login |

Attack on Titan: vége a 3. évad első felének – írta Scat

2018. 11. 07. 14:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: animáció, anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Az az igazság, hogy az évadnyitóban magam is huszonnégy részes szezonként hivatkoztam a harmadikra, és igazából nem is tévedtem. Ellenben arra nem számítottam, hogy ketté szedik, és a második tucat csak áprilistól kerül képernyőre. Így viszont már értem, hogy a mostani tizenkét rész miért is pörgött olyan őrületes sebességgel.

Nekem a sorozattal kapcsolatban kettő vesszőparipám van. Az egyik az általam csak „Lost-hatásként” emlegetett dolog, amivel arra szoktam célozni, hogy az Attack on Titan ahelyett, hogy válaszokat adna, inkább egyre érdekesebb kérdéseket vet fel. Így volt-e ez most is? Részben. A tovább m

Az etap első fele a királyság elleni puccsról szólt, és ez nekem marhára tetszett. Régóta hiányoltam már, hogy semmit sem tudni a társadalom felépítéséről azon kívül, hogy a szegények élnek a külső körben, a gazdagok meg a belsőben. Korábban csak pedzegettek dolgokat, de itt végre kifejtésre került néhány.

A tovább mögött spoileresen folytatom. Maga a puccs, igazából a háttere, az okok arra, hogy erre miért volt szükség, jók voltak. Érthetőek és nem légből kapottak. Viszont piszkosul gyorsan elintézték. Az ötödik részre már meg is voltak vele a készítők, és bár felvázolták pár szereplő (Erwin, Pixis) indítékait, de még a manga ismeretének hiányában is bátran állítom, hogy ebben sokkal több volt, mint amit kihoztak belőle.

Ezzel párhuzamosan haladt Eren és Historia szála, amiről hasonlóak az érzéseim. Ugyebár kiderült, hogy miért is olyan különleges utóbbi, illetve, hogy miért az ő ősei voltak a korábbi királyok. Viszont ez az egész, „kitöröltük az emberiség emlékezetét” dolog elég szokatlannak hatott. Tudom, tudom, az óriások létezése sem szokványos, de ez már kissé varázsos volt nekem. Az is igaz, hogy ez megindokolta azt, hogy miért nem tud senki semmit a falak felhúzása (száz év) előtti időkről.

Historiára az apja rá akarta kényszeríteni ezt a szerepet, hiszen ez a „felejtős képesség” Erenben lappang, hála az apja kísérleteinek. Na, erről viszont nem igazán tudtunk meg semmit. Honnan jött az apja, miért tette azt, amit, stb. (bár a hozzá kapcsolódó flashback frankó volt). Persze erre ott van már az első évad óta hangoztatott megoldás, a pince. Nagyon remélem, hogy amit ott találnak, az nem egy olyan marhaság lesz, ami miatt dugába dől a történet.

Viszont itt jött elő a második vesszőparipám, méghozzá „Eren hisztije”. Nincs rá jobb szó. Az, hogy ezt minden évad, minden dramaturgiai tetőpontján el kell játszani, komolyan mondom felháborító. Állandóan magába roskad és depressziós lesz, és folyton Mikasának vagy másnak kell kihúznia ebből a depresszióból… rém idegesítő. Nem véletlen, hogy tavaly Reiner vallomásánál ez kivételesen nem került elő, és zseniális is lett az egész jelenet.

Az etap második fele főképp Rod Reiss megállításával telt. Aki akcióra vágyott, az itt megkapta, mert jól láthatóan beleadtak mindent a készítők. Látványos volt, izgalmas, és szerintem élvezetes is. Az külön tetszett, hogy a győzelem egyben a Felderítők megváltását is jelentette.

Már az első évad legelső részében hallhatjuk, ahogyan az emberek megkérdőjelezik a csapat létezésének okát, hiszen „nincs a falon túl semmi, meghalni mennek oda”. Emiatt nem is tiszteli őket a nép, öngyilkosjelöltként tekint rájuk. Viszont a puccs és Rod legyőzése után megváltozik minden. Tényleg tetszett ez a pálfordulás, és a megváltás szó teljesen le is fedi azt, ami történt.

Ami még pozitív volt, az a karaktere ábrázolása. Már akire szántak elég időt, ugye. Ezúttal nem Eren és barátai kerültek előtérbe, hanem az ő vezetőik (Levy, Erwin), illetve Kenny és Rod Reiss, akiket még kiemelnék.

Bevallom, nem igazán értettem korábban, hogy Levy miért közönségkedvenc, viszont a félévad után azt kell írjam, sokkal összetettebb karakter, mint amilyennek eddig tűnt, és ez nagyon jó. Mondjuk, sok időt is szántak rá, a vele kapcsolatos flashback pedig ugye két legyet egy csapásra, hiszen Kenny is tevékenyen részt vett benne.

Historia apjának köszönhetően Eren új képességre tett szert, emiatt végre sikerülhet befoltozni a Mária falat. Innentől pedig nyilvánvalóan az lesz a cél, hogy ezt megtegyék Eren szülővárosánál is, utána pedig irány a pince. Persze az utolsó rész stáblista utáni jelenete megmutatta nekünk, hogy ez közel sem lesz ilyen egyszerű. Áprilisban meglátjuk, miért nem.

6 hozzászólás Ne habozz!

juhaszvik - 2018. 11. 07. 16:30

Alapvetően tetszett az évad, még ha bent is ragadtunk a falak között. Semmi egetverő hülyeséggel nem álltak elő (ami amúgy folyamatos félelmem a sorozattal kapcsolatban), de azzal egyetértek, hogy húzhatták volna még a puccsos szálat, persze csak így utólag.
Ami viszont zavart, ahogy a nagymassza óriást lerendezték. Már maga a tény is, hogy milyen könnyen sikerült, nekem már az is sok volt, de hogy mennyire lazán kezelték, az valahogy nem illett az eddigi tehetlenség mellé. Eddig, ha már volt a közelben egy nem szokványos óriás, akkor már lehetett rá számítani, hogy itt vérfürdő és nagyhalál következik, bármennire is rákészülnek a harcra.
Az utolsó utáni jelenet ütött. Na nem a semmitmondó “úristen, mit tettetek?”, hanem ahogy be volt illesztve az endingbe.

Kacsa Mester - 2018. 11. 07. 17:47

Szerintem nagyszerű félévad volt. Nagyon tetszett a puccsos szál, és hogy nem (csak) Eren volt a középpontban, mert engem ő már a legeleje óta idegesít…
Az ending utáni jelenet számomra azért ütött nagyon, mivel mangaolvasóként pontosan tudom mi fog következni.:D Baromi jó lesz a második fele az évadnak!

Hououin Kyouma - 2018. 11. 09. 20:38

Ne már, hogy ezt hamarabb megírtad, mint a Steins;Gate 0-ét…

Na, de az AoT vágányra térve: ez az eddigi legjobb évad lehetett volna, de sajnos a mangához képest ez a szál nagyon össze lett csapva. Úgyhogy marad a 7-es értékelés, akárcsak az előző két évadnál.

Scat - 2018. 11. 10. 02:41

@HK

Nem írtam meg hamarabb, csak winnie ezt tette ki korábban :)

Hououin Kyouma - 2018. 11. 10. 15:41

Ok, akkor várok türelmesen, amíg kikerül :) kíváncsi vagyok mennyit változott azóta a véleményed

winnie - 2018. 11. 10. 16:36

jövő héten mindenképp kint lesz.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz