login |

Kidding: vége az 1. évadnak

2018. 11. 20. 14:50 - Írta: Shannen

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Ha valaki rendszeresen olvassa a blogot, észrevehette, hogy az elmúlt hetekben többször, többen is említették, hogy milyen erős őszünk van (sőt, évünk), az újonc sorozatok tekintetében.

Nos, a héten leköszönt Kiddinget is gondolkodás nélkül oda tehetjük a legjobbak közé. Annak ellenére, hogy az évad első két részét nem tudtam hova tenni és még a kaszán is gondolkodtam, végül nem tudok mást mondani, mint hogy ez a különlegesen színes-szagos, mégis nagyon sötét tónusú komédia bizony megérdemli a 9/10-es értékelést.

I’m listening.

Ha visszatekintek az évadra, egyértelműen kitűnik, az epizódok összes képkockájáról süt, hogy a készítők bizony totális kreatív szabadságot kaptak, ami ugyan eredményezett olykor furcsa megoldásokat, de végül soha nem lett belőle öncélú magamutogatás. Az 1×03-ban látott egysnittes jelenet (ami elsőre nem is tűnik annak) tökéletesen példázza ezt.

Ahogy a pilotkritikánál már írva volt,  a sorozat alapja egy évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendő gyerekműsor, pontosabban annak a házigazdája, Jeff Pickles. Mr Pickles nemcsak a tévében, de a való életben is egy jólelkű, kedves, senkinek ártani nem akaró, egyszerű ember. Azonban minden megváltozik, amikor egy balesetben egyik ikerfia meghal, majd a házassága is tönkremegy.

Az évad fő motívuma az elfojtott érzelmek és azok előretörése vagy az azok felfedésére tett kísérletek. Szépen lassan megismerjük Jeff tágabb családját is, és kiderül, hogy nem ő az egyetlen, aki küzd az érzelmeivel. Így míg Jeff a gyászát igyekezne a saját módján feldolgozni és újraértelmezni eddigi életét, addig nővére például a széthulló házasságát próbálja titkolni a lánya és egy ideig maga előtt is, miközben az apa-fiú kapcsolatok is egyre inkább előtérbe kerülnek a sztori előrehaladtával.

A sorozat több rétegű, nagyon okosan felépített, a főbb folyamatok az évadzáróban csúcsosodnak ki, de közben is kapunk akár egy részes vagy 2-3 részen átívelő minitörténeteket.

You can feel anything at all.

Bár a 10-szer fél órás formátum darálásra alkalmasnak tűnhet, de nem ajánlom.

Ugyan sötét komédiának írtam az elején, a hangsúly inkább van a sötéten, a komédiát pedig kevésbé az önmagukban vicces, mint inkább az ironikus pillanatok adják. Szerintem kell idő, hogy egy-egy részt megemésszen a néző, sokszor komoly gyomrosokat is kapunk, ami lehet, hogy olykor bábok mögé van bújtatva, de valójában kőkemény drámát látunk.

A kivitelezésre sem lehet panasz, a részek többségét Michael Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) rendezte, Jim Carrey-nek mindig is remekül álltak a komolyabb, drámaibb szerepek, ez most is így van, mellettük pedig többek között Frank Langella és Catherine Keener is erősíti a csapatot.

Mivel a gyerekműsor adja az egész sorozat hátterét, mindenképp ki kell emelnünk a bábokat és a bábkészítőket, akik egy igazán csodavilágot teremtettek, az írók pedig remekül használták őket a történet mesélésének folyamán (gondoljunk a japán Mr Pickles-szálra vagy Vivian-re).

Az évad legvégén húztak egy merészet az írók, ami bár meglepett, valójában nem kellett volna, hiszen az eltelt 10 rész pont azt készítette elő, hogy az elfojtott érzelmekkel nem lehet élni, azok egyszer elő fognak törni, akár extrém módon is.

Kérdés, hogy Mr Pickles most, hogy már tudja merre akar tartani, sikerrel jár-e. Az viszont nem kérdés, hogy ezt meg fogjuk-e látni valamikor a jövőben, hiszen a 2. évad már be van rendelve.

10 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2018. 11. 20. 15:18

nagyon jó kis sori! tök jó hogy már ilyen nagy nevek is sorozatokba vágják a fejszéjüket.

DarkByte - 2018. 11. 21. 00:17

Én úgy tudom Carrey a TV-s karrierjével lett ismert odakint (Saturday Night Live, In Living Color). Szóval igazából visszatérésnek is nevezhetnénk a dolgot :)

Az év egyik nagy meglepetése számomra ez a sorozat. Titkon reméltem hogy jó lesz, de nem akartam feltétlenül elhinni előre. Kimondottan örülök, hogy kapunk még legalább egy évadot. A folyamatosan eső nézettség nem ezt vetítette előre.

Candy - 2018. 11. 24. 21:02

Áh imádtam minden részét,és pityeregtem is minden részénél..Szerintem kiváló dráma,Jimhez tökéletesen passzoló szerep.Kicsit olyan,mintha az ő vívódását,drámáját,tragédiáját láthattuk volna a félórás részekben.

corto maltese - 2018. 11. 25. 23:36

Egyetértek Shannenel, remek írás, bár én nem sokat sorozatot láttam idén se, de ez all time is elég jó szvsz! Nagyon átgondoltak a részek, érdemes inkább pihenten nézni, anélkül is élvezhető, de lemaradhatunk jó pár finom, szolid kis utalásról (legyen azok az introban, vagy a keretes szerkezetbe bedugva). Újranézés gyanús.

Kivitelezés csillagos ötös, rettentő kreatív. Elég fordulatos, de abszurditásai ellenére is elég logikusan (a sorozat világában persze). Nem szokásom ezt a szót használni, de talán a pazar szóval lehet a leginkább jellemezni. Remélem azért van koncepció a későbbiekre is és lesz méltó lezárás akármennyi évadot is él meg. Ilyen befejezés után fogalmam sincs mit lehet lépni, nagyon kíváncsi leszek sikerül e megugrani.

kalandjátékkockázat - 2018. 11. 26. 23:22

Nekem is sokszor eszembe jutott Carrey magánéletének drámája, de éppen ezért is ütött a sorozat. “Sírsz nevetsz egyszerre” kategória, de egyben nagyon szép is. 9/10.

És a sok zseniális jelenet közül az egyik kedvencem:

https://www.youtube.com/watch?v=21wXsJYmqeQ

Snoopyzit30 - 2018. 12. 13. 14:28

Ó, ez egy elképesztően intelligens sorozat. Azt tudtam, hogy nem egy könnyed komédia, de nem mertem nekiállni, valahogy a bábok kicsit taszítottak, szóval vártam vele és szinkronosan ugrottam neki (mert Jim Carrey szinkronhangját nagyon szeretem) és hát amit láttam, az letaglózó, megható, tényleg nagyon, de nagyon kreatív és hiába a dráma dominál, de olyan ütős poénok vannak benne, amiken egyszerűen muszáj hangosan felröhögni. Az egész szereplőgárda olyat tesz le, hogy csak néztem, és ez nagyban az írók érdeme is.

Jim Carry egyszerűen fantasztikus volt, a sorozat pedig mindenképp ott van a legjobbak között idén.

Örülök, hogy nem az első megérzésemre hallgattam és adtam neki esélyt, újranézős lesz mindenképpen. Az alaptörténet elolvasása után el nem tudtam képzelni, hogy mit hoznak ki belőle. Nagyon magasan lesz a léc a 2. évad számára.

9,5-10/10

Snoopyzit30 - 2018. 12. 13. 14:30

Ja és az egyik legnagyobb poén a 10. részben: “Allah akbar”, aki látta, tudja melyik volt az. 3 perc után is röhögtem :-D

Viola1984 - 2018. 12. 23. 21:56

Nálam ez lett 2018 legjobb sorozata.

doki - 2019. 01. 14. 23:03

Most végeztem vele. Hát.. Megnéztem az első részt ,aztán vártam 1 hónapot és naponta 1 részt néztem. Egyedi történet ,remek szinészek. Érzelmi mélypontok. Nem tudom ,hogy hova lehet fokozni.

Norbi - 2019. 02. 26. 01:42

Sziasztok,
nekem lenne egy kérdésem. Én azt a részét a sorozatnak nem tudtam hova tenni, mikor a családhoz beköltözik a japán pickles-san, mármint azt értettem, hogy Deirdre akkor tudott az érzelmeiről beszélni a bákokon keresztül a japán pickles-san nak, de ezen felül volt még esetleg valami, ami fölött elsiklottam az adott szálat illetően, vagy ‘csak’ ennyi volt a jelentősége?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz