login |

Craith / Hidden

2018. 11. 10. 14:50 - Írta: gromit

4 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

A Hinterland egyik készítője összefogott a stábjából egy íróval, és előállt egy hasonló hangulatú, de mégis teljesen más walesi sorozattal. A helyszín ezúttal Wales északnyugati része, ismeretlenül is ismerős tájjal, hegyes-dombos vidéken elszórt kis falvakkal és tanyákkal. A helyi rendőrőrsnek és az egyetemnek otthont adó városka se egy világváros.

Ide tér vissza Cadi John nyomozónő, hogy gondját viselhesse apjának, és becsatlakozzon a helyi rendőrőrs munkájába (hivatalos áthelyezéssel, nem csak “véletlenül erre járt”). Rögtön az első ügye nagy horderejű lesz, ami ki is tölti az egész 8-részes évadot.

Holtan találnak egy fiatal nőt a folyóban, de ez csak elindítója lesz az eseményeknek. Hamar kiderül, hogy a nő rajta volt az eltűnt személyek listáján – még évekkel korábbról. Ráadásul nem is ő volt az egyetlen a környéken, aki eltűnt.

A sorozatnak sok olyan eleme van, amit már láttunk máshol, és a tempó is lassú, mégse válik unalmassá. Tud elég újat mutatni, egyszerű eszközökkel is feszültséget kelteni, a karakterek és alakítások között is vannak kiemelkedők.

A Craith nem egy klasszikus “whodunit”, nem a “ki?” lesz a központi motívum. Az elkövető személye hamar világossá válik, de ezzel együtt is, vagy leginkább épp ezért működik igazán a sorozat.

Ugyanis bátran felvállalják mentális problémák ábrázolását, miközben a pszichopatát nem misztifikálják túl. Nincsenek beteg rituálék, különleges szimbolika, egyszerűen csak egy ránézésre átlagos fickó, elborult gondolkodásmóddal. Külön érdekes kérdés, mi van akkor, ha az áldozat is problémás személy.

A táj, a hangulat, a zene, a főcímnek még a képsora is emlékeztet a Hinterland-re (a zeneszerző ugyanaz), a fő nyomozó és a teljes évados ügy már nem. Pont nemrég írtam a Monster-ről is, amiben ugyanez a kiindulóhelyzet (hazatérő rendőrnő, volt-nyomozó apa, holttest, kapcsolat régi esettel), de szerencsére itt egész más a történet és sokkal jobb a megvalósítás is.

Nyomozó párosunk (Cadi és őrmestere) jól működik együtt, és szinte már üdítő, hogy teljesen hétköznapi emberek. Családi problémáik is életszerűek, és ennek bemutatását nem is vitték túlzásba. Nagyobb figyelem jut így az elkövetőnek, bizarr családi életének és legutóbbi áldozatának. Egyedül a sorozatindító “vízihulla” áldozat családjának szála tűnt fölöslegesnek, vagy legalábbis túlspilázottnak.

A Craith-ból nem készült párhuzamosan két eltérő változat (a Hinterland minden jelenetét kétszer vették fel – angolul és velsziül (nem az angol walesi dialektusa, hanem egy kelta nyelv)). A Hidden címen futó “angol” verzió igazából az eredeti kétnyelvű változat, a dialógusok több mint fele velsziül van, ami csak realisztikusabbá teszi a sorozatot, hiszen ezen a környéken magas a lakosság nagyobbik fele anyanyelvként beszéli. Szóval angolosoknak is fel kell készülni a feliratolvasásra, de megéri.

4 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2018. 11. 10. 16:31

Szerintem az év egyik legjobb (nem amerikai) újonca volt ez a sorozat. Remekül ábrázolták az elkövető fickót, végig rázott tőle a hideg. Az a típusú karakter, akitől undorodsz, de mégis nézed tovább, mert kíváncsi vagy, hogy mitől, miért lett ilyen. A nyomozó páros – bár messze áll pl. a Killing nyomozóitól – de maga a nyomozónő néha már-már megidézte Lindent nekem. A környezet, az esős, borús atmoszféra pedig teljesen hozta a Killing hangulatát, annak ellenére, hogy itt nem egy nagyváros, hanem egy kisváros és annak tágabb területe adja a sorozat helyszíneit. Ki kell még emelni a nyomozónő és a gyilkos mellett, a gyilkos anyját is, félelmetesen elevenítette meg a karaktert.
Pozitívum még az, ahogy a sorozatgyilkosság részleteire fényt derítenek úgy, hogy közben párhuzamosan futnak az események. Az is ritka szerintem, hogy a leendő áldozatot már az elejétől követjük és a pillanat, amikor leesik, hogy ő ténylegesen egy áldozat lesz, az azért elég gyomorszorító pillanat.
Voltak részek, amiket – ha nem úgy daráltam volna – biztos jelöltem volna a hét legjobb részénél, mert volt több csúcspontja is a sorozatnak. Habár a befejező részben nem minden megoldással értettem egyet ez egy jó sorozat, a műfajában szerintem figyelemre méltó.
Amit én negatívumként fel tudok hozni az a nyomozónő és a társának a magánéleti dolgai, ezek annyira engem nem érdekeltek, de értettem, hogy miért kellett a nyomozónő apjának szerepet szánni.

(A feliratosok kedvéért külön riszpekt a fordítónak, aki bevállalta ezt a remek sorozatot)

8,5/10

gromit - 2018. 11. 10. 18:34

Darából is lehet jelölni :) és most jól el is bizonytalanodtam, lehet hogy végül mégse írtam be én se… a 7. részt választottam volna, ami után kicsit el is merengtem, hogy miért van ebből még egy teljes rész hátra. Sikerült végül tartalommal megtölteni a záró részt is, bár én meglettem volna egyik-másik esemény nélkül is. De a kórházban volt olyan jelenet, amiért már megérte.

A nyomozók magánélete nekem rendben volt, jó volt ellensúlyozásnak, hogy azért nem minden figura annyira elcseszett arrafelé.

anyuka: “miért lettél ilyen, fiam?” ööö, te kérdezed? :o

Snoopyzit30 - 2018. 11. 10. 20:06

Most, hogy mondod tényleg. Én szerintem jelöltem is egy részt, de már nem is emlékeztem. Darából egyébként mindig hálátlanabb dolog jelölni.

gricsi - 2018. 11. 11. 09:05

Szívesen a feliratot, köszönöm a megemlítést, Snoopyzit30!

Nagyon jó lett az írás, örülök, hogy másnak is tetszett!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz