login |

Pilot-mustra: Bogaras szülők – 1×01

2018. 11. 08. 19:30 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, pilot-mustra,

Ahhoz képest, hogy amellett, hogy a sorozatokat szeretném népszerűsíteni, a magyar sorozatokra kiváltképp oda akarok figyelni, nem először maradok el egy premier kritikájával, a legfrissebb magyar sorozatos hírek megírásáról nem is beszélve, végre elkezdtem felhozni magam.

A TV2 idei új sorozatának, a holland alapokra építkező Bogaras szülőknek már bemutató másnapján láttam a premierjét, azonban magam sem tudtam, hogy mit gondoljak a látottakról, hiszen helyenként jópofa volt a végeredmény, máshol viszont furcsa és (nem szándékosan) kínos. Most végre felhoztam magam (elég abszurd, hogy a tv2.hu-n csak a 4. és 5. rész érhető el, ez öntökönszúrás…), és nem nagyon változott a véleményem.

BOGARAS SZÜLŐK – 1×01 – 4/10

A holland eredeti, egyetlen személyre utaló címéből (a Tetűmamit szerencsére nem vették át, csak olykor emlegetik) az egész szülői hadosztályra utaló lett, ami ugyan kétértelműnek tűnhet (nem az), de értelme nem sok van, hiszen nem nagyon fedi a főbb karaktereket, akiket egy iskolai osztály nebulóinak anyukái és apukái alkotnak – a sorozat róluk szól, valamint a tantestület pár tagjáról.

Klasszikus fogással, egy újonnan érkező, kissé szétszórt és szimpatikus anyuka többiek közé való beilleszkedésével indít a sorozat, ő kapja meg a legalantasabb, a ranglétra alján állóknak járó feladatot a szülői munkaközösségben (innen a tetűmami cím), hogy utána villámtréfákra és aktuális üzenetekre, valamint divatos lózungokra felhúzzák a viszonylag rövid epizódok kereteit majd egy tucat karaktert mozgatva.

Elég furcsa hibrid a Bogaras szülők, mert első blikkre egy bugyután vicceskedő sorozatnak tűnhet (nem egy jelenet csak egyetlen végső poénra van kihegyezve), máskor viszont megpróbál edgy lenni (ügye és rémes, nem PC-poénokkal), valamint komolykodni. Az efféle műfajkavalkád persze nem lenne baj, csak épp nem nagyon van így identitása, és igazából ajánlani sem lehet egy mondatban, nem tudom, hogy milyen ízlésű embernek említsem, hogy mihez hasonlítsam.

Bevallom, hogy nem ismerem az eredetit, nem tudom, hogy mennyit vettek át belőle (gondolom a totál minimális kamerába beszélés is onnan van – igazán lehetne belőle több is), de az jó ötlet, hogy szinte teljes egészében az iskola (és közvetlen környezete) a sorozat helyszíne, a karakterek ott élik kevés magánéletüket is – nyilván ez változhat később. Azonban az már kevésbé, hogy olykor lerí egyes megoldásokról, hogy nem magyar környezetre találták ki őket, és itt nem csak történetszálakra, hanem szatirikusabb, a viszonyokat kifigurázó elemekre is gondolok.

Furának azért tartom a sorozatot, mert néhol totál az az érzésem, hogy gyerekek is nézhetnék és élvezhetnék az iskolai körítés miatt, de a könnyed és/vagy bohóckodó poénokról hol átváltanak hirtelen üres (látszat)drámára, hol pedig teljesen WTF, vagy humorosnak, vagy társadalmi üzenettel bíró dialógokba csapnak át, mint például:

– Én nem akarok konfliktust. Így lesz és kész.
– Tudod…, ezt mondták a nácik is.

Hö? Ez már önmagában is teljesen érthetetlen volt egy asszisztens és a gondnok (vagy mi) egyébként rettenetes karaktere között, de annál, hogy később még vissza is utaltak erre a rövid párbeszédre némi Hitler-bajusz imitációval, csak az volt a gázabb, hogy végül az egészet hagyták levegőben lógni, hogy a néző azon filózzon, hogy ennek mi volt a célja, vagy ha az eredetiben volt benne, akkor miért nem hangszerelték tényleg viccesre.

A Bogaras szülőkben lenne potenciál, vannak benne nagyon szórakoztató alakítások: Téby Zita friss arcként felüdülés (kár, hogy nincs jobban előtérbe nyomva), a többségnél gondolom, Mészáros Máté az MVP, neki jutnak a poénok TóniIgazgatóként, és persze meg kell szakadni, amikor Ónodi Eszter dalra fakad, bár legutóbb kissé sírósra sikeredett részéről a szülők kitessékelése. Kár, hogy mellettük nem csak semmi extra és egypoénos karakterek vannak, hanem kifejezetten kellemetlenek is.

A legnagyobb hibája azonban az a sorozatnak, hogy 22:00-kor kezdődik. Nyilván korai ismétlésekkel ezt lehet orvosolni később, de egy ilyen lájtos, humoros szériát semmi értelme ennyire eldugni, még akkor sem, ha akadnak benne érintőlegesen neccesebb témák. A 25 perces műsoridő egész emészthetővé (és felületessé) teszi a részeket, de számomra még így sem éri meg maradni, ahhoz túl egyenetlen, és a jobb pillanatok nem kompenzálják a kínosakat.

18 hozzászólás Ne habozz!

symor - 2018. 10. 09. 21:26

Már az RTL-es sorozat is kiverte a biztosítékot néhány középiskolás kolléga körében, most a TV2 is megteszi általánosban :)

Köszönjük!

Ha egy jó sci-fit szeretnétek nézni erre érdemes kapcsolni…

fran - 2018. 10. 09. 22:16

Ha a kínos humor volt a cél, akkor sikerült. Hét idézete: Mari Zsuzsi.

Desmond Wallace - 2018. 10. 09. 22:36

Nekem tetszett.

jenga - 2018. 10. 09. 23:12

nem volt veszes
ami tetszett az a cigany vonal, es a kriszta karakter
ami nem, az egyertelmuen a titkarno, illetve nehol a tanarno

sankovari - 2018. 10. 09. 23:22

Én sokszor felröhögtem. Jó lesz ez! Korrekt volt a TV2-től, hogy nem volt reklám alatta… kérdéses, hogy ezt tartják e. Tudja vki hány rész rendeltek be?

Zoli - 2018. 10. 10. 07:15

nagyon jó volt!!! :D Kicsit hajaz a Fapadra, de ez most jobban sikerült :D

Vattacukor - 2018. 10. 10. 14:17

A színészek jók, Ónodi Esztert konkrétan fejbeb@sznám egy szívlapáttal, annyira sikerült fullba tolnia a kretént, pedig egyébként imádom a nőt, ennek ellenére annyira idegesítő a sorozat, hogy azt hiszem a második epizódot képtelen leszek megnézni.
Nem kell mindig PC-nek lenni, de amit leműveltek a kínai kislánnyal kapcsolatban, meg a roma nagymamával, az rettenetesen kínos volt, és úgy érzem, egy kicsit sem volt vicces. A másik, hogy szerintem egyik normális szülő sem enged meg magának olyan hangot egy iskolaigazgatóval meg egy tanítónővel szemben, amit ezek a nők, főleg Réti Adrienn karaktere. Írócserét és érzékenyítő tréninget követelek!

Tamás - 2018. 10. 10. 15:02

Megnéztem az első észt, mert minden magyar sorozatnak adok esélyt, de ennek nem fogok. Szerintem unalmas lesz, amit várok a Korhatáros szerelem, folytatódjon : A mi kis falunk, s várom A Tanár új évadát is

monya - 2018. 10. 10. 18:54

de itt pont az a szándék (legalábbis az eredetiben), hogy azon is röhögjön, amikor félremegy a PC, és a legnyersebb, “mindennapi” rasszizmus lesz belőle. Vagyis nem magán a jelenségen, hanem a béna ellentmondásosságán

vbalazs91 - 2018. 11. 08. 20:00

“Téby Zita friss arcként felüdülés” – Szerepelt a Fapadban is, szóval annyira nem friss. Egyébként kb. miatta megéri néznem. :D

Amúgy valóban furcsa, néha egész jó, néha meg közel sem. A magyar viszonyokhoz jobban hozzáigazíthatták volna, még ha “modern” iskola is. Én az évadot biztos végignézem, mert heti 25 percet megér.

vbalazs91 - 2018. 11. 08. 20:04

monya: egyetértek. Én sem érzem, hogy “érzékenyítőtréninget” kéne tartani, mert néha rohadt unalmas már a PC-skedés a mai világban.

A Réti Adrienn-es gondolatmenetben egyetértek Vattacukorral, és egyébként is elég gyenge a karaktere, szerintem nem volt még olyan momentuma, amit ha kihagytak volna, hiányozott volna.

winnie - 2018. 11. 09. 05:07

“szerintem nem volt még olyan momentuma, amit ha kihagytak volna, hiányozott volna.”

pedig lenne fantázia a karakterben, de amit én láttam eddig tőle, az vagy teljesen felejtős volt, vagy túlságosan túlhúzott.

juhaszvik - 2018. 11. 09. 08:07

szerintem sokkal jellemzőbb az, hogy viccet csinálnak a PC-ből a tévében (például a modern family poénjainak a fele erre épül), mint maga a túltolás. sok ember szájából hallottam már, hogy mennyire zavarja a jelenség, de tegye már fel a kezét, akit valaha az életben bármi rossz ért, csak mert valaki “túl korrekt” volt másvalakihez. pláne ebben az országban, ahol kb. 100 rasszistára jut egy pc.
szimpla nyavalygás amiatt, hogy mennyire jó dolga van egyeseknek.

winnie - 2018. 11. 09. 09:03

“mennyire zavarja a jelenség, ”

igen, ez kábé a világ legabszurdabb dolga:) mert ugye az egésznek a lényege az, hogy valaki nem akar megbántani senkit, normális akar lenni.

a gond kettős vele – és mindkettő az általánosításból ered: egyrészt sokan nem tudják, hogy mi az a pc és azt hiszik, hogy az, ha feltűnik valahol egy női szereplő, egy más bőrszínű vagy szexuális beállítottságú karakter (mert feltételezik, hogy a diverzitásra való törekvést csakis valaminek való megfelelés mozgathat, nem pedig készítői szándék – nyilván ilyen is előfordul, a gond csak az, hogy innentől kezdve mindenre rásütik a címkét, akármi is a helyzet).

másrészt ott a szélsőséges pc-police, amiből sokaknak van elege, miszerint ha valaki kicsit is sarkosan fogalmaz, akaratán kívül (vagy akarattal, mert nevén kívánja nevezni a dolgokat), akkor lesznek, akik nekiesnek és szétszedik, vagy követelik rajta, hogy kérjen bocsánatát és máskor csak óvatoskodva nyilvánuljon meg. ez sem szerencsés, de ennek is az a legfontosabb hátulütője, hogy támadási terepet ad a pc ellen, hiszen azok, akiknek nem tetszik a “korrektség”, a jelenséget szeretik általánosítva a szélsőséges megnyilvánulásokkal azonosítani. (de ez minden efféle mozgalomra igaz, ld. a feminizmusnak is azért van egyesek szemében negatív vonzata, mert (tisztelet a kivételnek) azt hiszik, hogy minden feminista habzószájú, “zárjuk be a férfiakat!” hozzáállású, mint ahogy (hogy a másik oldalról is mondjak példát) a rasszistákat is sokan egy kalap alá vonják, miszerint valaki csak fáklylóbáló náci lehet csak azért, mert rossz tapasztalatok miatt általánosítva emleget valakiket.)

és például ezért fordulhat elő, hogy ma már azt nyilatkozza steve carell, hogy egy the office ma már nem indulhatna el a tévében.

—-

itt a sorozatban például ónodi eszternek ilyen a karaktere, nyilván nem rossz szándékkal mondta azt, amit – ilyen is van. valaki nem óvatoskodik, csak így fogalmaz.

juhaszvik - 2018. 11. 09. 09:43

“másrészt ott a szélsőséges pc-police”

lehet. én még nem találkoztam vele, csak amikor tévében kigúnyolják az ilyen karaktereket, de gondolom nem véletlenül.

viszont ezt a the office-os dolgot nem értem. láttam belőle minden részt, és nem rémlik, hogy ne lett volna pc, de akkor még egy indok, hogy újranézzem :)

az egyes karakterek nem pc-ként történő szerepeltetése/kihangsúlyozása meg pont oktatójellegű, gondolom. vagyis ha logikusan nézzük, akkor pont amiatt lehetne sírni, hogy miért figurázzák ki őket, főleg, ha vígjátékokat nézünk, de drámákkal is ugyanez a helyzet.

winnie - 2018. 11. 09. 11:22

így van.

(az office kapcsán pont a pc police, illetve az extra érzékenység jönne be, mert michael scott karaktere elég offenzív, amit sokan határtalan viccesnek tartanának még ma is, de mások meg szívükre vennék, épp ahogy (és ez a kettő nyilván nem ugyanaz a szint, csak a párhuzam miatt mondom) a zaklatós vagy erőszakolós poénokat.

carell így fogalmazott: “it might be impossible to do that show today and have people accept it the way it was accepted 10 years ago, the climate’s different. There’s a very high awareness of offensive things today—which is good, for sure. But at the same time, when you take a character like that too literally, it doesn’t really work.”

és ugye michael scott konkrétan egy ilyen premissza alapján lett megalkotva.

Pribi Máté - 2018. 11. 09. 17:26

Tudja valaki hány részes lesz?

Axe - 2019. 01. 01. 20:18

Ez borzasztó.
Ilyen szemtelenül lopni a Modern család-tól az felháborító!
A kamerába mesélő rész és a két meleg férfi ázsiai adoptált lánnyal vonal be is zárta a további érdeklődésem kapuját.
Az asszony miatt végignéztem az első részt amelyen néhol felnevettem de inkább
kínos volt az egész mint eredeti vagy legalább átlagos.
Sajnálatos mert lenne benne potenciál.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz