login |

Outlander: kezdett a 4. évad

2018. 11. 11. 21:20 - Írta: BotondB

87 hozzászólás | kategória: kritika,

(A könyves kibeszélő nemsokára érkezik.) Kevés sorozat tudja nálam elérni, hogy ne akarjam minden lehetséges rétegére szétbontani és egyesével értékelni azokat, hanem csak egyszerűen élvezzem, hogy elveszhetek a világában.

A Diana Gabaldon fantasy-regénysorozatát adaptáló Outlander azonban mindig elvarázsolt a szerethető, családias hangulatával  így a valamivel gyengébben sikerült harmadik évadról is szinte csak pozitív emlékeim maradtak egy év távlatából. Az új szezon premierje pedig noha picit lassabban indult a vártnál, mégis nagyon jó volt újra látni a mostanára igencsak szívünkhöz nőtt karaktereket.

A tovább után spoileresen folytatom.

Bizonyára mindenki emlékszik, hogy a kissé túlzsúfolt tavalyi évadzáró végén a hajtótörést szenvedő Jamie és Claire Georgia állam partjainál, a mai Amerikai Egyesült Államok területén vetődnek partra.

Most egy négy hónapos ugrást követően Észak-Karolinában vesszük fel velük a fonalat, ahol főhőseink és bő értelemben vett családjuk éppen a Skóciába való hazatérésüket tervezik. Nyolc évvel járunk az amerikai függetlenségi háború előtt, de aligha lep meg bárkit is az, hogy ez végül kevésnek bizonyul a Fraser-klán eltántorításához, akik a döntést elhalasztják és egy ígéretesnek tűnő lehetőség kedvéért úgy döntenek szerencsét próbálnak Amerikában.

Az epizódnak már maga a címe is cinikusan mutat rá, hogy a csodálatos Amerika, a lehetőségek hazája nem mindenkinek volt olyan csodálatos akkoriban sem (sőt!), de ezt később több párbeszéddel és történéssel is alátámasztják az ízlésesen polkorrekt készítői gárda tagjai.

Néhány mérsékelten érdekes szükségszerű építkező jelenet után rögtön emlékeztetnek minket a sorozat messze legnagyobb erényére: sorban érkeznek a meghitt, érzelmes pillanatok, legyen szó akár Jamie-ről és unokaöccséről, Jaime és Claire párosáról, vagy Fergus és Marsali nagy híréről.

Tényleg nagyon el vannak ezek találva, így minden pillanatban pont annyi érzelmet kapunk, ami lehetővé teszi, hogy átadjuk magunkat a sorozat megkapó atmoszférájának, de mégse menjen el a dolog a giccs irányába. Sam Heughan és Caitriona Balfe továbbra is kiválóan hozzák a szerepüket, főleg a közös jelenetekben látszik mennyire tökéletes is az összhang kettejük között, noha kétlem, hogy ez ennyi idő után még bárkit meglep.

A sztori önmagában tényleg nem volt túl nagy volumenű így elsőre, a végén visszatérő Charles Bonnet-tel kapcsolatban pedig hiába lehetett érezni, hogy nem stimmel vele valami, ismerjük már annyira a főszereplő párost, hogy tudjuk, mindenkin segíteni fognak, ha tehetik (mondjuk akkor is, ha nem).

Az epizód utolsó jelenete ugyanakkor nagyon hatásos lett a kiválóan megválasztott háttérzenével, és Claire gyűrűivel, ennek ellenére ezen a ponton nem tudom teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy pontosan merre halad a történet.

A langyos kezdés összességében kicsit alul múlta a várakozásaimat, így az évadnyitó epizódot nagyjából 7/10-re tenném, de meggyőződésem, hogy nem kell sokat várni rá, hogy hőseink ismét az események középpontjában találják magukat, a viszontlátás öröme pedig épp elég volt, ahhoz, hogy lelkesen várjam a folytatást.

87 hozzászólás Ne habozz!

jessm - 2018. 11. 11. 22:09

Összeségében jó volt. A tájak még mindig gyönyörűek. Sam és Caitriona még mindig nagyon jók együtt. Az új kalandok elindításának ez jó kezdése volt.

Meg mondom összintén én könyvben 4., 5. részt nem annyira kedveltem, szóval kiváncsi leszek, hogy feldolgozásban jóban fog-e tetszeni.

FP Jones - 2018. 11. 11. 22:52

van esély arra, hogy visszajutnak valahogy 200 évvel későbbre, a ‘jelenbe’?

casi - 2018. 11. 12. 07:38

A könyv is elég langyosan kezdett szvsz, az elejével szenvedtem is, viszont utána szépen beindultak a történések.

schray - 2018. 11. 12. 08:23

“szerethető, családias hangulat” – épp ezért kezdtünk mi is bele és szerettük meg, majd csalódtunk óriásit és hagytuk abba az első évad vége után. :(
Mennyire jött elő ez a vonal a későbbi évadokban?

ayren - 2018. 11. 12. 14:27

schray
Az első évad a vége felé tényleg sokkoló volt, és szerintem túl brutál, de szerencsére hasonló jelenetek azóta nem fordultak elő.

Wyrr - 2018. 11. 13. 22:10

Az évadkezdés tetszett, volt pár nagyon hangulatos jelenet (és mégiscsak évadkezdés, vártam már, hogy folytatódjon, ez sokat segített), de ez a mostani…

Nem emlékszem, untam-e már valaha annyira Outlander-részt, mint a 4×02-t. Mindenesetre kétlem. :-/

Pedig a téma és a belőle adódó konfliktusok érdekesek lehettek volna – ha sikerül jól kezelni.

Kaktusz - 2018. 11. 14. 10:28

schray

oszinten szolva en is ugy jartam, belekezdtem egy szep lassan csordogalo csaladias sorozatba, aztan mire bedurvult, mar nem tudtam otthagyni :D ha elore tudom, bele se kezdek, de utolag sajnalnam, ha igy tettem volna. azota akklimatizalodtam, de szerintem nem is voltak annyira nagyon durva jelenetek, mint az elso evad finalejaban.

nekem nagyon bejott a kezdes, bar valaki tarkon szhatna vegre Clairet egy peklapattal, nem birom nezni, amikor bekattan es keptelen hosszu tavon gondolkodni. Ertem en, hogy traumatizalt, haborut megjart no, meg a gyogyitasra eskudott fel, de konyorgom, ennyi idosen igazan osszeadhatna kettot meg kettot. Nagyon varok mar egy kis karakterfejlodest ezzel kapcsolatban. Amikor nincs rajta nyomas, akkor olyan jo politikai erzeke van, de ilyen helyzetben meg Jamie is tisztabban tud gondolkodni, ami nem semmi :D

BotondB - 2018. 11. 16. 03:27

4×02

Hát ez tényleg nem volt túl izgalmas epizód. Claire és Jamie jólelkűségét megint sikerült kimaxolni, ami néha nekem már inkább elvesz, mintsem hogy hozzátesz a sorozathoz. Ez az egész dilemma Rufus körül, akármilyen érzéketlenül is hangzik, de túlságosan fel lett nagyítva.

Néha az az ember érzése, mintha Claire nem élt volna a jövőben, hanem csak kapná onnan az információkat valahogy, anélkül, hogy értené az emberiség fejlődésének szakaszait. Csak ugyebár tudjuk, hogy élt a 20. században és így tényleg nem annyira hiteles az, hogy milyen szinten nem képes elfogadni az egyébként valóban igazságtalan játékszabályokat. Nyilván ha teljesen elfogadná nem lenne miből sorozatot csinálni, de ez nekem így is erőltetett. Az, hogy valaki a korát megelőzi valamiben, pont a valótlansága miatt érdekes, csak jelen esetben szó szerint igaz és ez valahol kiöli belőlem a csodálatot helyenként.

Gremi - 2018. 11. 18. 13:26

Kár volt ezért a részért.Előjött hollywood nevelési szándéka, ami lassan minden sorozatban jelen van.Lassan szégyellem , ha fehér hetero férfi vagyok, aki csak a fehér lányokat szereti.Ez a rész pedig…. .Remélem lesz olyan rész /ha elkalandoznak a 2000-es évekbe/ ahol a dél afrikai fehér emberek, a burok sorsát is bemutatják.Az utobbi szomorubb.

hamupipacs - 2018. 11. 19. 10:26

A korszak és a hely miatt adott volt, hogy valahogyan kellett reagálni a rabszolgaság témájára. De nem sikerült túl jól. Se a 20. század közepe, második fele, se a kétszáz évvel korábbi viszonyok, se a korábban átélt tapasztalatok alapján hiteltelen volt Claire reakciója és viselkedése.
Valahogy gyakorlatiasabbnak képzeltem volna. Szökött rabszolgákhoz, indiánokhoz küldés is felmerülhetett volna. Vagy hogy ők maguk ítélik el. Végül is megtámadott valakit.
Szóval az epizódon belőli lezárás szempontjából jó volt a megoldás, de ahogyan eljutottak hozzá, lehetett volna karcosabb.

Wyrr - 2018. 11. 21. 23:46

Ha jól emlékszem, kb. ezen a ponton adtam fel végleg, hogy könyvben (is) kövessem a történetet, pedig utálok regényt félbahagyni.

Ehhez képest a sorozatban nem is volt rossz ez a rész (bár annyira jó se), az előzőhöz képest elég élvezetes lett, leszámítva az esős bóklászást. (Meg Claire ostobaságát: minek eredt a szökött állat nyomába? Idegen helyen van, nem tapasztalt erdőjáró, és az ő szerencséjükkel úgyis minden második bokorban indián/bandita/vadállat rejtőzik…)

BotondB - 2018. 11. 23. 19:05

4×03

Tényleg mindenképpen jobb volt ez a rész, mint a legutóbbi. Ennek ellenére kicsit sok már nekem ez, hogy Claire és Jamie kis túlzással minden epizódban elveszítik egymást, hogy aztán 64-jére is szenvedélyesen egymás karjába omoljanak. Értem, hogy kell valami akció, de ez annyira erôltetett így nekem.

A Brianna-Roger szál most szerintem sokkal érdekesebb volt. Roger mindigis ez a régimódi úriember volt, akit könnyen meg tudtunk kedvelni, de most azért kapott egy kis negatív árnyalatot. Jól sikerült, mert nem vesztettem el iránta minden szimpátiámat, de az összkép jócskán megváltozott.

jessm - 2018. 11. 25. 18:30

Claire reakciója teljesen hiteles volt pont azért, mert ő világ életben így viselkedett. Claire a 20 században is feltűnő jelenség , mindig azt tette és mondta amit akart és nem enged a saját erkölcsi normáihoz. Így amiket átélt inkább azt erősítették meg , hogy az igazságtalanságok ellen felemeli a hangját. Egyébként a legtöbb dologban Jamie is egyetért , csak más módszerekhez folyamodik.

4×04 Nekem tetszett ez a rész,és érdekes volt az indiánokkal. Persze Roger- Brianna vonal is jó volt. Következő részben Briana megérkezik a 18. századba.
Amugy egy kicsit fura volt, hogy igazi medve helyett ember használtak, de végülis érthető, hogy nem akartak digitális medve harcot , ami bénán nézne ki ennyi pénzből, és inkább egy embert ahsználtak.

zetevar - 2018. 12. 03. 23:09

Nagy kedvencem a sorozat, bár minden évadban éreztem hullámzást. Az első évad volt a kedvencem, azt nem tudta eddig felülmúln egyik sem. A korabeli skót társadalom meglehetősen hű bemutatása után csak skicceket kapunk más országokról.
Engem is zavart már az előző évadban is, hogy a történések változatossága kimerült abban, hogy vki mindig életveszélybe került és meg kellett menteni minden részben. Ez talán egy picit változni látszik ebben az évadban. Jah, meg a kedvencen a nád között tartott fullra befáklyázott jelenet volt a záróepizódban. Teljesen hitelesen senki sem félt attól, hogy magukra gyújtják a nádast???
Már a 3. évadban sem értettem, hogy a szereplők miért nem próbálnak jeleket hagyni a jelenben élőknek. Jamie miért nem próbálta értesíteni Claire-t, hogy életben maradt (eleve miért nem beszélték ezt meg az elválás előtt), Claire miért nem beszélte meg Bree-vel, hogy hol találhat majd róla infót… hmmmm…

Kaktusz - 2018. 12. 07. 22:13

zetervar:

en a legelejen vartam volna, amikor Clairet kvazi bezarjak Castle Leochban a pincebe, hogy ugyan vessen mar a kobe valami feliratot, amit majd a jovoben Frank megtalalhat. annyira adta volna magat a dolog, eltunk a felesege, ha egy hajszal esely is van, ra hogy utana vegiglatogatja a szamukra fontos helyeket, akkor csak megproballhatott volna neki uzenni valahogy…

az utobbi idoben nekem is izgalmasabbnak tunik Roger es Bree sztorija, bar kicsit idegesito, hogy Roger allandoan csak sir :D remelem kap mar valami jobb storylinet, es remelem, hogy nem huzzak sokaig, hogy o is mindenki utan menjen (nem olvastam a konyveket, fogalmam sincs, mi lesz a karakter sorsa). nagyon kivancsi vagyok, mit csinalnak Breevel a multban

jessm - 2018. 12. 08. 10:24

Kaktusz, ha végig veszik Bree és roger sztoriját a könyvekből , akkor készítsd fel magad arra, hogy idegesíteni fog 1- 2 évadon keresztül. Én a 6. könyvig nagyon nem bírtam őket.

Blobov - 2018. 12. 10. 09:29

A 4*5 végre hozta azt a szintet, amiért ezt a sorozatot szeretem: morális kérdések mellett azért volt akció is, dráma is, szerethető karakterek váratlan elhullása, régi ismeretségek előkerülése.

zetevar - 2018. 12. 10. 16:07

Imádom angolul nézni. Állandóan meg kell állítanom, hogy értsem, de nem váltanék magyar feliratra. Jó hallgatni, ahogy beszélnek, mindenki a maga nyelvjárásában…
4*06 is egy remek epizód számomra, talán a legjobb a s4-ből eddig. Nem hittem volna, hogy Claire féltékeny lehet Grey-re és, hogy nyíltan ki is mutatja…
Mondjuk az már szinte felháborító, hogy a kedves férfi főszereplőnk flörtöl a szerencsétle Grey-jel. Vajon miért? Bennem is bűnös gondolatok fogantak meg róla ennek kapcsán.

A kisfiú talán nem volt a legszerencsésebb választás a szerepre. Nem igazán tudta hozni a karaktert sztem, sőt voltak pillanatok, amikor el is vigyorogta magát jelenet közben. De maga a történetszál kifejezetten tetszett, kíváncsi voltam, mi lesz a végkifejlet.

Nade most már nagyon várom, hogy Bree bekopogjon az ajtón…

Kaktusz - 2018. 12. 10. 22:07

jessm:

jaj neee, mar kezdtem oket megkedvelni :D

4×06

Csak annyit mondok, hogy nem birtam felallni a resz kozben, pedig elkezdtem narancsot pucolni es tiszta ragados lett a kezem. De nem alltam fel megmosni, annyira lekotott a resz minden perce, szerintem az eskuvos resz ota nem volt ilyen (na jo, ha nagyon megeroltetem magam, biztos eszembe jutna meg ilyen, de nem sok). Eddig azert altalaban mindig volt egy szal, ami annyira nem erdekelt, de ezt most szerintem valahogy nagyon eltalaltak. En annyira sajnalom John Greyt amiota kepernyon van :D spinoffot neki!! :D

Blobov - 2018. 12. 14. 11:15

“Imádom angolul nézni. Állandóan meg kell állítanom, hogy értsem, de nem váltanék magyar feliratra. Jó hallgatni, ahogy beszélnek, mindenki a maga nyelvjárásában…”

Én Jamie-t angol felirat nélkül, csak a szöveg alapján nem érteném….

zetevar - 2018. 12. 15. 00:06

Blobov

Én sem.

Emlékszem, a sorozatot a Netflix-szen anno a ‘Language’ besorolás alatt találtam és azért kezdtem nézni, hogy karbantartsam az angolom. Elképzelheted azt a horrort, amikor Claire bekerült a skótok közé én hirtelen konkrétan azt sem tudtam megállapítani, hogy ezek angolul beszélnek-e, vagy sem :) Néztem nagyokat…
Aztán bekapcsoltam az angol feliratot és még úgy sem értettem tisztán :) Magam kellett rájöjjek bizonyos szavak jelentésére. Úgyhogy felirattal most már rendben megértek bárkit, de beszédben nem. Kapcsolgatom az angol feliratot ki/be.
Ebből a szempontból nagyon zavaró a hangleejtés is és konkrétan Jamie nagyon ropogósan ejt mindent.

Ugyanakkor belenéztem a könyvbe magyarul és az élményből sokat elvett, hogy a fordító nem tudta átültetni a dialektust egyáltalán. Úgyhogy hagytam is a magyar változatot.

Annatar - 2018. 12. 17. 02:18

Kaktusz

“En annyira sajnalom John Greyt amiota kepernyon van :D spinoffot neki!! :D”

Alapanyag lenne is hozzá, Diana Gabaldon írt neki egypár sztorit :)))

ayren - 2018. 12. 17. 12:45

A britek ritkán nyúlnak mellé a castinggal, de William rossz választás volt szerintem. Kifejezetten undok kis képe van a gyerekszínésznek, inkább tudnám elképzelni negatív karaktert játszva.

zetevar - 2018. 12. 17. 16:25

Ráadásul kicsit sem hasonlít az apjára, aki azért hagyta anno el őt, mert félő volt, hogy a hasonlóság alapján rájönnek, ő az igazi apja a gyereknek…
Bri legalább hasonlít.

Kicsit nehezen emésztem meg, mennyire eltekerik a cselekményt a könyvhöz képest. A 4*07 sztem írtó gáz ebből a szempontból.De ezt már megalapozták a 3. évadban, amikor Jenny olyanokat mondott Claire-nek (ezek kizárólag a filmben hangzottak el), amik miatt most őt szó szerint ki kellett hagyni ebből a részből, pedig a könyvben fontos szerepet kap.

idioty - 2018. 12. 17. 23:07

Nem olvastam a könyveket és talán nem is fogom, vagy ha igen, lehet, hogy én is angolul ugranék neki.
Ez a mostani rész nagyon tetszett. Talán csak annyi nem, hogy Brianna csak olyanokkal találkozott a kikötőig, akiket ismerünk. Mekkora szerencse kell, hogy egyből segítőkre találjon? Kicsit sajnálom, hogy nem maradt legalább egy részéig Lallybrochban, kíváncsi lettem volna Jennyre hogyan fogadja.
Mindenesetre az évad elejétől vártam ezt, hogy megérkezzen. Viszont az is érdekes, hogy Rogernek hamarabb sikerült hajóra kerülnie? Pedig hetekkel később indult el. Vagy nem időrendben mutatják kettőjüket?

ayren - 2018. 12. 18. 13:33

zetevar
Na ja, ezen én is csodálkoztam. De mondjuk az a kölyök, aki a fiatalabb Williamet játszotta, még ennyire se hasonlított a színészre. Mintha a szeme is sötét lett volna…
De ne már, hogy szerinted Brianna hasonlít rá. :) Még a haja (parókája sem): én nem tudom, de mintha az elején Jamie haja vörösesebb lett volna, most inkább olyan fakó barnának látom.

zetevar - 2018. 12. 19. 09:56

ayren
Hát, úgy nagy vonalakban hasonlít: széles arccsont és homlok, kissé vágott szemek…). De nekem vhogy ő sem szimpi.
Igen, Jamie parókáját nem sikerült olyanra festeni, mint anno a haját, bár lehet, hogy így akarják kissé öregíteni. Ki tudja. Az érdekesebb viszont, hogy az akcentusa is kezd sztem gyengülni. Bár lehet, hogy csak hozzászoktam. Eleinte egy szót sem értettem abból, amit mondott.

zetevar - 2018. 12. 19. 10:00

Néztem a külföldi kommenteket. Kap a rész hideget, meleget attól függően, hogy a kommentelő olvasta-e a könyvet, vagy sem.
Akik olvasták, eléggé fel vannak háborodva, hogy sok olyan rész kimaradt, ami fontos lenne. Pl. Laoghrie elmondja a könyvben, miért nem engedte Jamie-t közel magához a házasságuk alatt.
Akik nem olvasták, azoknak tetszik a rész…

ayren - 2018. 12. 19. 20:23

zetevar
Vagy csak idomul az asszony beszédéhez a skót akcentusa. :)

dinnyemano - 2018. 12. 21. 16:50

A harmadik évadot bevártam, hogy darálni tudjam januárban… Na ezt most nem bírtam ki, így mindeig várni kell…
Mikor előkerült Murtagh az előző részben akkor én is elsírtam magam, olyan rég láttam… :D
Az nagyon megható volt.

Amúgy persze semmi nem olyan már mint az első évad volt, de akkor is “családtagok”. Ez a sorozat megszerettette velem a skót tájszólást, de felirat nélkül azért én sem értem Jamie-t! :D

Brynden Rivers - 2018. 12. 22. 00:10

Ha minden benne lenne a könyvből ami valaki szerint fontos akkor 1,5-szer ennyi rész kellene.

Örüljünk hogy létezik a sorozat és annak hogy a legjobb most futó kosztümös sorozat. :-)

Kaktusz - 2018. 12. 22. 08:44

En egyelore nem mertem elkezdeni a konyvet, mert gyorsan olvasok es felek, hogy hamar beeloznem a sorozatot es akkor mar nem neznem :D de mar a polcon pihen, angolul. Az evad vegen elkezdem, alig varom. Azert mire kijon az utolso konyv, szeretnek felzarkozni.

Nekem bejott a resz, de ezek szerint azert, mert nem olvastam a konyvet?

Nekem is ellenszenves volt a kisgyerek, bar teny, hogy az anyjaban is volt valami irto ellenszeves, ugyhogy annyira nem volt zavaro. Briannat nagyon nem birtam az elejen, most mar ugy hellyel-kozzel megkedveltem, de eleg idegesito, hogy neha pont olyan szerencsetlenul tud lereagalni dolgokat, mint Claire. Nem ertem, hogy nem fogort gyanut Laoghaire-re, kivancsi vagyok, ez hogy nezett ki a konyvben. Csalodas volt nekem, hogy ezek utan Jennyvel viszont nem talalkoztunk.

zetevar - 2018. 12. 23. 10:24

Egy könyvadaptációt nyilván rugalmasan kell kezelni, az nem kérdés. Itt a 4. (de néhol a 3. évadban is) már olyan nagy mértékű változtatásokat eszközöltek a könyvhöz képest, ami nem volt várható.
Számomra a legutóbbi rész kapcsán leginkább az volt idegesítő, hogy kulcsjelenetek kerültek ki a filmből, ugyanakkor teljesen feleslegesen kerültek bele olyanok, amik nem szerepelnek a könyvben. Pl. Bri bokaficama, ami cca. 20 percet vett el a részből, a könyvben pedig nemhogy nem szerepelt, de Bri lovon érkezik egyből Lallybroch-ba… Nem jár Laoghaire-nél egyáltalán, vele Lallybroch-ban fut össze, ahova a nő azért megy, hogy a pénzét követelje és egyáltalán nem olyan nagyvonalú, mint a filmben, hogy visszautasítson egy fillért is. Ennél a részben hangzik el, hogy miért is utasította el anno Jamie-t a házasságuk alatt. Ez szintén fájóan hiányzik a filmből.
Szóval, változtatnak a karakterek személyes tulajdonságain, ami sok olvasó szerint már nem fér bele, ezért akadtak ki sokan.
De mindjárt itt az új rész, meglátjuk, merre tovább.

winnie - 2018. 12. 23. 10:47

“változtatnak a karakterek személyes tulajdonságain, a”

tovább megyek. nem csak rugalmasan kell (vagy lehet) kezelni, hanem úgy, hogy ez egy másik entitás, és a karaktereket a sorozatos lehetőségekhez, illetve további tervekhez képest kell alakítani. ha saját útra lépnek velük, hát legyen, csak maradjanak hozzájuk hűek. (igazából csak arra célzok, hogy azzal szerintem nincs semmi baj, ha valami nem azt adja vissza, ami egy néző szerint várható lenne. a készítői szándék a lényeg, nem az, hogy mi mit akarunk.)

zetevar - 2018. 12. 23. 11:24

‘…nem csak rugalmasan kell (vagy lehet) kezelni…’

Nem igazán tudom, mik a filmkészítés szabályai. De én már kb. azóta gondolkodom az alkotói szabadságon egy filmadaptáció kapcsán, mióta elolvastam a Dzsungel könyvét, és rájöttem, köszönő viszonyban sincs a széles körben ismert változattal. Nem is értem, hogy futhat a rajzfilm és a filmváltozat ugyanazon a néven, hisz pont ez nem valósul meg:

‘…csak maradjanak hozzájuk hűek…’

Ahogy az Outlander kapcsán is kezdik átlépni sztem a határokat időnként. De ez egyenlőre nem vészes, de az első két szériához képest mindenesetre meglepő.

Brynden Rivers - 2018. 12. 24. 10:55

Arra amúgy senki nem gondolt hogy maga az írónő eszközölt egyes változásokat a sorozatban? :-)

Minden adpatáció egy alternatív unverzum az eredetihez képest – így ami kulcsjelentnek számít a könyvben az lehet hogy nem a sorozatban.

Egyébként szívesen elolvasnék/ megnéznék youtubeon egy spoileres elemzést a könyv-sorozat eltérésekről – már annál kicsit mélyebben hogy “jaj, eltér!” :-)

zetevar - 2018. 12. 24. 22:29

Bryden Rivers

De én gondoltam, főleg, hogy az írónő nevét szerepeltetik, mint főtanácsadót. Már a könyv megírásakor is biztosan többször volt olyan, hogy egyes jelentek többféleképp is megfogalmazódtak benne. Könnyen lehet, hogy őt is bevonják a forgatókönyv írók.

De azért vannak számomra teljesen érthetetlen változtatások. Ilyen volt pl. a 2. évadban Jamie problémája a házasélettel. Ez kb. az évad feléig téma volt. A könyvben Claire már az első kötet végén megoldja a dolgot és utána semmi ilyen probléma nem merül fel köztük.
Sokat tűnődtem rajta, vajon miért lehetett szükség egy, amúgy meglehetősen mozgalmas és emellett érzelmes történetet, tovább spirázni ezzel. Máig tök feleslegesnek érzem azt a változtatást, hisz az első évad végén mindenki számára világos volt, hogy Jamie-ben komoly nyomott hagyott az erőszak és nyilván, ha megjelenik, újra nekimegy majd Randallnak…

Hamupipacs - 2018. 12. 25. 09:18

Szerintem az változtatás helyénvaló volt. Nem bántam, mert egyrészt a könyv írásához képest eltelt 20 év és traumák utóhatásairól többet tudunk, jobban benne van a köztudatban. Talán közelebb áll a valósághoz is. A könyv zsáneréhez viszont az illett.
(Az írónő a kelta nyelv kapcsán is nyilatkozta, hogy abban is maradt valami hiba, de az akkori lehetőségek mellett nem tudta ellenőrizni. Értsd: noname író + nem volt internet.)
Ami miatt még a poszt traumás stressz hatását így kiemelhették azaz, hogy relative rövid idő alatt jó sok új szereplőt kellett volna bemutatni, árnyalni,így lehetőség volt egyszerűen kihagyni őket.
Janet karakterét játszó színésznő gyermeket szült, a forgatás idején volt alig pár hónapos, hetes.

Isaac - 2018. 12. 31. 15:57

Mivel nem szeretném más szórakozását elrontani,egyenlőre csak annyit írnék ide, megható rész volt. Amit viszont már több filmben is észrevettem már,hogy nem mondanak ki olyan dolgokat,ami szerintem egy normális beszélgetésben simán el kellene hangozzon ,viszont ebből később még nagyobb bonyodalmak származnak.

dinnyemano - 2018. 12. 31. 18:50

Jaj, most így fogok szilveszterezni, hogy teljesen kikészültem ezen a részen! ÁÁÁÁ! Miért kell mindenkinek titkolózni! Szegény Roger!!!! :(((( :'(((
Devasteted vagyok! Persze biztos feloldják jövő héten, de az még egy hét… bruhahhaaa…
megyek lefárasztom magam kettlebellel…

zetevar - 2019. 01. 02. 23:20

@ dinnyemano

Hát, ha követik a könyvet, akkor még többet kell várnod sztem…

Blobov - 2019. 01. 07. 12:34

. Annyira, de annyira tudtam, már a 4*8 után, hogy úgy ér véget 4*a rész, hogy Mr. Frazer kegyetlenül elveri Rogert a szolgálólány miatt. Csak abban nem voltam biztos, hogy agyonveri-e vagy csak nagyon elveri. Jó, az agyonra kevés esély volt, de azért volt :)

Isaac - 2019. 01. 09. 10:09

Tudom off, de tegnap néztem a Kém,aki dobott engem című vígjátékot és ha valakinek rajtam kívül újdonság lenne, Sam Heughan főszerepet játszik benne :D

zetevar - 2019. 01. 09. 11:15

Hát, én meg belenéztem az első évadba éssss… nah, hát nagyon hiányzik a hangulata, Skócia, Culomn, Dougal, Angus… a verekedések.

hamupipőke - 2019. 01. 10. 07:46

Skócia hangulata? Nos, Skóciában forgatták az Újvilágban játszódó részeket!:-)

zetevar - 2019. 01. 13. 10:35

Ugye tudod, miről beszélek :)
Nem hiányolom Dél-Afrika hangulatát, csak mert ott forgattak…

Hamupipacs - 2019. 01. 13. 14:11

Persze. Skócia viszont gyönyörű. Még mindig…
BTW Úgy tűnik Dél-Afrikában ráálltak az ilyen vizes helyszínekre, mert a Black Sails-t is ott forgatták.
Már nagyon várom a folytatást!

Spoiler! Nem lenne jobb hazamenni (időben) egy házasságon kivül született gyerekkel?

Annatar - 2019. 01. 13. 18:16

Hamupipacs:

De, vsz jobb lenne. Viszont Roger nélkül Bree nem akar menni, plusz nem tudják, hogy viszonylag nem messze van egy kőkör (még csak Roger tud róla), és még Jamaica is messze van, nemhogy Skócia, hónapokba telne eljutni oda, addigra meg már túl előrehaladott a terhesség és kockázatos az átkelés.

zetevar - 2019. 01. 14. 13:09

Sztem a skót tájból most jóval kevesebbet mutatnak, talán nem véletlenül.
Nézz bele az első évadba! Egészen más volt a hangulata. Én szerettem azt a keménységet és vadságot, azokat a verekedéseket. Nagyon jól meg voltak csinálva. És a humort is, amit becsempésztek mellé.
Persze, nem lehet mindig minden ugyanolyan színvonalú sajnos, de nagyon félek, hogy a kövi 2 évaddal vége is lesz.
Ha a következő könyvet nézem, az egyértelműen gyengébb, mint az elődei. Vhogy Gabaldon túlságosan beleszeretett a főhőseibe és nem tudta őket időben elengedni…

Kaktusz - 2019. 01. 14. 21:57

en rajottem, hogy nekem mi a fura ebben az uj evadban. eloszor is nagyon elveztem, hogy vegre jut nekik egy kis happiness, es csak Brianna es Roger szenved. viszont mivel bekerultek ezek az uj szereplok es az uj szalak, nagyon eltavolodtunk Claire-tol es Jamie-tol es nekem ez nem annyira jon be. az elso evadban Claire meg narralt is, most mar alig ismerjuk az erzeseit es a motivacioit, Jamie detto. valahogy nagyon intim volt az elso ket evad, de meg a talan a harmadik is (es nem, itt nem a szexjelenetekre gondolok :D ). nagyon kozel hoztak a ket foszereplot a nezokhoz es ezt ennyi szereplovel be kellett aldozni… nagyon sajnalom. mikor Brianna es Jamie vegre talalkoznak, az is annyira sulytalanra sikerult, pedig maga a jelenet nagyon megindito volt es a szineszek is hoztak a papirformat. de ugy, hogy elotte egyik szereplore se sikerult rahangolodni, nem annyira mukodott szamomra a jelenet.

ami miatt viszont rendszeresen kaszalok sorozatokat az az, amikor feleslegesen nem mondanak egymasnak el dolgokat es persze hogy baj lesz belole. kilometerekrol lehetett latni hogy abbol mekkora felreertes lesz, hogy a csaj akinek nem jut eszembe a neve azt hitte, hogy Roger a rosszfiu. es akkor meg tetezik azzal, hogy nem mondjuk el, ki az igazi tettes, majd miutan borul a bili, megint titokban szervezkedunk. hat ettol engem a vilagbol ki lehet kergetni de tenyleg. vilagklasszis bal*szkodas komolyan… szoval ennek remelem nagyon gyorsan veget vetnek mert ha felesleges szarkavarast akarok latni akkor megnezek egy reszt a tuti gimibol. a konyvben is ennyire elmennek ebbe az iranyba? segitsetek ki

Annatar - 2019. 01. 15. 00:06

Kaktusz:

A könyvek kissé túl vannak írva, de szerintem az, hogy abból keletkeznek drámák, hogy valaki valamit nem mond el, az nem a könyvek találmánya. Lehet, hogy te mindig mindent kibeszélsz magadból, meg a környezeted is, de szerintem a nagy többséggel előfordul elég gyakran, hogy nem mond ki dolgokat, és annak következményei vannak. Ez teljesen emberi dolog, épp ezért használják az irodalomban és a filmművészetben is.

(Én olvasás közben inkább amiatt voltam pipa az írónőre, hogy van egy karakter, akit folyton megszívat :P Egy idő után már sok volt.)

dinnyemano - 2019. 01. 15. 21:14

OMG! Olyan kémia volt John Grey és Bree közt (WTF???), hogy beleborzongtam, vissza is néztem a parkban beszélgetős jeleneteiket.
Sokat koncogtam ezen a férjhez adós partin, ÁÁÁ, azok a fejek a pasiknál. :DDD
Na látjátok, hogy egy rész alatt fel lett oldva a Rogeres titok? :)

És most mi lesz? Rogernek meg lesz egy indián felesége??? jajjj :)

zetevar - 2019. 01. 15. 23:08

Ott a pont Kaktusz!
Szépen megfogalmaztad amit érzek a 4. évaddal kapcsolatban.

Én még mindig azt érzem, hogy aBree-t alakító szìnésznőt nem sikerült eltalálni. Ezért sem működnek a jelenetei. Meg azért, mert maga az írónő sem szerette a karaktert.

Hogy a könyvben is van-e kavarás? De még mennyire… ebben teljesen követik a sztorit. Itt nem egy titokról van szó, hanem mindenki titkol vmit.
Ami komoly eltérés, hogy a könyvben Claire nem haragszik Jamie-re egyáltalán. Inkább közészorul Bree és Jamie közé. De nagyon sajnálja Jamie -t, mert megérti, mit miért csinált.
És, hogy túl van e írva a könyv? 1200. oldal. Rettenetesen túl van írva, a felét ki kellett volna húzni. De ez még semmi az 5.kötethez,aminek az első része, tehát a teljes első kötete egyetlen napról szól. Nah hát ennek a sorozat változatára leszek én nagyon kíváncsi… Szép kihívás a rendezőnek.

idioty - 2019. 01. 15. 23:44

Előre leszögezem: Nem olvastam egyetlen könyvet sem. Én egyenesen iszom minden szavát a sorozatnak. Minden jelenetét. Rettenetesen várom mindig a folytatást. Persze azért engem is felbosszantott Roger esete, hogy titkolózás miatt hogy járt, viszont szerintem a történet miatt meg kellett hozni azt a lépést.
Én szeretem Briannát alakító színészt, számomra így tökéletes. Érzem a karizmatikus kisugárzását. Vagy csak tényleg jól hozzá a karaktert a csaj. Persze ha olvastam volna a könyveket, akkor, lehet más lenne a véleményem.
Kicsit homofób vagyok. Utálom, hogy manapság nincs olyan film vagy sorozat, amiben ne lenne legalább egy meleg (akár férfi akár nő) szereplő… vagy még rosszabb. Ugyanakkor ebben a sorozatban valahogy megértem, hogy van ilyen. Ráadásul az egyik kedvenc mellékszereplő az pont John Gray. Tetszik a karaktere, és nála elviselem, hogy meleg, mert ez is fontos a történet szempontjából.

Wyrr - 2019. 01. 16. 13:09

Velem a sorozat és Sophie Skelton kedveltette meg Briannát. A könyvekben hihetetlen módon irritált a karakter (nem annyira azért, mint Jamie, de nem szívesen olvastam róla).
A fő bajom tulajdonképpen ugyanaz volt, mindkettővel, csak Jamie volt az, akinél hatványozottan jelentkezett.
Kiborító volt, ahogy Claire (és persze rajta keresztül Gabaldon, akit – sokszor úgy éreztem – túlságosan elvarázsolt a saját teremtménye) állandóan apró részletekbe menően Jamie külsejéről áradozott: a haja, a szája, a haja, az álla, a haja, a magassága, a haja, ahogy egy ér felsejlik a lába hajlatában (kb. tényleg ilyen alapossággal), és a haja, a haja, a haja… Romantikus regény, értem, de nekem ez messze túl sok volt, és messze több annál, amit el bírtam vagy akartam viselni. Tönkretette az amúgy is egyre döcögősebb-toporgósabb történetet. :-/
Brianna ugyanez pepitában. Mivel az apja replikája, az ő kinézetéről is folyamatosan áradozni kellett. Mert a szája, a haja, a szeme, a haja, a magassága, a haja, a haja, a haja…
(Ez nem valami könyvverzió-ellenes kirohanásnak volt szánva, csak most, hogy elgondolkodtam Briannán, eszembe jutott, milyen volt olvasni.)

A sorozatban viszont az ilyen tizedszerre-századszorra abszolút felesleges kitérők helyett – kezdhették volna itt a szöveg meghúzását – lehet arra koncentrálni kik is ezek az emberek, és mit tesznek, miért, hogyan. Ami nekem sokkal érdekesebb, még a vontatottabb, rosszabbul megírt részek esetében is.
A mostani kimondottan tetszett. (Mínusz a Rogert-keresztülrángatják-a-vadonon sokadik felvonása.) És Örülök, hogy a sorozat megtartotta Murtagh figuráját. A viszontlátásos jelenetei Jamie-vel, Claire-rel, Fergusszal aranyat értek. Tetszett ez a szál is vele, és a Fergus-Marsali párossal.

jessm - 2019. 01. 16. 22:19

Szerintem ebben az évadnak eddig egész jól sikerült a könyv idegesítő részeit. Beleértve Bree is aki vagy unalmas a könyvben vagy idegesítő. A sorozatban pedig élveztem a jeleneit, Roger is szimpatikus volt eddig.

Kicist valóban idegesítő volt a félreértés, de könyvben sokkal rosszabul jött ki , szóval engem nem zavart. Ráadásul ennél teljesen értettem, hogy egy hossabb sztorit készít elő amit így oldott meg az írónő.
És ha már emlegetéttek az 5. kötetet , abban van egy ennél sokkal rosszabb féreértés. Nem tudom hogy fogják a készítők izgalmassá tenni azt a kötetet.

Lord Johnt imádom! Az összes jelent nagyon jó volt Bree-vel.

zetevar - 2019. 01. 17. 09:54

Sztem Murtagh a könyvekben is elő kell, hogy kerüljön vhogyan. Bár érdekes, hogy eddig (az 5. kötetnél járok) még nem történt meg.

Vannak részek, amiket nagyon jól megcsináltak a filmben, de vannak részek, amiket sajnáltam, hogy kihagytak. Mélyebb beszélgetések, amik közelebb hozták volna hozzánk a szereplőket.

Brianna… hát igen… már a könyv változata sem volt szerethető. Állandóan azt lehet olvasni, mennyire hatalmas. A filmbéli lány sokkal szimpibb lenne a nőiességével, ha nem hiányoznának a játékából a színészi eszközök. Mert ez így elég sivár. Itt van pl. a találkozása Jamie-vel. Az ‘I’m your daughter.’ mondatot nem lehetett volna kevésbé tárgyilagosan megejteni? Nem mondom, hogy könnyek között, de egy picit mégis árnyalva.
Mert nézzük meg pl. Claire mimikáját, amikor találkoznak. Nah, hát az vmi fantasztikus. Meg úgy általában: óriási szakadék tátong a két színésznő teljesítménye között. Ez emlékeztet arra, mennyire elcseszték a casting-ot Brianna esetében.

Wyrr - 2019. 01. 17. 13:04

Jamie elmeséli Murtagh halálát Claire-nek a Voyagerben. Már valahol a könyv eleje felé, mikor magához tér a csatatéren, szerepel, hogy nem képes felidézni, honnan vagy miért, de biztosan tudja, hogy Murtagh halott.
Aztán jóval később, de még a Voyagerben, kiderül az is, honnan tudta. Mikor jobban lett, nyilván eszébe jutottak a részletek is, erről beszél Claire-nek: hogy Murtagh-nak több lőtt sebe és súlyos fejsérülése volt, és ő eleve halottnak hitte, mikor rátalált a mezőn a csata közben. Aztán kiderült, hogy Murtagh él (éppenhogy), és még el tudott búcsúzni tőle. Megnyugtatta Jamie-t, hogy nem kell félnie, mert a halál kicsit se fáj.

Elég sokáig bizonytalan voltam Sophie Skeltonnal kapcsolatban, de ebben az évadban már kezdett tetszeni a játéka.
Caitriona Balfe persze jobb színésznő, de nekem épp így volt hiteles Jamie és Brianna találkozása. Mert Bree részéről jóformán semmilyen érzelmi kapocs nincs (itt még) Jamie felé, tökéletesen idegen a számára. Amikor aztán meghatódik, szerintem az se a megtalált apának szól, inkább csak reakció Jamie saját felindultságára, és a megkönnyebbülés/öröm, hogy végre célba ért, és hogy mégsincs egyedül azután, ami történt.

zetevar - 2019. 01. 17. 22:52

Szóval Murtagh halott?
Az igazság, hogy én a sorozattal kezdtem anno, nagyon tetszett. Olvastam vhol, hogy a könyv még jobb, de már akkor nem tudtam lekapcsolni a sorozatról. A barátnőmnek is meséltem, ő viszont már eleve a könyvvel kezdte, a sorozatot nem is figyeli. De időnként egyeztetünk.
Vhol a 4. évad 2-3. részénél értem el, hogy már csak heti egyet tudok megnézni. Nah, azóta olvasom. Angolul, előre.
+ az előző könyvekbe is belenézek, ha rájövünk, hogy vmi nagyon másképp történt a filmben, mint a könyvben.
Most pl. azt szeretném elolvasni, hogy a könyvben hogyan tudja meg Claire, hogy Jamie-nek van egy fia. Jah, és előtte azt, hogyan találkozik Grey-jel először. Érdekesnek tűnik…
De arra a különbségre, hogy Murtagh halott a könyvben, még nem világított rá egyik beszélgetésünk sem…

Wyrr - 2019. 01. 18. 00:51

Sajnos igen, halott.

Azt, hogy Claire tudomást szerezzen Willie-ről, szerintem jobban kezelték a sorozatban. Érettebben; ahelyett, hogy ebből is egy naaagy leleplezést kerekítettek volna, egy kellően drámai pillantban, jó sok időhúzás után. (Ahogy könyvben történt.)
Nem rossz jelenet amúgy, csak Jamie addigra már tucatszor bevallhatta volna.

zetevar - 2019. 01. 18. 09:33

Értem…

A barátnőm azt kérdezte, nem-e mosták össze Murtagh alakját Duncan Innes-ével.
Nem tudtam neki megmondani. Emlékszem a könyvből Duncan-re, de, hogy egyenrangú lenne-e Murtagh-gal. Hááát.

Am. abban egyetértünk, hogy az írónő láthatóan szerelmes Jamie karakterébe. Sokkal inkább, mint az elején. És ez idegesítő. Ezért szoktam mondani, hogy sztem már a 2. kötet után be kellett volna fejezni. Persze, úgy nehéz, de van egy remek történet. Így viszont szépen elvész.
Nem is tudom, mit mondtak, hány kötetesre tervezi végül, és csak majd a végén tudjuk meg, mit jelentett az első kötet elején a Claire-t fésülködés közben bámuló szellem alakja.
Ez kikészít…

Wyrr - 2019. 01. 18. 14:45

Valamennyire benne van Duncan Innes karaktere is Murtagh új sztorijában, de mellette hozzátettek plusz elemeket. Pl. a lázadós szál.
Igazából ahol most tart a történet, ott inkább ezek az új, Duncan Innestől függetlenül beleírt dolgok vannak többségben szerintem. De lehet, hogy később majd jobban merítenek Innes sorsából.

jessm - 2019. 01. 18. 16:56

zetevar: Szerintem a 10 lesz utolsó, rajongók is azt szeretnék meg az irónő egy – egy kijelentése is arra enged köveketkezetni , hogy ő is alapavetően ezzel tervez. én mondjuk arra lennék kiváncsi hogy mikor fejezi be már végre 9. -et, mondjuk én el vagyok csak tavaly kezdtem el olvasni, de képzelem hogy aki már 91 óta olvassa annak milyen idegesítő lehet.

zetevar - 2019. 01. 18. 18:59

@jessm

Neked hogy tetszett az 5. kötet? Nekem eddig eléggé gáz. Nem tudom, megéri-e angolul megküzdeni vele. De még az elején tartok.
A későbbi kötetek (ha jól értem, már túl vagy a 7-8-on is) jobban sikerültek?

jessm - 2019. 01. 18. 22:47

zetevar: Igen elolvastam az összeset. Nekem az 5. kötet mély pont volt ,ha nem tudtam volna hogy jobb lesz akkor abbahagytam volna. szerintem a 6.-8 kötetek jobban sikerültek mint 4. (mostani évad) és az 5. kötet.

zetevar - 2019. 01. 19. 12:37

Köszi :)
Reményt adtál… Meg voltam győződve róla, hogy innen már csak lefelé visz az út :)

Gravedigger - 2019. 01. 22. 07:29

Az hogy a könyvek túl vannak írva enyhe kifejezés. A sorozatot imádom és a 2. szezon után egyszerűen tudni akartam mi lesz, így elkezdtem olvasni a könyvet (nem emlékszem melyik) amelyikben elvileg a folytatás van. Kb 100 oldal kínszenvedés után abbahagytam. Ez a nő egyáltalán nem tud írni. Terjengős, unalmas csapongás telis -tele abszolút fölösleges részletekkel. Szóval aki a nem olvasta és a sorozatot nézi annak én egyáltalán nem ajánlom hogy elrontsa az élményt a borzalmas könyv verzióval.

Neoprimitiv - 2019. 01. 22. 10:46

Gravedigger: +1, köszi :)

A főszereplők meg Skócia miatt még nem szálltam ki, de ez mostanra egy teljesen közönséges kosztümös love story lett.

infinity - 2019. 01. 25. 17:35

Nagy kedvencem a sorozat és mindig nagyon várom az új évadot!
Már tavaly óta úgy nézem a szériát, hogy az új szezon előtt ledarálom az eddigieket, és mire elérnek a 12.részig addigra az összes új résszel is felhozom magam, így sokkal jobb élmény. Szóval már nagyon vártam (mint mindig) a részeket, és megállapítottam, hogy eléggé vegyes érzéseim vannak.
(Nekem az első évad volt “Az Évad”. A 2.-nak a második fele tetszett, a 3.-nak pedig az első fele+fináléja)
Az első 3 rész nem igazán jött be, nekem lassan indultak be a történések. Persze a színészek, főleg Sam és Caitriona még mindig hihetetlenül jól alakítanak. KB a 4. résztől már meg voltam elégedve az évaddal és csak 2 rész volt ami unalmasabb volt.
Brianna szerintem nem olyan rossz, bár egyértelmű, hogy nem olyan jó mint Caitriona. Nekem a Brianna-Roger szál idegesítő, egyáltalán nem tűnik hitelesnek, szemben Jamie-Claire párossal. Szerintem Roger-t alakító színész volt rossz casting.

Brynden Rivers - 2019. 01. 25. 18:12

@Kaktusz: szerencsétlen írói (könyves írói?) megoldással került Roger az indiánokhoz de utána jó az a szál

Hasonlóan Brianna – Lord John jelenetek nagyon jók.

A másik nagy pozitívum hogy realista ábrázolást kapott a korabeli proto-USA komplex társadalma, és szépen alapozzák a közelgő függetlenségi háború sötét oldalát (nők elleni erőszak, lincselések) és polgárháborús jellegét.

Remélem lesz még 2 évad! :-)

Kaktusz - 2019. 01. 28. 19:42

hm, hat mit mondjak, nem hoztatok meg a kedvem a konyvekhez. pedig most, hogy lement a 4. evad, el fogom kezdeni olvasni, megprobalkozom az elso kotettel, aztan lehet, hogy beleunok :D olyan szempontbol orulok, hogy a sorozattal kezdtem, hogy legalabb lesz mirol abrandozni, amikor Jamie hajarol olvasok majd oldalakat :D egyaltalan nem szokasom belezugni szineszekbe a kepernyon, de Jamie… nem talalok szavakat! :D

a finale amugy vegre porgos volt, szerintem nagyon jo ritmusu reszt raktak ossze. nagyon tetszett, ahogy Iantol elbucsuztunk.

Murtaugh pedig hianyozna, ha halott lenne, nagyon szep jelenet volt a viszontlatas. a finaleban meg amilyen fejeket vagott Claire es Jamie, amikor kiderult, hogy kivel van viszonya… priceless :D

zetevar - 2019. 01. 28. 22:01

@Kaktusz Nyugodtan olvasd, sztem tetszeni fog. A terjengősség nekem a 4. kötettől kezdett nagyon zavaróvá válni.
Annyi tapasztalatot osztanék meg veled, hogy nem vagyok meggyőződve arról, hogy az előre olvasás jó ötlet. Amíg nem kezdtem párhuzamosan olvasni-nézni, úgy, hogy az olvasással előrébb jártam (a 4. évad harmadától kb.), addig sokkal jobban élveztem a sorozatot. Így sokszor éreztem azt, hogy egyikkel sem vagyok megelégedve.
De az első rész még kivétel volt. Ott még nem volt annyi eltérés (volt azért ott is), mint később és inkább csak érdekességként fogtam fel őket, nem hibaként, mert önmagában is annyira tetszett a sorozat, hogy a könyv már csak ráfejelt egyet.

@ Neoprimitív
Még csak nem is love story. Ahhoz túl sok a “love” szál már. Elveszítette a fókuszt, talán már nem érezte annyira érdekesnek a lehiggadt C-J párost és behozott új szerelmi szálakat, de egyik sem meggyőző.

zetevar - 2019. 01. 28. 22:21

@infinity
A Rogeres gondolatodhoz. Vannak a youtube-on fent interjúk a 4 főszereplővel, vagy a stábbal és sztem (de persze ez nem biztos), a Jamie-t játszó színész, Sam, nem igazán bírja a Rogert játszót, vagyis Rick-et.
Általában nem látni semmi különöset, csak a megszokott udvarias mosolyt, de Rick időnként elég fura és ilyenkor el-el lehet kapni a másik színész kinézéseit a kamerából, vagy, ahogy összenéznek Caitrionával. Mintha ők már megegyeztek volna abban, hogy a srác hülye, néha idegesítően hülye, és abban a pillanatban épp jó példáját mutatja ennek a megállapításnak…

Persze ettől még lehetnek ők a legnagyobb spanok, mert ez csak az én megérzésem.

idioty - 2019. 01. 28. 22:59

Nekem tetszett az évad. Sőt, azt rendkívül élveztem, hogy ritkábban kellett megállítanom a filmet és vissza tekerni, hogy jobban megértsem. :) De szerintem az csúcs, amikor Jamie ideges lesz és elkezd hadarni. Onnantól egy szót sem értek, vissza kell tekernem és elolvasnom újra. :)

Neoprimitiv - 2019. 01. 29. 13:12

Az évadzáróval valamit javítottak a képen, de sajnos ettől még ez az Outlander már nem az, amit megszerettem.

A könyveket én a második kötet elején abbahagytam, Gabaldon stílusa egyszerűen emészthetetlen volt a számomra, egy picivel van csak a szürke ötven árnyalata fölött. Ahogy a kommenteket olvasom, a sorozat viszont csak egyes szálakon tér el a könyvektől, a fő karakterek jellemén, jellegén nem változtattak drasztikusan, tehát ami rájuk vonatkozó kritika, az Gabaldon sara.

Nekem két (na jó, a Felföld látványával három) dolog miatt volt élvezetes az első két és fél évad. Az egyik az alapötlet, hogy a jelenbeli szerető férj és a múltbeli nagy szerelem ősellensége ugyanaz (az alak). Ettől több lett a sztori egy szimpla szerelmi háromszögnél és számomra egyértelműen Frank maradt a történet igazi tragikus hőse. A másik elem az időutazás véglegessége volt. Amíg a jelenbe való visszatérés egy végleges döntésnek tűnt, addig súlya volt az ehhez kapcsolódó döntéseknek. Most viszont olyan lett, mint ha a hetes buszra várna az ember – elment egy, nem baj, majd jön a következő.

Ez a sztori kb. ott véget ért, hogy Claire és Jamie újra találkoztak. Onnan kezdve érezni az egész történeten, hogy eddig tartott az ötlet, innen kezdve a pénz, a kiadói szerződés kényszere alakítja a történetet. Mivel pedig Gabaldon nem elég tehetséges, ötlet híján a legrosszabb megoldásokhoz nyúlt – hülye karaktereket írt, elcsépelt szituációkkal, deus ex machina fordulatokkal. Brianna is úgy került bajba többször is, hogy az író egyszerűen idiótaként kezelte (történelem szakos! egyetemistaként elindul egy 350 km-es gyalogtúrára egy szál kendőben azzal, hogy majd stoppol… facepalm a köbön), de Rogernél teljesen kimaxolta ezt. Tényleg már azt vártam, hogy vágja el végre valaki a torkát, hogy megszabaduljunk tőle, mert elvben pozitív karaktert ennél jobban megutáltatni nehezen lehet.

Sajnos az ő párosuk egy fikarcnyit sem érdekel. Claire és Jamie története pedig sajnos így, ebben a formában nem több egy 16-os karikájú Timelessnél. Ez sem rossz, érdekes a kor, változatlanul nagyon szép a sorozat kiállítása, a két főszereplőt megszerettem annyira, hogy a kedvükért (plusz Murtagh) még nem szálltam ki, de így azért elég üres a sorozat.

Annatar - 2019. 01. 29. 22:15

Neoprimitiv:

Brianna főleg, de Roger is más a sorozatban, mint a könyvben, szóval a kritikád kivételesen a sorozatkészítőket illeti. Brianna sokkal keményebb, határozottabb, fizikailag is erősebb, és komolyan felkészült a múltbeli utazásra, egész máshogy érkezett meg Lallybroch-ba például. Sophie Skelton csak most, a végefelé kezdett megcsillogtatni valamit abból a belső erőből, ami a könyvbeli Briannából sugárzik. Roger pedig az egyik kedvencem lett a könyvekben Lord John mellett. A sorozatban talán hétköznapibbá akarták tenni őket, hogy a nézők jobban tudjanak azonosulni velük, de szerintem is fordítva sült el.

zetevar - 2019. 01. 29. 23:27

@Neoprimitiv

Sztem az első 2 könyv sztorija jó, csak a stílus nem az igazi. Ettől még én szívesen olvasgattam őket (ezekből még inkább a sorozatot néztem, a könyvből csak az érdekesebb részeket olvasgattam el). Az 1. kötetnek néztem a magyar változatát, de a fordítás elég csapnivaló.

Egyébként egyetértek. Már korábban leírtam, hogy az lett volna a jó döntés, ha a 2. kötet végén fájó szívvel elválunk a szereplőktől. J. meghal, Claire hazamegy… Utána még érdekes volt a reunion, de ezzel kifújt.
Legalábbis eddig, de fentebb írták, hogy a 4-5. kötet mélypontja után a sztori újra lábra kap és élvezetessé válik.
Kíváncsian várom, de amilyen rosszakat hallottam az 5-ről, még gyűrkőzöm az angol olvasáshoz. Vhogy nincs kedvem elkezdeni – és sztem ez mond el a legtöbbet a hanyatló színvonalról.

Neoprimitiv - 2019. 01. 29. 23:56

zetevar: én kifejezetten a stílusát nem bírtam, azért is élveztem jobban a sorozatot, ahol azzal nem kellett szenvedni.

Annatar: akkor lehet, hogy ők néztek be valamit, de nekem köszönöm, egyikőjük sem kell. Briannaval nem az volt a gondom, hogy gyenge, hanem egyszerűen hidegen hagyott a motivációja és a szenvedése is. Lehet, hogy maradi vagyok, de nekem nem kell az “erős nő” egy sorozatba ahhoz, hogy élvezzem, szóval nem azért nem jött be, mert nem volt elég erős. Érdekes, az igen, az legyen – de Brianna unalmas.

Annatar - 2019. 01. 30. 00:33

Neoprimitiv:

Sajnos nem tudok veled vitatkozni, mert tényleg szinte semmit nem mutattak meg a sorozatban abból a Briannából, akit a könyvben megismerhettünk. Pl. hogy mérnök, aki alkalmazza a tudását arra, hogy könnyebbé tegye az életüket. Mondjuk lehet, hogy az majd később jönni fog, de valamit látnunk kellett volna eddig is ebből az oldalából is, nem csak azt, hogy rajzolgat meg sóhajtozik…

Neoprimitiv - 2019. 01. 30. 10:08

Annatar:

Hát ez lehet, mint mondtam én a könyvekből kiszálltam és nem is érzek vágyat, hogy újra megpróbáljam. A sorozatból még nem, mert az eredeti gárdát nagyon megszerettem, de jövőre már csak beletekerős darálás lesz belőle, ha az idei szint marad.

Wyrr - 2019. 01. 30. 11:24

12. résszel kapcsolatban, apróság ugyan, de Murtagh hogy nem vette észre hamarabb Briannát?

A cellája ott volt szinte karnyújtásnyira Bonnetétől, hisz kb. annak az ajtajába sikerült odaejteniük a kulcsot. És Brianna, bár nem kiabált, ahhoz épp elég hangerővel beszélt, hogy pár lépésről gond nélkül hallani lehessen. (Tulajdonképpen el is sétált Murtagh cellájáig, mikor először kifelé indult.)

Jobban is figyelhettek volna, mi hogy helyezkedik el abban a börtönben.

jessm - 2019. 01. 30. 21:45

Én megértem a panaszokat Brianna-ra és Roger-re mert ők unalmasak a 4. és 5. könyvben, szóval ez nem készítők sara. Mondjuk a könyvben sokkal kevésbé szerencsétlen Roger és Brianna, de látszik hogy nem igazán tud mit kezdeni velük az írónő. Aztán megtalálja a helyüket és még érdekesek is lesznek, persze lesz aki átveszi az idegesítő szerepet tőlük ( aki olvasta szerintem tudja kire gondolok).

Roger castingja picit mellé fogás volt, nem csak azért mert egyáltalán nem hasonlít a könyvbeli Roger-re. Könyvbeli roger belsőleg a légynek sem tudna ártani, de a kinézetre elég félelmetes látvány nyújt és nem ő lenne akit elöször megtámadnának. Nem tudom a színész úgy játssza rogert, hogy őt az első utca sarkon agyon vernék, olyan szerencsétlen benyomást kelt.

Nekem sorozat jobban tetszik mert a könyv valóban egy kicsit terjengős. Mondjuk azt túlzásnak érzem, hogy egy fokkal lenne jobb mint 50 shades of Grey , annál azért sokkal jobb. De meg kell szokni az irőnő stílusát, nekem öszintén szólva csak 3. könyvre sikerült teljesen meg szokni.

A 4. évad szerintem teljesen jó volt, jól dolgozta fel az alapanyagot. Sőt Brianna és Rogernek voltak pillanatai amiket kimondottan élveztem, ami nálam a 6. könyvig nem jött össze. Szóval nekem inkább megszerették a szereplőket.
4×12 kifejezetten tetszett ahogy lezárták az évadot. Nála piros pont a befejezés, ahogy Jamie megkapja a levelet.

Szóval én kevesebbet vártam az egész écadtól , így nekem pozítiv csalódás volt.

Ja, készítők nem mentek bele az időutázás leírásába nagyon részletesen, de szerintem akkor fognak belemenni amikor ez egy fontos szál lesz. A lényeg, hogy nem könnyű dolog és eléggé végleges. Bár sorozat fél mondatai alapján nekem se esne le, és nem érteném hogy miért nem mennek egyszerűen csak vissza.

Hamupipacs - 2019. 01. 31. 12:16

Most fogom az uccsó részt megnézni és most lett megint érdekes!
Nem tudom hogyan lehetett volna érdekesebb, végül is egy regény adaptáció.

kulup - 2019. 01. 31. 13:13

Nem értem, hogy Bonnet kinyírását miért nem lehetett még ebben az évadban elintézni. Gondolom nem halt meg a robbanásban.

zetevar - 2019. 01. 31. 18:58

@kulup

Azt mondják, az 5. könyv csak erről szól…

Blobov - 2019. 02. 04. 10:32

Hát… messzemenően a leggyengébb évad volt, alig 1-2 erős résszel. Mit merek talán kiemelni? Talán a 2. részt, meg a betegséges/járványos/szülős részt és Brianna/Roger/Bonnett eseményes részt. S ennyi. Claire és Frazer között szinte semmi rendes kapcsolat, Brianna esetlen színészileg és játékilag is, Roger többszösen hülye, a színésze unszimpatikus, az események tőle logikátlanok, az egész indián kergetőzés szintén baromság (minek vesznek az indiánok pontenciális rabszolgát/törzstagot 500 mérföldnyire a saját szállástól???), az indiánokat játszó színészek meg…. uh…. nagyon nem ütötték meg a mércét. (Érdekes, hogy nem is néztek ki indiánoknak, de egy gyors utána nézés eredménye az, hogy a többségük tényleg indián származású volt.)

Estee - 2019. 10. 20. 10:40

4×08 után

Kérlek mondjárok, hogy Bree nem lesz terhes az erőszakolás után…az már annyira unalmas lenne

Nem olvastam a könyvet, gondoltam, ha végzek a négy évaddal belekezdek. Eddig tetszik az évad, bár sajnálom, hogy Bree nem találkozott Jenny-vel, illetve fura volt, hogy egy lélekkel nem futott össze amíg eljutott a házba.
Roger nem tudom milyen a könyvekben, de szerintem nem jó színészt választottak a szerepre, egyáltalán nem érzem közte és Bree között a kémiát…inkább ilyen puhapöcsnek tűnik.
Na majd meglátjuk még mi sül ki belőle :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz