login |

Elementary: vége a 6. évadnak – írta Andris

2018. 11. 23. 14:50 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Szeptemberben habár döcögősen, de a végéhez ért az Elementary 6. évadja. A magyarul csak Sherlock és Watson-nak elkeresztelt sorozat idén kicsit talán hullámzó, de véleményem szerint alapvetően felfelé ívelő teljesítményt produkált – ahogy már a kezdés is utalt erre. Ez pedig az előző egykét évad hanyatlása után örömteli változás volt.

Ez az a sorozat, ami nem próbálja többnek mutatni magát, mint ami: sokadik adaptációja egy ismert felállásnak, mégis teljesen eltér a klasszikus történetektől a legtöbb dologban.

Aki eddig kitartott, ezt mind tudja. Ehhez mérten minden jóérzéssel is csak középszerűnek tudnám leírni ezt a krimit. Ami viszont egyáltalán nem hátránya, sőt! Az Elementary ebben az évben is teljesítette az elvártakat, néha felül is múlta, bár megesett, hogy éppen ellenkezőleg történt. Összegészében viszont nem sok rosszat lehet mondani az idei részekről. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Azt tudni kell, hogy első körben (teljesen érthetően), csak 13 részt rendeltek be, majd hónapokkal később adták meg a zöld utat +8 résznek, és a készítők ezt számításba is vették elég jelentősen így sok minden írható ennek a számlájára. Más kérdés, hogy szerintem mindez előnyére vált a szezonnak.

Michael egy remek főellenség lehetett volna, így sokakban felmerülhetett az, hogy vajon miért tették parkoló pályára ennyire az évad elején, majd még inkább az évad végén. Ez engem is meglepett, hiszen érzékelhetően az a fajta ellenlábas volt, akitől nem fognak egykönnyen megszabadulni. Egyesek talán úgy is vélekedhetnek, hogy teljesen elrontották ezzel az egész évadot.

A helyzet az, hogy a készítők nagyon sokáig arra számítottak, hogy nem fognak berendelni a sorozatból több részt, így aktívan arra törekedtek, hogy lezárják Sherlock és Watson történetét. Ez pedig nyomon követhető az egész idei évadban. Elküldték Michaelt, hogy a két főszereplőre tudjanak fókuszálni. Elkezdték Sherlockot igen drasztikus mértékben szemantikussá, már-már érzelgőssé változtatni, mindenki többnyire boldog volt, nem történt semmi extrém. Csak jöttek szépen a heti ügyek, amit meg is oldottak és ennyi. Szóval egy szép, lassú, esetleg könnyes búcsút szerettek volna venni a karakterektől. Nincs is ezzel baj.

Idén is próbáltak minden karakternek valami nagyobb mellékszálat írni: Joan próbálkozása a gyermekvállalásban, Sherlock betegsége, Marcus új munkalehetősége, és még sorolhatnám – csak a megszokott karaktermélyítés. Nekem az Elementary mindig is az a fajta sorozat volt, amelyiktől nem is vártam el sosem valami marha bonyolult történetet vagy karaktereket, csak annyit, hogy valamerre azért tartson a történet meg a karakterek is, egyébként pedig szépen oldogassák meg az aktuális ügyeket. Ezt pedig eddig is, és idén is szállította.

A karakterek továbbra is jók, a heti ügyek többnyire érdekesek, a két főszereplő között remek a kémia, tehát jó nézni. A két főhősnek nagyon szép története van, amit kiteljesített az idei évad.

Innen már tényleg csak a családalapításra lenne hova fejlődni, amit ugye óvatosan be is lengettek, vagy egy elég valószínűtlen önfeláldozásra. Ez persze nagymértékben köszönhető a két főszereplő színészi játékának: Jonny Lee Miller továbbra is folyamatosan bizonyítja, hogy remek választás volt a szerepre, ahogy Lucy Liu, de a legtöbb mellékszereplő is, nem igazán tudnék olyat felhozni, akit nem bírok elviselni.

Örültem, hogy ebbe az irányba terelték el Sherlock karakterét, valamint Watson-nal való kapcsolatát, melyre szép pontot tesz fel az utolsó rész. Nem egyszer rendkívül viccesnek találtam egy-egy jelenetet, különösen a szexbabás részben – ha fel is merülne valami negatívum bennem (akadt, de a pozitívumok listája azért hosszabb volt), akkor mindig kaptam kompenzációt, így az egész évad során egyfajta jóérzéssel ültem végig a részeket.

Az ügyekkel próbálnak naprakészek maradni, mindig új és érdekes témákat felhozni. Persze olykor kiszámíthatóak (a tévés műfaj már csak ilyen), néhol kissé a valóságtól elrugaszkodottak, de volt, hogy ez kellett ahhoz, hogy igen sokszor kapcsolódnak a való életbeli problémákhoz, eseményekhez, ami nagyon szimpatikus volt.

Az új évadban új helyszínen kezdünk, új mellék-, és háttérszereplőkkel, ami mindenképp felfrissíti a sorozatot, és ez talán rá is fér. De előbb vagy utóbb, vissza fogunk térni New York-ba, a kérdés csak az, hogy hogyan és mikor. Izgalommal és bizakodva várom, mit hoznak ki az új felállásból.

Arra pedig külön kíváncsi vagyok, hogy megmerik a lépni a csapatrobbantást. Úgy sejtem, Gregsontól pár jelenettől eltekintve elbúcsúzhatunk (bár ki tudja), viszont Marcus-t sajnálnám, ha nem látnánk annyit. De persze afelől sincs kétségem, hogy igazából Sherlock és Watson is bőven elegendő ahhoz, hogy elvigyék a hátukon a sorozatot.

A fentiek ellenére megkockáztatnám egyébként, hogy itt lett volna az ideje befejezni a sorozatot. Lezárásnak tökéletes lett volna az utolsó részben felállított helyzet. Mindegyik régi szálat jól lezárták, a fő karakterpáros fejlődését csúcspontra vitték, tehát minden adott volt egy jó és teljes lezáráshoz. Ettől függetlenül természetesen van hova elindulni innen is, az pedig majd kiderül, hogy tudják-e tartani az eddigi szintet.

Összegezve, idén kisebb hibákkal ugyan, de egy elég jó évadot kaptunk, hiszen bejött az új irány, ahogy Sherlock karakterének változása is. 7/10 jár a szezonra, bár némiképp hajlik a 6,5 felé, csak az utolsó rész lezárása kanyarította fel arról a fél pontról.

8 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2018. 11. 23. 16:03

egyetlen olyan sorozat, amit nézek, és nincs átívelő szál (na, néha van, pár részig), és élvezem. tetszenek az ügyek, a stílusa (fényképészetileg nekem tetszik az, ahogy a várost látom, a helyszíneket), úgy az egész mint egy jó tea, olyan. pedig nem iszom teát.

a vége nekem nagyon meglepő volt, nem igazán tudnám értékelni pontban, de hihetetlenül örültem, hogy folytatják, valahol félreolvastam valamit, és én már azt hittem hogy idén is csak pár része lesz, lezárásként.

toxigen - 2018. 11. 23. 17:05

Valaki az egyik Blue Bloods kritikához írta, “minden résztől azt kapom amit várok”.
Ez a sorozat is ilyen számomra. Így nem is kell se több se kevesebb tőle, belőle.

kököjszi - 2018. 11. 23. 17:16

Én kb. egyidőben láttam a BBC-féle Sherlockból és ebből egy-egy részt.
A Sherlock annyira elhomályosította, hogy azóta se éreztük szükségét nézni.
Lehet, adni kéne neki egy második esélyt.

winnie - 2018. 11. 23. 19:20

nagyon más a kettő olyan szempontból, hogy a sherlock teljesen újszerű kreatív tobzódás, ez viszont tipikus heti krimi felállás, de főleg az első évadokban nagyon okosan felépített esetekkel, ami nekem, mint krimikedvelőnek imponált, mert nagyon ritka az ilyen. és tényleg nagyon, nagyon jó benne jonny lee miller.

cherockee - 2018. 11. 23. 23:02

@kököjszi:

Kicsit slow-burn, lassú, nem egy jelenetben jön meg a hangulata, hanem a rész egészében hangulatos általában. A másik, hogy a bűnügyek nagyon korszerűek (bitcoin, uber, …, részei egy-egy ügynek, értelmesen), és szinte mindegyik részben vannak nagyon jó csavarok.

A másik, hogy a főszereplő tényleg nagyon jó, egyedi a karaktere, főleg ügyeken kívül. Szerintem ajánlanak mindjárt mások emlékezetes részeket, próbáld meg újra.

Samott - 2018. 11. 24. 14:47

Lesz ez itthon? Az elozo evadot valahogy hajnalban adta a TV2 (felveszem, szoval nekem mindegy). Az nem jo jel a jovojere nezve.

winnie - 2018. 11. 24. 15:02

igen, lesz. valamiért a tv2 vãsárolgatja ezeket, hogy utána nulla nézőnek leadja.

Claire8310 - 2018. 11. 24. 23:38

Bejött nekem is az évad, azok után, hogy temettem már a sorozatot a berendelések körül és még kapunk (minimum) egy évadot… hát öröm! Igen, Desmond Harringtont én is tovább néztem volna még, a végén nagyon faramucin lett elvágva a szál. Jól állt neki ez a pszicho szerep
Mindenesetre már most jó a felütés a következő évadnak, és én ezt a két karaktert/színész úgy ahogy van imádom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz