login |

Pilot: My Brilliant Friend

2018. 11. 21. 21:32 - Írta: human

18 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Az élet végtelen szomorúság, mi a fenét keresünk ezen a sárkupacon? Az HBO és az olasz RAI közös sorozata nem erről szól, de basszus, a pilot végére valami ilyesmi érzés fogalmazódott meg bennem. Amin a folytatás sem segített – rögtön két résszel indítottak ugyanis.

A történet amúgy két lány évtizedeken át tartó barátságáról szól. Konkrétan az idősebb 60 körüli asszony ír egy könyvet a “briliáns” barátnőjéről, és az ő visszaemlékezéseit látjuk olyasmikkel kiegészítve, amiket csak hallomásból tud, szóval néha ketté válik majd a történetük.

A kezdő részben mondjuk csak a gyerekkorukat láthatjuk, és azt, hogy nőként milyen volt Nápolyban felnőni az 50-es években. Segítek: szexizmus és erőszak volt jellemző, s mindez iszonyat mély hagyományokba ágyazódva. Megspékelve a város uzsorása és kocsmása közötti tragédia felé hajtó összetűzéssel.

Igazából ez viszi előre a pilotot is. Mármint a sok apró szál, a mindennapi élet apróságai, miközben a két kislány összebarátkozik – vagy… nem is tudom, minek nevezzem azt a kapcsolatot, ami kialakul az okos és a kevésbé okos gyerek között, miközben összekovácsolódnak a nehézségek árnyékában.

A részletekre való aprólékos odafigyelés a rész rendezésén is tetten érhető. Viszont itt bejön, hogy tudom, arany-, sőt platinakor van a sorozatok terén, így bizony a My Brilliant Friend hiába néz ki jól, azért nálam elmarad a tegnap tárgyalt The Little Drummer Girl és az előtte bemutatott Escape At Dannemora mellett. Annyira valahogy nem villanyozott fel, igazából az lehet a baj, hogy kicsit unalmas a helyszín. Mármint érdekesen realista, meg álomszerű, de közben egyszínű is valamennyire.

Összességében tetszett a My Brilliant Friend kezdése, és az eddig látott színészek korrektek, bár pont a briliáns barátnő nem annyira, viszont valahogy mégsem ragadott el, pedig igyekezett, a zenéje például különösen szép. Olyan 7/10-es, mondom, de… de…, nem tudom.

18 hozzászólás Ne habozz!

Nina - 2018. 11. 22. 08:34

Engem nagyon megragadott… csodásan dekadens!

Fegyula - 2018. 11. 22. 15:38

Magával ragadó, briliáns. Minden pillanatát élveztem, nagyon várom a folytatást.

speranza - 2018. 11. 22. 21:53

Megnéztem a pilotot és nagyon tetszett!
Sajátos a hangulata, de az biztos, hogy a hatása alá kerül aki nézi, akár akarja, akár nem. Nem is tudnám mihez hasonlítani, mert vannak benne nagyon realista mozzanatok is, de olyan szürreálisak is, mint egy G. G. Márquez regényben. Az idei ősz újdonságai közül eddig ez az első sorozat, amit biztosan végignézek. :)

Deny - 2018. 11. 23. 00:45

Nekem is nagyon tetszik! Olaszosként mindenképp be akartam próbálni, de általában nem nagyon szoktak bejönni az ilyen sorozatok. Ez viszont nagyon magával ragadott, így alig várom a folytatást. A szicíliai dialektus külön feldobja. 8/10

Deny - 2018. 11. 23. 10:42

Eh, hülye vagyok. Természetesen szicíliai = nápolyi.

Fodor-Pap Barbara - 2018. 12. 06. 16:28

Sziasztok!

Aki esetleg olvasta a könyvet az első évad mindegyik kötetet felöleli?
Köszi

winnie - 2018. 12. 06. 17:05

mivel most lett berendelve a második szezon, és négy évadosra tervezik, így _feltételezem_, hogy egy évad egy könyv. de konkrétan nem tudom.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 12. 12:42

Sajnos engem nem bírt maradásra a pilot. Végig szenvedtem az egészet. Valahogy nem elég érdekesek sem a kislányok, sem az eddigi történet.
Az díszlet, meg a fényképezés jó, de mondjuk attól nem lesz érdekesebb, hogy folyton a főszereplő kislány rezzenéstelen arcát mutatják, a “brilliáns” barátnő meg annyira unszimpatikus szegény, hogy köszi, de ennyi elég is volt.

Gevin - 2018. 12. 13. 15:52

Sajnos 20 perc utan feladtam, de lehet, hogy csak rossz hangulatban ultem neki. Viszont nekem sem a kor, sem az affektalo olasz narralas, kisse kimodolt beszed nem tetszett, sot, egyenesen zavart.

Pedig amugy imadom az olasz nyelvet, a hangzasat, plusz az olaszok jok filmekben, sorozatokban, szoval nalam ez mindenkepp szokott dobni a dolgon, de itt valahogy nem stimmelt.

Lehet, hogy adok neki majd meg egy eselyt.

speranza - 2018. 12. 21. 20:06

A második rész után nekem is tartanom kellett egy kis szünetet, mert ez a megrendítően szomorú epizód megtépázta egy kissé az optimista lelkivilágomat. Egy ideig nem tudtam többet befogadni belőle, de most, hogy folytatom, továbbra is nagyon tetszik.
Különleges az egész.
Ja, és vannak ismerős arcok is, a Gomorra egy-két fiatal maffiózója felbukkan benne. :)

blin - 2018. 12. 30. 23:49

Az ’50-es évek búskomor olasz valósága, lassan hömpölygő, de azért mégis végignéztem az évadot.

— S01E10 SPOILER —
Reméltem, hogy Nino és Lenu közt majd lesz valami, vagy legalább ez a lány szerelmes lesz valakibe, akivel össze is jön, kb. emiatt kezdenék bele a 2. évadba. Ill. azt gondoltam előzetesen, hogy az 1. évad végére több történésen leszünk túl, pl. megtudjuk, hogy hova lesz a brilliáns barátnő, vagy ilyesmi.
— SPOILER VÉGE —

Neel - 2019. 01. 01. 13:16

Blin, a könyvsorozatot olvasd el, ezt ajánlanám neked. Ott választ kaphatsz hamarabb.

panjoux - 2019. 01. 05. 11:11

Számomra ez az első olyan könyv adaptáció, ahol nem csak azt érzem, hogy a színészek remekül eljátsszák a karaktert, hanem azt, hogy konkrétan életre keltik. És a legszebb az egészben az, hogy nem csak a főszereplőkre igaz ez, hanem a jelentéktelenebb karakterekre, ráadásul a gyerekszínészekre is. Lila ravasz, majdnem alattomos pillantása, Lenú csapongása, Michéle Solara cinikus, fölényes viselkedése, Melina elmebaja, Donato Sarratore hátborzongató édelgése elképesztő pontossággal van ábrázolva, egy pillanatra sem esnek ki a szerepükből, elhiszem, hogy ezek az emberek a vásznon maguk a megelevenedett regényhősök. Remek casting, kiváló színészek. Tűkön ülve várom a folytatást.

sajt - 2019. 04. 03. 09:08

Elsőre kb. 10-15 perc után félbehagytam. Aztán pár nappal később adtam neki még egy esti esélyt. Úgy igazából a 3. résztől kezdtem függővé válni tőle, nekem ennyi kellett, hogy azonosulni tudjak a körülményekkel a szereplőkkel, az egy annyira más világ volt, mint a mostani, vagy akár csak a gyermekkori éveim…

vighmarag - 2019. 08. 10. 18:37

Későn érkezőként nemrég végeztem az évaddal, ha nem terveztek róla írni, egy évadkritika esetleg elfér a blogon?

winnie - 2019. 08. 10. 21:09

nagyon, nagyon, nagyon, nagyon elférne. én még mindig nem kezdtem el, pedig megfogadtam, hogy ha más nem, akkor írok róla.

vighmarag - 2019. 08. 11. 11:52

Szuper, szerdáig nem vagyok otthon, de még a héten megírom.

vighmarag - 2019. 08. 15. 16:58

Postáztam az írást, köszi a lehetőséget:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz