login |

Bodyguard: vége az 1. évadnak

2018. 11. 14. 21:25 - Írta: human

37 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Az ősz sorozata! Már persze a thrillerek között. Bár igazságtalan hasonlítás, mert azért kevesebb akció van benne, de a nemrég a magyar Netflixre is felkerült Bodyguard nekem megidézte a 24 korai évadjait, azokat, amikor még csüngtünk Jack Bauer kalandjain.

A főhős egy háborús veterán, akit kirendelnek a belügyminiszter védelmére. Eleinte nem szimpatikus neki a politikus nő, hiszen pont miatta hullajtotta a vérét egy általa feleslegesnek érzett harcban, de ez idővel megváltozik. Igazából a pilotnál is hasonlókat írtam, viszont így a 6 rész után nem akarok a történetről többet elárulni.

A lényeg, hogy egyáltalán nem minden az, aminek látszik. A 2. rész végén volt valami olyasmi, ami után kicsit nehéz volt a folytatásban elmerülnöm, gondolom az írás kikerülésén látszik, hogy mennyire, de mindenképp vissza akartam nézni. Hát, nagyon jól tettem, mert olyan, hogy amikor azt hiszed, tudod merre halad a történet, épp belerázódnál, akkor rögtön kihúzzák alólad a talajt valami új, kemény fordulattal.

Azért a negatívumok mellett sem mehetünk el. Míg az első 3 rész feszült volt, és tartalmazott pár remek akciójelenetet, addig a 4-5., ha nem is hívható időhúzásnak, az azért elsüthető rá, hogy túlzottan a nyomozásra gyúrt. Addig már 3 perces volt a epizód elején a previously, mert muszáj volt emlékeztetünk minket mindenre, annyi nevet sütöttek el.

Szerencsére a befejezést nem rontották el, ami visszahúzta a sorozatot a csúcsra, és jó emlék marad belőle. A finálé is tartogatott fordulatokat, na meg a feszültséggel sem spóroltak benne. Pedig sejted mi várható, néha mégsem mersz pislogni egy-két történés közben.

Ezek mellé nyilván azt tudom még elsütni, hogy a kidolgozás is remek. Nyilván, hiszen a feszültséget ügyesen adták el. Inkább kiemelem random, hogy a zene mennyire ütött. Komolyan, lement az előző részek tartalma, és közben már felpumpált az a bizonyos dallam.

Lehet, hogy még Richard Madden alakítását kéne éltetnem, de nem csak ő volt jó, parádés a szereplőgárda, viszont kíváncsi lettem, hogy a színész másban hogy tolta ezelőtt, mert az Oasis is hatásos volt vele. Ezen két sorozat után már tuti megjegyezem az arcát.

Inkább oda kanyarodnék el, hogy basszus, de ritkán látni ilyen jó thrillert tévében. Mert oké, drámában üt a formátum, a kreatív sorozatok is lenyűgözőek néha, a komédiák is hatnak, viszont ez a zsáner nagyon ritkán talál be ennyire, mint a Bodyguard tette. Vagy elrontják siralmas akciókkal, vagy a csavarok rosszak, vagy valami más mindig van velük. Itt viszont minden a helyére kattant.

Sima 8/10 az évad, újra eszembe juttatta, hogy miért is lettem sorozatjunkie sima rajongóból a BSG-Lost-24 idején. Kíváncsi leszek, a JAws-on hova jut majd a 40 percesek között.

37 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2018. 11. 14. 21:36

Ha a 40 percesek között nem is jelölöm, a legjobb nem amerikai közé biztosan be fog férni.

Egy adagban nyomtam le a teljes évadot tegnapelőtt, nagyon jó volt.

Energiavampir - 2018. 11. 14. 21:49

Nálam is a kategória első :)

heidfeld - 2018. 11. 14. 21:51

Legjobb nem amerikai közé én is beteszem.
Nem kedvencem a műfaj, de ez piszok jó volt. Közepe sem volt rossz, inkább az utolsó részben volt pár túlzásba vitt dolog, illetve nem bukkant fel AZ, akit vártunk..

SPOILER

Igazán jó a terrorista csaj alakítója. Volt szerencsém a Legends ot Tomorrow, múlt heti részében is látnom. Inkább ő maradhatott volna állandóra!
Erős 8/10.

D - 2018. 11. 14. 22:01

jaja, nagyon eros

eszemix - 2018. 11. 14. 22:09

Richard Madden skót

De egyébként tényleg az ősz sorozata. Sőt, nekem az elmúlt 2 év sorozata.

Geza Kovacs - 2018. 11. 14. 22:39

Az elején nagyon szépen indul, de elmebajba megy át a végén. Amikor elindul a testére szerelt bombával gyalog az utcán (miután felébred és kilép az utcára), ott már eldobtam az agyam.

cherockee - 2018. 11. 14. 23:38

Munka közben nézek sorozatokat, de ezt nem lehetett, hát az első rész első jelenetének második percében abbahagytam a gépelést, és a rész végén “ébredtem”. Komoly pénzügyi veszteség volt ez nekem, úgyhogy haragszom! :)

Nagyon erős alakítások, jó történet, nagyon jól darabolt történet, és ötletem nincs mivel folytatják (mert hogy a készítők írtak 5-6 évados terveket, volt róla itt is hír).

Aldo - 2018. 11. 14. 23:48

“Míg az első 3 rész feszült volt, és tartalmazott pár remek akciójelenetet, addig a 4-5., ha nem is hívható időhúzásnak”

Más brit sorozatnál is éreztem már azt, hogy egész jól kidolgozott első három rész után a második felében több üres járat, időhúzás van.

SPOILER

Szerintem egy kicsit túltolták ezt a női egyenjogúságot. Nő volt a belügyminiszter, a terrorelhárító központ igazgatója, az egyik nyomozó, de még a muszlim terrorista sejt vezetője is.

mikkamakka - 2018. 11. 15. 00:11

Aldo: triggered much?

tőlem is megy az ajánlás, manapság nem túl gyakori de ezt hetiben néztem amint kijött

Pip - 2018. 11. 15. 02:16

Patent volt!

heidfeld - 2018. 11. 15. 05:46

Feltétlen említést érdemem, hogy a színészek parádésak. Érdemes lenne, egy “Legjobb színészi gárda” kategória, év végi szavazásnál.
Nagyon kellemes, minőségi sorozat, de nálam A Pestis biztos megelőzi.

Kobun - 2018. 11. 15. 06:47

SPOILER:

Nekem is nagyon tetszett, de valaki arulja már el nekem, hogy mi értelme volt a terrorista csaj nagy beismeresenek a vegen? Illetve miért nem robbantott egybol a száguldó vonaton az első részben. Akkor már minden bomba, és a nagy terv is megvolt, nem?

Snoopyzit30 - 2018. 11. 15. 07:37

Kobun: “Illetve miért nem robbantott egyből a száguldó vonaton az első részben. Akkor már minden bomba, és a nagy terv is megvolt, nem?”

SPOILER

Én is így gondolom, ez a szál ott vesztette értelmét. A csajnak robbantania kellett volna, semmi sem akadályozta meg benne. Ami az első jelenetben lezajlott csak úgy lett volna értelme, ha ő tényleg csak egy naiv feleség, akit a gonosz terrorista férje beszervezett.

Kissur - 2018. 11. 15. 08:03

“A 2. rész végén volt valami olyasmi, ami után kicsit nehéz volt a folytatásban elmerülnöm”
Úgy érted human, hogy a 3.rész végi nem? Mert a 2.rész végén csak az volt, hogy SPOILER? összejöttek. A 3.rész végén volt a pódium. Az borított fel mindent.

Amúgy nehéz dolog ez, mert a Jack Ryan végig ugyanazt a szintet hozta, viszont az egy korrekt B-kategória volt. Itt meg pokoli erős 1-2.rész, sokkoló 3.rész vég, és megint erős 6.rész van. Nem tudom melyik a jobb.

Nem tudom, hogy kell-e ilyenkor már spoilerezni, szerintem nem. Szóval a vége a túlzott happy enddel nekem túl csöpögős lett egy ilyen thrillerhez.

human - 2018. 11. 15. 11:25

Kissur: nem, a 2. rész végire gondolok, ahogy írom. A 3. végén levő tökéletes húzás volt, főleg, hogy a következményeit is meglépték.

atalanta - 2018. 11. 15. 12:16

Szenzációs sorozat volt, valami miatt manapság nem jellemző, hogy ennyi csavart bele merjenek tenni egy ilyen jellegű sorozatba – itt viszont tényleg, az ember sokszor csak kapkodta a fejét! És mindezt profi módon kivitelezve! Éppen ezért én nem éreztem a közepét lassúnak, holott valóban vissza vettek egy kicsit. Szóval kitűnő volt! Jöhet a második évad!

Kobun - 2018. 11. 15. 12:37

@Snoopyzit30

Köszönet. Csak azért mert nem voltam biztos benne, hogy nem esett-e valami részlet ki :)
Ettől függetlenül nekem ez nem vett el az elmenybol. Csak az utolso 3 perc volt számomra felesleges…

Energiavampir - 2018. 11. 15. 12:48

Kobun:

SPOILER

1: Azért mert besült, asszem utalnak is rá fél mondattal, hogy gond volt a detonátor kapcsolóval, és így átállt a
“B” tervre a csaj
2: Azért árulta le, mert ezek a fajta emberek önimádó nárcisztikus személyek többnyire..kell nekik az hogy tudd ő volt az elkövető..hogy félj tőle, hogy lássa a hatalmát..hogy a figyelem középpontjába kerüljön..

a sorozatban ez remekül lejött, és jól csinálták meg..

clegane - 2018. 11. 15. 16:27

SPOILER

mondjuk én is ott hagytam abba, ahol “összejönnek”, az annyira nem volt hiteles számomra.
de ha kifejtik később rendesen, akkor lehet visszanézek még.

- 2018. 11. 15. 20:05

Milyen ősz? Simán az év újonca (eddig).

Sawyer - 2018. 11. 15. 20:29

SPOILER

Nem tudtak megfogni a szereplők, nálam meg ez a kulcsa a filmeknek, sorozatoknak, így az 5. rész végéig néztem. Soha nem értettem, hogyan lehet nem befejezni valamit, aminek már majdnem a végén tart az ember, de a 6. részt nem láttam, és szerintem nem is fogom megnézni. A főhőst hiteltelennek tartottam, és a két belső nyomozó is próbálta a kötelező klisés karaktert hozni. A “mam” viszont jól alakított.
Szeretem a lassú sorozatokat, sőt, nagyon is becsülöm a mai világban, de ízlések és pofonok, nálam ez nem talált be. Talán az is közrejátszott, hogy túltolták a feminizmust.
És mielőtt valaki itt elkezd okoskodni, hogy akkor nézzek Avatart, leszögezem, CGI ellenes vagyok, mert manapság azzal szokás amortizálni a karakterizálást és cselekményt, de az a konferenciás robbantás valami irtó bénán nézett ki, a szépen felvezetett részből a végén sikeresen kizökkentett. FŐleg, mikor az arcát mutatják közelről, ahogy robban a bomba. Oké, nincs nagy költségvetés, de akkor oldják meg máshogy, ez engem Asylum-színvonalba repített.
Nem értékelem, mert nem láttam végig, az addigit kábé 7/10-re lőném, mert látszik, hogy igyekeztek minőségit alkotni, de a lassúságba ültetett feszültségkeltés nem működött, 24-gyel pedig össze sem hasonlítanám.

Kissur - 2018. 11. 16. 09:21

Sawyer: Abban egyetértek veled, hogy a 24-gyel nem lehet összehasonlítani. Én a brit Homelandként emlegetem.

totoro - 2018. 11. 16. 11:44

Nem tudom ti mit néztetek, a végéhez közeledve önmaga paródiájába, teljes blődsége ment át a sorozat. Kár érte.

Sawyer - 2018. 11. 16. 18:41

Kissur: igen, inkább akkor már az.

orla - 2018. 11. 16. 19:03

SPOILER

Minden része valami teljesen más sorozatból jött. Az első rész volt szerintem a legjobb, amikor még lehetett bizakodni, hogy egy politikai thrillerszerűség lesz. A második részben összehozták a karaktereket, hiába volt ez teljesen hiteltelen. A harmadik rész nyűglődés volt emiatt, a vége viszont bátor dolog volt; pláne, hogy a negyedik részben meg is lépték, amit meg kellett. Innentől egy szerelmes férfi nyomozását nézhettük két részben, amiből a nyomozás érdekelt, a szerelem meg nem. A hatodik rész káosz volt, “nagy” leleplezésekkel, a karakterek és a nézők sokadik szembeköpésével, és egy olyan befejezéssel, amivel nem tudok mit kezdeni. Mi akart ez lenni? Szerelmi dráma, politikai thriller, akciósorozat, vagy mi? El kellett volna dönteni.

De Richard Madden szerintem jó volt, és itt még Keeley Hawes is, akit pedig nem szoktam szeretni. Ide pont kellett a modorossága. Nekem mondjuk a rendőrfőnök volt a kedvencem, mert szeretem a színészt (Gina McKee), de hitelesnek nem volt hiteles.

noinipo - 2018. 11. 18. 12:10

Jó kezdés után kicsit lanyhul, de mivel csak 6 epizód, így nem vészes, gyorsan darálható.
Pont a főszereplő játéka az, ami nálam szint alatti, ráadásul az ő betegsége, drámája és annak kibontása nekem nagyon nem jött be. Feleségével való állandó kinlódás nyögvenyelős nagyon.

Spoiler

Végén van benne még két jó csavar, amivel kicsit kárpótol az utcán sétálós bombás szerencsétlenkedésért.

Érezni a tempón és a forgatókönyvön is, hogy nem USA termék, ez jól is áll neki. Szerintem is inkább Homeland-re hajaz, összességében 7/10.

Zsanna - 2018. 11. 18. 15:33

Nekem Richard Madden idáig a helyes srác volt a Trónok harcából, aki sok vizet nem zavart a színészkedésével. Ott elment szódával, de ahogy a könyvben sem komáltam Robb Starkot, úgy a sorozatban sem tudta velem megszerettetni. De ez, kérem szépen? Hát ez? OMG! Jézusom! 2 résszel végeztem eddig, de nem bírok leállni. Más dolgom lenne, meg éppen Daredevilt darálunk a pasimmal. De ez? Tök lassú, de mégis imádom a feszültséget, amit folyamatosan gerjeszt. Amikor már éppen hátradőlnék, hogy na jól van, tudom, mi következik, akkor ahogy human írta, kihúzzák alólam a szőnyeget. Ááá! Na megyek is vissza, folytatom.

barátfüle - 2018. 11. 24. 21:00

Engem ez a sori a ritmusa, a politikai kavarások miatt a Line of Duty-ra emlékeztetett. Imádtam azt is, de ott is és itt is jelen van a fordulatok halmozása a fináléban. Nekem is életidegen volt az utolsó részben az arab csaj viselkedése.
Örültem a belügyminiszternőt alakító színésznőnek (line of duty-ból) és a katonatársnak is (Preacher).

dinnyemano - 2018. 12. 02. 16:47

Köszi ezt a cikket, ennek hála daráltam le én is.
Nagyon berátott.
Szerintem parádés volt a szereplőgárda, iszonyatosan alakított mindenki.
Madden nekem nagyon bejött, szerencsére nem ismertem fel a GoT-ból, mert azt 2 évad utá kaszáltam. Az Outlanderben megszerettem a skót tájszólást, és nagyon tetszett ahogy beszélt, nagyon szexis volt.
Berántottak a “titkos” egymásnak esések is. (Lettem volna Julia helyében…) :P
Juliát és Vicket alakító színésznőket én a The Durrellsból ismertem és nagyon megörültem nekik.
Meglepődtem a 3. rész utáni csavart, hogy tényleg végigvitték…
A 6-ik részben tényleg kicsit hihetetlenek voltak a fordulatok… Sebaj.

8/10 simán mehet.

rary - 2018. 12. 16. 20:08

Az eleje nagyon jól indul, izgalmas, főleg, mert más mint az amerikai sorozatok. Amiért nézem, az a főhősünk akcentusa, egyszerűen magával ragad.
A románc a közepén nem hiányzott, nagyon esetlen volt. A főszereplő is inkább esetlen, mint határozott, inkább azt mondom szerencsétlen.
Túltolták a női vonalat is, néha idegesítő volt az a sok női hangsúlyozás.
A vége Nadia-val ütött és felvitte 8/10-re.

Tyberius06 - 2019. 01. 10. 21:56

Az összejövés nálam is verte a biztosítékot, viszont nem volt hiteltelen. Ugyanis asszem pont a második részben fejtik ki, hogy a nőnek szokása volt összejönni a biztonsági személyzetével. Tehát ez egy lefektetett tény volt, amivel a karaktert akarták mélyíteni, innentől viszont nem mondanám hiteltelennek, hogy összejöttek.
A hatodik rész nekem baromi feszült lett, bár a végén a muszlim nő beismerése. Igazából azt is megmagyarázták, vagy utaltak rá, hogy nem volt bátorsága megtenni. És ez valahol hihető is. Lehet fanatikus, de egyben mérnök is, szóval nem totál hülye, és bár hihet az ügyben, attól még nem kell mártírnak lennie. És mint mondta a bombái végül is célt értek.
Nagyon élveztem ezt a 6 részt.

newzoli - 2019. 01. 14. 09:00

Imádtuk a párommal…NAGYON JÓ!!!!

Roxi - 2019. 01. 15. 13:13

Nagyon tetszett,de inkább az első fele,amikor még valóban egy testőrről szólt.Nekem bejött a két főszereplő kémiája,később ez hiányzott a sorozatból. Simán elbírta volna,ha a lezáráskor kiderül,hogy a nő életben van csak mindenkivel (a testőrrel) is elhitették,hogy meghalt.

ooo - 2019. 01. 19. 00:46

egyszer nézős, de annyi hiba volt már benne a végén, hogy hiteltelenné vált az egész. nem nagyon tudnak már újat mutatni ebben a titkosszolgálatos-jackbaueres sorozatokban.

Timi - 2019. 06. 08. 22:15

Egyet kell értsek Roxival, számomsra is sokkoló volt, hogy kinyírták Julia karakterét. Rég láttam ilyen jó kémiat színészpáros között, és a halála után értelmét veszítette a “The bodyguard” cím is. Persze az érdeklődést azt követően is fenntartották, és az utolsó rész különösen ütősre sikeredett (főleg a Nadias szállal), de nekem akkor is izgalmasabb lett volna, ha Julia melletti kapcsolatával viszik végig az évadokat. Most így ezek után nem is tudom pontosan, hogy mit lehet ebből még kihozni, a második évadban talán mást fog védelmezni?

Anyway… Richard Madden a Game of Thronesban nálam nem jeleskedett, de itt brillírozott… rá is kerestem gyorsan és láttam, hogy Golden Globet is kapott a játékáért, ez abszolút érthető. Keeley Hawes amíg volt, addig legalább ennyire jó volt, tényleg kár érte, komolyan nem is értem. Ezen felül is volt benne pár logikátlanság és hülyeség, de összességében odaszegezett mind a 6 rész erejéig. Maradok a második évadra is.

turigabi - 2020. 02. 24. 19:05

Haaat, egy joindulatu 5/10-et tudok ra adni.
Mondhatjuk, hogy ez a szegeny ember 24-e egy kis Homelandbe oltva, de nagyon sajna eleg gyengus lett.
Ahogy haladtunk a vege fele, lett tele a sztori ordas nagy faszsagokkal.
Ezzel egyutt azert unalomuzonek jo volt, de csak 5/10.

Protexin - 2021. 10. 11. 22:22

Szórakoztató,elgondolkodtató.
A közepén féltem, hogy elveszítem a fonalat de szerencsére “meglett”
Tetszett a fejlett technológia bemutatása, jók voltak az akció jelenetek. A vége nem happy end-el lett volna reális ezt gondolom mindenki érezte, de a szórakoztatáshoz ez a befejezés kellett. (Amúgy biztos nevet változtatnék és elköltöznek másik országba a családommal, ha összebalhéztam egy arab fanatikus csoporttal :D )

Ja és teljesen reális volt a szexualitás szerintem, nem láttam hiteltelennek, maximum annyiban, hogy a férfi sokkal jobb pasi volt mint nő, de ugye nem csak a külső számít. Izgató lehet, hogy hatalommal rendelkező személy volt, stb.

Még egy utolsó gondolat: Szerintem a szervezett bűnözés nem megy ilyen messzire, nem öl meg politikust azért hogy nehogy keményebb legyen a bűnüldözés, és végképp nem paktál le fanatikus arabokkal… Ez egyáltalán nem reális. Egy komoly bunozoi csoport pénzeket mos tisztára és éli világát, nem piszkos bombát csempész meg minisztereket öl…

Most nézem a lethal weapont. Könnyedebb műfaj de esküszöm összeszedettebb a forgatókönyv mint itt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz