login |

How To Get Away With Murder: féltávon az 5. évad

2018. 11. 18. 15:53 - Írta: Necridus

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Amikor olyan sorozatot véleményezek, amiről már korábban is írtam, elolvasom az előző írást, hogy össze tudjam hasonlítani, honnan is kezdtünk, hova is lyukadtunk ki, s milyen érzésekkel ugrottam neki az évadnak. Hát, egyáltalán nem ezt vártam a HTGAWM idei szezonjának első felétől, amit kaptunk.

Az évadnyitóban kaptunk nosztalgikus tantermi pillanatokat, boldog Annalise-t, pörgős, hangulatos jeleneteket, izgalmas, beszólogatós kapcsolatokat, titokzatos új srácot, új életet kezdő Bonnie-t és felesleges Nate-t. Na ezeknek pont az ellentéte érkezett és teljesen átalakult ezalatt a 7 rész alatt az etap. A tovább mögött viszont már spoileresen folytatom.

A tantermet még egy-két részig láttuk, de hamar elbúcsúzhattunk tőle, nem is igazán volt meghatározó, a folyamatos pörgés is igen hamar abbamaradt, ismét átcsaptunk egyszerű társalgásokba a tipikus HTGAWM-ös dinamikus jelenetek helyett. A csapat hamar befejezte egymás marását, mi több, ami nagyon szúrta a szemem, hogy Michaela és Laurel bűnei, cliffjei az első rész után hanyagolva is lettek, azóta senkit nem érdekel, hogy Michaela mit tett Simonnal, Laurel pedig az édesanyjával.

Az új életet kezdő Bonnie sem marad sokáig olyan, amilyennek bemutatták, mert ugyan összejött Millerrel, mégsem tudta elengedni a múltat, s szoros kapcsolatban maradt Annalise-szel. Mindemellett azt sugallták, Gabriel az ő gyermeke, és emiatt ment is a múltjában való turkálás igen sokáig, míg megismertük a testvérét, és Frank kiderítette, hogy nem rokonok.

Gabriel ugyanis Sam Keating gyermeke volt feleségétől. Az emiatt kialakult veszekedést láthattuk az első évadban, és ez számomra pozitívum, hogy nem évadról évadra alkotnak, hanem visszanyúlnak a kezdetekhez, összekapcsolódik minden mindennel. Kiderült a srácról, hogy nem vehetné fel Annalise óráját, mégis felvette, s hamar közel került a csapathoz (főleg Michaela-hoz).

A félévadzáróban Annalise lakásában találkoztunk vele utoljára, és úgy állt a szenvedő ügyvéd felett, mintha valami velejéig romlott gonosz lenne, aki idejött, hogy megkeserítse mindenki életét. Nyilván nem, de ezt így ábrázolni nem volt épp megfelelő.

Annalise szenvedése pedig abból eredt, hogy az idősebb Nate, aki segítségével elindíthatta az egész pert, amit az előző évadban építettek fel, meghalt…, pontosabban meggyilkolták. Az állása sem volt olyan biztos, és a nő ismét az alkoholhoz nyúlt. Tetszik, hogy az írók milyen komolyan veszik a függőségeket, na de könyörgöm, meddig kell még néznünk, ahogy zokog és iszik? Lerágott csont, most már kéne egy erősebb, magabiztosabb Annalise, mint akit láthattunk abban az ikonikus jelenetben, amikor bemutatta, a kis börtöncellák üressége igen könnyen őrületbe kergethetik az embert.

Nate pedig végre fontosabb szerephez jutott, és ez – higgyétek el, engem is sokkolt – nekem bejött. Végre a történések középpontjába került az apja ügye miatt, érzelmesebb jeleneteket is kapott – mondjuk a játéka a színésznek még mindig pocsék – és feltehetőleg kulcsfontosságú szerephez jut az évad második felében, hiszen ő okozta a cliffben szereplő karakter halálát.

Negatívumként emlegettem, hogy már 3 főszereplőt kihúzhatunk a listánkról, amin a halottat keressük, és a 3-4. részre már csak 1-2 karakter maradt, akire még gondolhattunk. De annyira az állandók között keresgéltem, hogy nem is gondoltam Millerre, aki – Nate elmondása szerint – megölette az idősebbik Nate-t, s ezért annak fia elverte, Bonnie pedig megtudván ezt, végleg elhallgatta az (akkorra már) exét.

Miller Bonnie-t Annalise ellen akarta uszítani, ezért szakítottak, és ez is volt az oka, hogy Nate segítséget kapott abban, hogy apja gyilkosa is meghaljon. A kerületi ügyészségért harcoló Miller egyébként pont annyit – vagy még talán többet is – szerepelt, mint Tegan, az ő kiemelése számomra teljesen jelentéktelen. Szerepelt néhány részt, Annalise-t kicsit megmozgatta, küzdött az állásáért, de semmi kiemelkedő.

Az esküvő volt még az egyik legnagyobb szál az évad első felében, hiszen már régóta erre készülnek. Megfűszerezték az eseményt azzal, hogy Asher összejött Connor édesanyjával, valamint Connor szorongása is előjött, de elég hamar túl is léptünk rajta, s később Oliver énekelte a világ legelcsépeltebb esküvői zenéjét (bocs, John Legend), miközben Bonnie fojtogatta egykori szerelmét. Ez a fajta ellentétes párhuzam fogott meg leginkább az félévadzáróban, hiszen míg Bonnie gyilkolt, addig Oliver szerelmet vallott.

Talán a 3. évad minőségéhez tudnám hasonlítani az idei első félévadét, akkor is ehhez hasonló vegyes érzések uralkodtak bennem. Nem volt rossz, de meg sem közelítette azt, amit az elején láttunk. A karakterek is viszonylag keveset léptek előre, egyedül azok, akik a gyilkosságban fontos szerepet játszottak, s akiknek közük volt Gabriel titkának felfedésében. Ötletem sincs, mit akarnak kihozni a most látottakból, de maradok, hátha megint visszaránt a sorozat.

6/10-et tudnék adni a félévadra, és amennyire vártam minden pénteken az új részt, most annyira kívánom, hogy az írók új erőre kapjanak, s visszahozzák, amit egykor szerettem a How To Get Away With Murder-ben.

11 hozzászólás Ne habozz!

Anni - 2018. 11. 18. 20:57

Tényleg jobban indult kicsit lentebb esett a színvonal a félévadzáróra de én meg vagyok elégedve így is.

Milleren annyira nem lepődtem meg gondoltam, hogy nem mernek megint egy állandót kiírni. Gabriel szála viszont teljesen meglepett. Kíváncsi vagyok mi lesz ebből, vagy ellenségeskedés vagy pont, hogy egy Wes utánzat akiben Annalise majd a fiát akarja látni.

Az éneklős rész szép volt jó hangja van a srácnak. :)

abba - 2018. 11. 18. 22:16

Nekem amúgy teljesen az jött le a Gabrieles jelenetből, hogy a srác titokban totál őrült és bosszút forral Annalise ellen, de úgy hangzik, hogy számotokra nem volt annyira komoly a lakásban való jelenléte a rész végén?

Én még mindig szeretem a sorozatot amúgy, számomra nem veszített szórakoztatóságából, viszont szerintem ez a legdurvább gyilkosság eddig. Szörnyű volt nézni, és a szereplőknek is nagyon betesz majd szerintem.

Anni - 2018. 11. 19. 10:05

De én is éreztem a srácon, hogy valami kattanása van erre is értettem az ellenségeskedést.

2zok - 2018. 11. 20. 07:22

Lehet félreértettem valamit, de Gabriel nem Sam és a volt feleségének a gyereke? Annalise meg ebből a házasságból csábította el Samet..

Anni - 2018. 11. 20. 13:32

2zok

De igen én is így értettem aztán megzavart az a bejátszás amikor Annalise kérdőre vonta Samet a meztelen képével kapcsolatban még az első évadból.

Mert értelme is több lenne annak ha a srác azért jött volna vissza mert utálja Annaliset mivel elvette tőle az apját.

2zok - 2018. 11. 20. 21:11

Lehet az a kép egy újabb hölgynek szólt, Sam habizltusától ez sem állna távol :P

Ravagedseducer - 2018. 11. 21. 00:57

Igen, Gabriel Sam és az előző feleségének a gyereke… A kép, amit mutatott Annalise a telefonon még az első évadban, Lila-hoz kapcsolódott (ő ugye meghalt és nem szült gyereket), de azért mutatták a jelenetet mert elhangzott a “Tell that to your ex-wife” mondat. Tehát csak nagyon röviden utaltak Gabriel anyjànak létezésére.

Anni - 2018. 11. 21. 14:09

Ravagedseducer köszi most már minden világos. :D

Necridus - 2018. 11. 22. 21:23

utánajártam-újranéztem, köszi srácok, engem sikerült összezavarnia a jelenetnek :) Javítva.

Col-Lector - 2018. 12. 12. 09:23

Nekem eddig eléggé bejön az ötödik etap, sőt, elkezdtem újra darálni az az elejétől a szünet idejére, és tényleg érzek némi hasonlóságot az első évaddal.

Col-Lector - 2019. 01. 15. 11:43

Most néztem utána, Conrad Ricamora (Oliver) énekelte valóban az esküvői dalt (All of Me), és a srácnak van pár önálló dala, 2018-ban jelentek meg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz