login |

Pilot: Escape At Dannemora

2018. 11. 19. 21:30 - Írta: human

39 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat, pilot-mustra,

A Showtime új sorozata elég nehéz helyzetben van nálam, hiszen a szereplőgárda miatt rohadtul várós volt, viszont az utóbbi hónapokban túl sokat tudtam meg a valóságos helyzetről, amit feldolgoz. Na, mondom máshogy.

A történet egy “prison break” krónikája, egy börtönből való szökést mutat be. Méghozzá úgy tűnik, hogy elég lassan. Ami természetesen nem probléma, hiszen meg kell alapozni a dolgokat, a nyugisan épített karakterek és helyzetek pedig üthetnek. Viszont túl sokat tudok. Vagy mégsem?

Egyszerűen nehéz eldöntenem, hogy az saját problémám miatt volt gondom a pilottal, vagy tényleg túlzottan kitartottak a jelenetek. Tudjátok, már beszéltem arról, hogy vannak készítők, akiknek kellenek a korlátok, például egy epizódhossz bizony más ritmust adna a Dannemora-ból való szökésnek is.

A sorozatot Ben Stiller rendezte, aki tipikusan egy bele-egy mellé módon dolgozik látszólag. Egyszer dirigál egy Zoolander 2-t, de mellé a Tropic Thundert is összehozza. Vagy ha már komolyan témákra nézünk, akkor a The Secret Life of Walter Mitty sem volt rossz tőle. És igazából az Escape At Dannemore is korrekt, csak még kellett volna vágni rajta. Legalábbis számomra biztosan.

Arról nem is beszélve, hogy ez a kihallgatásos keret is kicsit unalmas. Valahogy nem jól adogatják vele az infót, egyszer előre ellövik vele a meglepetést, másszor pedig csak feleslegesen aláhúzzák azt, amit már láttunk. Mármint értem a kiküldött írónős jelenet lényegét, csak nem érzem.

Szinte biztos vagyok benne, hogy ha 45 perces lett volna a pilot, akkor máshogy álltam volna fel előle, mivel amúgy gyönyörű a fényképezése, és annyira filmesnek néz ki, hogy öröm nézni a graint, meg a régimódi mozis beállításokat. Van itt alázat rendesen.

És hát a szereplőgárda, amit annyiszor emlegettem, ugyancsak odacsap. Nem csak Paul Dano és Benicio Del Toro, de Patricia Arquette és David Morse is villantott már a kezdő részben. Ügyesen benne van már a nézéseikben is néha minden. Mondjuk főleg a sumák Del Torónak.

Viszont az igazi plusz számomra nincs meg egyelőre a sorozatban. Mondom, szerintem a túltartott jelenetek miatt. Remélem, azért nem beszéltem le mindenkit, igazából nem volt célom, mert minőségi, de ez valahogy elsőre egyelőre 6/10 lett nekem. Reméljük, a folytatásban magára talál.

39 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2018. 11. 19. 21:53

Ben Stiller rendezéseire gyakran jellemző, hogy egy-egy jelenetet túltolnak, ezért vegyes érzésekkel ülök neki (vagy egyáltalán nem) a filmjeinek. A Trópusi vihar viszont nagy kedvencem. A vaskos kritika jellege, na meg persze Robert Downey Jr. miatt is.
Erre tekintettel lehet, hogy a pilot erejéig belenézek ebbe is. :)

Alain Prosztó - 2018. 11. 20. 21:07

Én semmit nem tudok a valós esetről, de így se volt érdekes.
Pedig amit írtál, azzal egyetértek. A hangulat, a fényképezés, a színészek mind magas minőségről árulkodnak. Csak hát a sztori egyelőre nem valami érdekes.

Majd meglátjuk, egy-két epizódot még biztos megér.

Jack Bauer - 2018. 11. 23. 15:20

Igen, egy jobb vágás ráfért volna.

Azért nézni fogom hátha feljavul.

speranza - 2018. 11. 23. 22:01

Túl vagyok a piloton és hát, nem is tudom…
Alapvetően tetszett. A cím alapján nem emlékeztem ugyan az esetre, de menet közben eszembe jutott Patricia Arquette-nek köszönhetően, hogy melyik is volt ez a bizonyos nagy port felvert szökés a közelmúltban. Én ugyan nem szeretek pontozni, de nagyjából egyetértek a 6/10-es értékeléssel.
A szereplőgárda remekel. Ahogyan bemutatják a börtönéletet, a nyomasztó környezetet, Tilly magánéletét, az is oké. Ami nem jött be: az epizódok hossza sosem szokott zavarni, de most rá-rápillantottam néha az órára, mert indokolatlanul lassúnak és feleslegesnek éreztem néhol a cselekményt.
És ahogy írtátok előttem, a vágás is fura néha. Viszont a szereplők miatt biztosan kitartok a végéig, mert Benicio Del Toro és Patricia Arquette teljesítményét élmény nézni. :)

pody - 2018. 11. 25. 17:57

6/10?
Hu ertem en, hogy mennyire jo idoket elunk es mar teveben is rengeteg zseni dologba fut bele az ember (hamar moziban szinte semmibe, evi 3-4-be max) de hogy tul hosszu? Ugyan mar, minden perce hatalmas elmeny, fenykepezestol a szineszi jatekig. En minden percet baromira elvezem es meg keveslem is. Masodik resz pillanatok alatt elillant

speranza - 2018. 11. 26. 17:30

A második jobb is volt. Különösen Benicio Del Torot bírtam, a nagy manipulátor szerepét mintha neki írták volna. :)

Bence - 2018. 11. 27. 01:13

De még mennyire hogy neki! Korrekt, remélem a következő részek tartják a színvonalat.

Jack Bauer - 2018. 11. 27. 16:28

Jobb volt a második rész, BDT és Patricia Arquette nagyot játszanak.

n4nom4n - 2018. 12. 04. 14:33

Határozottan tetszett!

Erja - 2018. 12. 04. 21:22

Nekem nagyon tetszett a 2-3. rész. Valami egészen lenyűgöző, ahogy lefestik a vidéket, az embereket, a börtönt, az életkörülményeket. Remélem ilyen jó lesz továbbra is.

Jack Bauer - 2018. 12. 05. 19:17

A harmadik rész is penge lett.

noinipo - 2018. 12. 06. 15:54

Nekem tetszik a hangulata és a képi világa, realisztikus, koszos, lepusztult. Színészek nagyon renben vannak, tényleg lassú, de ez érezhetően része a koncepciónak.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 08. 17:41

Ezek a romantikus légyottok… minden nő álma. Jaj!

Gevin - 2018. 12. 11. 13:40

Az egyszerusegeben van az ereje, de nagyon elvezem.

Mondjuk azt nem ertem, hogy miert csak szegeny vezna Dano dolgozik az “alaguton”, mikozben Del Toro csak kefel es kavar :D

Snoopyzit30 - 2018. 12. 11. 16:11

@Gevin

Igen, ez egy nagyon jó kérdés, de én Matt helyében azon aggódnék, hogy hogy fogok beférni abba a vékony csőbe, amikor csóri Sweat is alig fért el. Szegény még ő is pánikrohamot kapott először, nem?

Egyébként Patricia Arquette ellopja a show-t Del Toro és Dano elől simán. Az a fürdőruhás-edzős montázs az nagyon komoly volt. Ehhez azért kell önbizalom, hogy egy ilyen szerepet bevállaljon. A Stigmata c. filmből emlékszem rá, akkor 31 éves volt, idén meg betöltötte az 50-et. Azért az az Oscar-díj meghozta az önbizalmát biztos. A Golden Globe-jelölés se véletlen.

Szerintem ez a 4. rész volt a legjobb eddig. Vajon elhúzzák a szökést az utolsó részig vagy már előbb meglesz?

speranza - 2018. 12. 11. 21:58

Most néztem meg a 4. részt, és pont ez járt a fejemben! Hogy miért csak az egyikük dolgozik folyamatosan odalent? :D
Ismerve a valódi storyt, és látva a sorozat tempóját, tippem szerint a szökést biztosan nem hagyják az utolsó részre. Esetleg az utolsó előttire. :)

Gevin - 2018. 12. 12. 14:39

En is utolso elotti reszre tippelem a szokest. Az utolsoban mar a komplikaciok es a nagy gebasz lesznek foszerepben :)

Egyebkent abbol meg lesz problema Mattnek szerintem, hogy szuk a cso, nem veletlenul emlitette :D

Jack Bauer - 2018. 12. 12. 17:24

Mattnek kevesebb csipszett kell ennie. Arquette tényleg szuper volt az új részben. Szegény Sweat, ő az igazi underdog.

AlfStokes - 2018. 12. 18. 09:11

A hét jelenete cikknél már áradoztam egy kicsit az S01E05 első 10 percéről. Remek zenei aláfestésű, fantasztikusan összerakott, egyvágásosnak látszó jelenetsor volt, amiről az alábbi cikkben lehet okosságokat megtudni.

https://www.vulture.com/2018/12/ben-stiller-escape-at-dannemora-prison-break.html

A sorozat nekem eddig az év egyik meglepetése.

David9 - 2018. 12. 18. 09:44

@Alfstokes teljesen egyetertek, a nyitojelenet fantasztikus es koszi a linket a Stiller interjuhoz, pont erre akartam rakeresni, hogyan keszitettek azt a jelenetet.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 18. 12:17

1×05

Jó rész volt szó se róla, megint Arquette lopta el a show-t, de valahogy nagyobb kalamajkát vártam, azt hittem nehezebb lesz nekik kiszabadulni. Mármint azt hittem lesz valami dráma, amikor megpróbálnak átmászni a csövön.

Az udvaron a buli az megrendezett volt vagy csak mákjuk volt? Úgy értem a feketék meg a nácik összeugrasztása az csak véletlen vagy ott Matt intézett valamit?

speranza - 2018. 12. 18. 19:02

Dráma az volt, csak nem a csőben. :D
Arquette tényleg vitte a pálmát, megint. :)

Spoiler köv.:

Matt az ebédnél arra bátorította az árjákat, hogy várjanak, és csak másnap “rendezzék le” őket, mert az őket már nem zavarta volna, de azok nem vártak. Az aznapi összecsapás csak egy hirtelen kialakult csetepaté volt, ami nem szerepelt a szökni készülők terveikben.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 19. 09:27

@speranza

Jaja, azt vágom én is, hogy Matt mit mondott nekik, de az ugye zavaró volt, hogy később meg mondta, hogy megy beszélni a fekete csávóval, aki ki akarta nyírni. Aztán azt már nem mutatták, hogy tudott-e beszélni vagy nem, csak a fejleményeket mutatták az udvaron. Szóval ezért nem volt világos, hogy akkor most Matt mit ügyintézett :-P

Gevin - 2018. 12. 19. 12:01

Snoopy:

Szerintem loszar terve nem volt, hogy mit is mond majd a fekanak. Max valami ujabb idohuzo hazugsag vagy tereles. De tok lenyegtelen mar amugy.

Az utolso jelenet iszonyat fasza volt, ahogy setalnak ketten es szepen realizaljak, hogy kint vannak. Az a rohoges mindent vitt, imadtam.

speranza - 2018. 12. 19. 17:04

@ Snoopyzit30

Nem tudott beszélni vele, mert amint leért az udvarra, elkezdődött a provokáció, de ebben Matt keze szerintem nem volt benne. Nem állt érdekében, hogy bármilyen váratlan körülmény megzavarja őket a terveikben. Így is necces volt, hogy elrendelik-e a zárlatot, bár az nem derült ki konkrétan, hogy a zárlat milyen következményekkel járt volna.
Nekem úgy jött le, hogy azzal, hogy az ebéd közben beszélt az árjákkal, be akarta biztosítani, hogy ha mégis szorulna a hurok a nyaka körül, akkor legyen, aki a védelmére kel. De azok meg az ebédnél történtek után már keresték az alkalmat az összecsapára, szóval tiszta véletlen volt, hogy Matt megúszta. :))

speranza - 2018. 12. 23. 17:36

A 6. rész is jó, de nem mondhatnám, hogy erre számítottam… :)

winnie - 2018. 12. 23. 18:09

amikor kikuldtek premier elott a screenereket, csak annyit kertek, hogy az 1×06 csavarjat ne lojuk el:)

pennac - 2018. 12. 23. 22:01

David véletlenül ütötte el a rendőrt?

Snoopyzit30 - 2018. 12. 24. 20:35

Lehet, hogy én maradtam le, de mi a nagy csavar az 1×06-ban? Hogy bemutatják, hogy mind a 3 főszereplő egy söpredék?
David direkt ütötte el a szerencsétlen rendőrt, még mutatják is, hogy végig őt nézi ahogy kitolat majd utána egyenesen átmegy rajta. Matt egy sima pszichopata gyilkos. Tillyről meg akkor azt tudtuk meg, hogy ő ezek szerint soha nem is akarta otthagyni Lyle-t? Vagy csak azért mutatták be az előéletét, hogy lássuk, hogy nem kellett őt nagyon belerántani semmibe, mert eleve egy white trash ő is?

Egyébként azt leszámítva, hogy nagyon nem volt kellemes nézni ezt a részt, a készítők jól mozgatják a szálakat. Eddig valamennyire drukkoltunk, hogy meg tudjanak szökni, de ezt a részt látva én már azt várom, hogy elkapják őket.

speranza - 2018. 12. 25. 20:41

Igen, a cél szerintem is az volt, hogy árnyalják egy kicsit az összképet a végkifejlet előtt. Tilly meg alighanem rájött a szökés előtt, hogy egy szökött fegyenchez kötni az életét nem túl nagy perspektíva. Azt nem mondanám, hogy drukkoltam a szökésnek, inkább csak kíváncsi voltam rá, hogyan csinálták. Ami meg a végét illeti, ha nem tudnám, hogyan végződött a story a valóságban, akkor is azt gondolnám, hogy borítékolható a depi end, mert egy ilyen történetnek egyszerűen nem lehet pozitív vége. :)

Jack Bauer - 2018. 12. 26. 22:04

Nem az volt a csavar, hogy flashback rész a hatos?

És igen, ezek mégicsak ócska gyilkosok volt a cél.

speranza - 2018. 12. 27. 11:26

De igen, a flashback volt a csavar. Gondolom, mindenki arra számított, (én biztosan), hogy miután dobbantottak, onnan folytatják a 6. részt, hogy elkezdik őket keresni, jön a hajsza…stb.
Szerintem nagy ötlet volt, hogy ezt most szúrták be, mert az évad elején ugyanez nem hatott volna így. :)

Gevin - 2018. 12. 27. 21:18

Hát mi volt ez kérem szépen? :)

The essence of white trash.

Nálam nagyon ütött ez a flashbackes csavar. Egytől-egyig alávaló söpredék mind (bár Mattnél vártam, hogy kicsit jobban kibontják esetleg a rész végén).

Az év egyik legnagyobb meglepetése ez számomra.

speranza - 2018. 12. 30. 20:16

A 7. rész is bővelkedik a nagy jelenetekben (meg a hosszúakban is). Összességében az év egyik legjobb sorozata volt. :)

Alf Stokes - 2018. 12. 31. 14:51

Nálam is az idei év egyik kedvence volt. Emlékszem pár éve olvastam a szökésről a hírekben, majd a lezárásról is, túlságosan nem tartottam izgalmasnak a sztorit, így nem is vártam túl sokat a sorozattól.

Azonban zseniálisak voltak a színészek (a három főszereplő mellett kevés szó esett a Lyle-t alakító Eric Lange-ről), tetszett a helyszín, az operatőri munka, és Ben Stiller is teljesen más oldalát mutatta meg, mint amit tőle megszoktunk.

Az ötödik rész eleje a zenéjével együtt valami szenzációs volt. És amikor már kezdte megkedvelni a szereplőket az ember, akkor a brutális hatodik rész szépen helyre is tette a dolgokat. A zárást pedig a hosszú jelenetek ellenére egy pillanatig sem untam.

Még sok ilyen sorozatot jövőre.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 31. 15:31

Én idén száznál is több évadot láttam, szóval nálam azért nem fér be az év kedvencei kategóriába, de tényleg nem volt rossz. Nekem ez az utolsó rész egy kicsit unalmas volt, annak ellenére, hogy direkt nem néztem utána, hogy mi is történt velük, de valahogy több izgalmat vártam. Még az eleje az úgy jó volt, de utána egyre laposabb lett. A börtönben játszódó részek szerintem jobbak voltak.

A színészi alakítások miatt viszont tényleg megérdemli a dicséretet, főleg Arquette nagyon meggyőző volt.

7,5/10

Gevin - 2019. 01. 02. 00:04

A finálé sajnos gyengébbre sikerült, mint a korábbi részek, és a játékidő is feleslegesen volt elnyújtva több, mint másfél órásra. Ettől függetlenül nálam maradt az év legjobb újoncai között.

Én sem néztem utána, hogy mi történt a valóságban, ettől függetlenül picit mást vártam az utolsó résztől, de végül is nem hazudtolta meg önmagát a sorozat. Egy egyszerű történetet mesélt el brutál jó karakterekkel, színészi alakításokkal, atmoszférával és drámai ívvel.

Stiller rendezésileg nagyon odatette magát. Pazar beállítások, zenék, kompozíciók, bravúros operatőri munka. Vállalhatna még több ilyet.

Bence - 2019. 01. 02. 00:16

Shagil Beckur ilyet tud? Zseniális volt.

Egészen egyedi, de szinte már zavarba ejtően steril módon lett eladva ez a történet, ami talán a legnagyobb erőssége. A casting is prímán illik a korszellemhez.

Jack Bauer - 2019. 01. 02. 22:17

Talán két részben jobb lett volna a zárás de így kvázi filmként is tetszett. Ahogy az egész mini sorozat is.

Ami a szökést illeti, B terv nélkül halálra volt itélve az egész és ez le is esett Mattnek hamar. Sweat messzebre jutott egyedül de őt is utolérte a végzete.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz