login |

Narcos: kezdett a 4. évad (Pilot: Narcos: Mexico)

2018. 11. 18. 21:30 - Írta: BotondB

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Egy újabb ígéretes újonc a láthatáron?

Viccet félretéve, eljött a költözés ideje így a Kolumbiában töltött három év után Mexikóba tette át székhelyét a Netflix egyik legkonzisztensebb, drogkartelleket bemutató sorozata, a Narcos. 4. évados berendelés ide vagy oda, érdekes döntés, hogy gyakorlatilag egy spinoff formájában érkezik a folytatás, de ez inkább csak jelképes jelentőséggel bír, hiszen már jó ideje tudtuk, hogy ismét új történetet kapunk a készítőktől.

A szezonpremier (pilot?) alapján ezúttal is a biztos recept mellett tették le voksukat, ami nem biztos, hogy jó döntésnek bizonyul majd hosszú távon, ugyanakkor hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem élveztem a kezdést.

Történetünk 1985-ben kezdődik a mexikói Guadalajara kartell születésének idején. Egyik főszereplőnk a rendőrből bűnözővé lett Felix, aki egy minden korábbinál könnyebben és hatékonyabban szállítható marihuána termesztésén munkálkodik, azzal a szándékkal, hogy szintet lépjen a ranglétrán és mielőbb létrehozza a világ legnagyobb drogbirodalmát.

Rögtön belengetnek előttünk néhány potenciális konfliktusforrást, kiiktatnak pár a sikerükre veszélyt jelentő alakot, de mégsem tudom eldönteni, hogy Felix érdekesebb, vagy épp unalmasabb-e a klasszikus drogbáróktól szokatlan, látszólagos visszafogottsága miatt.

Nem egyértelmű, hogy miben fognak rajta keresztül újat mutatni Pablo Escobar és a Cali kartell után, de ki tudja, talán egy Heisenberg-szerű karakterevolúciónak leszünk majd szemtanúi. Diego Luna pedig amúgy is rendelkezik akkora renoméval nálam, hogy meg adjam a bizalmat a karakternek a haloványabb kezdés ellenére is, na és amúgy sem az átütő évadnyitó epizódok miatt szerettem meg ennyire ezt a sorozatot az elmúlt három évben.

A történet másik kulcsfigurája egy DEA ügynök, Kiki Camarena, aki már elsőre több dologban hasonlítani látszik a törvény másik oldalán álló Felixre. Ő is maga szereti csinálni a dolgokat és ugyanolyan ambiciózus figurának tűnik, de korán szembesülnie kell azzal, hogy egy droghálózat lekapcsolását a nyilvánvaló akadályok mellett továbbiak is nehezítik.

Bármennyire kedvelem is, nem vagyok benne biztos, hogy Michael Peña jó választás volt erre a szerepre, mindenesetre a két főszereplő közül talán még mindig neki jutott a hálásabb bemutatás. Ezen a szálon úgy tűnik minden eddiginél nagyobb szerepet kaphat majd az akadozó bürokrácia és a társadalom minden szintjére kiterjedő intézményes korrupció bemutatása, ami kissé elő is hozza a szkeptikus énemet.

Eddig talán ez volt az egyetlen terület, ahol gyakran felszínes, klisés megoldásokkal operáltak a készítők, és nem biztos, hogy jót tesz a történetnek ha megint végig kell néznünk egy újabb naiv jó zsaru kontra tapasztalt rossz zsaru konfliktust az évadon keresztül.

Összességében számomra a nagy kérdés egyértelműen az, hogy sikerül-e kilépni a sablonok világából és újra feltalálni magát a sorozatnak karakterábrázolás, feszültségkeltés és a drogkartellek működésének bemutatása terén, vagy végig maradnak a bevált formulánál, ezzel garantálva egy minimum korrekt színvonalat, de megfosztva magukat egy kiemelkedő teljesítmény elérésének lehetőségétől.

Az tagadhatatlan, hogy a zene és a fényképezés együtt továbbra is tökéletesen alapozzák meg a sorozat egyedi hangulatát, és a történetet ismerve tényleg minden adott a sikerhez. A langyos kezdéshez az elsőre abszolút felejthető mellékszereplői gárda is hozzájárult, így a premiert most “csak” 7/10-re értékelem, de remélem a következő kilenc epizód alaposan eloszlatja majd minden kételyemet.

9 hozzászólás Ne habozz!

sorozat/gyilkos - 2018. 11. 18. 23:20

Még nem néztem bele, de Penatól már előzetesen tartottam. Van egy-két karakter, amiben jól működik, de azokon túl gyenge.

Diego Lunára kíváncsi vagyok, a fejemben még egy tejfölös suhanc, itt meg egy középkorú drogbárót játszik. Megy az idő.

Gevin - 2018. 11. 19. 01:51

Most fejeztem be az évadot.

Sajnos tényleg csak árnyéka a korábbi évadoknak, és a casting egy-két figurát leszámítva igen rosszul sikerült. Viszont a folytatás ígéretes lehet, habár sajnos a színészek jó része vissza fog térni. Egyszerűen hiányzik a dominancia az egész évadból és legfőképp a főszereplőkből.

Diego Luna néha-néha egész jó, de többnyire nagyon sablonosan hozza a figurát. Nekem a pozitívum egyébként még az volt, hogy Don Winslow drogháborús regényeivel azért van némi átfedés, de sajnos az ottani komplex cselekmény, illetve a kapcsolatháló nagyon-nagyon hiányzik innen.

Egyébként a zenék továbbra is egész jók, bár kicsit sok az angol a spanyol helyett.

Viszont annyit elárulok, hogy van egy rész, amit minden rajongó imádni fog ;)

wickee - 2018. 11. 19. 06:25

A hétvégén végignéztem. Zseniális. Az első két évadot Escobar történetével imádtam, a Cali carteles harmadik évad számomra hatalmas szenvedés volt, de ez megint tökéletes szerintem. Bár a DEA ügynökök szerintem elég semmilyenek lettek – még Kiki is – az első két évad ügynökeihez képest, de Diego Luna Félix szerepében brutál jó volt, ahogy a kissé visszafogott és talán kicsit bátortalan fazonból a végére egy tipikus kegyetlen cartel vezér lesz.

És bár tényleg nem kell hozzá ismerni az előző évadokat, az egyik részhez azért nagyon sokat hozzáad, ha valaki látta őket. Legalábbis engem eléggé kirázott a hideg bizonyos jelenetek közben, természetesen pozitív értelemben. :D

danger - 2018. 11. 19. 15:34

Nekem mindegyik evad nagyon tetszett, Don Neto szamomra kiemelkedo volt, a plaza fonokok is mind mind teljesen mas karakterek, Nava igazi patkany, Kiki karaktere nem tul eredeti, de Pena jol jatsza.
A fenykepezes tenyleg extra, ez mar a nyitokepsoroknalis egyertelmuve valik :D

cptsyph - 2018. 11. 19. 17:14

Hétvégén tök véletlenül kattintottam rá, fogalmam sincs a Narcos sorozatról és úgy az egészről. Először nem is tudtam, hogy kik szerepelnek benne de amint megláttam a szereplőgárdát rájöttem, hogy ez azért nem lesz egy akármilyen sorozat. Nagyon tetszett a pilot, voltak benne unalmas részek de valahogy átsiklottam azok fölött (lekötött a légkör). Nagyon berántott, este neki is állok tovább darálni, és aztán mehet az eredeti sorozat is. Engem megtalált, tetszik a tálalás, meg az egész nagyon szépen néz ki (a fényképezés tényleg mesteri). Hiába van Netflix előfizetésem, az asszony többet nézi mint én, de ezzel nagyon elkaptak.
Pilot 8/10

danNN - 2018. 11. 19. 21:34

Sajnos Luna annyira karizmatikus ebben mint egy buszjegy. Pena is gyenge volt. A következő évad viszont jó is lehet.

Anthonz - 2018. 11. 21. 10:37

Még van vagy 3 rész hátra, de tényleg nem lehet az első 3 (2?) évadhoz hasonlítani.
A Pablo Escobart alakító színésznek annyira erős jelenléte van, már csak a hangja is milyen, brrr. Na meg persze maga a karakter is sokkal erősebb. Eddig ez a Felix Gallardo messze nem olyan okos, és ügyes, mint amilyennek le van írva az elején, csak szerencséje van.

De azért persze megéri megnézni: a közeg, a táj, az emberek, mind rettentően érdekes.

ThomastheBuzz - 2018. 11. 21. 19:20

Nekem nagyon bejött az évad.
Az elején érdekesen indult, majd a a 6. résznél picit leült viszont az elrablástól kezdve dara.
10 rész bőven elég volt az évadba, az évad közepén történő leülés bőven áthidalható, fontos tartalmi elem volt csak picit unalmasabb.
A rablástól kezdve viszont végig dara.
Nehéz megfejteni mit is szerettek volna egy-két karakterrel elérni, mostanra már vagy 10-szer töröltem ki a gondolataimat amit ide szántam írni, mivel amint próbálok bármilyen élményt is írni Felixről vagy Rafaról, azon nyomban kitörölhető nem egyszerű megfejteni, akárcsak az évad végén Calderoni.
Amiből nekem kicsit hiányom lett és ami miatt nagyon megszerettem a Narcost, az a kordokumentumok bejátszása.
Biztos kevesebb látványos esemény történt ebben az időszakban és a későbbi évadokhoz mindenképp fontos ennek a kezdeti időszaknak a bemutatása, viszont úgy érzem, ez túlságosan aprólékosan történt meg, valahogy az Escobaros első évadban úgy emlékszem sokkal több ilyen volt, azaz hogy jutottunk el oda, hogy a tv-ben bemutatják ahogy Escobar megrohanja egy tankkal a kolumbiai beügyminisztériumot és így tovább, azok a fajta eltagolások, segítettek a történetmesélés tempóján, itt ez nem történik meg annyira, kb rész elején narráció, de volt hogy nem is volt a rész elején sem.
Nekem ez hiányzott, de ezen felül nagyon jól sikerült évad volt ez is. Nagyon várom a következő évadot.

wanderlust - 2018. 11. 23. 17:04

Az évad felénél járok, de nem vagyok lenyűgözve. A 4. rész történéseit például nem igazán értettem. “Sajnos Luna annyira karizmatikus ebben mint egy buszjegy.” Ezen felröhögtem. It’s funny cause it’s true. De maga a karakter is gyenge sajnos.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz