login |

Silent Witness: a 21. évad – írta Eloise

2018. 11. 13. 14:50 - Írta: vendegblogger

Szólj hozzá | kategória: Anglia lecsap, kritika,

21 évad, ez azért nem mindennapos, mint ahogy az sem, hogy egy sorozatról szóló első írás a blogon 12 éves legyen, és már akkor is a 8. évadról szóljon, márpedig winnie tényleg 2006-ban írt először erről az angol krimiről. (A további írások: a 14. évad magyar epizódja, 15. évad, 16. évad, 17. évad, 18. évad, 19. évad, 20. évad)

A legutóbbi szezon nem hozott jelentős változásokat, vagy kiemelkedő részeket. Viszont most nem voltak látványosan gyengébb epizódok sem. Emellett megjelentek új témák, társadalmi problémák is, amikről eddig nem esett szó.

A tovább mögött folytatom komolyabb spoilerek nélkül.

A premier az előző évad utolsó két részéhez kanyarodott vissza és a Mexikóban történeteket próbálták feldolgozni a csapat tagjai. Nikki egy hosszabb betegszabadságon van, Jack a bűntudatával birkózik, miközben látványosan kerüli Nikkit, Thomas pedig próbál a munkahelyi feladatokkal megküzdeni, úgy hogy egy beosztottja tartósan távol van. Clarissa meg igyekszik mindenkiben a lelket tartani.

Nikkit egy barátnője eltűnése rántja vissza a munkába. Ahogy lenni szokott az eset bonyolultabb, mint aminek elsőre tűnik, és kapunk egy valamennyire fordulatos duplarészt kezdésnek. Emellett Thomas magánélete is előtérbe kerül, mikor egy bőrönddel betoppan a kamasz lánya.

A második dupla részben még mindig Nikki érzései vannak középpontban, és itt kezdtem úgy érezni, hogy már nem nagyon tudnak újat mondani ebben a témában. Szerencsére egy üggyel kapcsolatosan sikerül egész érdekesen lezárni a történetet. Nikki és Jack munkakapcsolata is rendeződött, miután Jack hajlandó volt beszélgetni.

Clarissa férjének karaktere is visszatér, aminek én iszonyatosan örültem. Nagyon viccesnek találom, hogy Jack mennyire nem kedveli. Valóban elég esetlen és a társadalmi kapcsolatokban iszonyatosan béna. Talán ennek ellenére azért szerettem meg a karaktert annyira, mert egyáltalán nem kezeli betegként Clarissát.

Hogy teljes legyen Nikki felépülése az ezt követő részekben kap egy iránta érdeklődő jóképű amerikai politikust, akit Michael Landes személyesít meg. A csoport ügye most valamivel rejtélyesebb, és egy politikai leszámolás kellős közepén találják magukat.

A következő dupla néhol kissé logikátlan volt, egyes színészek játéka sem volt túl meggyőző. A történet alapjában véve mégis tetszett. Valószínűleg azért is, mert eddig ebben szerepelt a legtöbbet Clarissa. Többször elhagyta az irodát, megismertünk a múltjával kapcsolatban is néhány dolgot.

Egy otthonban élő szellemi fogyatékos fiú édesanyja vezetés közben rosszul lett és meghalt. Először mindenki arra gyanakodott, hogy baleset volt, de hamar kiderült, hogy a nő halálának köze van az otthonban zajló illegális tevékenységekhez.

A nyomozás során megismerjük Clarissa félelmét attól, hogy neki is egy ilyen helyen kell majd élnie, ha nem fogja tudni ellátni magát. A rész végi csavar nekem már kicsit sok volt, és úgy éreztem, hogy teljesen felesleges. Természetesen a történet bemutatása során kapunk jó pár nagyon aranyos Jack-Clarissa jelenetet. Nem kell mondanom, hogy még mindig nagyon imádom a párost, nagyon eltalálták kettejük kapcsolatát.

Az utolsó dupla részben ezúttal nem utazunk sehová, hanem egy karácsonyi nyomozás kellős közepébe csöppenünk bele. A dolog érdekessége, hogy az epizódokat februárban mutatták be, így eléggé nagyot néztem, mikor az éppen karácsonyra készülődő jeleneteket megláttam. Aztán valahogy mégis elkapott a rész hangulata, annak ellenére, hogy a történet néhol kissé gyenge volt, egy-két érdekesebb csavartól eltekintve.

Egy vizuális ötlet viszont nagyon tetszett, pedigr máshol is láttam hasonlót. Mikor visszament a csapat a nyomozóval a helyszínre, akkor miközben az elméleteiket megbeszéltek, megjelentek az esemény szereplői és eljátszották, az éppen elmondottakat, úgy hogy az elbeszélő megfigyelőként volt jelen, szinte csak egy szellemként. Ezt vizuális eszközökkel is erősítették.

Ami nagyon bejött ebben az évadban, hogy kezd a csapat megint összeszokni, amit mi sem mutat jobban, mint hogy már egyre többször szólnak be egymásnak. Már most Thomas is megmutatta, hogy ő is tud humoros lenni, ami kifejezetten kedvemre való volt, és az is örömteli, hogy jobban megismertük. A lánya karakterét szerintem nagyon jól alkották meg, együtt tudtam vele érezni, és bizonyos megjegyzései nagyon találóak voltak.

Ami háttérbe szorult az a folyamatosan magas színvonalú vizuális megvalósítás. A zene korábban, fontos szerepet töltött be egy-egy jelenetben, most viszont már nagyon ritkák a zenei aláfestések. Gondolom ezek anyagi okokra vezethetőek vissza. A másik dolog, amit még mindig hiányolok, azok az érdekes nyomozó karakterek. Az utóbbi időben nagyon háttérbe szorultak, pedig korábban a történet szerves részét képezték.

A következő évad már berendelve, én pedig továbbra is maradok, mert talán a sorozat színvonala valamelyest csökkent, de időnként még mindig tudnak új nyulat előhúzni a kalapból és a szereplőknek is sikerült a szívemhez nőniük.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz