login |

Pilot: The Little Drummer Girl

2018. 11. 20. 21:05 - Írta: human

12 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Durva, hogy alig emlegettük az egyik legfontosabb információt az előzetesek nézése közben: Park Chan-wook rendezte az AMC új, ránézésre elég drága sorozatát. Az, aki olyan filmeket készített, mint az Oldboy vagy a The Handmaiden.

A hetvenes években játszódó történet egy kémjátszmába kerülő színésznőről szól, akit beszervez a Moszad, hogy segítsen nekik elkapni egy bombagyártót és az őt használó terrorista szervezetet. Már többször elbuktak, amikor próbálták őket elintézni, ezért választanak most egy új módszert – és egy nyugati lányt.

A sorozat alapját adó könyvet, a Kettős szerepbent John le Carré írta, így az alapanyag valószínűleg megvan egy jó kémtörténethez. És a pilot megnézése után az is nyilvánvaló, hogy az adaptálással sem lesz probléma. Bár elsőre egy kicsit ijesztő a sok helyszín és “adat”, de valahogy mégis sikerül egyszerűbb szinten tartani. Az emberi szál pedig még érdekesebbé teszi.

Azért a rendezővel indítottam, mert bizony Park Chan-wook képes az érzelmi szálat is pont jól megtolni. A lányt egy titokzatos férfi szervezi be, és kettejük dinamikája beolajozza az elsőre kicsit száraznak tűnő történetet.

Ami még durva, hogy ez a sorozat is milyen szép. Mondom, a BBC és az AMC nem spórolt, hiszen a szereplőgárdával bizony elmentek Görögországba meg Libanonba, és nem csak tipikus sorozatos módon “járják a Földet”, hogy kapunk egy B-rollt a városról, aztán máris szobabelsőkben találjuk magunkat. Rengeteg gyönyörűen fényképezett jelenet van benne.

Igazán film-filmes a The Little Drummer Girl kinézete, és ahogy a Dannemore-nál tegnap, itt is tapintani lehet a filmzajt, viszont azzal ellentétben itt ténylegesen szükség is van rá, hiszen ezzel is segítenek megidézni a kort, amiben játszódik.

Mondjuk a filmes kinézeten sokat segít az is, hogy Michael Shannon mekkora király. Gyorsan megalapozza a minőséget a rész elején, rögtön beránt. Azért megemlítem, hogy mellette Florence Pugh, Alexander Skarsgård és egy nagy öreg, Charles Dance is villog még.

Azzal akartam kezdeni a posztot, hogy “nem, nincs most időm!”, és ez sajnos még mindig áll, az évados írások között is viszonylag hosszú a sorom, de valahogy mégis nézni akarnám – főleg, hogy a héten az AMC beelőzve az angolokat ledarálja a teljes szezont odakint. Akkor most dobjak félre mindent? Á, nem szabad. Viszont ajánlani azt lehet, nem? 8/10.

Ui: hogy egy kicsit filmajánlóba is átmenjünk, Chan-wook legutóbbi filmje, a fent említett A szobalány nem csak baromi jó, de szerintem nyugati nézőként a legfogyaszthatóbb is a munkásságából, nagyon javaslom.

12 hozzászólás Ne habozz!

Sigismundus - 2018. 11. 20. 21:17

A Kettős szerepben az egyik jó könyve le Carré-nak, kedvelem, nézős lesz. Remélem nem rontják el hangulatát úgy mint a Suszter szabó..-nak.

DE ” A hetvenes években játszódó történet ” nem a nyolcvanas évek eleje? A könyvben megindokoltan volt ez az ideje a történetnek.

winnie - 2018. 11. 20. 21:23

én írtam bele, mert lejjebb utal human a korszakra, és nem konkretizálta, és az első posztunkból, a fő leírásból vettem. javítom, ha 80-as.

cherockee - 2018. 11. 20. 21:51

1. részt láttam, tetszett, Le Carré filmek színvonalát hozta nekem, egyik legjobb. Második részre még nem volt időm, de mindenképp folytatom.

stark - 2018. 11. 20. 22:12

kicsi off az ui-hoz:
A könyv, amiből a szobalány készült, még legalább kettőt csavar a történeten, ha valakit érdekel.:
https://moly.hu/konyvek/sarah-waters-a-szobalany

Geza Kovacs - 2018. 11. 20. 23:05

Nagyon király, eszméletlen színész játékok, a főszereplő lányka óriásit alakít. Nemcsak ő nyilván, de azért (kb.) kezdőtől különösen dicséretes.

sorozat/gyilkos - 2018. 11. 21. 00:34

Vártam, elfelejtettem. Danke.

zagloba - 2018. 11. 21. 01:27

Én is vártam, de nem ezt.
A főszereplő rettenetesen irritáló, a Moszad ügynök
(Kurtz) végig annyira erőlködik, hogy akcentussal beszéljen, hogy az egész alakításában csak ez a színészi játék.

Skarsgård inkább röhejes, mint rejtélyes.
A tengerparti résznél fogtam a fejem: annyira közhelyes és kínosan gyenge, hogy én éreztem rosszul magam, miközben néztem.

Kasza, nem is lehetett más.

Azorka - 2018. 11. 21. 09:34

Sajnos csak egyetérteni tudok az előttem szóló zaglobával. Rég láttam ilyen unalmas pilotot, és egyre azon gondolkodtam, hogy ezt véletlenül nem-e valami paródiának szántak. Ha nem ismerném Shannon korábbi munkásságát simám elkönyvelném őt a filmtörténelem egyik legszánalmasabb akcentusát felvonultató színészének.
Skarsgard teljesen jelentéktelen, Florence Pugh meg hát….igyekszik.
Tudom,hogy könyv adaptáció meg minden, de az olyan logikátlanságokkal meg végképp nem tudok mit kezdeni, hogy egy Moszad magasságú szervezetnek mi a tökömnek kell beszervezni egy random idegent, elvinni előtte egy nyaralásra, turisztikai bemutatót tartani az Akropolisz oszlopainál és atöbbi és atöbbi.
Biztos sok felesleges idejük volt két terrorista lekapcsolása között.

sorozat/gyilkos - 2018. 11. 21. 20:35

Nem rossz ez, a tempója persze Le Carre, könyvben sem egy bondos tűzijáték, aki nem ismeri, hát annak szokni kell.

A motivációk, ill a csaj beszervezésének motivációi természetesen sokkal megalapozottabbak az első részben vázoltnál, a másodikban körvonalazódik.

Szerintem Shannon jó, Skarsgard eddig visszafogott (itt mondjuk mindenki az), Florence Pugh remek, és ráadásul NŐ! Nem cicababa, nem femme fatale, és a külalakja okán talán sosem fog bekerülni a junkie top kedvenc csajai közé, de bitang nőiesség árad belőle.

Col-Lector - 2018. 11. 22. 11:55

Végignéztem a három epizódot.. Nos, amikor vége lett, akkor az első gondolatom az volt, hogy elcsesztem 3 órát az életemből erre a valamire. Tele plothole-lal, logikátlanságokkal, borzalmasan irritáló karakterekkel, de főleg Kurtz volt az. Egy Night Manager-szintet vártam, és valami egészen gyengét kaptam helyette.

Geza Kovacs - 2018. 11. 27. 22:35

Na az 5-6. rész láttán elismerem, ez tényleg baromi unalmas volt, baromira nem tetszett. Ráadásul – nem tudom, a könyv hogy domborította – egyértelműen a palesztin oldal jött ki emberibbnek a végére.

barátfüle - 2018. 11. 28. 21:27

Sajnos engem elvesztettek félúton. Kár, a Night managert nagyon bírtam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz