login |

Luke Cage: a 2. évad – az ellenvélemény

2018. 10. 30. 21:22 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Mivel a Luke Cage a napokban kapta meg a kaszát kreatív nézetkülönbségek miatt, gondoltam, megérdemel még egy írást, főleg, hogy az előző évadkritikával ellentétben szerintem nem sikerült túl jól.

Szóval Harlem szuperhőse is visszatért idén, hogy megmutassa, milyen változások történtek körzetében, és az összkép kapcsán továbbra is azt tudom mondani, hogy az S2 épp annyira volt értékelhető, mint az előző: se nem jó, se nem rossz, egyszerűen csak egy 5/10-es évad, amit megnéztem, de talán csak azért, hogy elmondhassam, ezt is láttam.

Az új évadban Luke egy hős az emberek szemében, akiktől selfie-t, autogramot kérnek, s pólókon, sapkákon hordják a róla készült képeket. Belebegtetett szál, s többször is előjött, de mégsem láttunk semmi érdekesebb reakciót Luke-tól, csupán a várva várt kirohanások kezdetét.

A tovább mögött már spoileresen fejteném ki a véleményem a szezonról.

Black Mariah rokona halála után átvette Harlem felett az uralmat, s a beltéren is napszemüveget hordó Shades volt társa ebben, akivel romantikus kapcsolatba kezdett. Egy ideig ment az üzlet, de félresiklott, s a börtönben kötött ki, ahol még egyszer megmutatta, mennyire badass, s hogy mennyire tud rángatózni a feje (komolyan, ennél túljátszottabb karaktert itt még nem láttam), mielőtt meghalt.

Mariah-t az érdekes háttértörténettel rendelkező lánya ölte meg (hiszen erőszak, vérfertőzés szüleménye, orvosit végzett, mégsem nagyra törő, pökhendi doktor, csupán egy saját gyógyszerüzletet vezető fiatal nő), akit először csak természetgyógyászként ismertünk meg, majd ő adta az évad másik főellenségének a drogot, s végül ő volt az, aki megölte anyját azzal a bizonyos méregcsókkal (oops, wrong universe!), ajd elhatározta, hatalmat szeretne Harlemben.

A már emlegetett másik főellenség Bushmaster volt, aki szembejött Luke-kal az utcán, s simán leverte, mert gyorsabb nála. Emiatt, s még pár győzedelmes verekedés miatt azt gondoltam, hogy erős, s jobb ellenség, mint az előző, de tévedtem, mert amint nem tudta irányítani az erejét, amint nem kapott több drogot, már csak menekült, s az utolsó részből szinte el is tűnt, így Luke nem legyőzte, csupán a gonosz futamodott meg.

Misty (aki még mindig bájosan ostobán bámulja a falon lógó képeket órákon át) ugye a The Defenders-ben elvesztette a karját, aminek következtében kénytelen az évad elején küszködni, hogy helyt tudjon állni munkahelyén – testileg és lelkileg egyaránt –, sokkal izgalmasabb történetet kapott, mint Luke, sokkal több mindenen ment keresztül nála, jobban is vártam a jeleneteit, ami azért elég beszédes.

Láthatóan többet szerepelt, mint egy átlagos sidekick, így sikerült is magának ellopnia a műsort, ami egyáltalán nem zavart, sőt, talán örültem is neki, mert számomra Mike Colter egy Stephen Amell-kategóriájú, meglehetősen gyenge színész, aki nagyjából 4-5 érzelmet tud kimutatni, azon kívül csak a keménységét, meg az erejét isteníthetjük.

(Más kérdés Misty kapcsán, hogy az évadban megjelenő Colleen Wing (az Iron Fistből) hozzájuttatta a képregényből ismert robotkarjához, amit először meglehetősen nehézkesen használt, de egy-két rész elteltével már azzal ütött le bűnözőket minden fájdalom nélkül, ami elég necces volt.)

Idén is találkoztunk azért kiemelkedőbb vendégszerepekkel, mint Danny Rand (na jó, bevallom, csak azért kezdtem bele az évadba, mert tudtam, hogy ő és Colleen is benne lesznek), akivel a készítők kicsit a Heroes for Hire-duót próbálták promózni a nézőknek, valamint vendégszereplőnek minősíteném Claire-t is, hiszen néhány rész után eltűnt, mert összeférhetetlennek érezte magát Luke-kal, így egy erős színész távozott a sorozatból, ami szintén nem javított az évad minőségén.

Az első évad során rengeteg pozitív visszajelzést érkezett a zenés hangulat kapcsán, kár, hogy ezt idén sikerült túltolniuk olyan szintre, hogy a klubos jelenetekben hosszú percen keresztül néztük, ahogy hol ez, hol az énekelget, s még a fináléban is képesek voltak Mariah lányát leültetni a zongorához perceken keresztül dalolni, mintha valami musicalt néznénk. Kellemes a jazz, amit mutattak, de egyszerűen nem egy sorozatba való, mert ha effélére vagyok kíváncsi, akkor nekiállok videóklipeket nézni.

Számomra, illetve sokak számára az is nehézséget jelenthet, hogy a Luke Cage túlságosan a fekete közönségnek készült. Nyilván a harlemi helyszínnek köszönhetően Shades kivételével minden karakter afroamerikai, de valahogy hiányoltam az árnyaltabb ábrázolást a szereplőknél, végig az volt az érzésem, hogy szinte mindenki a sztereotip viselkedést reprezentál.

Ehhez a készítők gondolom, jobban értenek, de az is szerencsésebb lett volna, ha kevésbé didaktikusak, arcunkba toltak a színesbőrűek életének elviselhetetlenségére irányuló megjegyzések, például konkrétan kimondatják Luke-kal, hogy ő, mint fekete férfi, nem élhet normális életet, mondván előítéletesek vele szemben, pedig valójában mondhatni ő az egyetlen, akinek nem kell ilyenek miatt szenvednie a városban.

A szezonzáróban végül Bushmaster és Black Mariah elbukott, Luke pedig Harlem élére állt, s átvette a klub vezetését, így egy számomra teljesen irracionális lépés után (hiszen eddig abszolút ellenezte a bűnözői alvilágot) még nagyobb ellenszenv veszi körbe a karaktert.

Ezzel együtt Mariah lányának hatalmi igénye egy igen ígéretesnek tűnő harmadik évadot vezet fel, bár nem vagyok abban biztos, hogy visszatértem volna-e, már évad közben éreztem, hogy Luke-ot legfeljebb mellékszereplőként tartanám érdekesnek, a Defenders stílusában – a Netflix megkönnyítette a döntésemet… Tehát 5/10 volt a szezon, de csakis Misty-nek köszönhetően érte el a közepes osztályzatot.

2 hozzászólás Ne habozz!

Anonymus - 2018. 10. 30. 22:03

Nemtudom, az első évad nem nagyon győzött meg, kaszáltam is a sorozatot. De most, hogymár folytatódni nem fog lehet megnézem ezt a második évadot, annyit még megér :)

sleepwalker77 - 2018. 10. 30. 22:31

Az első évad szerintem is nagyon gyenge volt, ezért nem túl nagy reményekkel kezdtem a másodikat, de kellemesen csalódtam. Mondjuk pont nem Misty miatt. Mellékszereplőnek elmegy, de itt szerencsére nem vitték túlzásba mint Iron Fist 2. évadban Colleen-t, így Luke maradt a középpontban. Kicsit sajnálom is, hogy kaszálták.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz