login |

Pilot-mustra: Origin – 1×01

2018. 11. 15. 21:45 - Írta: winnie

26 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Everyone has secrets, right?

Kezdem az egymilliós kérdéssel: baj-e az, ha egy sorozat ezerszer látott alaphelyzettel indít és tele van ismerős motívumokkal? Az jut-e minderről eszébe az embernek, hogy “már megint…!” és kliséket kezd el emlegetni, vagy inkább érdeklődve figyeli a történéseket, mert kíváncsi lesz, hogy ezúttal miképp csavarnak a klasszikusnak számító kiinduláson.

Az Origin a YouTube Premium teljes évados premierje volt (az első két rész ingyen nézhető), és ebbe a kategóriába tartozik, hiszen nem egy filmben és sorozatban láthattuk azt, hogy pár idegen hirtelen magához tér egy magára hagyott űrhajón (ld. Dark Matter) és nem ért semmit. Én kifejezetten szeretem ezt a műfajt, és miután a YouTube Premier egy ideje már tényező (ld. Cobra Kai, Impulse, Step Up: High Water), így nem csoda, ha várós volt a sorozat.

ORIGIN – 1×01 – 6,5/10

És az sem csoda, hogy bejött a kezdés. Alapjába véve annak ellenére, hogy semmi extra nem volt, lehet, hogy jobban is élveztem, mint a pontszám, de egyrészt tényleg minimális újdonságot tartalmazott, másrészt pontosan tudom, hogy ez az  a műfaj, ami a felfedezés idején, az alapok megismertetésekor még kifejezetten leköti az embert (lehet találgatni, hogy mi a franc van), később pedig, amikor beindul a fő cselekmény és ritkítják a karaktereket vagy épp leleplezésre kerül sor, akkor sokszor csúnyán kisiklik.

Szóval egy tucat ember magához tér egy űrhajón, ami egy kolonizálandó bolygó fele tart (a paradicsom reményében, illetve mert totális tiszta lappal való indulást ígértek) – a gond csak az, hogy a bolygó még messze van, a legénység pedig eltűnt. Szerencsére ezúttal senki sem amnéziás, de ettől még bőven van felfedeznivaló, főleg azok után, hogy az alsó szintekről segélyadást vesznek.

Bárki bármire gondol ennyi alapján a sorozatról, az beletrafált. Igen, egy gyanús, beszélő nevű cég szervezi az utazást. Igen, minden bizonnyal nem mindenki az, akinek mondja magát. Igen, aki pedig magát adja, az is jó eséllyel titkol valamit. Igen, nyilván gyilkos űrhajós/vírusos/lényes felállással van dolgunk. Igen, naná, hogy a karakterek múltját, illetve az űrhajóra való feljutásuk történetét Lost-szerű flashback-ek segítségével mesélik el.

Ezek a flashback-ek (eddig) egyáltalán nem reveláció jellegűek, de a világon semmi gond nincs velük, érzelmesek és megismertetik velünk a karaktereket, elég sokat hozzátesznek ahhoz a nullához, amivel indulnak – abból ítélve, hogy az első és a második rész visszaemlékezései is egy-egy szereplő köré összpontosultak, feltételezem, hogy a folytatásban is karakterközpontúak lesznek az epizódok.

Mondom, minden ismerős, még Paul W.S. Anderson rendezése is (ő is hozza magát), de pont ezért vonzza is magához az embert. Mert ismerős, megnyugtat, körbeölel, hozzá lehet bújni. Főleg, hogy még klausztrofóbnak sem mondanám a sorozatot, elég nagy az űrhajó és tágas némelyik tér.

Az én laikus szememnek ráadásul ez a sorozat űrhajós dizájn tekintetében sokkal jobban nézett ki, mint a már említett Dark Matter Syfy-os sterilitása, arról nem beszélve, hogy a földi visszaemlékezések során is láthatunk egy futurisztikus világot, szóval nem csak szobabelsőkkel és hologramokkal festik le a jövőt. Egyelőre ugyan nem sokat tudunk meg a világunkról, nem nagyon derül ki, hogy élhetetlen lenne a bolygó, ahogy a kampány sugallta, inkább személyes indíttatásból távoztak onnan páran.

Azt mondanom sem kell, hogy ennyi szereplővel egyetlen részben nem lehet csodát tenni. Van három kiemelt karakterünk, a többiek csak asszisztálnak a pilotban, csak annyi látszik és hallatszik rajtuk, hogy eléggé nemzetközi a bagázs, és némelyikük foglalkozására fény derül, de semmi többre, szóval ezen a téren lassabb építkezésre kell számítani – szerencsére a Natalia Tena/Tom Felton-duóban addig is lehet bízni.

És nyilván az sem lesz meglepő, hogy az Origin sokkal inkább a horrorba hajlik, legalábbis próbál ijesztgetni és borzongatni – hol jumpscare-ekkel, hol pedig hangeffektekkel és látvánnyal, bár mivel eddig nagy mészárlás nem volt (bár már haltak meg), így nem tudom, mennyire lesznek korhatárosak, de azért a vér és a hullák látványa felkavaró lehet.

Természetesen már megnéztem az 1×02-t is, nem sietik el a történet kibontását, az biztos, a jelen eseményeit ráadásul a már említett flashback-ek ugyancsak visszafogják, de azért adagolják a dolgokat, kapjuk a válaszokat, továbbra is kellemes a végeredmény, de még mindig csak a felfedezési fázisban vagyunk. Szóval egyelőre mindenképp maradok. Reméljük, ez a vonat nem siklik ki jó kezdés után, mint mondjuk anno a Pandorum.

26 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2018. 11. 15. 23:09

Most végeztem, az évad kb. végig egyenletes, nekem tetszett, nem világmegváltó, sok részletét már ismertük máshonnan, de volt pár jó csavar is benne, mindenképp ajánlom annak, aki az első részt végignézve még kiváncsi.

(A Pandorum is jó film volt, csak tudni kell elengedni a tippeket, hogy mi is az amit nézel, akkor rohadt élvezetes.)

cherockee - 2018. 11. 15. 23:14

Kiegészítés: mindegyik rész egy ember flashback-jei köré épül, nekem pont az utolsó 3 rész volt nagyon tetszetős, szóval javaslom végignézni tényleg.

des - 2018. 11. 15. 23:56

Nah. 2 nap alatt ledaráltam én is. Szerintem jó kis sorozat klisék ide agy oda. Illetve a kisebb hibák(bakik?) ellenére. Nekem megérte.

Ace - 2018. 11. 16. 06:49

Oké ezt mindenképpen csekkolom. Nekem a Pandorum is bejött. Ez valahogy nem volt a radaromon csak a Nightflyers szóval jó hogy rátaláltam ;)

Mate4182 - 2018. 11. 16. 11:35

meg sose keltette fel youtube sorozat az erdeklodesemet (a CobraKAi majdnem) de ez most nagyon jonak tunik

a sztori tetszik
a megvalositas igy kepek alapjan elfogadhato
Tom Feltont birom

nekem ez a 3 erv eleg hogy beprobaljam!

Captain Phillips - 2018. 11. 16. 19:56

Most fejeztem be az elso epizodot, nagyon bejott, foleg hogy a hangulat az Event Horizon (Halalhajo)-t idezi, ami az egyik kedvenc filmem.

cherockee - 2018. 11. 16. 20:16

@Captain Phillips:

Lehet azért hasonlít, mert azt is Paul W. S. Anderson rendezte, mint ezt :).

mrmackey - 2018. 11. 16. 22:36

Az Event Horizon egy jó film volt, ezt viszont nem sikerült végignéznem. A második rész megnézése és az imdb reviewk elolvasása után kaszálnom kellett. Tényleg gátlástalanul összelopkodott klisékből álló, ötlettelen sorozat. Pedig sci-fiből mindig hiány van, kár érte.

Khaal - 2018. 11. 17. 09:29

Az első két rész alapján engem nem szippantott be. Van némi hangulat, kissé érdekes lehet a világ is, pár karakter érdekes lehet, de összességében eléggé semmilyen a végeredmény. Nem egy Event Horizon, messziről sem, hiába van elfogadható szinten tvs viszonylatban a set design. Még feljöhet egy korrektebb szintre, a második részbeli flashback szál pl. sokkal jobban tetszett mint az első, csak az űrhajós történésekbe is kellene valami plusz, engem nem hat meg pár jumpscare meg némi kellemes hang design.

Desmond Wallace - 2018. 11. 17. 10:45

Tetszett az 1×01, bár mindig szerettem az ilyen történeteket. Elég valószínű, hogy végignézem az évadot.

jack_bauer - 2018. 11. 17. 13:27

Tegnap este én is megnéztem az első két részt, teljesen okés, ígéretes képi világgal, elfogadható nyúlásokkal. Elég nagy sci-fi-falónak tartom magam, nyilván ismerős volt csomó jelenet, de ettől még működik, sőt, szerintem azok is megnézik, akik nehezen tudják lenyelni az ilyen jellegű “lopásokat”.

ontheground - 2018. 11. 18. 03:21

Sziasztok Én sokkal jobbra számítottam ezzel a sorozattal kapcsolatban, erre tele volt ordító logikátlanságokkal(mind fizikai, mind történetvezetési), klisékkel. A mesterséges gravitáció pl. elég furán működött benne, ugyanez igaz az űr vákuumára is. Meg mezitláb,se kesztyű, se maszk járkálnak potenciális fertőzésveszélyes helyen, meg senki nem bír levinni két hullát a hullaházba. Meg leválik egy gyűrű erre köv. részben(vagy még abban) ugyanúgy ott van az űrhajón. Meg a gyűrűnkénti “szektorok” száma. Sokáig lehetne sorolni a gagyikat, ezek csak azok, amikre emlékszem. Egyszer azért meg lehetett nézni, meg is néztem, csak nem szabad túlgondolni a hülyeségeit. Talán a The Expanse túl magasra tette a mércét.

noinipo - 2018. 11. 18. 12:17

Van egy fémes sci-fi hangulata, de kb. abból akar megélni. Story gyenge, tényleg tele hibákkal, alakítások középszerűek max. Expanse-tól v Altered Carbon-tól fényévekre van.

Sigismundus - 2018. 11. 19. 22:50

1×01

Volt benne.

Flashback – LOST.
Dark Matteres felébredés.
ÚjVilágÚjKezdet- Lost in Space.
Volt NeonTokio – Szárnyas Fejvadász/Johhny Mnemonic.
Volt Expanse féle trutymó.

Mindez 45 percben.

Érdekel.

Desmond Wallace - 2018. 11. 20. 22:25

Az 1×03-nál járok, és még mindig érdekel.
Az 1×02-ben kicsit sok volt a klisé, de az 1×03 már izgalmasabb volt.

vakkancs - 2018. 11. 25. 00:26

1x03ban a doki másodmagával ment be az 50es cellába, így nem stimmel az a 9 holttest. :)

stewieo - 2018. 11. 28. 20:40

Majdnem abbahagytam az első 3 után, de részről részre egyre jobb volt. Nem csalódtam egyáltalán.

Khaal - 2018. 11. 28. 21:18

Végignéztem, összességében nem volt rossz, de van még hova fejlődni. A karakterek háttértörténetei sajnos elég kétesélyesek, valakié érdekes volt, valakié dögunalom. 10 évvel ezelőtt talán nagyobbat ütött volna, de azóta már sok mindent láttunk, nehéz újat mutatni. Valahova abba a középszerbe sorolnám ezt is mint a Dark Mattert pl. Hasonlóan érzek mint az Ascension után, jó-jó, de zavar a nem kihasznált potenciál.

slyagency - 2018. 12. 05. 19:50

2 rész után kasza lett. Látványban, értelemben se hozza azt mint a társai, sokszorosan ellőtt kliséket puffogtat, kérem vissza az időt hogy valami értelmesebbre fordíthassam.

Ace - 2018. 12. 10. 12:59

Na elkezdtem végre az 01-02 láttam eddig. Event Horizont emlegetnek páran bár arra szerintem nem hasonlít. Inkább a Pandorum ugrott be nekem is ami nem gond mert az is tetszett. A karakterek érdekesnek tűnnek az első és második rész Lost féle Flashback-je is bejött főleg az első ami kicsit Noir-os Cyberpunk-os sztori volt de a második is minőségi volt. A hajón játszodó történet kicsit lassabban gördül csakúgy mint a Lost-nál.
Eddig jónak tűnik.
Ami kicsit zavar a hajó designja főleg a vezérlő lehetne kicsit űrhajósabb és nem olyan mint egy modern kávézó sajnos kicsit sem hasonlít egy űrhajó híd-ra ha ez a híd egyeltalán sőt ha már Even Horizon ott például remekül el volt találva a gotikus kinézet és az űrhajóbelső is igényesen aprólékosan fel volt építve itt kevésbé igényes szerintem.

Merma - 2018. 12. 15. 03:34

Ez egy jó kis sorozat.

Az utóbbi években én szinte egyet sem voltam képes végignézni, de ebben végre jól felépített karakterek vannak és egy kerek történet. Tény hogy nem 1-2 rész után indul be az egész, de a végén már darálod, mert JÓ!

Sigismundus - 2018. 12. 15. 21:39

Na ez az 1×07 az nagyon durva volt !

Már azt hittem a 10es gyűrűs jelenetek lesznek a csúcs, aztán a legvége lett az… pedig nem szeretem a horrort..

Bery - 2018. 12. 25. 20:12

Egynek jó, de a ha már ennyire nyúlták és időben ekkora hangsúlyt kapott a Lost-os visszaemlékezés, akkor lehetnének kicsit erősebbek és érdekesebbek is a karakterek. Ha lesz 2. évad, nem bánnám, ha tudna azért erősödni a főszál és a visszaemlékezések is, mert ez az első éved az éppen, hogy elég kategória.

Sigismundus - 2018. 12. 27. 09:47

1×10

Huh, hát nem éppen őrá számítottam, mint hordozóra. És nem értem,miért csak részben változott át? Ha lesz második évad (és remélem lesz és hamar) az remélem már nem ennyire horror lesz.

Jó kérdés az utolsó jelenet, mit fog erre reagálni, aki hallotta az utolsó rádióadást? Melyik énje lesz erősebb?

Furaha - 2018. 12. 28. 22:14

A sorozat összességében érdekes volt. Nem volt kiemelkedő, de annyira éppen izgalmas volt, hogy a második évadra is benevezzek, ha lesz. A legnagyobb problémája a sorozatnak az volt, hogy bár minden részt a visszaemlékezésekre építettek, azoknak színvonala erősen hullámzó volt. Míg az első három részben élvezetesek voltak, addig pl. a 7. rész német története borzasztóan unalmas volt, a következő Tom Feltonos öregek otthonás háttérsztorit iszonyú jól megcsinálták, hiába lehetett előre tudni, mi fog történni, mégis többször elérték, hogy elbőgjem magam a részen. Aztán a következő megint egy gyengébb, sehova nem vezető háttértörténet volt.
De szerintem a sci-fi, esetleg a horror kedvelőinek (bár az első 2-3 rész után ebből szerintem erősen visszavettek) mindenképp érdemes bepróbálni. Nem hozott semmi újat, de szórakoztató tudott lenni.

Ace - 2019. 01. 02. 13:25

Hú én nagyon jól szórakoztam végig.
Nem gondoltam volna ,hogy így beránt ez a sorozat ami kicsit lassan épíkezik viszont jól eltalált arányokkal sikerült adagolniuk. Nekem a visszaemlékezések voltak a kedvenceim főleg az első néhány Sun noir-os témája Lana és Henry, Lee és még Baum-é is nagyon bejött nekem érdekesek voltak. A horrort is sikerült eltalálniuk számomra ez a paranoid nem mutogatjuk a lényt dolog nagyon tetszett, sokan emlegették az elején az Event Horizont illetve a Pandorumot nos szerintem egyikhez sincs köze amiből sok ötlett vett Paul W.S. Anderson az az Alien és a The Thing(A Dolog) volt. Nekem teli találat. Ami még javított volna az öszképen az ,hogy lehetett volna klausztrofóbb a hajó beléső de így is eltalálták nekem az arányokat. Nagyon remélem ,hogy lesz 2. évad mert nagyon megkedveltem a karaktereket sejtem mi lehet a bolygón szóval az is érdekes lenne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz