login |

Chicago PD: kezdett a 6. évad – írta Sue

2018. 11. 06. 15:15 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika,

A Chicago-franchise középső darabja egy egészen elfogadhatóan sikerült 5. évad után tért vissza pár hete. Ez volt az az évadnyitó, amire lélektani okokból voltam elsősorban kíváncsi, történetileg kevésbé: hogyan fog megküzdeni a csapat gyászával és ismét – ha nem is fehérre, de legalább szürkére – kisikálni Voightot a trutymóból, amibe került a haláleset után?

És az a nagy helyzet, hogy ez a fajta kíváncsiság most számomra jól jött ki. A tovább mögött spoileres leszek.

Merthogy a történetvezetésben egyébként semmi olyan nem volt, amit ne láttunk már volna: speckó megjelölésű (jelen esetben: pókos zacsi) heroin fogyasztói sorra hullanak, mint az őszi legyek, s kis csapatunknak kell kinyomoznia, ki áll az üzlet mögött.

Nem meglepő: a végére kézre kerítik a tettest, de a tévében alapvetően elsősorban nem ők szerepelnek, hanem Brennan főparancsnok-asszony. Aki nem kisebb székre hajt, mint a polgármesterire. Egyébként Anne Heche egészen jól hozta a nagyra törő funkcionáriust, úgyhogy ez a része rendben is volt.

De ezektől a kliséhalmazoktól azt éreztem, hogy jó-jó, hogy ezt már láttam pepitában és csíkosban is, úgyhogy ez nem volt meglepő. Viszont az tetszett, ahogy mindezek közepette Voight szálát, illetve a csapattagok gyászát alakították, mert megadta ennek a tizenkettő egy tucat történetnek azt a pluszt, amitől kicsit egyedibb lett.

Mire is gondolok? Voight felfüggesztésére a kivizsgálása idejére – amiért rálőtt egy láthatólag fegyvertelen személyre, s mindezt szemtanúk előtt tette, az átmenetileg főnöki szerepbe került, rangidős Antonio vezényelte le a nyomozást – aki, mint tudjuk, meglehetősen nem ért egyet azzal, amit főnökük képvisel. Mindezt öntsük nyakon a Voighthoz maximálisan lojális maradó Ruzek alakjával, és az ehhez asszisztáló többiekkel. Mert tetszik vagy sem, a többiek szerepe nagyságrendileg ennyi.

Mindenesetre a két kiskakas elég jól hozza azt, amit várhatunk tőlük: Ruzek nem csak rendszeresen tájékoztatja a „pihenő” Voightot, hanem olykor a módszereit is alkalmazza, például a kihallgatás során. Na jó, Atwater kap még pár emlékezetes percet, amikor a rájuk lövő kisfiúval szemben jól megoldja a helyzetet, de ez minimális, mint ahogyan a lányoknak és Trudy-nak is csak pillanatok jutnak. Igaz, utóbbi szépen keretbe foglalja az epizódot, mert az elején is ő érkezik Voighthoz, meg a végén is ő hozza a hírt Al feleségének kérése kapcsán.

Alapigazság és közhely: mindenki a maga módján gyászol. Csakhogy amikor ennyire élesek a kontrasztok (ki kit vádol a halálesetért, ez mennyire jogos), az szépen meg tudja keverni a kártyákat. Ruzek Atwater kapcsán fogalmazza meg, hogy nem lenne képes még valakit elveszíteni a csapatból.

Antonio és Voight közt is lezajlik egy olyan párbeszéd, amiben egy-két dolog valamelyest a helyére kerül a két régi motoros kapcsolatát illetően. De ez nem azt jelenti esetükben, hogy puszipajtásokká válnának, ami nagyon remélem, hogy a továbbiakban sem fog bekövetkezni – ha már ennyi évig kibírták, hogy megtűrik egymást, és számíthatnak egymásra, még ha nem is értenek mindig mindenben egyet – ami elég gyakori jelenség.

„Mellesleg” Voightnak egy megfelelő szögből készült felvételnek köszönhetően sikerül annyit javítani a helyzetén, hogy visszamehessen dolgozni, Brennannel is alkut köt, úgyhogy én innentől megint csak a lélektani oldal miatt várom a folytatást, nem pedig a hűűűűdeizgalmas történetszövés miatt. Remélem, ezen a téren nem fognak csalódást okozni.

5 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2018. 11. 06. 17:33

Most a crossover sem volt rossz szerintem, bár nekem mindig gyenge láncszem a Med, azt a részt csak épphogy elviseltem. És hát a kedvencem, hogy mindig valamelyik csapattag családjával történik valami. Jay apja, aztán most Ruzek apja. Már nem is tudom melyik családtag nem volt ebben a sorozatban. Őszintén szólva szívesebben néznék már velük valami átívelő nyomozást, mondjuk egy ilyen 5-6 vagy akár 10 részen át tartót. Vannak néha jó ügyek, amik nagyon tetszenek, de a legtöbb az valóban klisé, már láttuk. Azért ne feledjük már bőven túl vagyunk a 100. részen is.

Ami továbbra is a sorozattal tart az Voight. Van ebben a karakterben valami, amit nagyon eltaláltak az írók, illik ebbe a sorozatba. Ahhoz képest hogy az elején, amikor még a tűzoltós Jesse-t cseszegette, akkor egy kanál vízbe meg tudtam volna fojtani, de amióta van a P.D. azóta – minden rossz tulajdonsága ellenére – egy nagyon szimpatikus karakter. Látszik, hogy szívvel lélekkel csinálja ezt, de nyilván a sok év alatt őt is bedarálta a sok szarság. Az most megint nagyon pozitív volt tőle, hogy Ruzek apját “mentette” egy kis adminisztratív kozmetikázással. Egyébként Ruzek sem volt mindig lojális hozzá, illetve ő is megingott az előző évadban, mint tudjuk, mert akkor is ugye a testvérével (családtag, megint) zsarolták.

Nekem bejön az is, ahogy Ruzek és Hailey titkos kis románcát most behozták az írók, remélem nem viszik el nyálas irányba.

Roman és a járőrözős szál továbbra is hiányzik, Erin viszont egyáltalán nem.

Már egyébként teljesen értem, hogy miért tud ez a sorozat még mindig menni, mert évadról évadra hozza azt a nagyon erős közepest, ami elég egy heti sorozathoz.

Szula - 2018. 11. 07. 07:18

Kicsit hosszú lesz amit írok de kikívánkozik belőlem. :)
A kezdetektől nézem a sorozatot szeretem is de azt kell mondanom hogy számomra nagy csalódás eddig az évad. Az első rész meg a crossover rész még úgy ahogy elment de azóta egyre nehezebben veszem rá magam hogy nézzem.

Ami nálam totál kiverte a biztosítékot az a Ruzek-Haley viszony ami miatt kaptunk egy szerelmi négyszöget a sorozatban. Igen négyszög mert Ruzek elmondta hogy szereti Burgesst, Haley és Jay pedig egyértelműen egymásra van kattanva. Ruzek soha nem is volt a kedvencem, és én már tavaly is azt vártam hogy őt nyírják a ténykedései miatt. Erre még rápakolt az Antonioval való konfliktusa és a Haleyval való viszonya is.

Amire viszont totál nem számítottam az Haley leépítése. Erin távozásával kaptunk egy kemény mégis karakán nőt akinek fontos a munkája és nagyon figyel arra hogy ne kerüljön olyan helyzetbe ami a jó megitélését veszélyeztetné. Sokkal szimpatikusabb lett mint Erin volt. Ezért nem is értem hogy miért kellett neki behozni ezt a Ruzekes affért aminek SEMMI jele nem volt. Főleg hogy előtte nem sokkal Ruzek majdnem bajba is keverte mert Voightal koperált ami miatt le is ugatta Ruzeket. Azt meg ahogy Jayt leugatta mikor elvette a kocsi kulcsát és a rádióját megint csak fura volt főleg annak fényében hogy tudta Jaynek fontos az ügy és nem mellesleg ő amit tavaly csinált a beépülős melónál nem állt messze ettől a viselkedéstől. Ugye most titkolóznak mindenki előtt de előre félek ha kiderül a dolog mi lesz vele. Gondolom jön a dráma Jayyel és Burgissel is akár és ne feledjük hogy a Jay-Erin románcot is ellenezte Voight a csapat miatt is.

Sue ha lesz időd írhatnál ide hogy röviden hogy az első rész óta mi a véleményed a történtekről. :)

Snoopyzit30 - 2018. 11. 08. 20:51

A 6×06-ban az a párbeszéd Voight és Ruzek között hatalmas volt.

Voight: “Hogy lehet, hogy Uptonnal egyszerre értetek a helyszínre ma reggel?
Ruzek: A kocsija szervizben van, így elhoztam.
Voight: Nos, ha továbbra is gondja van a kocsival és te továbbra is elhozod… akkor talán mondd el a felettesednek, és töltsd ki a megfelelő nyomtatványt!”

Voight azonnal levágta, hogy mi a szitu. Ruzek köpni-nyelni nem tudott. Ezen szakadtam :-D
Olyan kevés poén van ebben a sorozatban az ilyeneket nagyon értékelem.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 19. 14:24

6×09

Ez az évad leggyengébb része eddig. A műbalhé Antonióval meg a lányával. Szerintem bőven elég lett volna, ha csak Antonio drogozásával foglalkoznak és annak a következményeivel. Megint egy ügy, ahol Voight a kapcsolati tőkéjét felhasználva akarta menteni az egyik – amúgy sáros – emberét. Szóval Antonio lányának elrablása és az egész ügy felgöngyölítése egy vicc volt nulla izgalomfaktorral. És a végén a gyártelepi üldözés meg Antonio verekedése nagyon B-kategóriás volt. Nem mondom a cliff feloldása majd érdekes lehet, de annyira erre futott ki az egész, amikor kérte Voight-tól, hogy csak 5 percet adjon neki, akkor már tudtam, hogy a csávónak annyi.

Most valahogy egyáltalán nem bánom, hogy elment szünetre a sorozat.

Snoopyzit30 - 2019. 01. 19. 20:08

6×10

Elmúlt a szkepticizmusom, ugyanis nagyon bejött a folytatás, szóval most megint úgy érzem, hogy maradok még a sorozattal jó ideig.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz