login |

Magyar jelenlét: Last Week Tonight with John Oliver

2018. 11. 19. 16:36 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: magyar jelenlét, talkshow, video,

Legutóbb Orbán Viktor közös plakát kapott Steven Seagal-lel, amikor a Last Week Tonight-ban előkerült Magyarország. Az akkori konkrét szegmenssel ellentétben a ma hajnali 5×30-as epizódban csak érintőlegesen hangzott el az ország, illetve a miniszterelnök neve, hiszen az autoriter rendszerekről volt szó, illetve arról, hogy vajon egyes országokban miért van konkrét igény a nép részéről tekintélyelvű kormányzásra.

Szóval nem fog senki infarktust kapni az országot ért kritikától, nem lesz ökölrázás az 5×30, vagy a tovább mögötti részlet láttán, azt pártállástól függetlenül lehet fogyasztani és élvezni, hiszen tényleg csak az efféle berendezkedések jellemzőiről van szó. Ahogy a Homeland-ben, itt is a hasonló politikai vonalat vivő országok, Törökország, Fülöp-szigetek, Venezuela és Lengyelország társaságában emeltek ki minket.

13 hozzászólás Ne habozz!

blabla - 2018. 11. 19. 19:58

Autoriternek nevezni a jobboldali politikai irányvonalat nem kritika, hanem politikai állásfoglalás. Mindenkire rábízom, hogy melyik politikai oldal mellett
A felsorolt “jellemzőknek” is hasonló relevanciája van.

polovcev - 2018. 11. 19. 20:07

blabla: Nem a jobboldal lett autoriternek kikiáltva. Ha így lenne, akkor a felsorolásban ott lenne Németország és Ausztria is.
Egyes hatalomhasználati jelek-jobb híján- lettek kritizálva. Mellesleg az autoriter államokat és jellegzetességeiket gondosan elemző művek mára egy könyvtárat is kitesznek. Akadnak hasonlóságok. Jónéhány.

cherockee - 2018. 11. 19. 21:01

@blabla:

A fékek és ellensúlyok lebontását azért nem nevezném jobboldalinak. Ahogy a korrupciót sem. Benne volt a videóban a bírók korai nyugdíjazása egy másik országban, a mi országunkat kihagyta abból is, úgyhogy még lehetne is sorolni pár dolgot. Van az országhatárokat fenntartani kívánó, és van a magánnyugdíjt lenyúló. Ha a kettő közé nem tudsz beilleszteni egy anyahajót, akkor még várnak rád meglepetések.

John Oliver akkorákat csúsztat általában, mint a gleccsere esett bálna, de, számunkra sajnos, ebben volt eddig a legkevesebb. NEM az van, hogy aki nem ért eggyet a jelenlegivel, az csak “liberális nyomi” lehet.

winnie - 2018. 11. 19. 21:06

blabla: de hát…, ebben nincs semmi állásfoglalás, ezek tények – arról nem is beszélve, hogy ott van kína is. ezek tipikusan tankönyves dolgok. okos, politikaelméletet jól ismerő emberek mindig kiválasztják a sok lehetőségből, hogy milyen módszerek kellenek a hatalomra kerüléshez, hatalmon maradáshoz és szavazatmaximalizáláshoz, és utána az elméletet, illetve más példákat gyakorlatban megvalósítják. itthon többféleképp próbálkoztak, és a legokosabbak rájöttek, hogy nálunk ez az út szilárdíthatja meg a politikai vezetői állásokat.

nem hiszem, hogy bárki kétségbe vonná, hogy milyen rendszer van nálunk – a különbség csak az, hogy valaki sápítozik itthon miatta nonstop, más pedig pacsizik a haverjával, hogy yas queen! (mármint, ha a műsorban felsorolt három jellemzőt vesszük, amit az autoriter rendszerekre mondtak, azok dettó a hazai politikai kiskátéból valóak, még büszkék is lehetünk arra, hogy amerika még csak próbál minket követni:)

Platschu - 2018. 11. 19. 21:22

Szerintem a blog maradjon polsemleges. Az ilyen bejegyzések indulatokat szülnek mindkét oldalon.

cherockee - 2018. 11. 19. 21:23

@winnie:

Egyetértek, nagyon nagyon sokan szeretnének egy darab bölcs, derék vezetőt, minek ez a sok beszéd, lépjünk a tettek mezejére, ésatöbbi. Nekik a fékek-ellensúlyok konkrét akadálynak tűnnek. Ezzel még csak problémám sincs, a probléma inkább az, hogy ha ezeket az eszközöket nem ismerik fel emberek, és ha közel 50-50 %-ban laknak egy országban ilyenek és olyanok, elveiket-céljaikat illetően. És persze megoldás lehetne a kommunikáció, ha nem azon a rémesen rossz színvonalon zajlana (köszönöm az előttem szólóknak, hogy még civilizáltan beszélgetünk, kisebb csoda, vagy a moderáció csodája?).

sorozat/gyilkos - 2018. 11. 19. 22:55

A hazai vonatkozások a érdekesek, ez a szegmens egy alapszintű politika tudományi kurzus fél órájaként elmenne, szórakoztató műsornak pedig teljesen rendben van.

De a világban zajló folyamatokat senkinek sem javasolnám ebből értelmezni. Egészen minimális mélységekbe merészkedik, az adott témában való tudás illúzióját nyújtja, és hát az sem titok (Oliver sem titkolja), hogy egy markáns politikai, ideológiai pozícióból teszi mindezt.

Nem arról van szó, hogy igaza van, vagy sem. A sekélységen túl arról van szó, hogy a politika mindig értelmezés, interpretáció kérdése. Sosincs végső igazság, ez nem csillagászat vagy genomszekvenálás, a véleményünk mindig egy fajta irracionális hiten alapszik, amit rendszerbe foglalunk, és utólag racionalizálunk.

winnie - 2018. 11. 20. 05:33

“Szerintem a blog maradjon polsemleges. Az ilyen bejegyzések indulatokat szülnek mindkét oldalon.”

bennem nem szül indulatot, viszont akiben bármi indulatot szül, annak el kell gondolkodnia, hogy valami nem stimmel. szóval ott a kulcs abban, amit írsz, és pont erről szólt áttételesen a last week tonight is:. most kaptunk egy említést, amit lehet nyugtázni, ennyi. nem volt több, bele sem mentek a magyar viszonyokba nagyon, de ha bele is mentek volna, akkor sem az a jó reakció, ha valaki belevörösödik, mert hall egy álláspontot.

egyébként a blog mindig is politikasemleges volt, én mindig az vagyok, engem egy fikarcnyit sem érdekel a politika – most egy sorozatban magyar jelenlét volt, ami szerintem izgalmas. hogy a kommentek azok maradnak-e, más kérdés, de a fenti kommentek szerintem tényszerűek voltak, illetve értelmesen véleményeket fogalmaztak meg, nem éreztem, hogy hozzájuk kell nyúlni.

winnie - 2018. 11. 20. 05:41

“És persze megoldás lehetne a kommunikáció, ha nem azon a rémesen rossz színvonalon zajlana (köszönöm az előttem szólóknak, hogy még civilizáltan beszélgetünk, kisebb csoda, vagy a moderáció csodája?).”

:) nem volt semmi moderáció (blabla éjszakai előszűrt kommentjén kívül), általában az a meglátás, hogy kulturáltak a kommentek. (az övé sem volt kulturálatlan, csak túlságosan politikai.)

a témához: nagyon sokat számít az, hogy vannak, akik tisztában vannak azzal, amit írsz, és azzal, hogy nem érdekük a kommunikáció fenntartása. mert az tényleg változtatna sok mindenen. és sokszor a változás nem szolgálja a hatalmon lévő érdekeit. mert a változás azzal lenne ekvivalens, hogy nem ők lesznek hatalmon.

(zárójelben: ezt lehet nem szép dolognak tartani, de szerintem meg is lehet érteni, hogy így tesznek, mert aki hatalomra kerül (legyen bárki, bármilyen oldalt képviselve), annak egyetlen egy célja van, hogy ne veszítse el az állását, hiszen azzal saját és családja megélhetését kockáztatja leegyszerűsítve (még akkor is, ha nem hatalmon lévőként is lesz állása, ha vezető tisztségviselő). ez annyira bagatellnek hangzik, és sokan (a polgárok részéről) tényleg még érzelmileg meg ideológiailag közelítenek a politikához, holott ennyire is leegyszerűsíthető. az, hogy milyen szavak vannak emögött, másodlagos – ezt mindig érdemes felismerni. nyilván vannak olyan politikai vezetők, akiket eleinte még nagyon erősen mozgat saját ideológiájuk, de ők is rájönnek arra idővel, hogy van, ami sokkal kézenfekvőbb, sokkal jobb, ha az ember hatalmon van.)

(persze lehet, hogy csak én vagyok eltévedve, mert bármennyire is nem érdekel a napi politika, VáKUUMBAN magukat a politikai folyamatokat, a hatalom megszerzésének módjait, mechanikáját, az emberek manipulációját, valamint a hatalom megtartásának a mikéntjét mindig is lenyűgözőnek tartottam , mert a sok gyakorlati intézkedés mögött rengeteg elméleti dolog húzódik. és azért emelem ki, hogy “vákuumban”, mert lenyűgözőség ide vagy oda, az egésznek rémisztően ronda, az emberekre és az emberek viselkedésére gyakorolt mellékhatásai is vannak, ld. a platschu által is említett indulatok vagy ellenségeskedés. el sem tudom képzelni, hogy mi kellene ahhoz, hogy bármilyen indulatot vagy haragot érezzek – a csalódottság, mint a fenti komment esetében, azért belefér még nálam is:)

(más kérdés, hogy hiába vélekedek így, politika nem létezik vákuumban, és vannak/lehetnek nagyon komoly, emberek életére kiható következményei is mikro és makroszinten, ergó okotondiság lepetézni okos politikai manővereken.)

winnie - 2018. 11. 20. 05:46

sorozat/gyilkos: amellett, hogy nincs végső igazság (de ez nem is az igazságról szól)

“De a világban zajló folyamatokat senkinek sem javasolnám ebből értelmezni. Egészen minimális mélységekbe merészkedik, az adott témában való tudás illúzióját nyújtja, és hát az sem titok (Oliver sem titkolja), hogy egy markáns politikai, ideológiai pozícióból teszi mindezt. ”

ez tény, és mindig lehet még mélyebbre nyúlni, de gondolom nem is az a célja a nézőnek, hogy doktorátust szerezzen. viszont bizonyos témákat közel hoz az emberekhez. ezeket értelmez egyféleképp (a néző megpróbálhatja másféleképp is, ha akarja), nyilván ez a műsor is írott forrásokra alapoz, rengeteg kutatómunka van mögötte, és az biztos, hogy többet fog tudni a néző egy általa nem ismert témáról, mint korábban. csak tudni kell azt a tudást helyén kezelni – és nem az értelmezést kell magáévá tennie, hanem az ismeretanyagot. szóval nem szabad azt hinni, hogy elhangzottakat mintegy pallosként használhatja bármilyen vitában érvként.

winnie - 2018. 11. 20. 05:47

majd írok a szezonról később, nem tudom, mire fogok kitérni, de ld. a myanmar és a facebook esete nagyon tanulságos, viszont ettől még nem leszek szakértő benne, és aki a mélyére ás a dolgoknak, talán más olvasatokat is kap. kérdés, hogy ki a franc akar. így hát annyit teszek, hogy elraktároztam.

Kissur - 2018. 11. 20. 08:49

Én nagyon szurkolok a magyar tv-knek, hogy összehozzanak egy late night show-t, amiben nyíltan lehessen viccet csinálni bárkiből. De nem ilyen vundersőnt, vagy Fábryt, hanem mint az amerikai. Bár a mai érzékeny világban kb esélytelen, hogy ne legyen per a dologból. Ja és ne kaszálják el 1 évad után, mert a magyar emberek még nem állnak erre készen. De ha évekig menne, megkedvelnék. Csak ne a Dunán menjen. :)

sorozat/gyilkos - 2018. 11. 20. 10:20

@winnie Egyetértek, ez az egyik probléma, a nézők nem feltétlenül tudják helyén kezelni (gyakran a komoly sajtó sem). Viszont legyünk őszinték, ezzel a talkshowk és a hostok is pontosan tisztában vannak. Némelyiknél (karakteren kívül) azt is lehet látni, hogy az ebből fakadó hatalmat, és befolyást nagyon is élvezi, sőt természetesnek tartja, azaz ők sem feltétlenül tudják helyén kezelni.

Viszont a politikai részvétellel és befolyással járó felelősséget egytől-egyig mindegyik azzal rázza le magáról, hogy ez csak szórakoztatás. Ez meg a másik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz