login |

Pilot-mustra: Sally4Ever – 1×01

2018. 11. 12. 21:11 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Ez meg mi a WTF volt, amit most láttam?

Így most már értem a Camping-et, és hogy miért annyira megosztó. Az HBO sorozatának angol eredetijét jegyző Julia Davis ugyanis a napokban új komédiával jelentkezett, és tippre a Sally4Ever is afféle take it or leave it, megszoksz vagy megszöksz-sorozat lesz, olyan, aminek esélyt kell adni, hogy kiderüljön, mi azok közé tartozunk, akik nem tudják értelmezni ezt a stílus, vagy egyszerűen oda leszünk érte – a különbség csak annyi, hogy a Sally4Ever jobbára pozitív kritikákat kap.

SALLY4EVER – 1×01 – 5/10

 

De ez nem az az 5/10, ami végig egy feledhető szinten mozgott. A Sally4Ever minden, csak nem feledhető vagy átlagos. A történet egy középkorú, szürke nőről szól, aki 10 éve él együtt pasijával, amikor az megkéri a kezét. Igent is mond, a gond csak az, hogy mi pontosan látjuk, hogy valójában mennyire idegesíti a barátjának minden egyes porcikája, de hát a megszokás nagy úr.

Ezt a világot tiporja szét egy pillanat alatt egy szőke hajú jelenés, egy szabadlelkű és -elvű művész, aki (vagy akinek a gondolata?) az egyébként marketinges főhőst totál bezsongatja – azonban még mielőtt azt gondolná valaki, hogy ezt követően elindul egymás felfedezése és egy felszabadult, örök barátság, inkább azt vehetjük észre, hogy telepszik rá az önimádó jövevény Sally-re, hogy sajátítja ki őt magának.

A Sally4Ever nem hátrál meg attól, hogy az együttélés apró részleteivel ismertessen meg minket, máshol nem nagyon látunk olyan, hogy valaki élveteg módon kenegeti krémmel a lábfejét, közben összevissza cuppogtatva azt (és ezt kénytelen a barátnője elviselni, aki nehezen tudja, csak türtőztetni magát, hogy ne rohanjon el sikítva) – meglátni és meggyűlölni (vagyis inkább undorodni tőle és együtt érezni Sally-vel) egy pillanat volt David-et, pedig ő az, aki igazán nagy vesztese a sztorinak, inkább szánnunk kéne és együtt éreznünk vele.

A szörnyű, illetve elviselhetetlen emberek-vonalat a sorozat egyébként a főhős munkahelyén is továbbviszi, ott is szép kis díszpintyekkel ismerkedünk meg (kerekesszékes nem számít!), akik révén még többet meg tudunk Sally életéről és karakteréről, arról, hogy mi mindent kell kiállnia és eltűrnie – ember nem lesz, aki számon kérje rajta későbbi döntéseit.

A Sally4Ever nem kínos humorral operál, mint a The Office, hanem…, nem tudok rá jobb szót, mint a cringe, amibe akkor futottam bele az egyik kritikánál, amikor nézegettem, hogy milyen odakint a fogadtatása – más kérdés, hogy magyarul nem tudom egy szóval körbe írni, de olyasmiről van szó, amit ugyancsak kényelmetlenül feszengve néz, olykor inkább elfordítaná fejét, mert a karakter úgy viselkednek, ahogy normális hétköznapi ember nem nagyon tenné. (Pedig lehet, hogy a főhősön kívül pont ugyanígy viselkednek a hétköznapi emberek, maximum nem ezek a tapasztalataink.)

Hangozzék tehát bármennyire is ellentmondásnak azután, hogy megosztónak tituláltam, éppen azért hoztam ki magamban közepesnek a végeredményt, mert annyira a végletek között mozgott nálam.

Voltak benne részek, amiken úgy röhögtem, mint mostanság kevés dolgon (és közben takartam volna a szemem), pedig nem feltétlenül szofisztikált volt a humor, máskor pedig csak értetlenül néztem, hogy ilyen baromságot miért tartottak jó ötletnek.

Hogy most take it vagy leave it részemről, azt szerintem a “kötelező” három rész után sem fogom tudni eldönteni (ennyi van egyelőre), de mivel 6*30 perc a szezon, itt szerintem simán beáldozom magam, mert amikor nem jön be a sorozat, akkor sem unalmas, akkor is hat rám, maximum nem úgy, ahogy a készítő szerette volna. Vagy…, lehet, hogy mégiscsak úgy hat, hogy ez volt eleve a szándék?

5 hozzászólás Ne habozz!

daniba - 2018. 11. 13. 10:36

Nem tudom nálam e a hiba, de szerintem a legjobb pilot volt idén amit láttam. 10/10

winnie - 2018. 11. 13. 11:42

há’ pont ezt írom, hogy ebben meg a potenciál, hogy az legyen többeknél:)

Balazs - 2018. 12. 06. 08:13

Haaat, most lattam 4.reszt, az utolso jelenet lehet mar ‘sokk’ volt

Rubber Duck - 2018. 12. 26. 03:23

Ez az egyik legjobb sori, amit idén láttam, megy(mennek) is a jelölés(ek) a Jaws 2018-ra :-)))

Grande - 2018. 12. 27. 10:08

Huh, nekem ez egy ritka visszataszító sorozat volt… Nem értem, miért kellett ennyi “sokkoló” jelenettel megtűzdelni, e nélkül is átjött volna a mondanivaló. Nekem ezek a képek semmit sem tettek hozzá, csak a gyomrom fordult fel :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz