login |

Chilling Adventures Of Sabrina: vége az 1. évadnak

2018. 11. 09. 21:25 - Írta: Necridus

14 hozzászólás | kategória: kritika,

A Chilling Adventures Of Sabrina az ígéretes előzetesek ellenére elhasalt human szemében – és látva a kommentszekciót, sok más embernél is ez történt. Amikor befejeztem a 10. részt, nem tudtam azt mondani, hogy teljesen más véleménnyel vagyok a sorozatról. Kedvelhető, és szinte tetszett is, de mégis olyan nagy hibák kerültek ki Roberto Aguirre-Sacasa és a stáb kezéből, hogy egyszerűen nem tudom, hogyan értékeljem.

Ugye a történet szerint Sabrina a félig boszorkány, félig ember tinilány, aki nagynénjeivel él, mert szülei meghaltak. Velük él még Ambrose, Sabrina unokatestvére, aki a házban kényszerül élni az egész életét egy varázslat miatt. Az egész család teljesen szimpatikus lehet elsőre, főleg mert Hilda az, aki kedves és szerethető, Zelda pedig a komoly, de mindig Sabrinának jót akaró nagynéni, és Ambrose remekül hozta a lazaságot, a könnyedséget a sorozatba.

Főszereplő még néhány tini: Harvey Kinkle, Sabrina kedvese, aki az elején csak a szerelmes fiú szerepét kapta, de később igen komoly történet része lett (és ekkor már Ross Lynch is bizonyíthatott), Roz és Susie, mint legjobb barátok.

A természetfölötti iskolás oldalról pedig kiemelt Prudence, akit akárhányszor megláttam, felment bennem a pumpa, annyira ellenszenves, de Agatha, a másik Weird Sister is (a harmadik nem állandó), mert mindegyikük nagyképű, tipikus beképzelt tinédzser – csak boszorkányok ugye.

A tovább mögött már spoileresen folytatom.

Ms. Wardwell mégis a legérdekesebb karakter mind közül, hiszen végig titokzatos, s mindig a történések mögött bújik, ameddig csak lehet, és onnan szórakoztat minket – így kaptuk meg a Riverdale-ből ismert Ben cameo szereplését is. Az évad végén kiderül, hogy abszolút nem az, akire gondolunk, mi több, ő sokkal ígéretesebb, jobb karakter, mint bárki más. Egy rettentő erős ellenség lehet Madam Satanból a második évadban, ha kihasználják – csak félő, hogy nem így lesz.

És még fontosabb szerephez jutott Father Blackwood, aki cseppet sem keltette fel az érdeklődésem, teljesen sablon karakter, akiről nem lehet eldönteni, hogy jó vagy gonosz, mert annyira érdektelen. Felkavarta Zelda életét az évad vége fele, de azzal is csak utóbbi története és karakterfejlődése kapott bármiféle értelmet.

De nem is a karakterekkel van baj, mert belőlük kimondottan sok mindent ki lehetne hozni, hanem a történettel. Egyszerűen semmilyen volt. Sabrinát kényszerítették, hogy írja alá a könyvet, mégsem tette, aztán 6 részen keresztül semmi következménye nem volt ennek, végül jött valami random fenyegetés, aminek következtében mégis aláírta, mert azt mondta neki Ms. Wardwell.

A halandó lányok kampánya, a WICCA egész érdekesnek hangzott az elején, aztán elfelejtették elég hamar. Roz látnok lett teljesen random, Susie pedig hirtelen olyan felmenőkkel rendelkezett, akik említése segítségével elkergetett egy vérszomjas boszorkányt. Harvey is boszorkányvadász családból származik, és ezt nem is egyszer mondták, de nem igazán használták fel semmire ezt az információt. A karakter mentségére szóljon, hogy azért nála megjelent a családon belüli erőszak és elég komoly érzelmi bombát jelentett a testvére halála és annak körülményei – aztán a második halála is.

Hildának is mintha behoztak volna egy romantikus szálat, Zelda is összekerült Blackwooddal, aztán percekkel később Lady Blackwood gyermekét segítette világra hozni, aki valami nagy vezető lehet később – legalábbis ez jött le az apuka erőltetett játékából.

Megjelent azért az évad közben igen sok pozitív hatással bíró motívum, mint a bully-ing az iskolában, a halállal való játék, a szabadságérzet és őszinte szeretet, amit Sabrina képviselt, a szeretet furcsa nyelvezetei, az új lehetőségek, és minden, amivel egyébként dobott a sorozaton a készítő, csak nem igazán tudta kivitelezni az egészet, hogy ez valóban működjön. Olyan érzésem volt, mintha csak összedobnának néhány ötletet, de nem alkotnának egy egész, kerek történetet, nem igazán következett semmi semmiből, egyszerűen céltalan eseményekkel teli történetet kaptunk.

Viszont az évadzárót nézve azt éreztem, hogy na végre, most lett igazán jó a sorozat! Csak ez ugye kicsit késő, elvégre 9 epizódot láttam úgy, hogy egyiket baromira élveztem, a másikat kimondottan untam, és érthetetlennek tartottam, miért írnak ilyet. Viszont az 1×10-ben – és főleg az utolsó jelenetekben – történt dolgok már azt sugallták, hogy a következő szezonnak jobbnak kell lennie. Látva Madam Satan valódi személyét, Sabrina új énjét, reményt keltett bennem, hogy a némi túlzással akár 3 részben is lezavarható első évad után sokkal jobb folytatást kapunk majd jövőre.

(Viszont az is benne van a pakliban, hogy ugyanilyen sztori jut csak, elvégre a második szezont már javában forgatják, így látva a véleményeket nem igen tudnak már változtatni az alkotók.)

Színészi játék szempontjából is elég kettős érzelmeim vannak. Kiernan Shipka jól hozta többnyire Sabrinát, de azért elég sok jelenet volt, amivel láthatóan nem tudott megbirkózni. Ross Lynch is teljesen unalmasba ment volna át, ha nem kapja meg az izgalmasabb történetét. Akkor már sokkal jobb játékot nyújtott, de azért egy-két könnycseppet elvártam volna tőle. Viszont a felnőtt színészeknél – Blackwood kivételével, ő botrányosan túljátszott – mindenkivel meg vagyok elégedve, főleg Michelle Gomezzel.

A CAOS első évadára így csak 6/10-et adnék, talán a 7/10-et is megérdemelné, mert azért a díszlet zseniális volt, szerencsére a gagyi képernyő szélét elhomályosító effektet hamar elfeledték, s a sátánista jelenetek remekre sikeredtek.

Csak láthatnánk több varázslatot – és nem random eltűnő Sabrinát, ahogy a Supernaturalben a démonok (vagy a sorozat még a CW-tól kapta az effektere a pénzt?), – kihasználhatnák Salemet, hiszen alig szerepelt, pedig a képregényekben többet kapunk belőle. Adjanak magyarázatot Roz, Susie és Harvey hirtelen behozott szálaira, illetve Sabrina szüleinek halálát járják jobban körül, valamint tegyék Madam Satant igazi ellenséggé, s lássunk valódi boszorkányságokat, ne csak mormogásokat és elmesélt varázslatokat.

 

14 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2018. 11. 09. 22:14

“6 részen keresztül semmi következménye nem volt ennek, végül jött valami random fenyegetés, aminek következtében mégis aláírta, mert azt mondta neki Ms. Wardwell.”

Több részen keresztül ki voltak tiltva a közösségből. Zelda csábításának hála tudtak csak visszakerülni. És egyébként se kaphattak túl nagy büntit hiszen a Sátánnak szüksége van Sabrinára szóval nem ölhették meg őket. Az a “random” fenyegetés fel volt szépen vezetve, magad írtad hogy Madam Satan a big bad, és ő is idézte meg őket. Egész évadban azon dolgozott hogy rávegye Sabrinát hogy aláírja a könyvet de a végére már kénytelen volt mindent bevetni. Persze hogy Sabrina aláírta, ha nem teszi akkor gyakorlatilag kipusztult volna az egész város.

A 2 lány ereje sem random hiszen gyakorlatilag a 2. vagy 3. rész óta vezették fel folyamatosan. Végig ki volt mindig emelve hogy a csaj fokozatosan veszti el a látását majd később meg is magyarázták miért. A másik barátnőnek meg nem igazán van különleges képessége max annyi hogy szellemeket lát de azt se mondanám biztosra hogy nem valami démon játszik csak vele de még ez is fel volt vezetve.

Nyilván nem tökéletes az 1. évad, de Shipka minden résszel egyre jobban hozta a szerepet szóval megérdemli a dicséretet mert nem kevés emlékezetes és badass jelenete volt.

Az évad bőven egy erős 8-as.
Látvány: 10
Zene: 7
Sztori: erős 7-es, jövőre ha előveszik a képregényes szálakat mert nagyon úgy fest hogy arra mennek rá elnézve az évad végét akkor ez még felkúszhat többre.

blade78 - 2018. 11. 09. 22:28

Van beszélő macska? mert ha nincs akkor neki se kezdek ;)

DarkEagle - 2018. 11. 09. 22:37

Ja amúgy Salem szerintem a 2. évadban tuti beszélni fog macska formában is mert a hollós jelenet eléggé annak a felvezetése volt. :D

Pipacs00 - 2018. 11. 10. 00:59

blade78 Macska az van, de eddig meg se mukkant. :)

D - 2018. 11. 10. 11:45

elkepeszto, h mindenkit csak a beszelo macska erdekel :D

DarkEagle - 2018. 11. 10. 12:40

Salem beszélt de csak goblin formában mondjuk abban se sokat. Bár szerintem ez nem vett el semennyit se a sorozatból.

Mom - 2018. 11. 11. 20:49

Sajnos nem egyértelműen pozitív a véleményem. Végignéztem, bár több részletben és a második évad is kap majd lehetőséget, de nem vagyok maximálisan. elégedett

Gyorsan egy technikai dolog: “a gagyi képernyő szélét elhomályosító effektet hamar elfeledték” Még az utolsó részben is alkalmazták, szóval nem tűnt az el, sajnos, de szerencsére visszafogtak belőle, így csak egy-egy jelenetnél alkalmazták. Azt viszont még mindig nem tudnám megmondani, hogy mi célból. Továbbra sem véltem felfedezni összefüggést azon jelenetek között, ahol alkalmazták.

Ami talán még a történetnél is jobban zavart az az epizódok hossza, és a cselekmények szakadozottsága. Innen üzenem a rendezőnek/vágónak, hogy a kevesebb néha több. Viszont azt, hogy egy darabig csöpögnek az események, aztán tökig tekerik a csapot, nem tudom értékelni.

Semmi gondom azzal, ha lassan építgetnek és rámennek a hangulatra/karatkerekre/tinidrámára (utóbbira csak egy mértékig), de akkor nem kell borítani az asztalt az utolsó epizódban.
Jobban örültem volna, ha a klasszikus, “egyenként avatom be” modellt követik, és Harvey már az elején belső ember lesz. De az, hogy az utolsó előtti epizódban varázslatosan mindenki megtudta így, vagy úgy, elég fura és nem tudom, hogy ezután milyen második évadra számítsak.

A varázsiskolából többet is be tudnék fogadni, Sabrina gyerekkorára is kíváncsi lennék, de leginkább annak örülnék, ha kihagynának a ‘szemét lettem, de a barátaim felnyitották a szemem és újra önmagam vagyok’ kört.

Pzitívumok a végére, hogy sem a színészekkel, se Salemmel kapcsolatban nincs kifogásom. Az effektek nem hiányoztak, a jelmezek/díszletek kifejezetten bejöttek. A Spellman csalédtagjai szépen kapják a rétegeket és a hátteret. A latin varázsigék jól hangzottak és tetszett, hogy néha csak későb derült ki, mit is csináltak pontosan.

len90 - 2018. 11. 12. 23:39

Én a trailer alapján irtóra vártam a sorozatot, de sajnos egyéb elfoglaltságok miatt cask 2 nappal a premier után tudtam belekezdeni és akkora már olvastam (leginkább itt) a túláradó negative kritikákat, amiktől nem tudtam elvonatkoztatni és az első 3 rész után a 4-7. részek csak pár napos szünettel csúsztak le. Egyébként én ezeket a részeket is érzem a leggyengébbnek, bár sokan dícsérik a rémálmos epizódot, szerintem 10 részes évadokba nem igazán férnek bele ilyen detour epizódok, valamint számomra az egyetlen nagyobb negatívum, hogy a két legjobb barátnőnek is kerítettek a semmiből erőltetett magyarázattal szuperképességeket, ezt a szálat nyugodtan kihagyhatták volna, se Roz, se Susie karaktere nem hiányozna, ha eltűnnének a második évadból, de sajnos nem fognak…

Viszont én nem értem a túláradó csalódottságot, a gyengébb Pilot után a 2-3. rész kifejezetten kiemelkedő volt a dark baptism és a trial nagyon hangulatos és eseménydús részek voltak, a 4. részben én az Academy-től kicsit többet vártam. A 8-10. részek viszont nagyon odatették magukat, iszonyat várós a folytatás, remélem nem kell jövő Halloween-ig várnunk rá, ha minden igaz már kb. 50%-os készenlétnél tarthat legalább a filming, remélem a Netflix nem fog ebből hatalmas időzítési kérdést csinálni és már tavasszal megjelenteti a folytatást.

Ami szerintem kifejezetten jóra sikerült az a mágia használata és megjelenítése…nem voltak hű de nagy effektek, de minden szeánsz, varázsige, szertartás kellő komolyságot tudott sugározni, semmi nem tűnt erőltetettnek, sem sem keltett gagyi hatást, erről sok sorozat példát vehetne (khmmm….Charmed 2018).

Amit sajnálok még, hogy Salemet nem használták ki eléggé, állítólag Kiernan Shipkáról a forgatás alatt derült ki, hogy allergies a macskákra, de nekem azután, hogy milyen hasznosnak bizonyult Sales az útvesztőben a megbűvölt madárijesztő ellen nagyon nagy hiányérzetem volt, hogy gyakorlatilag a maradék 8 részre egy action sceen se jutott szerencsétlen macskára…

Részemről erős 8/10 az évad, a 2 pont mínusz tényleg azért jár, mert voltak unalmasabb pillanatok, de amikor jó a sorozat, akkor nagyon jó, a 2., 3., 8. részre simán tudnék 10/10-et adni…

len90 - 2018. 11. 12. 23:46

Bocsi, előző kommentből kimaradt, hogy a 10. részre is mehet a 10/10, szerintem nagyon jó finalé volt.

Ja és Roz és Susie történetével ellentétben az, hogy miben mesterkednek Hilda és Ambrose pasijai (külön-külön vagy akár szövetségben) kifejezetten érdekel.

Ja és ami még lemaradt Michelle Gomez és Miranda Otto lubickolnak a szerepeikben, remélem nem lesznek mellőzve az award season során. Kiernan Shipka nem kiemelkedő teljesítmény alapján, de egyszerűen annyira kellemes és szerethető kisugárzása van (a sorozatban és interviewkon is), hogy tökéletesen szerethető és “szurkolható” főhőssé tudott válni, és Ross Lynch is nagyon ígéretes, kár, hogy a karaktere ennyire erőtlen let (egyelőre)…

Lanie - 2018. 11. 18. 20:05

Kiernan Shipka szerethető kicsi lány ez igaz, de amikor varázslatokat mormol kemény lányosan odavág vagy a dögös csajokkal vonul végig a folyosón végzet asszonya stílusban, nem tudom nem elröhögni magamat.. az erős gagyiságfaktorok egyike.

Cardas - 2018. 11. 18. 22:54

DarkEagle

“Az a “random” fenyegetés fel volt szépen vezetve”
ez a fenyegetés a legklisésebb amit be lehet vetni. a tipikus ‘csináld amit mondok különben mindenki meghal, és mivel jó vagy ezt nem hagyhatod’. ezt a világ összes jóindulatú karakterével el lehet játszani, nincs benne semmi személyes, nincs kihegyezve az adott karakter egyedi gyengeségeire vagy személyes problémáira. ez minden műfajban, minden történetben bevethető, és nem kell hozzá agy hogy megírják.

Cardas - 2018. 11. 19. 15:23

az egyik problémámat a kritikában már elmondták, hogy pont a barátai azok akik valami spéci múlttal rendelkeznek, erőltetett volt.
De a másik az, ami végigkísérte az egész évadot, hogy annak ellenére, hogy Sabrina boszorkányok közt nevelkedett, mindent el kellett magyarázni neki. Mi a Feast, miért nem végeznek ördögűzést a boszorkányok. annyira pocsék volt ez a módja az információ adagolásnak, mert az jött le belőle, hogy sabrina szimplán hülye aki az elmúlt 16 évében nem hallott semmit a nénikéitől a világról, egy fia könyvüket nem olvasta, de azért ráolvasásokat már tud… aha. ez azzal egyenlő, mintha ma egy 16 éves mellé leülnének a szülei, és elmagyaráznák neki, hogy ki a mikulás, meg miért volt világháború. eddig egy kő alatt élt?!
Egy halandó barátot kellett volna az elején bevezetni a világukba, és neki magyarázni, úgy sokkal emészthetőbb lett volna. összességében egy meh 7-es, remélem a második évad jobb lesz, és nem jut a tesó sorozat sorsára.

Watswon - 2018. 11. 22. 18:55

Szép estét
Hát ez a Sabrina a tiniboszorkány felújitva,áthorrorizálva😹🙆
Nézhető….

HVML - 2018. 11. 23. 11:51

Nekem vegyesek az érzelmeim a sorozattal kapcsolatban, nagyon vártam, szeretem ezt fantasy-mistery vonalat, és a Netflixes feldolgozásokban is ritka, ha csalódok. De én ezt csalódásnak éreztem.

Igazából mindenki felettem leírta mi a baj, többé kevésbé egyet is értek. Az egész sorozat nekem olyan hangulatot adott mintha a Scream Queenst néztem volna. Komoly hangvétellel veszik a egészet, amiből élvezhetőt is ki lehetne hozni, aztán gagyivá teszik az egészet. Mintha direkt el akarnák rontani.
Mondjuk lehet tényleg csak én szerettem volna, hogy olyan legyen mint gyerekkorom Sabrinája.

Következő évadot várom, de csak azért mert a 1×10 nagyon jó volt, talán ezzel kellett volna igazán kezdeni. Egyelőre stabilan 6/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz