büszkélkedhet.

Nagyon jó kis sorozat volt, kitalált személyek ennél valóságosabbak már nem is lehettek volna. Nagyon működött ez, hogy egy jól dokumentált, szinte percről percre közismert korszakot, fiktív cégeken és személyeken keresztül mutatnak be.

elfmercina - 2019. 02. 18. 09:14

Általában mindig hamar lecsapok a jó sorozatokra, de ez valamiért 2019-ig váratott magára. Szerencsére az imdb beajánlotta. Jó kis menet volt ez. Férjemmel másfél hónap alatt ledaráltuk, mégis a végén a karaktereket annyira közel éreztem magamhoz, sajnálom elengedni őket.

(Szerencséjük, hogy a Vissza a jövőbe említésre került, ezzel nyertek meg maguknak végképp.)

Bagosz - 2019. 03. 20. 14:13

Örülök hogy nem hagytam ki.
Sok életbölcsesség van benne.

Cooper - 2019. 08. 31. 22:33

Nagyon jó sorozat és a ritka kivételek közé tartozik, amiknek a befejezése is olyan, hogy szívesen fog visszaemlékezni rá az ember. Vannak dolgok, amik kicsit túl voltak benne tolva, nélkülük még jobb lett volna, de lehet sokan ezeket észre sem vették.
De ott van a legjobbak között.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz