login |

Z Nation: féltávon az 5. évad, avagy A zombik evolúciója új szintre lép – írta GaborV

2018. 11. 13. 19:04 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Warrenék legújabb kalandja teljesen új irányba terelte a Syfy sorozatának menetét és a hangvétel is komolyabbra váltott az ötödik évadban. Jól sikerült az eddigi hat rész és úgy tűnik, megfogadták a kritikákat, elemezték az előző évad részeinek fogadtatását, mert a jól sikerült epizódok stílusát vitték tovább.

Számomra külön élmény volt, hogy az évadzáráskor írt összefoglalómban kiemelt, általam kívánatosnak tartott változtatásokat a szereplőgárdában (részben) megfogadták. Szerintem eddig messze ez a legjobb évad, bár a nézettségi adatok alapján nehéz lesz visszahozni a sorozatot a múlt évi csúfos szereplésből.

Mi változott a Z Nation-ben? Semmi és minden. A képvilág sötétebb és szürkébb lett, olykor már a Falling Skies stílusára hajaz, és ez most már illik is az aktuális témákhoz. Végre megszűntek a perceken keresztül kitartott távolba nézések, valamit feszesebbek némileg a vágások. Összességében ez jót tett a sorozat pörgősségének.

Sajnos azonban még mindig van minden részben minimum 5 perc felesleges sétálgatás. A zenék terén is érzek némi javulást, de továbbra sem ez a sorozat erőssége. A díszletek és ruhák is jók, semmi extra, de teljesen hihető a felhozatal a zombi világvége után. Sokszor egyébként az a “maszekolt és gányolt” kontár jelleg (ld. a pacificai kapuk) nekem még hihetőbb is egy posztapokaliptikus falu esetében, mint a TWD profin hegesztett kerítései.

Az évad átívelő szála egyelőre még félhomályban lebeg, erről már csak a tovább mögött írok spoilerekkel.

Még annyi előtte, hogy sokat fejlődött az a mellékszereplők kezelése, ebben több komoly felsőkategóriás sorozatot ver már a ZN. Már tavaly is dicsértem, hogy milyen fokozatosan hozták be Sarge-ot a sorozatba. Most is építik szépen a mellékkaraktereket, nem maradnak kétdimenziós papírlapok. Kapnak személyiséget, traumákat, sokszor még a rokoni vagy baráti szálakat is megjelenítik, akár dialógusokkal akár flasback-ekkel. (Most komolyan, a pacificai szakácsról aki ~7 percet szerepel, több emberi attribútumot tudnék most elmondani, mint néhány fő karakterről mondjuk a The Strain-ből.)

A fekete szivárványt nem sikerült megállítani, bekerült a harcianyag a légkörbe. Miután a drón lezuhan Warren a semmi közepén találja magát sérülten és egy Cooper nevű farmer talál rá. Az itt kialakuló szál nekem tetszett, de kissé esetlennek éreztem a romantika felvezetését.

Sajnos Warren Captain-Z dizájnja is ugrik, vissza kapjuk az “eredeti” Warrent. Jó így is. Murph a keresésére indul, új képességét használva, amit pofátlanul az iZombie-ból loptak, hiszen ha Murphy megeszi a zombi agyát, akkor emlékszik arra, amit a kajája látott. Emellett Murphy sátáni kinézetet kap, a vegyszertől a benne lévő ellenanyag vörössé válik, és a hegyes szakáll sem segít embernek tűnnie.

Eközben a csapat többi túlélője próbál eljutni Newmesica-ba pár igencsak leharcolt emberrel. Itt kezdődik az évad története, ugyanis a fekete eső és a reset nem tömeges irtást jelent, mint azt Dokiék feltételezték, hanem a zombik evolválását. A reset hatására ugyanis az épen maradt agyú zombik beszélővé válnak. A “beszélők” addig egészen emberiek maradnak amíg kapnak Z-kekszet, azaz emberi agyat tartalmazó fémes ízű, de nem eléggé cukros kaját, ami a magasabb szintű agyi funkcióikat működésben tartja. Élet a halál után? Simán!

United we live, divided we turn.

Newmerica viszont nagyon még nincs kész, épül és még alkotmányt írnak, valamint egyáltalán meg kell szavazni az állam létét. Ekkor jönnek be az új szereplők, George és Dante, Roman valamint az altruai nép.

A második epizód már össze is hozta ismét a csapatot. Warren és Murph találkozását jól oldották meg, még ha ez Cooper életét is követelte. Az altruai találkozás pedig meglépte azt, amit 2 éve mondok: Red végre állandó szereplő lett, ami Sarge és 10K bimbózó kapcsolatát úgy vágja szét, mint láncfűrész a zombi agyat.

A rész második felében kaptunk kis utalást a Fekete Nyárra, amivel megtudtuk George hátterét, valamint Dante is kap mélységet (Postal bácsi jó zombi!). Citizen Z kocsmai jelenete egyszerűen és mégis nagyszerűen mutatja be az Altruai belső gondokat, remek megoldás. Sun Mei visszatérése azonban felemásra sikerült, Sydney Viengluang nem tudja azt a karaktert adni, mint régen.

Szóval végre az egész csapat egy helyen van, amire még nem volt példa a sorozatban. Az első két rész nekem kifejezetten bejött, de tudom, hogy sokan vontatottnak és unalmasnak fogják érezni, főleg a farmos részeket.

Az 5×02 utolsó képkockáival robban az arcunkba az évad története, szó szerint. A szavazás végén ugyanis valaki felrobbantja a pódiumot és zombikat enged az emberekre és beszélőkre. A szépen felépített közösség összeomlik, az emberek egymás ellen fordulnak, ráadásul Pandora és Roman még mintha szándékosan rontana is a helyzeten.

A karantén elől Dante és Murph elmenekülnek, de ennek révén a vörös bőrű főszereplőnk találkozhat egy régi baráttal Muphytown-ból. Egyébként nekem tetszik a sorozatban, hogy egyes mellékszereplők időről időre visszatérnek, kicsit oldja a sorozatokra jellemző epizodikusságot.

A harmadik rész totális káosza, valamint Sarge halála és 10K kezének csonkolása elég durva belevágás a csapat életébe, gyakorlatilag szétvertek mindent, amit eddig építettek, ami szerintem bátor húzás. Én nagyon sajnáltam Sarge korai elvesztését, de azért nem semmi volt, ahogy kiszállt a sorozatból. Red és 10K jól működött a 4. részben, ahogy a felépülést nézhettük, a “temetés” kimondottan tetszett.

Az átívelő történet is ekkor kezd szilárddá válni, az Altruai beszélők szándékos éheztetése és zombivá züllesztése eléggé durván átszabja a Newmerica tervről alkotott képet. Eközben a pacificai jelenetekben Warren és George remekel, sőt, itt sikerült a teljesen random mellékszereplőknek adni némi karaktert. Ezt azért emelem ki újra, mert nagyon zavar a legtöbb hasonló sorozatban (iZombie, The Strain, stb) az, hogy a kiegészítő figurák teljesen jellegtelenek. Ez az, amire egy ideje kimondottan ügyelnek a Z Nationben.

Külön dicséretet érdemelnek az írók, hogy nem csak “előre” építkeznek, de a szereplők múltját visszafelé is bővítik, így például most, az 5. évad derekán tudjuk csak meg Doki nevét. Ugyebár a csapat évek óta él zombikkal (Murph, Lucy, Cassandra) ezért nekik gyakorlatilag semmi újat nem jelentenek a Beszélők, bezzeg a többieknek!

Itt sikerült építkezésként használni az egész 2. és 4. évadot. A keverékek visszatérése bár utalás a korábbi évadokra valójában nem sok vizet zavarnak, el sem különülnek a Beszélőktől, de talán így jobb is, Murph jobban illeszkedik a helyzetbe. Az 5×05 talán a legzűrzavarosabb, mégis kell elvarrni az előző epizódok szálait, valamint kicsit megszabadulunk Citizen Z-től, akinek az új tökösebb verziója sokkal elviselhetőbb.

Meglepő módon a teljesen antiszociális Murph viselkedik a legemberségesebben a keverékekkel és beszélőkkel. Doki és Murph nagyon jól működik a 6. részben, a kaszinó szerintem zseniális és illik rá a név: Limbo. Ahol a zombi cicababa szolgálja fel neked a piát és szinte érzed a háttérben a Z-fő szagát. ÉÉÉÉSSSS IGEN! Addy végre visszatért! Öröm és boldogság volt újra látni Carver kisasszonyt és szépen levezették, ahogy újra összerázódtak némi alkohol mellett, Lucy halála még mindig dolgozik a történetben.

Igazából semmi érdekes nem volt a 6. részben, mégis működött a “mörfizmus”, és kellett ennyi, a csapat újraépítéséhez a veszteségek után (sajnos úgy tűnik, Red is megy megint a levesbe az évad hátralevő részében).

Továbbra is kapunk popkult utalásokat Beethoventől a Friends unásig ismert szakítós jelenetéig. Még mindig imádom doki Hammertime-ját, amit a Feast 2-ből vettek át és számomra ezzel az aprósággal vált teljessé a karakter. A travi zombi-talker pedig ütött, mint Xanaxra a kevert a kocsmás jelenetnél. A pultos nő a Limbóban pedig eszméletlenül bejövős volt, főleg ahogy a pálinkát szolgálta fel. (A játékok közül a Z-Monopoly volt a legjobb.)

Negatívum, hogy sokszor kimondottan klisések a cselekmények, jó pár párbeszéd lapos és engem idegesít, hogy Newmerica lakói is alig ismerik a területet, ami szerintem hiteltelen, az ilyen húzásokat rühelltem már a Falling Skies-ban és a TWD-ben is.

Nekem eddig az évad simán 7/10 és tényleg jobban tetszik mint 9. The Walking Dead-szezon. Más kérdés, hogy sajnos a következő rész (Doki kőbe vésett történelme) ismét egy Sketchy/Skeezy-epizód lesz, amik általában iszonyatosan rosszak (Abram Cox írásai…), de az előzetes alapján végre megtudunk valamit a Z-kekszről. Az elmúlt 2 évben talán pont az ilyen pocsék töltelékek miatt megzuhant nézettségből nehéz lesz visszahozni a sorozatot, én igencsak tartok attól, hogy ez lesz az utolsó etap Warrenék számára. Ez esetben viszont örülnék, ha az évad végén értelmes zárást kapna a történet, és legalább Red és 10K részére lehetne hepiend.

Ti mit vártok az évad második felétől? És egy fontos kérdés: tudja valaki, hogy ki a fene az a 4 ember a sorozat eredeti promó plakátján? Nekem csak most tűnt fel, hogy egyáltalán nem emlékszem rájuk a sorozatból.

4 hozzászólás Ne habozz!

Seni88 - 2018. 11. 18. 18:03

Nagyon jól megírt összefoglaló. A poszt végi kérdéseden már én is gondolkodtam. Eleve egyik sem szerepelt az eddigi évadok alatt. Valószínűleg, ahogy bizonyos tekintetben itt sem veszi teljesen komolyan magát a sorozat. Már a legelső részekben vártam, mikor bukkannak fel,de nem jelentek meg azóta sem. :D
Mindenesetre az alturai vezér nekem nagyon gyanús abból a szempontból, hogy anno a Zónához tartozott. Nincs kizárva, hogy egy új Zónát akar létrehozni Beszélők,Zombik és Keverékek nélkül. Persze lesz beleszólása ebben Pandorának (fél arcú,beszélő? nő) is.

pilota - 2018. 11. 19. 11:51

Az évad megszokottan ide-oda csapongó, reméljük azért elmaradnak a tavalyi brutál unalmas részek. Viszont a heti zombi gyepálás, a vicces karakterek (Doki, Murph) miatt érdemes hétről hétre visszatérni.
Ha tényleg lehetséges, hogy ez az utolsó évad, akkor a NEwamerica a legelképzelhetőbb megoldás Warrenék letelepedésére….

elfmercina - 2019. 05. 20. 08:52

Túl vagyok az egész évadon, és így a sorozaton is.
Várható kritika az utolsó részekről?

Valószínűleg kérdéses volt a sorsa, mert eléggé botcsinálta lezárást kapott, egy sima évadzárónak is gyenge minőségűt.

winnie - 2019. 05. 20. 08:55

szerintem nem lesz már kritika.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz