login |

Narcos: vége a 4. évadnak (Narcos: Mexico: 1. évad)

2018. 11. 23. 21:55 - Írta: BotondB

10 hozzászólás | kategória: kritika, ,

A felemás érzéseket kiváltó premier után gyorsan lecsúszott nálam a Narcos negyedik szezonja, amivel kapcsolatban egy dologban biztosan beigazolódott a sejtésem: az új helyszín és az új karakterek ellenére nagyon hasonló évadot kaptunk az eddigiekhez.

Noha számomra ez bizonyult a sorozat eddigi leggyengébb évadának, kudarcról véletlenül sincs szó. Egész egyszerűen az a bizonyos léc került túl magasra az elmúlt három évben, amit most egy abszolút színvonalas teljesítménnyel sem sikerült átvinni.

A tovább után spoileresen folytatom.

Sok igen különböző karaktert kaptunk a drogbárók személyében, de véleményem szerint a többség maximum egy-egy jelenet erejéig tudott megvillanni.

A Felix jobbkezeként is tevékenykedő Don Neto azonban már sokkal inkább maradandót alkotott, és végig toronymagasan a kedvenc mellékszereplőm volt a nagy dumáival és sajátos személyiségével.

A marihuána termesztéséért felelős Rafa már korántsem bizonyult ennyire lebilincselőnek. Az elején még bíztam benne, hogy egy érdekesebb ívet járatnak be vele, de sajnos végig meglehetősen egydimenziós maradt a karakter, az egyébként jórészt jogos kirohanásaival és hiperaktivitásával, így a végére már minden jelenetet elfecsérelt időnek éreztem, amiben szerepelt.

Ami Diego Lunát illeti, sokat vártam a mexikói színésztől, de utólag talán kicsit többet is a kelleténél, mert valahogy nem állt össze ez az alakítás nálam. Mondom ezt úgy, hogy nem tudnék igazán konkrét negatívumot kiemelni, de valahogy hiányzott a karizma Felixből az évad nagy részében.

Értem, hogy itt milyen ívet futott be a karakter, hiszen az elején mégiscsak a családját szerető, drogbárókhoz képest viszonylag higgadtnak tűnő Felix az évad végére maga mögött hagyta szeretteit, sőt a már említett két legfontosabb partnerét is felültette, hogy megvédje magát a mexikói rendőrségtől.

Talán az utolsó részben villant meg valami abból, amit Lunától végig vártam az első kilenc epizódban, és mivel a folytatás határozottan izgalmasnak ígérkezik a karakter számára, így nem adom fel a reményt, hogy Felix később valamikor még felnőjön Pablo Escobar és Miguel Rodriguez szintjére.

A biznisz kokainnal való kibővítése egyértelműen kulcspontnak minősül a történetben, amit már csak a kolumbiaiakkal kötött üzlet miatt is megérte ilyen részletesen bemutatni. Az indokoltnál is sokkal nagyobbat dobbant a szívem mikor egy jelenet erejéig visszatért a sorozatba Wagner Moura Pablo Escobarja, na és persze Cali gentlemenjeit is jó volt viszont látni.

Ami azonban a guadalarajai eseményeket illeti, egy-egy ponton nekem sok volt, ahogy próbálták érzékeltetni Felix szorult helyzetét, és nehezebb volt úgy komolyan vennem, hogy közben többen is simán parancsolgattak neki. Nyilván a történelmi hitelesség egy nagyon fontos dolog még egy sorozatban is, de szerintem a történet erősségéből nem lenne szabad, hogy elvegyen.

Ha már történelmi hitelesség, akkor térjünk is át a másik főszálra történetünkben.

Sajnos beteljesedett a jóslatom és valóban minden korábbinál több időt szenteltek a kartellvezérek utáni hajszát lassító bürokrácia és a mexikói hatósági szerveket vírusként megfertőző korrupció bemutatására. A DEA-ügynökök frusztráló helyzetét ugyan igényesebben mutatták be mint a korábbiakban, mégis feleslegesnek és önismétlőnek éreztem egy idő után.

Meglehet azonban, hogy így még nagyobb hatása van az évad végén látottaknak: Kiki meggyilkolása után a DEA végre megkapja a lehetőséget a valódi cselekvésre, így elkezdődhet egy újabb fejezet a drogháborúk sorában.

Michael Penától először kissé tartottam ebben a szerepben és bár Camarena aligha lett a sorozat legemlékezetesebb karaktereinek egyike, ez inkább a forgatókönyv miatt alakult így, jóval kevesebb lehetősége volt ugyanis Penának a tündöklésre, mint mondjuk tavaly a Jorge Salcedót alakító Matias Varelának.

Ennek ellenére Kiki szerethető figurává érett az évad során, és halálával ironikus módon sokkal nagyobb hőssé vált, mint élve valaha is lehetett volna.

Kiki felesége, Mika pedig túlzás nélkül az egyik legkellemesebb meglepetés volt számomra idén. A sorozat feleségkarakterei eddig nagyon hasonló utat jártak be, de Mikán valóban látszott, hogy férje elköteleződése a a drog elleni harc iránt valamelyest rá is átragadt, érzelmileg is komolyabban invesztált az egész ügy történéseibe, mint ahogy azt eleinte gondoltam volna.

(Érdekesség, hogy Mika a való életben is a mai napig a droghasználat veszélyeinek tudatosításának szenteli életét mexikói iskolákban és egyéb közösségekben.)

Ami pedig az évad egészét illeti, az említett gyenge pontok ellenére bőven akadtak emlékezetes jelenetek idén is (gondoljunk csak Felix utolsó pillanatban történő visszafordulására az amerikai határon).

Az elmúlt két évad teljesen más módon operált, hiszen Pablo és a Cali kartell történetének lezárása volt a feladatuk, de a mostani évad felvezető lévén sokkal inkább a konfliktusok és erőviszonyok felvázolására, valamint a karakterek bemutatására koncentrált a korábbi végtelenül feszült és izgalmas megoldások helyett.

Ez a megközelítés néha talán kevésbé vezetett látványos eredményhez, de a mexikói történet első felvonásának legnagyobb erénye (a továbbra is fantasztikus fényképezés és hangulat mellett) egyértelműen a rendkívül ígéretes folytatás megalapozása.

A finálé végén látottak alapján jövőre sokkal akciódúsabb, feszesebb évadra kell számítanunk, továbbá valószínűleg El Chapót és Amado Carillo Fuentest is jobban megismerhetjük. Diego Lunára is hálásabb szerep vár érzésem szerint a folytatásban, amivel ellensúlyozhatná a vártnál halványabb idei alakítását.

Mindent egybevéve a Narcos negyedik évadja talán a Fargo harmadik etapjához hasonlítható abból a szempontból, hogy ez is csak a kimagasló színvonalat hozó elődökhöz képest nevezhető várakozásainkat némiképp alulmúló teljesítménynek. Az évadot 7.5/10-re értékelem, de a reményteljes folytatást lelkesen várom.

10 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2018. 11. 23. 22:33

Don Neto hatalmas arc, toronymagas kedvenc volt. :-D

Valójában semmivel sem volt kevésbé jól összerakva ez az évad, mint a kolumbiaiak (na jó, talán Pedro Pascal hiányzott). Technikailag (fényképezés, díszlet, stb.), színészileg, a történet szempontjából teljesen pariban volt az első három szezonnal.
Egyszerűen azért volt gyengébb, mert a mexikói kartell(ek) története kevésbé érdekes, mint Escobar tündöklése és bukása, és ha már itt tartunk, maga Escobar is jóval színesebb és karizmatikusabb figura volt (már úgy értem, a valóságban is), mint Gallardo vagy akár El Chapo.

A mexikói kartell felemelkedésében pedig egyetlen egy elem sem volt, amit ne láttunk volna már Escobar sztorijában (többnyire jóval durvább formában):
Irtózatos mennyiségű pénz, vérszomjas gazemberek, családi zűrök mindkét oldalon, korrupt rendőrök, a sok korrupt rendőr közt a pár tiszta figura, a DEA mindenhol falakba ütközik, megvásárolt politikusok, és lehetne folytatni.

Pont emiatt a végén nagyon biztató volt Scoot McNairy-ék feltűnése, a CIA-s vonal behozása elég komoly vérfrissítés lehet a következő évadban.

polovcev - 2018. 11. 24. 00:32

Nekem az volt a legnagyobb problémám vele, hogy Felix valóban csak az utolsó epizódra lett igazi “boss”. Persze elfogadom, hogy ez az évad az ő felépítéséről szólt és az igazi harc csak jövőre kezdődik.

Azt azonban érdekes volt nézni, hogy az igazi erőszak a kokainnal gyűrűzött be a sorozatba.

Don Netot hiányolni fogom, ha a következő szezonra eltűnik.
Abban viszont bizakodok, hogy Teresa Ruiz visszatér, mert eszméletlen eyecandy :)

sorozat/gyilkos - 2018. 11. 24. 12:06

Diego Lunaból vagy az állat/keménység hiányzik, vagy nem elég jó színész, ahhoz, hogy a karakter brutalitását, pszichopátiába hajló érzéketlenségét az erőszakra el tudja játszani. Ezért hiteltelen tőle az erőszak, amibe, már az elején magától értetődően veti bele magát.

Az évadról eddig hasonlóak meglátásaim különben, bár annyi hendikeppje van, hogy egy Drót ismétlésbe ékelődött be az első pár rész, szóval nincs könnyű dolga most nálam.

Gevin - 2018. 11. 24. 12:33

“mert a mexikói kartell(ek) története kevésbé érdekes, mint Escobar tündöklése és bukása”

Na, ez azért szerintem nem igaz. Ha utánaolvasol a Mexikói drogháborúnak, akkor iszonyat durva dolgokat találni, amiket igen jól lehetne dramatizálni, illetve kiegészíteni ezzel-azzal. Ennek a 4. évadnak ez sajnos nem igazán jött össze.

“színészileg, a történet szempontjából teljesen pariban volt az első három szezonnal.”

Fhú, hát nagyon nem, közelében nem volt senki Wagner Moura dominanciájának, és irtózatosan félelmetes figurájának, ahogy Pascalt sem bírta megközeliíteni senki. Don Neto valóban az egyetlen kiemelkedő figura, meg talán Acusto vagy mi a neve a Juarezi Plaza főnöknek, na ők ketten hozták az autentikus mexikói életérzést. A többiek inkább csak hozták a kötelező középszert.

Mordekai - 2018. 11. 24. 12:39

Sajnos gyenge az előzőekhez képest. Kevés a narráció és a dokumentumfilm-bejátszás, nem olyan jó a forgatókönyv, nincs kiemelkedő karakter, mindenki csak ilyen forróvérű f*sz (még a vízilovak se szeretik őket, ehehe) és szerintem képileg is mintha kicsit “szürkébb” lenne az egész.

Eddig Escobar jelenete és minden idők legnagyobb marijuana ültetvényee maradt meg emléknek. Még két részem van hátra, kíváncsian várom, mennyit mutatnak Kiki utolsó harminc órájából. SPOILER A wiki szerint elég csúnya halála volt.

Jack Shepard - 2018. 11. 25. 21:01

Szerintem izgalmas évad volt, mindenképpen jobb és èrdekesebb mint a Pablo szenvedő-sajnáltató elnyújtott és kissé unalmas második évad, tehát ebben nem értek egyet kritikával.

wanderlust - 2018. 11. 26. 18:43

Nekem az 1. és a 3. évad a kedvencem, szerintem is ez lett a leggyengébb. Nagyjából egyetértek a fent elhangzottakkal, színészileg is, forgatókönyvileg is haloványabb az évad. Lehet, hogy nem is sikerült a legjobban megírni a karaktereket, de a színészektől akkor is sokkal többet vártam. Luna meg Pena lett volna szerintem a két fő karakter. Hát nagyon kevés jelenet volt, ahol nekem hitelesen játszottak. A kínzáskor Kikin kb. annyi fájdalmat véltem felfedezni, mintha egy kellemetlen masszázson venne részt. Halálfélelemnek semmi jele nem volt. Kár érte, pedig amúgy Pena szimpatikus nekem.

kovg1987 - 2018. 11. 30. 11:52

lassan indult, de az utolsó 2-3 rész egészen kiváló volt. az előző évadnál jobban tetszett, és nekem ez a lényeg, mivel az Escobarosokat vélhetően semmi nem fogja tudni überelni ebben a témában egy jó ideig. így is erős 8/10 nálam, várom a folytatást!

Abraka dabra - 2018. 12. 07. 22:28

Hú mi mostanában daráltuk le az első három évadot és már nagyon várjuk, hogy nekikezdjünk a negyediknek. Ha jól látom kapott hideget és meleget. Ettől függetlenül én pozitívan várom :D

lukamagic - 2019. 01. 16. 02:51

Huu,hat nagyon elcsesztek a castingot szerintem,Kiki konkretan a sorozat legidegesitobb karaktere lett nalam, Felix pedig olyan szirnyen sulytalan volt vegig,hogy semmit nem fedeztem fel benne egy kartel-fonok tulajdonsagaibol. Kb minden reszben leoltotta valaki,hogy lehet igy komolyan venni a faszit…az az erdekes helyzet allt elo,hogy a mellekszereplok vittek el ezt az evadot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz