login |

The Last Kingdom: kezdett a 3. évad

2018. 11. 22. 14:50 - Írta: Qedrák

24 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Bernard Cornwell regénysorozatát, az Angolszász históriákat (Saxon Stories) a BBC kezdte az első évaddal, a második mellé beszállt a Netflix is, a harmadik viszont már teljes egészében a streamszolgáltató megrendelésére születhetett meg.

Tulajdonképpen csupa jó hír vette körül a vállalkozást itthon, hiszen a könyvsorozat magyar kiadása hosszú szünet után végre ismét folytatódhatott, aki nyomon követte a stábból kiszivárgó forgatásos videókat, azok azt is tudhatták, hogy Magyarországon készült, és ennek tetejébe a premier napján bemutatták a hazai Netflixen, ráadásul mindezt magyar felirat(!) kíséretében.

Egyszer végig lehetne venni egy stílustanulmány keretében, hogy mi változik azoknál a sorozatoknál, amelyeket a Netflix átvesz egy tévécsatornától. Azt mindenképpen érezni lehet, hogy a BBC-s első két évadhoz képest a Last Kingdom harmadik évadjának a nyitánya jóval karcosabbá sikeredett. Legalábbis ezt szűrtem le abból, hogy rögtön a nyitó képeket követően már megkaptunk (a könyvben amúgy nem szereplő) gyilkosságot.

A másik különbség az, hogy az első rész alapján egy fokkal látványosabbra sikerült, mint az előzőek. Bár Cornwell regényeinek az a jellemzője, hogy a legvégén egy csatában csúcsosodik ki a cselekmény, itt most az első részben rögtön megkaptunk egyet, és a kivitelezésre nem lehetett sok panasz. A korábbi szezonokban több megjegyezés érte a sorozatot a kissé olcsónak ható alacsony létszámú csatajelenetek miatt, (noha a korszakot nem jellemezték a tömeghadseregek). Az első rész után alighanem mindenki elfelejtheti ezt a panaszt.

Az idei első epizód számtalan szereplőt és több helyszínt is megmozgat. Egyfajta tablójelleget is kölcsönzött a résznek, vagyis mindenkin elidőzött egy keveset a cselekmény és bemutatta a főbb konfliktusokat is. A könyvolvasók pedig arra is rájöhettek, hogy folytatódik az egy évad/két könyv felállás.

Bevallom, hogy az elmúlt évadban ez nekem nem feltétlenül tetszett, tekintve, hogy Cornwell regényeiben nagyon kevés az olyan szereplő, aki könyvről könyvre felbukkan, és ez különösen a dánokra igaz. Ezért a második évadban egyszerre kellett két ellenfelet felépíteni, és nehezen lehetett magyarázni azt, hogy az egyik szál gyakorlatilag teljesen eltűnt félúton. Most annyiban könnyebb lehet a helyzet, hogy valamivel több karakterrel találkozhatunk mindkét könyvben.

A bemutatást és a konfliktusok felvázolását sikerült úgy megoldaniuk, hogy a cselekmény nem vesztett túl sokat a sebességéből. Ezzel folytatom a tovább után, első részes spoilerekkel. 

Alfréd (David Dawson) haldoklik, és a kiszemelt utódja Edward, egyelőre nem adja jelét annak, hogy felérne vele. Ez a királyt aggódással tölti el, és részben Uthredre bízza, hogy faragjon belőle harcost. Az is kiderül, hogy Athelwold, a korábban kisemmizett rokon máris elkezdte az intrikálást, hátha ő következhet az uralkodó várható halála után.

Ezalatt Merciában Aetheflaed, Alfréd lánya küzd azzal, hogy a férje tud a korábbi évadban látott félrelépéséről, de neki ez egyelőre nem okoz gondot. Az ellenfelek viszont gyülekeznek Wessex határain, Véreshajú Harald (Ola Rapace) mellett feltűnik Skade (Thea Sofie Loch Næss), aki saját bevallása szerint látja a jövőt. Ő az, aki komolyabb játékidőt kapott az első részben, bár bevallom, hogy egy idő után én is azt kívántam, mint a többi szereplő, hogy valahogy hallgattassák el.

Emellett Uthredet személyes tragédia is éri: szeretett felesége belehal a gyermekszülésbe, és történik arra is utalás, hogy a wessexi udvarnál sem feltétlenül stabil a helyzete. Gisela halála is azt jelzi, hogy a sorsában komoly kanyarok várhatóak, és a most feldolgozott könyvekhez talán jobban passzol a Netflixes stílus is, már ha beszélhetünk ilyesmiről.

Megtartották viszont az itt-ott felbukkanó humoros részeket. Bár a könyvekben egy az egyben az a jelenet nem szerepelt, amikor Alfréd törvénytelen fia kiáll egyedül a dánok ellen, hogy adják meg magukat, vagy lekaszabolja őket, de mégis sikerült úgy eladni, hogy az egy pillanatig sem lógott ki a sorozat hangulatából.

A sok-sok szereplő felvonultatása azt is jelentette, hogy a fentebb említett Skade-del szembeni kívánságom mellett igazán senkit nem tudnék kiemelni a szereplőgárdából. Mindenki hozta a kötelezőt, sem felfelé, sem lefelé nem lógott ki senki, a szőke boszorkány manírjait pedig valaki vagy magától értetődőnek tekinti, vagy egy idő után őt is idegesíteni fogja.

A történelmi vonatkozásait a sorozatnak elég régen elengedtem, lássuk be, hogy ott, ahol a kardot a hátukon viselik az emberek, nem igen beszélhetünk történeti hűségről. Érdemes lesz talán egy kicsit összevetni viszont a Vikings-szel, hiszen a két széria csaknem egy időben játszódik már, Wessex királyaként Alfréd ott is felbukkan. Talán látványra még mindig erősebb a History sorozata, ám a Last Kingdom ezen a téren gyorsan behozhatja a különbséget. Az viszont igaz, hogy előbbiben több a mélyebben bemutatni szándékozott karakter, míg utóbbiban inkább a cselekmény dominál.

Azt hiszem, hogy a The Last Kingdomot végignéző junkie-k számára nem fog csalódást okozni ez az évad sem, legalábbis az első rész alapján. Még mindig egy vizuális kalandregényről beszélhetünk, amelynek egyetlen főhőse van, de talán éppen ez a tény az, ami egy kicsit kiemeli a többi kardozós széria közül.

24 hozzászólás Ne habozz!

Varys - 2018. 11. 22. 18:23

Az eddig kiadott könyveket hol lehet megvenni ugyanabban a kiadásban mert sehol sem tálaltam? A m.ly-on használtan pl egy csaj tízezrekért árulja annyira hiánycikk.

Lécci lécci, 1 éve keresem a könyveket ugyanabban kiadásban.

perelli - 2018. 11. 22. 22:12

Bejött az évad. Úgy ledaráltam egy ültőmben, mint a huzat. Régen nem volt ilyen.
Nincsen neked szíved, egy ilyen kedves, szőke lányt elhallgattatni.
Tetszettek Skade manírjai is, de lehet, csak megbabonázott.

Qedrák - 2018. 11. 23. 00:15

@perelli:

Én lassabban haladok vele (tervezek majd egy évadzáró kritikát is), de nekem konkrétan az idegeimre megy ezzel az “én megmondtam” fejjel, meg a fejhangon történő kiáltozásával.

Még, hogy kedves, szőke lány. :P

Gremi - 2018. 11. 23. 11:15

Simán ledaráltam 24 óra alatt.Az utolsó rész után azt mondtam 10/9 az évad.Aludva rá 1-2-őt 10/8 :) . A váratlan húzásoknál, mindíg sikerült elárulnia magukat a rendezőknek, íróknak.Skade tetszett a legjobban.Sajnálom, hogy nem hoztak ki többet a karakteréből.

perelli - 2018. 11. 23. 12:40

@Gremi
Mi ugyanazt néztük és láttuk is. Önfeledten végignéztem, utólag kicsit több hibát találtam benne én is.
És igen, szerintem Skade volt a tuti karakter az évadban. Sokkal több potenciál volt benne. A történetben is, a párbeszédekben is. Kicsit sablonos volt egy idő után. Viszont Thea Sofie Loch Næssnek jól állt a szerep.

- 2018. 11. 23. 12:44

Zseniális évad volt. Remélem jön még pár belőle.

Geza Kovacs - 2018. 11. 28. 22:32

Nagyon jó lett. Szerintem több pénzt költöttek jóval a korábbi évadoknál, simán Vikingek színvonal volt minden, a harci jelenetek, stb.

Blobov - 2018. 11. 29. 08:14

Én a Vikingeknél a nyílpuska után adtam fel a történelmi hűségre való vágyamat…. de gyakorlatilag hetente őrlődöm, hogy ezt nézzem (a 2. évadtól) vagy a Vikingeket folytassam a 3.5. évadtól… végül nem nézem egyiket se :)
Valaki esetleg megmondaná, melyiket miért érdemes választani a másikkal szemben?

perelli - 2018. 11. 30. 05:01

Nem tudom, hány sorozatot nézel, de egyikből sincs olyan sok rész, hogy ne lehessen mindkettőt. Legfeljebb egymás után. Nagyon azonos szinten vannak jelenleg szerintem is, nem igazán tudnék dönteni. Ráadásul topsorozatok, ki nem hagynám egyiket sem.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 04. 15:13

Ó, hát nagyon jó volt ez az évad is.

Szerintem jó kezekben van így is, hogy teljesen átvette a Netflix. Bár én eddig sem panaszkodtam a költségvetésre meg a látványvilágra, de azért ez láthatóan még tovább javult és jót tett neki, hogy megtoldották további 2 résszel az évadot.

Több idő jutott az érzelmesebb jelenetek megmutatására, egyes szereplők motivációiba is nagyobb bepillantást engedtek a készítők és nagy örömömre több humoros megjegyzés is elhangzott, ami szerintem kicsit oldotta a feszültséget némelyik jelenetben.

Amit mindenképpen kiemelnék az évadból az David Dawson alakítása, ahogy életre keltette King Alfrédot, ebben az évadban azért nem csak a komor arckifejezét kellett megmutatnia, hanem komoly érzelmi megnyilvánulásokat is láthattunk. A színészt mindenképp jelölni fogom év végén a JAws-ra.
SPOILER. A jelenete a végén Uhtreddel az igazán érzelmesre sikerült amikor végre igazat adott neki és megbékélt vele, hogy ő sosem lesz igazi keresztény.
Brida és Uhtred közös jelenetei is nagyon tetszettek kezdve a sír körüli beszélgetésektől a látóval való találkozásukon át Ragnar Valhallába juttatásáig, nagyon szép ívet írt le ez az eseménysor. Végig azt éreztem, hogy Uhtred valami többet is akarna Bridától, de ebben nem voltam biztos.

Kiemelkedő volt idén már szerintem az Uhtredet alakító színész is (Alexander Dreymon), szerintem egyre jobban belejön ő is. Az író(k) szerintem nagyon jól felépítették a karaktert, teljesen átjön a vívódása, mindenkinek szeretne megfelelni, de mégsem veszik szarba se, csak ha szükség van rá (ezen a téren szerintem toronymagasan vezet Alfréd felesége Aelswith, amikor baj van akkor jöjjön, de amúgy pogány és öljék meg). Amit még nem értek Aelswith-el kapcsolatban az az, hogy Alfrédot Isten királyának tekintette, akinek követni kell a parancsát mindenben, de mégis az ő utolsó kívánságát (utasítását) meg azonnal semmibe veszi, nekem ez kicsit visszatetsző, főleg annak fényében, hogy tudnia kellett, hogy ha Uhtredet száműzik, akkor az Edwardra a későbbiekben igen nagy veszélyt fog jelenteni.

Ami még pozitívum volt nekem az a vikingek széthúzásának bemutatása, Ragnar meggyilkolása is nagyon durvára sikerült, én azt hittem, hogy valahogy túléli majd a támadást, de nagyon jól fel volt építve ez a része is az évadnak.

Az Aethelwoldot alakító színészt is dicséret illeti, mert ilyen jól megjeleníteni egy ennyire ellenszenves figurát sem könnyű. Minden percben azért szurkolsz, hogy ölje meg már valaki. Amikor Alfréd csak a szemét égette ki, akkor azt éreztem, hogy ennek a csávónak 9 élete van, mindig mindent túlél, de aztán megtudtuk azt is, hogy ennek mi volt az értelme, a végjátékban minden a helyére került.

Ami nagy negatívum az Skade a crazy látó csaj karaktere, értem én, hogy valami badass női figurát akartak, de ez nagyon mellément szerintem. Egyrészt a karakter sem volt jól kidolgozva, össze-vissza jósolgatott, fele nem volt igaz, a másik meg hogy a színésznő katasztrofális volt, állandóan csak a szájával próbált színészkedni és közben olyan fejet vágott, mint egy kiélt k*va. Valami erősebb casting kellett volna, nem tudtam komolyan venni egy percre sem, miközben ez az átok dolog meg tök jó ötlet volt szerintem.

Összességében nagyon tetszett az évad, talán most nem is volt annyira rohanós. Még sok mindent lehetne róla írni. Nálam talán az emeli most a Vikingek fölé (azon túl, hogy azt most kicsit megfáradt sorozatnak érzem már), hogy itt sokkal ésszerűbbnek érzem a szereplők cselekedeteit, a motivációit. Uhtred is ahogy újra visszakerül az angolszász világba, úgy lesz egyre tudatosabb és megfontoltabb.

Remélem a Netflix befizet a 4. évadra is, én nagyon örülnék neki.

Még egy dolog, ami nehézséget okozott kicsit az a nevek megjegyzése: Aelswith, Aethelwold, Aethelflaed, Aethelred, Aethelhelm, Aelfric. A vége felé már úgy voltam, hogy ha lesz még egy “Ae”-vel kezdődő nevű szereplő akkor kitépem a hajam.

9/10 (lehet elfogult vagyok, de simán)

Snoopyzit30 - 2018. 12. 05. 12:08

@Varys: “Az eddig kiadott könyveket hol lehet megvenni ugyanabban a kiadásban mert sehol sem tálaltam?”

Nagyon úgy néz ki, hogy a régebbieket sehol. Egyébként nem értem, hogy a 21. században miért nem lehet ilyenkor már e-book formájában legalább újra értékesíteni. A válasz valószínűleg abban lehet, hogy anno az Alexandra adta ki, ami most tudvalevőleg elég nagy slamasztikában van. Egyébként nálunk a városi könyvtárban sincs meg a sorozatból egy kötet sem. Szóval bukó.

hamupipacs - 2018. 12. 08. 14:26

Én most darálom és a 6. rész brutál jó volt. Veszteség, gyász, humor,emlékezés. Én nagyon nem szenvedtem Bridát, de most sokkal érthetőbbé vált.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 09. 15:16

Azoknak jelezném, akik a könyveket keresik, hogy az Alexandra Kiadó honlapján a mai napon az 1. és 3. kötet kivételével (ami hánycikk) mindegyik könyv a sorozatból 35%-os kedvezménnyel kapható.

MAc - 2018. 12. 25. 21:25

Lesz 4. évad, áprilisban kezdik forgatni.

zagloba - 2018. 12. 27. 12:47

A karácsonyi szünetre tartogattam ezt a kiváló sorozatot.

Bevallom, anno a Vikingekből nagy nehezen legyűrtem 1 évadot, aztán kaszáltam is, annyira gyengének találtam.
A TLK viszont már az első pillanattól megfogott, és ez a 3. évadban is így maradt.

A szuper 1. évad után a 2. kissé gyengébbre, szétesőbbre sikeredett, most azonban újra magára talált.

Egy minden tekintetben remek évadot láthattunk.
A történet koherens, jól felépített, volt idő az események bemutatására.
Még arra is jutott idő, hogy bizonyos részek rész lassabbak (lassúak) legyenek, (és különösen az utolsó előtti epizód) tulajdonképpen nem áll másból, mint beszélgetésből.
De épp ez a 9. rész volt a sorozat eddigi csúcspontja, érzelmi tekintetben mindenképp (Uhtred és Alfréd beszélgetése).

A mellékszálak (Mercia dolgai, Aethelwold kavarásai, Beocca dolgai) legalább olyan hangsúlyosak voltak, mint Uhtred útja, de ez nem vált a történet kárára, sőt, sokszínűbb, még változatosabb lett tőle.

A sorozat kiállításával nekem sosem volt gondom, de itt még látványosabb évadot kaptunk az eddigieknél.
Rengeteg dolog történt ismét (ez az fordulatos cselekményvezetés, a sodró nincs megállás az első perctől jellemző egyébként és a széria egyik nagy érdeme: itt nem lehet unatkozni).

Spoiler
És csak úgy hullottak a szereplők, fontosak (Alfréd, Aethelwold, Ragnar) és kevésbé fontosak (Vérhajú, Skade, Gisela, Thyra) egyaránt. Volt amelyik várható volt, de akadt köztük igen meglepő is.

Nekem Skade-del nem volt bajom, nem kapott túl sok teret, de ott jól hozta a megszállott boszorkányt.
Kissé gyorsan oldották fel az általa indított szálat, még lett volna potenciál benne.

@Snoopyzit30
“amit még nem értek Aelswith-el kapcsolatban az az, hogy Alfrédot Isten királyának tekintette, akinek követni kell a parancsát mindenben, de mégis az ő utolsó kívánságát (utasítását) meg azonnal semmibe veszi,”

Ez azért volt, mert egyrészt Aelswith az első pillanattól gyűlölte Uhtredet annak pogány mivolta másrészről a királyra gyakorolt kivételes hatása (befolyása) miatt.
Amíg Alfréd élt, nem tehetett semmit, de annak halála után előtört belőle ez az elemi gyűlölet, ami vallási álarcban jelentkezett nála. Mivel igazán sosem értette Alfrédot, de tehetetlen volt, most – hogy nem volt, aki lefogja a kezét – először tehetett azt, amit mindig is akart: bosszút állni Uhtreden annak okán, hogy a király mindig kedvelte őt, és ezt a királyné sosem értette (és emiatt megbocsátani sem tudta).
Röviden: féltékeny volt Uhtred és a király kapcsolatára és megpróbálta ezt megtorolni.

Összefoglalva: egy remek évadot láthattunk, a műfaj kedvelőinek kötelező darab!
A folytatást pedig nagyon várom!

sehrezad - 2018. 12. 27. 13:50

@Snoopyzit30 @zagloba: Aelswith-ről még annyit, hogy a zagloba által említett lélektani motiváció mellett nála a vallás nem csak álarc, hanem láthatóan valóban kissé fanatikusan hisz abban, hogy ha Isten velük, akkor győznek a dánok ellen, megsegíti Edwardot, és elsősorban Istent kell a fia mellé állítania, épp azzal, hogy a pogányokat vagy pogányokkal cimborálókat (Beocca) előzi mellőle. Ez a hit egyébként Alfredra is jellemző volt, csak benne erősebb volt a reálpolitikai belátás, illetve valóban erősen kötődött Uthredhez.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 27. 17:27

@zagloba: “Röviden: féltékeny volt Uhtred és a király kapcsolatára és megpróbálta ezt megtorolni.”

Igen, ezzel én is tisztába vagyok, nem ez volt a kérdés. Hanem, hogy ha ő tényleg hisz istenben és a férjét Isten királyának tekinti, akkor miért nem követi a parancsát. Amennyiben ez csak sima féltékenység, meg nem értés, akkor viszont az egész hite nem ér semmit.

Egyébként ez volt a baj mindig is a katolikus vallással, meg úgy a vallásokkal általában, hogy annak nevében csinálnak az emberek azt amit akarnak, azzal magyarázzák azt a sok rosszat, amit elkövettek. Ez a mai napig így van. Elmennek az emberek imádkozni, templomba stb. és ugyanúgy élik az életüket és csinálnak amit akarnak és mindezt azzal a tudattal, hogy ők vallásosak. És akkor olyan messzire még nem is mennék, hogy bizonyos vallások ennek nevében gyilkolnak, szóval… nekem ez a bajom az ilyen vallásos emberkékkel (sorozatokban is). Forog tőle a gyomrom.

sehrezad - 2018. 12. 28. 13:28

@Snoopyzit30: Azért azt nem lehet mondani, hogy Aelswith olyan irtózatosan rossz dolgokat tett volna Isten nevében a sorozatban. Más utat tartott célravezetőnek, mint Alfred, leginkább Uthreddel kapcsolatban (különösen, ha összevetjük bármely más karakterrel, igen, akár Uthreddel is, aki egy ponton lazán felgyújt egy egész falut). Ez a sorozat tele van öntörvényű, különböző ideológiák (vallási vagy nemzeti) vagy saját rögeszmék (bosszú stb.) nevében cselekvő alakokkal.
(Az egyébként érdekes, hogy azt nem látod problematikusnak, amikor Odin vagy a többi északi isten nevében cselekszik valaki ezt vagy azt.)

Snoopyzit30 - 2018. 12. 29. 17:16

Azt ugyanúgy problematikusnak tekintem, de ott és abban a korban semmit nem tekintek annak. Azt furcsállom, hogy gyakorlatilag nem Isten nevében teszi azt, mert akkor hallgatna a férjére (aki még saját maga szerint is Isten akaratából cselekedett), szóval pont hogy Aelswith nem Isten nevében, hanem a sajátjáéban cselekszik.
Amikor a gyerekét kellett megmenteni, akkor jó volt Uthred akkor mindent megtett volna csak segítsen valaki, de nem egyszer volt ez így. Aztán amint a saját érdeke nem úgy kívánja, azonnal teljesen máshogy cselekszik.

Imi - 2019. 02. 07. 09:02

Januárban néztem meg a három évadot esténként és azt kell mondjam kiváló volt néhány felejthetetlen jelenettel.
A keresztény vallás nem a legelőnyösebb oldaláról van bemutatva különösen visszataszító Alfréd felesége aki egy igazi bigott fanatikus.Várom a negyedik évadot ,nálam 10/9 :)

RTB - 2019. 03. 07. 15:04

https://www.youtube.com/watch?v=zO8IFwq7Ze0
itt egy videó arról, hogy mely szereplők tűnnek fel a Vikings-ben és a Last Kingdom-ban egyszerre

Ela1010 - 2019. 04. 21. 08:12

Szerintem meg egy sorozat nezese kozben sem mondtam annyiszor, hogy OMG! mint ennel.
Tiszta idegallapotba kerultem, mikor elhitettek velunk, hogy Uthred bedolt Skade- nek.
Ha latta a jovot ez a Skade, nem latta a sajat veget?
Nekem annyira tetszett ez a tortenet, hogy elkezdtem olvasni is, igaz angolul, igy legalabb nincs hianycikk belole. A 3. konyvnel kezdtem , es alig birom letenni. Azert vannak benne dolgok ami a filmben teljesen maskent tortent. Es a nevek olvasva meg rosszabb, hogy ki kicsoda, mert ott nincsennek arcok parositva. De mar eleg jol belejottem.
Noi szemmel nezve a foszereplo egy nagyon szep ferfi. Ra siman dobok 10 pontot!
Csak az az akcentus, ahogy beszel….Mintha egy kezdo angolos olvasna szoveget.

Mihriban - 2019. 05. 30. 00:13

Most fejeztem be a 3.évadot, gyakorlatilag 2 nap alatt ledaráltam a meglévő részeket.
A Vikingekből még nagyon régen láttam kb 2 részt, azt ott el is kaszáltam, egyáltalán nem fogott meg, nem volt semmi, amivel azonosulni tudtam volna.
Viszont ez a sorozat egy pillanat alatt berántott, bár félve kezdtem neki, azt hittem olyan lesz, mint a Vikingek. Azt is megkockáztatom, hogy még a Trónok harcát is veri, a bullshit utolsó évadokat mindenképp.
Tőlem kap egy 9/10 értékelést a három évad, nagyon tetszett, egy pillanatra sem untam, nem nyomkodtam közben a telefonomat, végig feszülten figyeltem. Ragnart borzasztóan sajnáltam, de jó pont, hogy senkit nem véd plot-armor, aki nem figyel és nincs észnél, az meghalhat.
És csak ezért nem 10/10-et adok, hogy a következő évad(ok)nak maradjon még lehetősége felülmúlnia azt, amit eddig láttam.
Destiny is all.

Skog - 2019. 12. 18. 10:15

Na már megint jól késve fejeztem be az évadot.
A többieknek nincsenek gyerekeik? ;)
Igazából a késés oka, hogy kicsit nehéz volt beszerezni a könyveket az első szezon után, aztán olvastam és néztem.

Itt a harmadik szezonban alaposan elválik a könyv a filmtől, de komoly meglepetésemre legalább olyan jó lett mint az a kettő könyv, amiből készült. Mondjuk az nagyon komoly, ahogyan a sorozat készítői emelnek át egy egy jól megírt jelenetet, totál más helyre, ahol amúgy megállja a jelenet magát. Vicces.
Nekem 10/8 mert Skade csini, aki minden aztán, csak nem ijesztő. A regény messze egyik legjobb karaktere Skade, sokkal spooky-bb halállal, sokkal. Azt a jelenetet nagyon hiányoltam, mégha tudom is hogy egy rendes ostrom az marha költséges.
Valószínüleg ezért vált ketté ennyire a könyv és a sorozat.
A színészek meg , csak helyeselni tudok nagyon rendben vannak/lettek.
Várós a következő szezon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz