login |

Steins;Gate 0: vége a sorozatnak – írta Scat

2018. 11. 23. 20:05 - Írta: vendegblogger

23 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Nehéz helyzetben vagyok, mert igazából tetszett is a sorozat, meg nem is. Ha rövid akarnék lenni, azt írnám, hogy az alapsorozathoz képest rosszabb, de ez nem azt jelenti, hogy ez egy hulladék lett volna. Simán megérte megnézni, más kérdés, hogy milyen lett a kivitelezés.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Az évadkezdésről szóló írásomban leírtam, hogy valószínűleg arra az eseményre vezetik majd ki a sorozat végét, hogy hogyan kapta meg Okabe a sima Steins;Gate-ben a videót jövőbeli önmagától, és Mayuri miért döntött úgy, mégis ösztökéli őt a cselekvésre. Nos, tényleg ezt mutatta be a széria, és emiatt csalódtam is, mert a narratíva, ahogyan ezt elmesélték nekünk, zavaros és néhol logikátlan is volt.

mi a leginkább zavart, hogy Okabe elkapta az „Eren Yeager betegséget”. Utóbbi az Attack on Titan főszereplője, a „betegség” alatt pedig arra gondolok, hogy amikor minden adott lenne a továbbhaladáshoz, amikor a néző már a képernyőnek üvölti, hogy mit kell csinálni, akkor a főszereplő elkezd hisztizni és nyavalyogni, mint egy hülyegyerek. Az epizód nagy része pedig arra megy el, hogy győzködjék őt arról, hogy ne vinnyogjon.

Okabe sokszor ugyanezt a magatartást képviselte. Ugye tudjuk, hogy ezt a béta(?) világvonalat kvázi ő választotta, mondván inkább Mayuri éljen, ne Kurisu. Viszont emiatt folyamatos volt az önmarcangolás.

Rendben, értem, hogy ez miért viseli meg. Sőt, még azt is hajlandó voltam megérteni, hogy felemésztette őt a folytonos időutazás és kudarc, a több tucatnyi elkerülhetetlen halál (amit az alap sorozat piszok jól érzékeltetett), de a zéró huszonhárom része alatt rengetegszer lyukadtunk ki oda, hogy „hát ennek nem kellene ám így lennie”. Mire Okabe azt mondja „de”. Mert csak.

A sorozat felénél már mindenki számára egyértelmű lesz, hogy ki fog törni a harmadik világháború, és ez a béta(?) világvonal nagyon nem jó. Kurisu halála nem old meg semmilyen problémát, csak elodázza. Viszont Okabe makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy de, ez így helyes. Rém fárasztó volt a pali.

Ezért is kár, hogy csak az utolsó négy rész során döbben rá, hogy ezt bizony meg kell változtatni. Ugye egy huszonhárom részes szériában ez nem sok epizód, kapkodás is lett a vége. Igaz, ettől függetlenül az a legjobb szakasza az animének (meg az 1×08).

Amit hiányoltam, hogy sokszor lehetett volna visszautalni az alapsorozatra, hogy ez vagy az miért is történt úgy ahogy. Mint például a fent említett nyolcadik részben, amiből megtudhattuk, hogy miért is késett el Kurisu, és miért volt jó az, hogy így történt.

Mindemellett, ami nagyon jól működött továbbra is, az a karakterdráma. A szereplők között megmaradt a nagyszerű összhang, nagyon jól sikerült kiegyensúlyozni kire mennyi idő jusson, illetve, hogy ennek ellenére a köztük lévő viszonyrendszer ne legyen erőltetett, hanem hihető és átélhető maradjon. Pazar volt. Plusz a zene is rendben volt, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a korábbi témákat használták fel. Igazából nem is tudom, hogy ebben volt-e akárcsak egy új is.

Természetesen mivel a zéró spinoff (illetve felhívtátok kommentben a figyelmemet, hogy nem az, de jobb megnevezés híján maradok ennél), ezért új szereplők is előkerültek, míg a régiek közül Kurisu értelemszerűen nem szerepelhetett, helyette „szoftverként” volt jelen, de még így is érezhető űrt hagyott maga után a karakter.

Maho-t szánták az ő pótlékának, ami igazából működött is. Bár a sorozat sokszor nem tudta eldönteni, hogy ők most barátok vagy vetélytársak voltak-e, de erre alkalmazták a nekem nagyon tetsző Mozart-Salieri párhuzamot, ami nagyon okos narratíva volt ez a készítőktől. Emellett felbukkant még Kagari, aki csak azért került bele, hogy a főgonoszt logikusan lehessen felvezetni, egyébként szörnyen hiteltelen volt.

Az alapsorozattal ellentétben, a zéróban már konkrét volt a „rosszfiú”, Leskin professzor személyében. Ugye előbbiben egy megfoghatatlan szervezet volt az ellenség, a CERN, míg itt a prof (és még sokan mások, de azok megfoghatatlanok voltak a négyzeten). Kommentben azt írtam, hogy nem voltam vele elégedett, azóta viszont átgondoltam, és igazából passzolt a sorozatba. Az indítéka rém banális volt, viszont ahogyan előkészült arra, hogy megszerezze magának az időgépet, évtizedeken átívelve, az ötletes volt, beismerem.

Azonban Okabe folytonos nyavalygása azt eredményezte, hogy hiába volt korrekt a főgonosz, hiába volt kiváló a karakterdráma és hiába volt néhány apró utalás az alap sorozatra, az egésznek a vége túlságosan zavaros lett. Túl sok árnyékszervezet bukkant elő, túl sok világvonal, amiket csak úgy lehetett logikusan összerakni, ha az ember ismeri az eredeti Visual Novel-t, vagy hajlandó leásni a redditbe plusz infókért. A jó sorozat viszont magában is egy teljes élményt nyújt, mint ahogyan azt az alap is tette.

Összességében ezt az animét, ahogyan azt az évadkezdésben is leírtam, a Steins;Gate ismerete nélkül nem lehet megnézni. Ha azt ismered, és tetszett, akkor mindenképpen megéri megpróbálni a zéróval is, viszont mivel csak elvétve vannak dátumok és „világvonal számlálók”, ezért többször előfordulhat, hogy nem lesz világos néhány dolog.

A fentiek ellenére nem bántam meg, hogy láttam, viszont kétlem, hogy valaha is újranézem, ellentétben az eredetivel, ami továbbra is egy gyöngyszem az időutazás témájában.

23 hozzászólás Ne habozz!

denee - 2018. 11. 24. 12:28

Olyan ez mintha most elkészült volna a half life 3, az előző SG gyakorlatilag all time szinten feltette a lécet a legmagasabb szintre, amit gyakorlatilag lehetetlen megugrani, akkor meg pláne ha ilyen sok idő telik el a 2 évad között. Érezhető volt hogy azt maximum csak megközelíteni lehet.

Hououin Kyouma - 2018. 11. 24. 13:24

Na, örülök, hogy végre felkerült a zárócikk, úgyhogy legyen jelen ebben a kommentszekcióban is az én értékelésem a Zero-ról:
https://animeaddicts.hu/forum.php?viewtopic.41.52565.1#p1773402

Most viszont Scat értékelésével kapcsolatban szeretnék pár félreértést tisztázni.

Amin a legjobban megakadt a szemem, az az, hogy Okabét Erenhez hasonlítottad, és amúgy jól meg is indokoltad, hogy miért, de szerintem pár dolgot félreértettél Okabéval kapcsolatban.

Szóval, mit is élt át Okabe? Az Alphában vagy 100-szor megpróbálta Mayurit megmenteni, nem sikerült. Ez épp elég arra, hogy elkönyvelje, a konvergenciát nem múlhatja felül. Aztán, amikor végre rájönnek, hogyan térhetnek vissza a Betába, akkor kiderül, hogy ott Kurisu halott, szóval sehogy se jó. Ám Kurisu úgy dönt, hogy feláldozza magát (igen, Kurisu hozza meg a végső döntést, nem Okabe! ez fontos), így Mayuri élhet boldogan.
Miután visszatért a Bétába, Okabe már ekkor eldönti (és amúgy igaza is van), hogy az időutazásnak soha nem lenne szabad léteznie, és az első dolga, hogy szétszedi, és kidobja a telefonmikrót. Illetve kijelenti, hogy “Hououin Kyouma meghalt” (alapsorozat 22. rész)
Majd újra adódik neki egy lehetőség, hogy megmentse a szerelmét, vonakodva ugyan, de megpróbálja… és hát tudjuk mi lett a vége: ő lett a szerelmének gyilkosa. Na, ez az ami igazán beteszi neki neki a kaput. Nem elég, hogy szimplán kudarcot vallott (megint…) hanem ráadásul ő az, aki megölte Kurisut.
Okabe ezért súlyos PTSD-ben szenved, láttuk is, hogy pszichológushoz/pszichiáterhez jár. Hallani sem akar arról, hogy akár még egyszer is újra megpróbálja.

“A sorozat felénél már mindenki számára egyértelmű lesz, hogy ki fog törni a harmadik világháború, és ez a béta(?) világvonal nagyon nem jó”

Igen, Okabe számára is. És el is kezd tenni ellene, DE időutazás használata nélkül akarja elkerülni a világháborút. Ki is mondja ezt, azt hiszem a 9. részben. Miután Kurisu laptopja megsemmisül, ő meg is van róla győződve, hogy akkor nem fog kitörni a világháború.

“Kurisu halála nem old meg semmilyen problémát, csak elodázza.”
És Okabe mikor is gondolt/mondott ilyet, hogy Kurisu halála megoldja a problémát?
Azért ragaszkodik ennyire a Bétához, hogy Kurisu döntését és áldozatát védje. Mellesleg az Alpha semmivel se jobb, Okabe ott is összetörik Mayuri halála miatt, mint ahogy azt láttuk (ezzel kapcsolatban amúgy érdemes a The Distant Valhalla című light novelt elolvasni, ami az Alpha világ jövőjébe enged bepillantást, amikor Okabe a SERN fogságában van)
De azt, hogy Kurisu halála megoldás lenne, sose állította Okabe.

“Amit hiányoltam, hogy sokszor lehetett volna visszautalni az alapsorozatra”

Hát mivel a Béta világ eseményeinek kvázi semmi köze nincs az Alpha világhoz, így ez elég nehéz lett volna.

“Mint például a fent említett nyolcadik részben, amiből megtudhattuk, hogy miért is késett el Kurisu, és miért volt jó az, hogy így történt.”

Ez a példád meg fals. Hiába Alpha világvonal mindkettő, attól még két különböző Alpha világvonalról van szó. Semmi közük egymáshoz. Az eredeti sorozatban látott világvonalon Kurisu valószínűleg totál más ok miatt lépett be későn az ajtón.

“Plusz a zene is rendben volt, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a korábbi témákat használták fel. Igazából nem is tudom, hogy ebben volt-e akárcsak egy új is.”

Hmm… Mondjuk úgy a 90%-a új? Ezért nem is igazán tudom hova tenni ezt a kijelentést. Persze a témák stílusa hasonló a korábbiakhoz (ugyanaz a zeneszerző is persze), szerintem ez okozhatta a félreértést. Amúgy itt meghallgatható:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLB69sqp_vtvMFmBAqVcNsw5XTnYkbMekn

“Túl sok árnyékszervezet bukkant elő, túl sok világvonal, amiket csak úgy lehetett logikusan összerakni, ha az ember ismeri az eredeti Visual Novel-t”

Nem egészen. Az anime a VN-ben soha nem látott világvonalakt mutatott be.
A VN-ben 7-féle route játszható ki, de egyik sem vezet közvetlenül a true endinghez. Az anime pedig kvázi a 8., végső route, ami már közvetlen a befejezéshez vezet. Erről egy külön kommentben írok majd, hogy is van ez egészen.
Az árnyékszervezetek, hogy kinek mi célja, ki kivel van, tényleg nem lettek kidolgozva rendesen.
Világvonalból meg nincs olyan sok. A legvégéig lineáris a sztori, csak az utolsó rész kavar be azzal a bizonyos D-RINE-nal, amit a “semmiből” kapott meg Okabe a tetőn. De ha belegondolsz, ez meg pont ugyanaz a helyzet, mint az alapsorozat esetén: ott is a “semmiből” érkezett a minden problémát megoldó videó a jövőből (egészen mostanáig, most már ismerjük a történetét). Itt is hasonló lehet a helyzet: volt egy korábbi Okabe, aki az időgép sikeres eltűnéséig azonos múlttal rendelkezett, mint az az Okabe, akit mi a sorozatban követtünk. És ez az Okabe küldte a jövőből a D-RINE-t, ezzel megváltoztatva a jövőjét az általunk követett Okabénak.

“mivel csak elvétve vannak dátumok és „világvonal számlálók”, ezért többször előfordulhat, hogy nem lesz világos néhány dolog.”

Dátumokra addig nem igazán van szükség, amíg nincs időutazás a sztoriban. Ezért csak a 17. részben látjuk először.
A világvonal számláló pedig csak két esetben maradt el, az első 2 világvonal váltáskor: 3. rész vége és 7. rész vége.
Utóbbiban feltehetőleg dramaturgiai oka van: Ha megmutatták volna, és látjuk, hogy 0-val keződik (mivel ugye ott visszamentünk az Alphába, tehát csak 0-val kezdődhet), akkor elmarad az after-credits scene-beli csattanó, hogy Kurisu életben van ezúttal.
Hogy a 3. rész végén miért nem mutatták, nos annak különösebb oka nincs. De az egy olyan apró világvonal váltás volt (hisz Okabe és Maho ugyanúgy a tetőn maradtak), hogy nincs a számnak jelentősége. Magának a változásnak volt ott jelentősége, hogy tudjuk, valakik már kísérleteznek az időgéppel.

Hououin Kyouma - 2018. 11. 24. 13:37

Na és akkor, hogy hogy is van ez az egész dolog a VN-nel és az animével, hogy hogyan egészítik ki egymást:

A Steins;Gate tulajdonképpen világvonal-iterációkról szól.
A 0 VN-ben kijátszható 7 féle route. Ez 7-féle iteráció.
Minden iteráció ott kezdődik, hogy Okabe leszúrja Kurisut, és minden iteráció ott végződik, hogy Suzuha 2036-ból visszautazik 2010-be. A visszautazásával új iteráció kezdődik.

Fogod ezt a 7-féle route-ot, iterálgatod őket valamilyen sorrendben (majd ha lesz időm, újra végigjátszom a játékot, és megpróbálom sorba rakni őket), amíg el nem jutsz az anime kezdőpontjáig. Az anime pedig onnantól kezdve (majdnem) egyenesen elvisz a true endinghez. Így az anime gyakorlatilag a VN 8. route-ja.

Ez megmagyarázza azt, hogy mi az a háborús jelenetsor a 4. rész elején: Egy korábbi Okabe emléke a VN egyik route-jából (ugye tudjuk, hogy álomként visszaköszönhetnek korábbi világvonalak emlékei).

És azt is megmagyarázza, hogy miért erőltették bele a sztoriba a D-RINE-t: hogy ne kerüljenek a VN-nel ellentmondásba, ahol a true endben szintén a D-RINE-ra hivatkozik Okabe.

Aizawa - 2018. 11. 24. 15:11

Ezek a kommentek minimum egy tapsot érdemelnek. Én is fennakadtam kissé a beszámolója, de ezt így nem tudtam volna leírni. Mi több, számomra a kommentedből több minden derült ki a sorozatról és annak megítéléséről, mint magából a beszámolóból, akkor is, ha nem összegzed az élményt. Nekem rendkívül tetszett a sorozat, tegnap fejeztem csak be, de hiszem, hogy ez egy igazi Steins;Gate élmény volt.

Hououin Kyouma - 2018. 11. 25. 20:08

@Aizawa: Köszönöm! :) ha már egy ember van aki örül a kommentjeimnek, már megérte fáradoznom :)

Még egy valamit hozzáfűznék ehhez a részhez:

“Túl sok árnyékszervezet bukkant elő, túl sok világvonal”

Ezt a túl sok világvonal dolgot nem igazán értem… Az “alapsorozat”-ban sokkal több világvonalat láttunk, legalább 10-et, itt meg kb 6-ot…

Cellar Door - 2018. 12. 01. 14:51

*** Spoiler hegyek (bár itt mi nem az):

Nem lett rossz a beszámoló, sőt szerintem talán túl pozitívra is sikerült. A tévedések egy része pedig a Steins;Gate 0 készítőinek róható fel, mivel elég nagy katyvasz lett a spin-off, így ember legyen a talpán, aki első nézésre átlátja.

A logikátlanság témában a kritizáló kommentnek félig igaza van, gondolok itt arra, hogy a sorozat a maga mesterkélt módján konzisztens. Ez alatt azt értem, hogy ugye az a koncepció, hogy Okabe PTSD-ben szenved Kurisu véletlen leszúrása miatt, és az írók ezt az indokot használják Okabe tétlenségének igazolására.

(Egyébként szigorúan véve Okabe nem lett a gyilkosa a szerelmének. Kurisu önmagát ölte meg, de a főhős nyilván nem így gondolja.)

Az említett belső konzisztencia ellenére azonban a sorozat bizony logikátlan, ha józan ésszel nézi az ember. Ugyanis a 9. részben Okabe maga vezeti le, hogy miért lesz háború az aktuális világvonalon. (Ami pedig minden barátja életét fenyegeti.) Ezt a levezetést pedig a laptop megsemmisülése nem teszi semmissé, sőt alátámasztja. (Ha nem lenne világos, hogy miről beszélek, a 16. perc körül van egy beszélgetés, ahol Okabe szépen összekapcsolja Kurisu Nakabachi által ellopott tanulmányát az orosz időutazás kutatással, majd az amerikai szervezetek tevékenységével, végül a jövőből jött Kagarival. Aztán, amikor a laptop megsemmisül, akkor úgy tesz, mintha minden rendben lenne, holott látta, hogy az oroszok meg sem próbálták megszerezni a gépet. Ami azt jelenti, hogy nincs rá szükségük, amiből egyenesen következik, hogy az időutazáshoz köthető problémák nem oldódtak meg.) Ezt követően “elrabolják” Kagarit, aminek a fenti gondolatmenet tükrében szintén vészharangokat kellene kongatni a fejében. Ehelyett hónapok telnek el képernyőn kívül úgy, hogy “mindent megtesznek a megtalálása érdekében”. (Külön vicces egyébként, hogy Kagari eltűnése előtt megbeszélték, hogy nem hagyják majd egyedül az elrablási kísérlet miatt, aztán aznap mégis egyedül van, minden különösebb ok nélkül.)

A sorozat vége felé Okabe maga is elismeri, hogy hülyeséget csinált. Tehát a sorozat készítői sem gondolják, hogy Okabe tettei logikusak lettek volna. Mindössze azt mondják széttárt karokkal, hogy hát ilyen ez a betegség. Szerintem meg ilyen egy gyenge forgatókönyv.

Mi baj van még a logikátlanságon kívül? Ami az alapsorozatot naggyá tette az Okabe (és “alteregója”), és az ő interakciói mindenkivel, de főleg Kurisuval. A történeti folytonosság okán ugye a kettőjük együtt szerepeltetése lehetetlen lenne, de ezt ügyesen megkerülik Amadeus használatával, illetve a semmiből – és minden indoklás nélkül – előbukkanó 8. epizóddal. Emellett, ahogy Scat is említette, Maho is egyértelműen ezért került a sorozatba, és bár szórakoztató, a karaktere sajnos Kurisuhoz mérve valóban Salieri maradt. (Apró adalék a logikus sorozatépítés témához: Maho már a sorozat elején magas fokú empatikus képességet mutat, ahogy próbálja lebeszélni Okabet az Amadeus-szal való társalgásról. Aztán megnyitja az applikációt a bulin. Majd győzködi, hogy Amadeus nem Kurisu, szóval egészségtelen, amit csinál. Végül megkéri, hogy mutassa meg neki, hol halt meg Kurisu.) Nyilván a Nulla alapötletéből fakadóan elfogadható lenne, hogy Okabe traumájának tárgya folyamatosan előkerül, de lehetne kicsit kevésbé erőltetett is. Visszatérve a bekezdés kiinduló pontjára, a felsorolt három eszköz együtt is kevés, hogy az alapsorozat színvonalát visszaadja.

Az eredeti sorozat mellékszereplői is jóval több képernyőidőt kaptak, amire hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem nézném szívesen még több OVA rész formájában, de sajnos ezek is csak tovább tördelték az összefüggőnek amúgy sem nevezhető történetet.

Az alapsorozatot végigkísérték az érdekes rejtélyek, d-mailek és időugrások formájában, amiket folyamatosan oldott meg az Okabe-Kurisu páros. A Nullában, az elején mutatnak egy nagyon érdekes koncepciót, hogy Okabe passzívan tapasztalja meg ezeket a változásokat, aztán gyakorlatilag nem csinálnak vele semmit. Sőt még csak meg sem magyarázzák, hogy mi történt pontosan. Helyette jönnek az olcsó trükkök, hogy Suzuha anyjára tereljék a gyanút, ami mellesleg sokkal érdekesebb narratíva lett volna, ha igaz. Aztán a Fubuki-féle olvasó steinerrel sem csinálnak semmit, pedig az is érdekesebb lett volna, mint bármi, amit láttunk. A Kagari/Leskinen szál pedig kb. olyan, mint egy rossz B kategóriás film története. (Itt is erős a kontraszt az alapsorozattal, ahol sem Moeka, sem Mr. Braun nem heccből cselekedett, hanem komoly, háttértörténetből fakadó motiváció alapján.)

Az egész sorozat egy szemfényvesztés, amiről az ember első nézés után azt gondolja, hogy áh, biztos nem értettem valamit. De nincs mit érteni. Egyedül a sorozat legvége szorul magyarázatra, de az is csak azért, mert egyrészt agyon van sűrítve, másrészt nem mondják el, hogy mi is a terv pontosan. Meg ugye semmi elméleti alapozása nincs a sorozatban, hogy az olvasó steiner hogy is működik abban a speciális esetben, ami történik.

Az összetartó erő, ami a már-már epizodikusba hajló sorozatot egyben tartja, az Okabe meggyőződésének lassú megváltozása, hogy mégis tenni kéne valamit, illetve a hogyan kérdésének megoldása. Az első kérdésre már kitértem fentebb. A második kérdésre az infúzióval adagolt válaszcseppektől eltekintve pedig gyakorlatilag semmi nem történik a sorozat közel felében. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen lassú folyású történet komoly tervezést igényel, ám a Nulla olyan, mintha csak az egyes epizódok kaptak volna rendezőt, utána pedig csak nagyjából sorba rakták volna a részeket. Már az alapsorozatban is a lassú beindulás volt a legkomolyabb kritika, így aztán érthetetlen, hogy miből gondolták, hogy a sorozat közepén rendben lesz a felvezetésből fillerbe szerkezeti minta.

A lendületet az agyonsűrített részekkel próbálták visszanyerni, aminek gondolom szándékos következménye, hogy az információ és dezinformáció tengerében nehéz megérteni, hogy épp mi történik. Ennek egy fontos vetülete, hogy az érzelmesebb jelenetek kevésbé hatásosak, ugyanis az egyébként (bizonyos esetekben) jól felépített hátterükre nehéz volt koncentrálni úgy, hogy az ember épp miértekre és hogyan-okra kereste a válaszokat. (Számomra Mayuri reakciói Okabe megnyilvánulásaira szinte elvesztek, mert annyira lekötött minden más.) Illetve volt, hogy egy jelenet súlya nem is volt értelmezhető a miértek ismerete nélkül. (Nem volt világos, hogy Amadeus elvesztése miért akkora tragédia Okabe számára, ha így nagy eséllyel visszakapja Kurisut.)

Ezzel pedig elég erős a kontraszt az alapsorozattal, ami első nézésre is értelmezhető, és több szempontból is teljes értékű. Arról nem beszélve, hogy az eredeti sorozat nézhető maradt második, vagy sokadik alkalommal is, hiszen biztosan maradtak rejtve apróbb dolgok, amik felett ugyan elsiklott az ember elsőre, de ez egyáltalán nem befolyásolta az élményt.

A Nullánál ez fordítva van. Elsőre megérteni papír és ceruza, reddit olvasgatás vagy VN múlt nélkül nem igazán fog menni, mert egyszerűen túl sűrű, képernyőn kívül történnek kulcsdolgok, és fontos magyarázatok maradnak el. (Egyébként feltételezem Scat is erre gondolt a cikkben, hogy ha előtte olvastál egy nagy vonalakban hasonló történetet, akkor utána nézve az animét, az könnyebben érthető, mert nem vagy annyira elveszve.) Második nézésre viszont határozottan jobban működik a sorozat, az említett apró megnyilvánulások és a miértek ismerete jobb keretet adnak az érzelmi töltetű jeleneteknek, ugyanakkor fájdalmasabban nyilvánvalóvá válik, hogy milyen mértékben tákolmány ez a midquel és hogy az alapsorozattal ellentétben sosem áll össze, hanem részek összessége marad.

Az alapsorozat esetében az utánaolvasás szinte kimeríthetetlen plusz gondolkodni valót ad, ha az ember igényli. A Nulla esetében viszont, mintha már belekalkulálták volna, hogy a nézők ismerik a VN-t, és/vagy úgyis kitárgyalják az epizódokat majd valami fórumon hetente. Amibe egyébként tanulságos beleolvasni, ugyanis sokaknak még így sem sikerült megérteni a történetet. A hiba viszont nem a közönségben keresendő.

Scattel egyetértve azt gondolom, hogy egy sorozatnak önmagában kell jónak lennie, nem valamilyen egyéb “kiegészítő” termék olvasása mellett. A Nulla pedig önmagában nem jó, mert első nézésre képtelen átadni a mondanivalóját. (Nem beszélve a fentebb említett és egyéb, nem említett hibákról.)

Hogy ne csak negatív dolgokat mondjak:

– Az új zenék, és a nyitó és záró klipek többsége nagyon jól sikerült. Más hangulatúak, de felérnek az alapműhöz. Sőt.
– A Leskinen és Maho karakterek által teremtett humor kifejezetten jól sikerült.
– Vannak igazán jó részek és igazi Steins;Gate hangulat, de többnyire nem ez a jellemző.
– A befejezés kiemelkedő, de sajnos van honnan.

Hououin Kyouma - 2018. 12. 02. 18:07

“Aztán, amikor a laptop megsemmisül, akkor úgy tesz, mintha minden rendben lenne, holott látta, hogy az oroszok meg sem próbálták megszerezni a gépet. Ami azt jelenti, hogy nincs rá szükségük, amiből egyenesen következik, hogy az időutazáshoz köthető problémák nem oldódtak meg.) Ezt követően “elrabolják” Kagarit, aminek a fenti gondolatmenet tükrében szintén vészharangokat kellene kongatni a fejében. Ehelyett hónapok telnek el képernyőn kívül úgy, hogy “mindent megtesznek a megtalálása érdekében”. (Külön vicces egyébként, hogy Kagari eltűnése előtt megbeszélték, hogy nem hagyják majd egyedül az elrablási kísérlet miatt, aztán aznap mégis egyedül van, minden különösebb ok nélkül.)”

És mégis mit tudott volna tenni? Az időutazásról hallani sem akar (jogosan, megmagyaráztam, hogy ez már magából az alapsorozatból ered, nem a 0 “hibája”). D-Rine ekkor még nincsen, D-Mail küldésével meg instant az Alphába kerülnénk vissza. Nem opció maradt.

“Mindössze azt mondják széttárt karokkal, hogy hát ilyen ez a betegség”

Nemcsak a betegségről van itt szó, hanem Okabe totális elfordulásáról bárminemű időutazástól. Ami mint mondtam, az alapsorozatból ered.

“Amadeus használatával, illetve a semmiből – és minden indoklás nélkül – előbukkanó 8. epizóddal.”

Volt ott indoklás, legfeljebb te nem figyeltél oda. Persze nem rágták a szánkba, ez is igaz, de ez pl. kifejezetten érthető a VN nélkül is.

“Maho is egyértelműen ezért került a sorozatba, és bár szórakoztató, a karaktere sajnos Kurisuhoz mérve valóban Salieri maradt”

Nem is volt cél, hogy túllépjen rajta. Mondjuk azért összerakott egy sokkal jobb időugrógépet a Kurisuénál, szóval nem mondanám, hogy minden tekintetben Salieri maradt volna.

“Maho már a sorozat elején magas fokú empatikus képességet mutat, ahogy próbálja lebeszélni Okabet az Amadeus-szal való társalgásról. Aztán megnyitja az applikációt a bulin. Majd győzködi, hogy Amadeus nem Kurisu, szóval egészségtelen, amit csinál. Végül megkéri, hogy mutassa meg neki, hol halt meg Kurisu.)”

Maho csak közölte az Amadeusszal való társalgás veszélyeit. Amikor kezdett Omabénál elfajulni a dolog akkor meg közbelépett.
Mellesleg Mahonak ekkor még lövése sem volt arról, hogy mi is történt pontosan Okabe és Kurisu között, hogyan halt meg Kurisu. Az meg teljesen természetes, hogy így megkéri, hogy mutassa meg, hol halt meg. Főleg miután Okabe is mondta előtte nem olyan rég, hogy “ideje továbblépni”. Ezt lehet úgy is érteni, hogy most már könnyebb Okabe számára a téma.

“Az alapsorozatot végigkísérték az érdekes rejtélyek, d-mailek és időugrások formájában, amiket folyamatosan oldott meg az Okabe-Kurisu páros. A Nullában, az elején mutatnak egy nagyon érdekes koncepciót, hogy Okabe passzívan tapasztalja meg ezeket a változásokat, aztán gyakorlatilag nem csinálnak vele semmit. Sőt még csak meg sem magyarázzák, hogy mi történt pontosan. Helyette jönnek az olcsó trükkök, hogy Suzuha anyjára tereljék a gyanút, ami mellesleg sokkal érdekesebb narratíva lett volna, ha igaz. Aztán a Fubuki-féle olvasó steinerrel sem csinálnak semmit, pedig az is érdekesebb lett volna, mint bármi, amit láttunk. A Kagari/Leskinen szál pedig kb. olyan, mint egy rossz B kategóriás film története”

Ezzel mondjuk egyetértek. De ez viszont az alapmű sajátosságából ered (az alap VN-nel ellentétben ez nem lineáris szerkezetű, így sokkal nehezebb adaptálni – nem is adaptáció lett végül a sorozat). Fubukinak amúgy nincs Reading Steinere, pusztán fogékonyabb a “ködös emlékekre a korábbi világvonalakról”

“Meg ugye semmi elméleti alapozása nincs a sorozatban, hogy az olvasó steiner hogy is működik abban a speciális esetben, ami történik.”

Nem tudom melyik esetre gondolsz, de a Reading Steiner működését megmagyarázta az alapsorozat, amiből kikövetkeztethetők a specifikus esetek.

“Az összetartó erő, ami a már-már epizodikusba hajló sorozatot egyben tartja, az Okabe meggyőződésének lassú megváltozása, hogy mégis tenni kéne valamit, illetve a hogyan kérdésének megoldása. Az első kérdésre már kitértem fentebb. A második kérdésre az infúzióval adagolt válaszcseppektől eltekintve pedig gyakorlatilag semmi nem történik a sorozat közel felében. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen lassú folyású történet komoly tervezést igényel, ám a Nulla olyan, mintha csak az egyes epizódok kaptak volna rendezőt, utána pedig csak nagyjából sorba rakták volna a részeket. Már az alapsorozatban is a lassú beindulás volt a legkomolyabb kritika, így aztán érthetetlen, hogy miből gondolták, hogy a sorozat közepén rendben lesz a felvezetésből fillerbe szerkezeti minta.

A lendületet az agyonsűrített részekkel próbálták visszanyerni, aminek gondolom szándékos következménye, hogy az információ és dezinformáció tengerében nehéz megérteni, hogy épp mi történik. Ennek egy fontos vetülete, hogy az érzelmesebb jelenetek kevésbé hatásosak, ugyanis az egyébként (bizonyos esetekben) jól felépített hátterükre nehéz volt koncentrálni úgy, hogy az ember épp miértekre és hogyan-okra kereste a válaszokat. (Számomra Mayuri reakciói Okabe megnyilvánulásaira szinte elvesztek, mert annyira lekötött minden más.) Illetve volt, hogy egy jelenet súlya nem is volt értelmezhető a miértek ismerete nélkül. (Nem volt világos, hogy Amadeus elvesztése miért akkora tragédia Okabe számára, ha így nagy eséllyel visszakapja Kurisut.)”

Ezzel is egyetértek, kivéve a legvégét. Emberünk most már 3-adjára áldozza fel Kurisut, ráadásul ekkor még közel sem biztos, hogy fognak-e újra találkozni. Nem tudom ezen mi nem lehet érthető elsőre…

“Ezzel pedig elég erős a kontraszt az alapsorozattal, ami első nézésre is értelmezhető, és több szempontból is teljes értékű.”

Azért ezt sem mondanám. Egy rakás magyarázat kimaradt, ami a VN-ben benne van (pl. miért nincs 2 Okabe a végén). De a többségük nem volt zavaró, ez is igaz.

“A Nulla esetében viszont, mintha már belekalkulálták volna, hogy a nézők ismerik a VN-t, és/vagy úgyis kitárgyalják az epizódokat majd valami fórumon hetente. Amibe egyébként tanulságos beleolvasni, ugyanis sokaknak még így sem sikerült megérteni a történetet. A hiba viszont nem a közönségben keresendő.
Scattel egyetértve azt gondolom, hogy egy sorozatnak önmagában kell jónak lennie, nem valamilyen egyéb “kiegészítő” termék olvasása mellett. A Nulla pedig önmagában nem jó, mert első nézésre képtelen átadni a mondanivalóját.”

A 0 sose lett önálló műnek szánva. Aki olvasta Chiyomaru Shikura (a Steins;Gate “George Lucas-a”) interjúit az anime sugárzása előtt, az tudhatja, hogy ez az anime nem lesz egészen “standalone”.
Bár bevallom, én, a nagy fan is csak a napokban hallottam erről az interjúról…

Cellar Door - 2018. 12. 08. 14:58

*** Spoiler völgyek:

“És mégis mit tudott volna tenni? Az időutazásról hallani sem akar (jogosan, megmagyaráztam, hogy ez már magából az alapsorozatból ered, nem a 0 “hibája”). D-Rine ekkor még nincsen, D-Mail küldésével meg instant az Alphába kerülnénk vissza. Nem opció maradt.

Nemcsak a betegségről van itt szó, hanem Okabe totális elfordulásáról bárminemű időutazástól. Ami mint mondtam, az alapsorozatból ered.”

A képességem vagy annak hiánya, hogy kiírjam az írók által zsákutcába vitt történetet az ellentmondásból, nem befolyásolja az eredeti állításom jogosságát. Emellett a Nulla történetének logikáját javítani célzó lehetőségeket elvetni ugyanazon sorozat korlátai miatt nem túlságosan észszerű. Ugyanis a „totális elfordulás” nem sarokköve az alapsorozatnak. Azt nem vitatom, hogy Okabénak van egy olyan (jogos) meggyőződése, hogy az időmanipuláció nem vezet jóra. Ezt a megfogalmazódott meggyőződését (eredeti 22. rész) azonban egy perc alatt félredobta, amikor Kurisu megmentésének lehetősége (eredeti 23. / zéró 0. rész) felmerült. Ez a meggyőződés tehát nem az eredeti sorozatban került bebetonozásra, hanem a midquelben. Ahol egyébként szintén eldobta főhősünk, amikor az írók úgy ítélték meg, hogy az ingerküszöbét átlépte a helyzet kritikussága. Okabe saját értékítélete szerint (kimondja, hogy megengedhetetlen, hogy az időgép fegyverré váljon) a 9. részben vázolt tényállás is van ilyen súlyos, így az idegenkedése elmúlhatott volna akár hamarabb is. Illetve ott volt még az a lehetőség is, hogy nem adják a szájába ilyen “hamar”, hogy látja az összefüggéseket, és akkor fel sem merül ez a probléma.

“Volt ott indoklás, legfeljebb te nem figyeltél oda. Persze nem rágták a szánkba, ez is igaz, de ez pl. kifejezetten érthető a VN nélkül is.”

Ne kímélj! Mi volt az a kifejezetten érthető indoklás?

“Mondjuk azért összerakott egy sokkal jobb időugrógépet a Kurisuénál, szóval nem mondanám, hogy minden tekintetben Salieri maradt volna.”

Legalábbis ezzel vigasztalta Okabe. Mahonak nagyságrendekkel több ideje volt az időugrógéppel foglalkozni. (Nem mellesleg Kurisu tanulmánya nélkül azt se tudta, hogy hogyan kezdjen hozzá.)

“Maho csak közölte az Amadeusszal való társalgás veszélyeit. Amikor kezdett Omabénál elfajulni a dolog akkor meg közbelépett.
Mellesleg Mahonak ekkor még lövése sem volt arról, hogy mi is történt pontosan Okabe és Kurisu között, hogyan halt meg Kurisu. Az meg teljesen természetes, hogy így megkéri, hogy mutassa meg, hol halt meg. Főleg miután Okabe is mondta előtte nem olyan rég, hogy “ideje továbblépni”. Ezt lehet úgy is érteni, hogy most már könnyebb Okabe számára a téma.”

Valószínű félreérthető volt a rövid megfogalmazás miatt, amit írtam.

Maho-Okabe társalgások a témában a kérdéses jelenet előtt:
– 2. epizód: Tájékoztatás a veszélyekről.
– 3. epizód: A tetőn elveszi a telefont tőle, és elmondja, hogy Amadeus nem Kurisu.
– 5. epizód: Győzködi, hogy hagyja abba a tesztelést, idézet Mahotól: “I can tell by watching you. Her presence was huge… What you’re doing… is projecting your feelings for Kurisu onto Amadeus.”.

Tehát nagyon is tisztában volt vele, hogy sokat jelent Okabe számára Kurisu. (Nyilván nem tudott mindent, de ez épp elég.) Mindezt pedig abból szűrte le, ahogy Okabe viselkedett, nem abból, amit neki mondott.

Ezek után pedig:
– 6. epizód: Buli a laborban, Maho megnyitja Amadeus-t, mikor Okabe is ott van.

Szerintem ez elég jó példa az erőltetett trauma kiváltásra.

Igen, ezen a ponton Okabe azt mondja, hogy jobb ez így, később meg, hogy továbblép, de ha Maho korábban kikövetkeztette a fentieket, akkor most is érezhetné, hogy mi a valóság.

Kurisu halálának a helyével kapcsolatban, – a fentiek fényében – én úgy érzem, hogy Mahonak nem kellett volna ilyet kérni. (Újabb példa az erőltetett sokkolásra.) De ez már valóban szubjektív. A te nézőpontod is jogos.

“Ezzel mondjuk egyetértek. De ez viszont az alapmű sajátosságából ered (az alap VN-nel ellentétben ez nem lineáris szerkezetű, így sokkal nehezebb adaptálni – nem is adaptáció lett végül a sorozat).”

Amennyiben egy alkotás alkalmatlan egy másik kifejezési formába ültetésre, akkor nem kell beleerőltetni. Az eredeti Steins;Gate anime kevesebb lett ettől a midqueltől, nem több. (Pedig a történetben volt potenciál.)

“Nem tudom melyik esetre gondolsz, de a Reading Steiner működését megmagyarázta az alapsorozat, amiből kikövetkeztethetők a specifikus esetek.”

Ezt az utolsó mondatot abban a bekezdésben már én sem tudom mire írtam. Nem is volt ott!

“Ezzel is egyetértek, kivéve a legvégét. Emberünk most már 3-adjára áldozza fel Kurisut, ráadásul ekkor még közel sem biztos, hogy fognak-e újra találkozni. Nem tudom ezen mi nem lehet érthető elsőre…”

Hát, itt már kiváltott érzéseken vitatkozunk. De hogy én is szőrszálakat hasogassak: nem Kurisut áldozza fel, hanem egy programot. Attól, hogy Amadeus rendelkezik Kurisu emlékeivel, még nem Kurisu. Ezt Okabe is tudja, sőt ezen a ponton világos számára, hogy Amadeus létezése az oka az orosz jelenlétnek a rádió épületénél. Tehát a képzeletbeli mérleg egyik serpenyőben van Amadeus „léte”, a másikban Mayuri és Suzuha élete (utoljára az orosz Hind lőtt), és rajtuk keresztül Kurisu megmentésének kulcsa. Értem persze, hogy Okabe ragaszkodik az utolsó emlékfoszlányokhoz is, de amikor először láttam a jelenetet, egyszerűen erőltetettnek éreztem.

Viszont, mint utóbb kiderült, ez az Okabe nem kapja vissza Kurisut, így ez a jelenet is komolyabb súllyal bír. Erre gondoltam.

“A 0 sose lett önálló műnek szánva. Aki olvasta Chiyomaru Shikura (a Steins;Gate “George Lucas-a”) interjúit az anime sugárzása előtt, az tudhatja, hogy ez az anime nem lesz egészen “standalone”.
Bár bevallom, én, a nagy fan is csak a napokban hallottam erről az interjúról…”

Mondanám, hogy mea culpa Chiyomaru Shikura, ha ez a „mellékes” információ az értékesítési helyeken lenne elérhető.

Számomra az anime “kánon” és semmi más. (A szerző véleménye nem különösebben érdekel.) Tudtommal már az alap sorozat is eltért a VN-től, így ez is logikus álláspont. Egyébként olvasni szeretek, de a visual novel, mint műfaj, számomra taszító. Ezek a marketingfogások pedig nem segítenek, hogy meggondoljam magam.

Hououin Kyouma - 2018. 12. 09. 12:22

“Ezt a megfogalmazódott meggyőződését (eredeti 22. rész) azonban egy perc alatt félredobta, amikor Kurisu megmentésének lehetősége (eredeti 23. / zéró 0. rész) felmerült.”

Jó hát aki csak az animét látta, annak így tűnhet. Aki olvasta a VN-t (márpedig az alapmű, az a “kánon”, akár tetszik ez valakinek, akár nem), amiben Okabe belső gondolatait is olvashatjuk. Szóval az, amit az alapsorozat másképp adaptált, mint ahogy volt a VN-ben, az ne legyen a Zero hibája szerintem :)

“Ne kímélj! Mi volt az a kifejezetten érthető indoklás?”

Elhangzott, hogy meghackelték az Amadeust, amikor Okabe felvette a telefont, ez okozta a worldline-shift-et vissza az Alphába.

“Amennyiben egy alkotás alkalmatlan egy másik kifejezési formába ültetésre, akkor nem kell beleerőltetni.”

Éppen ezért nem is igazán adaptáció lett, hanem kiegészítés. Ami viszont magára a VN-re is ráfért, mert az sem volt egy kerek egész sztori önmagában. Az animével együtt sokkal kerekebb.

“Az eredeti Steins;Gate anime kevesebb lett ettől a midqueltől, nem több.”

Miért?

“Számomra az anime “kánon” és semmi más.”

Attól még hivatalosan a két VN és a 0 anime marad kánon (illetve néhány apróbb dráma CD, manga és light novel, amelyek nem mondanak ellent a VN-nek). Az alapsorozat eltért tőle. Az mozifilm pedig még a szabályokat is felrúgta…
Azt meg, hogy számodra a visual novel műfaja taszító, sajnálattal hallom. Ugyanis mindkét sorozat esetében jobb a VN, mint az anime. Az alapsorozatot láttam először, az hozta meg a kedvet a VN-hez (előtte soha nem olvastam VN-t), és nem gondoltam volna, hogy képes nagyobb élményt nyújtani a sorozatnál, amely (szerintem) a legjobb anime amit valaha láttam, és lehet jobbat látni se fogok.

scz - 2018. 12. 10. 09:20

Elolvastam a kommenteket, és arra jöttem rá, hogy a VN ismerete valóban fontos sok-sok kérdés megértéséhez, bárki, bármit mond. Szóval nem én vagyok teljesen hülye.

Cellar Door - 2018. 12. 15. 14:27

*** Spoiler pelyhek:

“Elhangzott, hogy meghackelték az Amadeust, amikor Okabe felvette a telefont, ez okozta a worldline-shift-et vissza az Alphába.”

Bár amit írtál nem hangzott el, az események valóban valami ilyesmire utalnak. Ugyanakkor ez nem indoklás, hiszen nincs róla szó, hogy ki hackelt, sem arról, hogy ez miért okozott Reading Steinerrel érzékelhető változást. Arról aztán meg pláne nincs, hogy miképp kerülünk ettől az alfába. Legfeljebb egy kiinduló pont ez, amiből született is több hipotézis redditen. (De ez – ismételten – nem az anime érdeme.)

” Jó hát aki csak az animét látta …”

Azt, hogy a Steins;Gate 0 anime mennyire sikerült jól – az azonos nevű visual novel kiegészítéseként- , nem tudom megítélni.

A félreértés valószínűleg onnan ered, hogy a fenti beszámolónak és a kommentjeimnek sem ez a tárgya. Én ugyanis a Steins;Gate “folytatásáról” mondtam el a véleményem, amely – hasonlóan az alapsorozathoz – egy önálló alkotásként megjelentetett anime. Tettem mindezt itt, egy sorozatokkal foglalkozó blogon. (Ahol feltételezem, hogy érdeklődés hiányában maradt el a külön könyves, vagy ez esetben VN-es kibeszélő.)

Pontosabban mondanám, hogy innen eredhet a félreértés, kivéve, hogy már legelső kommentemből is világosan érthető mindez. Sőt, egy kommentváltással korábban még te is emlékeztél erre, hiszen több helyen is kifejezetten a VN tartalma nélkül próbáltál érvelni. Konkrétan ex katedra kijelentetted, hogy az alapsorozatból következik a nullabeli Okabe viselkedése. Mostanra sikerült ellentmondásba keveredni, hiszen azt állítod, hogy a véleményed alapját mégis a VN tartalma képezi. Viszont – mint kiderült – ettől még igazad van, mert “hivatalosan” – azaz állítólag (még a legtöbb rajongó számára is ismeretlen interjúsorozatban) a szerző utalt valami ilyesmire, hogy – a Nulla a VN része.

Mivel az utolsó érvedet is visszavontad a logikátlanság tárgyában, és az eredeti kommentem végkövetkeztetését is megerősítetted, így ez a vita számomra okafogyottá vált.

Abban nem tudom, hogy mi meglepő, hogy egy alkotás az eredeti formájában és terjedelmében objektíve jobb és teljesebb élményt nyújt, mint egy szigorú formai keretek közé beszorított adaptáció. Ennek az ellenkezője szokott lenni a kivétel, egyéb mozgóképes feldolgozások esetén is. Így aztán fel sem merült bennem, hogy a VN és a szerző által “kanonikusnak” ítélt egyéb művek összessége ne lenne különb, de ettől még nem prioritás egy számomra taszító formátumú alkotással ennyi időt eltölteni. (A howlongtobeat.com becslése szerint 70 óra a két VN.) Pláne, hogy bármennyire is zseniális a Steins;Gate a maga teremtette kompozit műfajában, azért az animéken kívül is van élet a mozgóképes formátumok terén, a megjelenő új címekkel pedig már így is lehetetlen lépést tartani. De ez már eléggé offtopic…

Hououin Kyouma - 2018. 12. 15. 19:00

“Pontosabban mondanám, hogy innen eredhet a félreértés, kivéve, hogy már legelső kommentemből is világosan érthető mindez. Sőt, egy kommentváltással korábban még te is emlékeztél erre, hiszen több helyen is kifejezetten a VN tartalma nélkül próbáltál érvelni.”

Oké, akkor érvelek anélkül is. Úgy is megy :)

Ha jól megnézed, Okabe élből elutasítja Suzuha ajánlatát az eredetiben is. Hallani sem akar az egészről, egészen addig, amíg Mayuri nem kezdi el győzködni. Neki nem tud Okabe nemet mondani, habár érzi, hogy rossz döntés az, amit hoz.

“Bár amit írtál nem hangzott el”

Előfordulhat, hogy rosszul emlékszem. Nem néztem még újra a sorozatot. De a VN sem rágott a szánkba mindent ezzel kapcsolatban. Ráadásul az még csak nem is teljesen ugyanez az Alpha világvonal volt. A Bétába visszajuttató üzenet tartalmát ott nem ismertük meg, de a körülményekből kikövetkeztethető, hogy nem az volt a tartalma, mint az animében.
Arra, hogy miért okozott ez Reading Steinerrel is mérhető változást, arra az eredeti sorozatból kikövetkeztethető a válasz egy kis gondolkodással: a SERN előnyt szerzett az időgép-fegyverkezési versenyben valahogyan (az Amadeus meghackelésével). A SERN előnye csak és kizárólag az Alpha vonzómezőben lehetséges -> a Béta konvergencia megtört, így az újra aktiválódó vonzómező az Alpha marad kizárásos alapon.
(Amikor a 0 anime itt járt, még nem tartottam itt a VN-ben, de magamtól is össze tudtam rakni ennyit az animés infókból is…)

“A félreértés valószínűleg onnan ered, hogy a fenti beszámolónak és a kommentjeimnek sem ez a tárgya. Én ugyanis a Steins;Gate “folytatásáról” mondtam el a véleményem, amely – hasonlóan az alapsorozathoz – egy önálló alkotásként megjelentetett anime.”

Jó, akkor nézzük önálló alkotásként! Nézzük, hogy szerintem mik azok a dolgok, amiket nem lehet, vagy csak nagyon nehezen lehet érteni a VN ismerete nélkül:
– A 4. epizód eleji jelenetsor – az összmegértést ez nem befolyásolja, mert nincsen érdemi hatása a cselekményre
– Az ügynökösdi. (Az egész Leskinen-Stratfor, Reyes-DURPA szál egy nagy katyvasz… nincsenek igazán tisztázva, hogy ki kivel van, kinek mi célja)

Mi az, ami a VN ismeretében is nehezen érthető, és el kell rajta gondolkodni:
– A D-Rine az anime végén

A többi dolog, köztük a visszakerülés Alphába rendben van, ha valaki látta az eredetit, és az ott tapasztaltakkal együtt átgondolja a dolgokat, nagyjából rendben kellene hogy legyen a dolog.

A 0 VN sem volt jobb a magyarázatok terén. Nem volt szájbarágós, és sok mindent a mi képzeletünkre bízott.

Az eredeti sorozat és VN ezzel szemben tényleg szájbarágott elég sok mindent, de még így sem mindent egytől egyig. Vannak benne olyan dolgok, amelyekre abszolút nincs konkrét válasz, csak akkor jöhetsz rá a megfejtésre, ha fogod a papírt és a ceruzát, és megalkotod az univerzum szabályrendszerét a kapott infókból.

Ilyen például az, hogy miért van az IBN 5100 már a sorozat elején a Yanabayashi Szentélyben? Kíváncsi vagyok, hogy erre tudsz-e válaszolni, ha már ennyire váltig állítod, hogy mennyire teljes értékű az eredeti sorozat (és erre a kérdésre a VN sem adott választ amúgy)

scz - 2018. 12. 17. 13:00

A gép nem azért van a szentélyben, mert valaki, a rég múltban nekik adományozta?

Hououin Kyouma - 2018. 12. 17. 14:59

Akkor másképp kérdezem: ki az a valaki?

Hououin Kyouma - 2018. 12. 18. 00:37

Illetve, hogy még egyértelműbb legyen: tudjuk, hogy Suzuha szerezte meg az IBN-t. A kérdés, hogy hogyan lehetséges ez, ha Suzuha a sorozat elején még nem is utazott vissza 1975-be?

scz - 2018. 12. 19. 11:32

Az, hogy mikortól létezik időutazás, irreleváns. Hogy valaki egy adott időpontra mikor utazik, hogy megváltoztassa a múltat, szintén irreleváns.

Hououin Kyouma - 2018. 12. 19. 12:34

Akkor nem egészen érted, mire akarok kilyukadni.

Vagy a Steins;Gate-et kezeled egy szokványos időutazós sztoriként, ahol loop-ok meg ehhez hasonlók vannak.

Egy időutazó MINDIG egy korábbi világvonalról érkezik. (máskülönben önbeteljesítő loop-ok alakulnának ki, de a Steins;Gate világában nincsenek ilyenek. Nincsenek ilyen paradoxonok).

Tehát ha Suzuha az általunk követett világvonalról még nem utazott vissza, akkor az IBN nem lehetne ott a szentélyben a sorozat elején. Az időutazásával jönne létre az a világvonal, amelyen már ott van az IBN.

Azaz, nem a sorozatban látott Suzuha vitte az IBN-t a szentélybe még a sorozat eleji világvonalon, hanem egy még korábbi Suzuha. Amiből az következik, hogy amit a VN-ekben és az animékben látunk, az csak a jéghegy csúcsa, a történet vége.

Még a sorozat eseményei előtt lejátszódott korábban legalább egyszer egy Alpha világvonal-iteráció, amelyet soha nem láttunk. Ezért van ott az IBN a szentélyben már a sorozat elején, mert azt egy korábbi Alpha iterációbeli Suzuha már megszerezte.

Vagyis van egy rakás világvonal, amelyet sohat nem láttunk, az eredeti sorozatban sem, holott a végkifejlet szempontjából nagyon is fontosak.

Cellar Door - 2018. 12. 22. 14:29

*** Spoiler:

“Ha jól megnézed, Okabe élből elutasítja Suzuha ajánlatát az eredetiben is. Hallani sem akar az egészről, egészen addig, amíg Mayuri nem kezdi el győzködni. Neki nem tud Okabe nemet mondani, habár érzi, hogy rossz döntés az, amit hoz.”

Ez megint a képzeleted szüleménye. A valós eseménysor pedig nem támogatja a korábbi érvelésed.

“a SERN előnyt szerzett az időgép-fegyverkezési versenyben valahogyan”

Azért kerültünk az alfába, mert az alfába kerültünk. De amúgy igen, a SERN-hack variánsok a legnépszerűbb hipotézisek. Viszont indoklás ez csak akkor lenne, ha az animében volna bizonyíték rá, hogy így történt. De nincs.

“Jó, akkor nézzük önálló alkotásként! Nézzük, hogy szerintem mik azok a dolgok, amiket nem lehet, vagy csak nagyon nehezen lehet érteni a VN ismerete nélkül”

Ismét olyan irányba akarod terelni a vitát, amiről én nem beszéltem. A VN-től független érvelés az anime logikátlanságának tárgyában volt egy észszerű követelmény.

Az anime értelmezhetőségének kérdéséről én kizárólag az első – segédeszközöktől mentes – megtekintés szemszögéből írtam. Ez pedig nem csak VN, hanem a fórum olvasgatás és a jegyzetelgetés is. (Ahogy ezt világosan le is írtam.)

“ha már ennyire váltig állítod, hogy mennyire teljes értékű az eredeti sorozat”

Azt hittem ezen már túl vagyunk.

Idézet tőled az eredeti kommentemre: “Egy rakás magyarázat kimaradt … De a többségük nem volt zavaró, ez is igaz.”

Eredetileg erre nem reagáltam, mert nagyjából egyetértettem vele. Most akkor pótlom. Én nem mondtam, hogy az eredeti anime tökéletes. Azt mondtam, hogy teljes értékű több szempontból. Ez viszont lehet, hogy félreérthető volt. Én arra gondoltam, hogy teljes értékű dráma, komédia és időmanipulációs sci-fi. Azt sem mondtam, hogy minden meg volt magyarázva, viszont, ahogy te is írtad, az elmaradt indoklások többnyire nem voltak zavaróak. Említetted, hogy az eredeti sorozat vége kivétel ez alól. Ebben akad igazság, de ez a hiányosság sem olyan szembeszökő, mint a Nulla hasonló problémái.

“miért van az IBN 5100 már a sorozat elején a Yanabayashi Szentélyben?”

Fentebb már kifejtettem, hogy félreértetted, amit mondtam. Továbbá első nézésre ez aztán biztos, hogy nem fog kibukni, mint zavaró dolog. Így az eredeti hozzászólásom szempontjából tárgytalan ez a kérdés is. Bár kétségkívül érdekes.

Bennem is felmerült egy-két érdekes kérdés. Például, hogy amikor először nézted a Nullát:
1. Miből bizonyosodtál meg róla, hogy a 3. és a 4. epizód tető jelenete különböző világvonal?
2. Melyik jelenetből derült ki számodra, hogy Mahonál Kurisu laptopja van?
3. Azt már elmondtad, hogy a 7. rész utáni alfára jutást össze tudtad rakni az eredeti anime szabályaiból. A 8. részben a bétára visszakerülést is sikerült?
4. Azt kitaláltad, hogy miért nem emlékszik Okabe Kagarira a múltból? (A 12. epizódbeli dalt a fiatal Kagaritól tanulta.)

Hououin Kyouma - 2018. 12. 22. 18:26

Elég parttalan az eszmecserénk, úgyhogy inkább csak az utolsó 4 kérdésre válaszolok:

1. A Reading Steiner aktiválódott a 3. rész végén. Ez egyértelmű volt nekem, még akkor is, hogy furcsamód más vizuális effektet használtak hozzá, mint eddig. A 4. részben pedig Okabe nem emlékszik arra, hogy visszahívta volna az Amadeust bocsánatot kérni. Ugye Reading Steiner után Okabe mindig csak a korábbi világvonal eseményeire emlékszik, az újra meg nem. Így ezek elég egyértelmű jelei voltak annak, hogy megváltozott a világvonal. (Okabe is gyanakszik rá amúgy)

2. Hát erre nem emlékszem. Azt tudom, hogy gyanakodtam rá, hogy az talán az övé lehet, de hogy mikor vált biztossá, passz. Talán amikor az egyik részben megmutatták, hogy ott virít a belépőképernyőn a neve?

3. Igen. Bár visszanéztem 3-szor hozzá a 8. rész végét, de igen, sikerült.

4. Igen. Arról anno elég hosszú levezetést is írtam az itteni kibeszélőben is. (bár most visszaolvasva, belecsúszott pár tartalmi hiba is). De amúgy röviden: Okabe átélt jópár Reading Steinert 2010. július 28. óta. Minden emléke 2010. július 28. előttről egy olyan világvonalról való, ahol nem találkozott a fiatal Kagarival.

Cellar Door - 2018. 12. 29. 14:35

*** Spoiler tócsák:

“1. Miből bizonyosodtál meg róla, hogy a 3. és a 4. epizód tetőjelenete különböző világvonal?

A Reading Steiner aktiválódott a 3. rész végén. Ez egyértelmű volt nekem, még akkor is, hogy furcsamód más vizuális effektet használtak hozzá, mint eddig. A 4. részben pedig Okabe nem emlékszik arra, hogy visszahívta volna az Amadeust bocsánatot kérni. Ugye Reading Steiner után Okabe mindig csak a korábbi világvonal eseményeire emlékszik, az újra meg nem. Így ezek elég egyértelmű jelei voltak annak, hogy megváltozott a világvonal. (Okabe is gyanakszik rá amúgy)”

Helyesen megfogalmaztad, hogy mi igazolja a 3. és 4. epizódbeli két világvonal eltérését. Ellenben a kérdés az volt, hogy te miből bizonyosodtál meg róla. A fenti írásoddal arra utalsz, hogy az anime megtekintése révén jutottál erre a konklúzióra, viszont az alábbi hozzászólásaid egészen más képet festenek.

(A 2. kommentben linkelted a saját értékelésedet a Steins;Gate 0-ról, Sheev Palpatine néven. A hozzászólások ugyanazon fórum kibeszélő topikjából származnak, a dátumok az adott részek kiadási dátumával egybeesnek, és jóval megelőzik az itteni kommenteket. A linkek az egyes hozzászólásokhoz igazítják a nézetablak tetejét, de az eredmény gondolom erősen eszköz/felbontás függő, szóval próbáltam a helyzetüket szóban is meghatározni.)

Ez itt a 4. rész megtekintése utáni első hozzászólásod:
alulról a 4. komment, legfelső bekezdés

Bár a hangsúly nem ezen van, de a megfogalmazásból egyértelmű, hogy nem világos számodra, hogy a tetős jelenetek más világvonalak.

Honnan jött akkor a bizonyosság? Következő hozzászólásod:
utolsó előtti az oldalon

Idézel egy külföldi fórumról, amiben többek között szerepel (zárójelben) az a magyarázat is, amivel a kérdésemre válaszoltál. Itt már kiolvasható a kommentedből is a két tetős világvonal különbözőségének gyanúja. Ezt követi még néhány kommentváltás egy VN-t olvasott topiktárssal, akinek az elméletét elfogadod ezzel kapcsolatban.

“2. Melyik jelenetből derült ki számodra, hogy Mahonál Kurisu laptopja van?

Hát erre nem emlékszem. Azt tudom, hogy gyanakodtam rá, hogy az talán az övé lehet, de hogy mikor vált biztossá, passz. Talán amikor az egyik részben megmutatták, hogy ott virít a belépőképernyőn a neve?”

Itt valószínű adhattam volna több segítséget, ennyiből valószínűleg kevesen tudnának emlékezni, hogy mikor lett világos, hogy Maho Kurisu laptopját bitorolja.

Mellesleg a laptop már sok résszel azelőtt is szerepelt képernyőn mielőtt a k.makise login név látható lett volna rajta. (Ha valaki jobban tudja, javítson ki, de szerintem a név csak Daru búvóhelyén látszódik, ami a 11. részben van, nem sokkal a laptop megsemmisülése előtt.) Viszont a laptopot már a negyedik részben is megmutatják egy pár pillanatra. Az ötödikben is látható, ahogy Maho próbál belépni, sikertelenül. (A korai részekben egyébként nagyon nem világos, hogy miről szólnak ezek a rövidke jelenetek. Utólag persze igen.)

Visszatérve a kérdésre, a következő komment az ötödik részt követően kelt:
oldal teteje

A válasz a rákövetkező hozzászólásban szerepel:
spoilerre rá kell nyomni
(A válaszoló személy olvasta a VN-t.)

A kommentedből lehetne azt a következtetést levonni, hogy ha nem is tudtad biztosan, de helyesen megtippelted, mielőtt végül elspoilereztetted magadnak. Igen ám, csakhogy a 4. részt követően a VN-es kolléga már azt is elspoilerezte, hogy a laptopnak komoly jelentősége van:
alulról a 3. komment, utolsó sor a hozzászólásban

“3. Azt már elmondtad, hogy a 7. rész utáni alfára jutást össze tudtad rakni az eredeti anime szabályaiból. A 8. részben a bétára visszakerülést is sikerült?

Igen. Bár visszanéztem 3-szor hozzá a 8. rész végét, de igen, sikerült.”

Nem akarok igazságtalan lenni, szóval ehhez tegyük hozzá, hogy az eredeti anime szabályait valóban elég mélyen kell ismerni ahhoz, hogy egyáltalán a kérdés felmerüljön, nemhogy a válasz megszülessen.

Ugyanakkor a fél évvel ezelőtti éned tapasztalataival ellentmondásban vagy:
oldal közepe, egyetlen hozzászólás tőled az oldalon

Aztán a korábbi VN-es kolléga tollából olvasható egy magyarázat két kommenttel lejjebb, amit helyesnek ítéltél később.

“4. Azt kitaláltad, hogy miért nem emlékszik Okabe Kagarira a múltból? (A 12. epizódbeli dalt a fiatal Kagaritól tanulta.)

Igen. Arról anno elég hosszú levezetést is írtam az itteni kibeszélőben is. (bár most visszaolvasva, belecsúszott pár tartalmi hiba is). De amúgy röviden: Okabe átélt jópár Reading Steinert 2010. július 28. óta. Minden emléke 2010. július 28. előttről egy olyan világvonalról való, ahol nem találkozott a fiatal Kagarival.”

Az a helyzet, hogy ezt sem találtad ki.

Itt a 12. epizódot követő levezetésed:
alulról az 5. komment, felső spoilerre katt, 3. mondat

A következő kommentben pedig a VN-es topiktársad elmagyarázta, hogy miért is nem emlékszik Okabe Kagarira. Majd olvasható azt ezt tudomásul vevő kommented:
alulról a 3. komment

Bónusz (nem) kérdés: Itt megragadom az alkalmat, hogy egy korábbi megjegyzésedre is reagáljak a SERN-hack hipotéziseddel kapcsolatban. (Ez a 7. részbeli világvonal váltás az alfára.)

“(Amikor a 0 anime itt járt, még nem tartottam itt a VN-ben, de magamtól is össze tudtam rakni ennyit az animés infókból is…)”

Erről sajnos nem született annyira direkt kommunikáció részedről, mint a fentiekről, de az információ hiánya is információ.

Egy furcsa kérdés valakitől a 7. epizódot követően:
alulról a 4. komment

A korábban említett VN-t olvasott kommentelő reakciója:
alulról a 3. komment, spoilerre katt

Itt egy rövid elmélet olvasható arról, hogy miért történt az epizódbeli világvonal váltás. Ami érdekes, hogy ez az elmélet és a tied a legnagyobb jóindulattal sem egyezik. A saját elméletedben pedig állítólag biztos voltál már ezen a ponton. De nem hogy cáfolat, még egy elbizonytalanodott kérdés sem érkezik részedről, sem aznap, sem később, pedig a topikban a jelenléted folyamatos.

Összefoglalva, 5 – a múltra vonatkozó – állításodból 0 volt helytálló.

A következtetések, amik levonhatóak a fentiekből, a lehető legnaivabb hozzáállással:

1. A memóriád némileg lyukacsos a Steins;Gate 0 első megtekintését illetően.

2. Számodra ilyen, hogy kizárólag “animés infók” sosem létezett, hiszen az első résztől kezdve a VN-es veterán topiktársad spoilereit olvastad.

3. Amikor valami nem volt világos, akkor a megoldás – az általad atyai szeretettel ajánlgatott “kis gondolkodás” helyett – fórumos kutakodásból érkezett meg.

4. A Steins;Gate 0-t még segédeszközök használata mellett is nehéz követni, nemhogy nélküle.

Hozzáteszem, hogy nyilván mindenki úgy fogyaszt egy alkotást, ahogy az neki megfelel. Elfogadom, hogy valakinek így a legjobb és nem állítom, hogy az én módszerem különb lenne. (A Steins;Gate 0 esetében láthatóan nem az.)

“Elég parttalan az eszmecserénk”

Igen, néhány hozzászólással korábban jeleztem is. De neked volt igazad, hogy folytattad, így a lezárás árnyaltabb képet ad az okokról.

Hououin Kyouma - 2018. 12. 29. 18:59

Mondhatnám, hogy most lenulláztál, őszintén szólva nem gondoltam, hogy ennyire utánanézel annak, miket kommenteltem fél éve :) Bár pár helyen azért eléggé kiforgattad a szavaim… Azt meg pláne érdemes figyelembe venni, hogy ezek a kommentek mind az epizódok megtekintése után azonnal, hirtelen felindulásból születtek. Nem pedig azután, hogy átgondoltam volna, hogy mi történt

1. kérdés:
A kérdésed az volt, hogy miből bizonyosodtam meg arról, hogy a 3. és 4. rész tetőjelenete különböző világvonal.
A confusiont az okozta, hogy odatették az oda nem illő jelenetet, ahol Okabe katonák társaságában menekül.
A mondatom, hogy “majd pár pillanat múlva visszakerült arra, ahol Mahoval beszélget a tetőn?” pedig valóban hülyén van megfogalmazva. Itt arra gondoltam, hogy az előzőhöz hasonló világvonalra került vissza – ugyanoda nem kerülhetett, mert korábbi világvonalra való visszatérés nem lehetséges. Nem ugyanoda kerül vissza, hanem egy hasonlóra.
A “VN-expert” kollégának az elméletét pedig jobb híján fogadtam el. Azóta bebizonyosodott, hogy amúgy hibás volt az elmélete, de ezt akkor még nem tudhattam. De itt a hangsúly főleg a háborús jeleneten volt.

2. kérdés:
Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy a 9. részben látható először Kurisu neve a laptopon. Akkor vált biztossá (amivel mondjuk nem tudom mi a baj, hogy nem árulták el már a legelején) Talán ez:
“A korai részekben egyébként nagyon nem világos, hogy miről szólnak ezek a rövidke jelenetek. Utólag persze igen.” – Mintha amúgy nem lett volna temérdek ilyen a régiben is…

3. kérdés:
Mint láthatod, az elfogadó válaszomban benne van, hogy “ilyesmin gondolkoztam én is”.
Az első kommentemben valóban hangot adtam a zavarodottságomnak (közvetlenül a rész megnézése után, mielőtt bármin is gondolkodtam volna).
Természetesen a VN-olvasó kolléga válasza jól esett megerősítésként.

4. kérdés:
Ok, ezt megadom neked. Ezt akkor tényleg nem találtam ki, de a válasz roppant egyszerű.

“Bónusz”:
Nem mindig olvastam ám el mindent, amit spoiler mögé rejtett a kolléga. Ahogy ezt sem, ezért nem is írtam rá választ.
Mellesleg a VN-től ezen a ponton (jócskán) eltér az anime, így a VN-ből leszűrt magyarázatok sem feltétlen állják meg a helyüket.
Okabe és Kurisu találkozása más. Okabe más D-Mail által kerül vissza a Béta világvonalra, és még nem is olyan világvonalra kerül vissza a VN-ben, mint az animében. Itt megjegyezném, a VN-t olvasó kolléga azon kijelentése, hogy az animében megismerhettük a D-Mail tartalmát is, tulajdonképpen nem igaz, merthogy az animében más a D-Mail tartalma mint a VN-ben. A VN-es D-Mail szövegét valóban nem ismerhettük meg, de a VN-ben az utána történtekből leszűrhető volt, hogy

***VN-Spoiler

A D-Mail az Amadeus projecttel volt kapcsolatos, hiszen az azt követő világvonalon az Amadeus projectet leállították még ideje korán, és Kurisu emlékei nem a programba, hanem egyenesen Kagari elméjébe kerültek!

***VN-Spoiler vége

A VN-t olvasó kolléga mentségére legyen szólva, hogy ekkor még nem tudhatta, hogy az anime milyen irányt vesz majd. A meglepettségének hangot is adott a szóban forgó topicban, amikor kiderült a címe a következő résznek.

Megjegyzések a következtetéseidhez:

1. Fél éve történt a dolog, nem emlékszem mindenre pontosan. Ez van! ¯\_(ツ)_/¯

2. Mint írtam, nem olvastam mindig a spoilereket.

3. A megerősítés érkezett fórumos kutakodásból. (kévéve a Kagaris részt)

4. Nehezebb, mint a régit, de nem lehetetlen. Nekem személy szerint nincs bajom azzal, ha magunknak kell összerakosgatni a dolgokat. A VN sem volt szájbarágós, sőt, az időutazós-világvonalas része talán még nehezebben is emészthető (lásd ebben a topicban a 3. kommentet).
Olvasgatva sok véleményt erről a műről, ez a probléma kerül elő a legkevésbé (szinte egyáltalán nem is). Legalábbis én nem tapasztaltam, de lehet, hogy szelektíven olvasok. A legtöbb kritika a rossz rendezést és az eredetihez képest sokkal unalmasabb sztorit célozza, na meg a kidolgozatlan karaktereket. (Reyes, illetve Mayuri cosplayes barátnői). Ezek pedig mind-mind érthető és elfogadható érvek. Nálam is itt csúszott el a dolog: sok epizódnál félrement a hangulat és a koncepció (ékes példa: 18. rész…) és az ütemezés (teljes epizód elpazarlása pl. Yuki és Daru randijára, ezzel kevesebb idő a fináléra). Ez a rossz rendezésnek köszönhető. A sztoriban rengeteg a slice of life üresjárat, sok jelenet, ami kihagyható lett volna a VN-ből – ezt az eredeti meg tudta úgy oldani, hogy a slice of life jelenetek IS vigyék a történetet előre.
Azt gondoltam pedig, hosszú idő után ismét 10-est fogok animének adni. Nem lett volna pedig lehetetlen feladat megismételni a 2011-es sikert…

Cellar Door - 2019. 01. 05. 14:29

*** Spoiler szelek:

“Bár pár helyen azért eléggé kiforgattad a szavaim…”

Amikor azt próbálod megmagyarázni, hogy nem úgy értetted, amit leírtál, arra nem használják ezt a kifejezést.

“Azt meg pláne érdemes figyelembe venni, hogy ezek a kommentek mind az epizódok megtekintése után azonnal, hirtelen felindulásból születtek. Nem pedig azután, hogy átgondoltam volna, hogy mi történt”

Egyrészt már most ellentmondásban vagy a korábban linkelt hozzászólásaiddal. Lásd:
– “azóta is azon gondolkodok” (3. kérdés)
– illetve a 4. kérdésnél több, mint egy órával később is szerkesztetted a hozzászólásod, és így is ott maradt a hiba.

(Ez az ellentmondás persze érthető, hiszen fél éve írtad ezeket a kommenteket, és saját bevallásod szerint sem emlékszel már pontosan mindenre, így az egyes hozzászólásaid előtti gondolkodási idő is feltehetőleg ebbe a kategóriába esik.)

Másrészt az eredeti kérdéseim sem arra irányultak, hogy spoiler vagy magyarázat olvasás után mit tudtál összerakni, hanem hogy magadtól mire jutottál.

1. kérdés: (Miből bizonyosodtál meg róla, hogy a 3. és a 4. epizód tetőjelenete különböző világvonal?)

Az első kérdésre adott válaszodban a szöveg eleje a 3. részről szólt. Lévén a kérdésem nem erre vonatkozott, így ezzel az előző hozzászólásomban nem foglalkoztam. De mivel az imént megemlítetted, hogy kiforgatom a szavaid, gondoltam időszerű lehet ezt is elolvasni, szembeállítva a 3. epizód utáni első kommenteddel:
“A Reading Steiner aktiválódott a 3. rész végén. Ez egyértelmű volt nekem, még akkor is, hogy furcsamód más vizuális effektet használtak hozzá, mint eddig.” vs “3. rész: Na most akkor a végén aktiválódott a Reading Steiner, vagy csak egy sima látomás volt ez?”
Forrás: oldal teteje, spoilerre katt

Ez az emlék is tetemes mértékben megszépült fél év alatt.

Visszatérve az eredeti hozzászólásodra:
“Na szóval, most Okabe pár pillanatra átkerült egy másik világvonalra (illetve úgy tűnt, egymás után több különbözőre is…), majd pár pillanat múlva visszakerült arra, ahol Mahoval beszélget a tetőn?”

Lássuk, hogy mivel indoklod, hogy nem azt írtad anno, amit állítólag értettél alatta:
“… hülyén van megfogalmazva. Itt arra gondoltam, hogy az előzőhöz hasonló világvonalra került vissza … a hangsúly főleg a háborús jeleneten volt.”

Igen, én is írtam, hogy máson volt a hangsúly, viszont ettől még a szöveg egyértelmű. De azt állítod, hogy csak a szerencsétlen megfogalmazás miatt tűnik úgy, hogy igazam van.

A vitatott hozzászólásod után a következő oldalon ezt kérdezed:
“Tehát most akkor végülis nem tértünk vissza az eredeti világvonalra (1.129848), hanem egy másikon vagyunk, ami ehhez nagyon hasonló. Jól értem az értelmezésed?”
Forrás: Felülről 3. komment, 3. bekezdés

Állításod szerint tisztában voltál vele, hogy a két tetős világvonal különböző, azaz nem kerülte el a figyelmed az Okabe-Amadeus hívás jelentősége. Ezzel az a probléma, hogy akkor a fenti kérdésnek nincs értelme. Hiszen, ha a két világvonal biztosan eltér, akkor soha nem volt alternatíva az eredeti világvonalra visszatérés. Ebben az esetben viszont miért foglalnád a kérdésedbe úgy, mint egy lehetséges variációt?

Ellenben, ha a háborús világvonalakat valós váltásoknak vélted az epizód során, és nem fogtad fel a hívás jelentőségét, akkor a korábbi kommentjeid is hűen tükrözik az akkori hibás interpretációd, és ez a kérdés is értelmet nyer. Így pedig nagyon úgy fest, hogy mégiscsak helytelen a válaszod.

4. kérdés: (Azt kitaláltad, hogy miért nem emlékszik Okabe Kagarira a múltból?)

“Igen. Arról anno elég hosszú levezetést is írtam az itteni kibeszélőben is. (bár most visszaolvasva …” vs. “Ezt akkor tényleg nem találtam ki, de a válasz roppant egyszerű.”

a) Már a korábbi érveléseidből is látható volt, hogy az állításaid megalapozottságának követelménye terén roppant flexibilis vagy. Ezt az elnéző hozzáállást, pedig úgy tűnik fokozza, ha úgy érzed, hogy nem fogják (vagy tudják) ellenőrizni, amit írsz. (Lásd: ez a kérdés, vagy az előző kérdés, de igazából bármelyik.)

b) “őszintén szólva nem gondoltam, hogy ennyire utánanézel annak, miket kommenteltem fél éve”

Ez a mondat szépen árnyalja az a) pontot.

c) Visszatérve az Okabe-Kagari kérdésre, azzal egyetértek, hogy a válasz relatív könnyen kikövetkeztethető. Viszont, ha még egy ilyen “roppant egyszerű” talányt sem sikerült megfejteni anno, akkor az ennél komplexebb kérdések önálló megoldása is minimum vitatható kategória. Pláne, hogy ez a 12. epizódban történt, a többi kérdés pedig az ezt megelőző részekben.

2. kérdés: (Melyik jelenetből derült ki számodra, hogy Mahonál Kurisu laptopja van?)

“Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy a 9. részben látható először Kurisu neve a laptopon.”

Köszönöm a kért pontosítást!

“amivel mondjuk nem tudom mi a baj, hogy nem árulták el már a legelején” (Válaszul a 4. illetve 5. epizódbeli laptopos jelenetekről írt szövegemre: “A korai részekben egyébként nagyon nem világos, hogy miről szólnak ezek a rövidke jelenetek. Utólag persze igen.”)

Semmi baj nincs vele, csak szerettem volna kihangsúlyozni ezt a tényt, hogy érthető legyen, hogy miért spoilerek a kommentek, amelyeket linkeltem. Mivel ennél a kérdésnél az időrend vizualizálása valóban hosszú felvezetést igényelt, így érthető, hogy elvesztetted a fonalat közben. A lényeg az, hogy a kérdés szempontjából lehetett volna akár a 6. epizódban is a k.makise név, a fórumos infók akkor is megelőzik. Mivel pedig számodra a gyanú és a bizonyosság is spoilerekből származott, nem az animéből, így a válaszod helytelen.

3. kérdés: (Azt már elmondtad, hogy a 7. rész utáni alfára jutást össze tudtad rakni az eredeti anime szabályaiból. A 8. részben a bétára visszakerülést is sikerült?)

“Az első kommentemben valóban hangot adtam a zavarodottságomnak (közvetlenül a rész megnézése után, mielőtt bármin is gondolkodtam volna).” vs “azóta is azon gondolkodok, hogy most ez logikailag ellentmond-e az eredeti sorozatban lefektetett szabályoknak”

Tehát gondolkodtál rajta, csak nem jutottál eredményre.

“Mint láthatod, az elfogadó válaszomban benne van, hogy ilyesmin gondolkoztam én is”

Ez utóbbi mondat azért elég tágan értelmezhető:
– Kezdve onnan, hogy még épp nem sikerült megfejteni. Hiszen ha sikerült volna, akkor mi akadályozott volna meg abban, hogy leírd? De ez a variáció azért kérdéses. Lásd: c) pont.
– Egészen odáig, hogy a közelében nem voltál a megoldásnak, csak azt állítottad. Lásd: a) pont.

Ugyanakkor a kérdés az volt, hogy sikerült-e magadtól összerakni, nem az, hogy gondolkoztál-e rajta, és pláne nem az, hogy a megoldás olvasása után sikerült-e. Tehát a bizonyítékok továbbra is arra mutatnak, hogy a válaszod helytelen.

Bónusz:

Ez a pont a 7. epizódbeli világvonal váltásról, illetve az ehhez kapcsolódó SERN-hack elméleted megszületési idejéről szólt.

“Nem mindig olvastam ám el mindent, amit spoiler mögé rejtett a kolléga.”

Ellenőrizhetetlen, viszont nagyon kényelmes állítás. (Lásd: a) pont.)

Mondjuk azért linkelek ide egy-két hozzászólást, a tisztánlátás jegyében:
– első rész után: “Nem játszottam a VN-nel, így annak ismerete nélkül vágtam neki (na jó, ez azért nem igaz, spoilereztem belőle kicsit az elmúlt napokban:P )”
Forrás: felülről a 3. komment, első bekezdés

– nyolcadik rész után: “Én nem vagyok VN-olvasó (még), inkább csak videókat nézek belőle, amikor spoilerre szomjazom:P meg azért utánaolvastam pár dolognak.”
Forrás: alulról a 4. komment, utolsó sor

– tizedik rész után:”Btw. a héten kijászottam az eredeti VN-t, tegnap pedig hozzákezdtem a 0-hoz is:D jövő héten tuti végigtolom”
Forrás: oldal alja, utolsó sor

Visszatérve az indoklásra, hogy miért nem reagáltál a topiktársad – a tiédnek ellentmondó – elméletére:
“Nem mindig olvastam ám el mindent, amit spoiler mögé rejtett a kolléga. Ahogy ezt sem, ezért nem is írtam rá választ.”

A spoiler előtt le van írva, hogy miről szól. Azt állítottad, hogy “(Amikor a 0 anime itt járt, még nem tartottam itt a VN-ben, de magamtól is össze tudtam rakni ennyit az animés infókból is…)”. Tehát, ha már ezen a ponton tudtad a megoldást, akkor miért kellett volna kerülni éppen ezt a spoilert? Miközben a 8. részt előre megnézted a VN-ből. Ismét kikezdhetetlen logika.

De a végére hagytam a legjobbat. Ugyanis nem a fenti az egyetlen hozzászólás, ahol a 7. részbeli világvonal váltás szóba kerül. Konkrétan a következő kettő hozzászólást kellett volna csak elolvasni.

A lényeg az oldalon az utolsó hozzászólás elején megtalálható. Az egyik topiktárs kérdése, majd a válasz:
“Én már jó rég láttam az eredeti sorozatot, de Reading Steiner ott is random módon aktiválódott?

És miből gondolod, hogy most valaki más nem használt időgépet, vagy telefonmikrót, vagy ezekhez hasonló dolgokat?:D”
Forrás: oldal alja, első idézet és válasz

Te ugye azt állítottad, hogy a hackből fakadó SERN előny, és az ebből következő béta konvergencia törés az, ami az alfa vonzómezőbe váltást okozta. Szóval akkor már csak azt nem értem, hogy miért a(z) – állítólag nem olvasott – spoileres komment tartalmával egybecsengő választ adsz helyette?

Összefoglalva, továbbra is 0/5 a helytálló állítások száma.

A Steins;Gate 0 követhetőségéről:

“Olvasgatva sok véleményt erről a műről, ez a probléma kerül elő a legkevésbé (szinte egyáltalán nem is).”

Ritka tulajdonság az őszinteség. Mivel pedig mindenki szeretne okosnak látszani, ezért nyilván nem fogják reklámozni, hogy mit nem értettek. A másik, hogy mire lement heti egy epizóddal a sorozat, addigra a fórumon olvasott magyarázatok szépen elkeveredtek a saját emlékekkel. Ezért inkább a kibeszélők festenek valós képet erről a kérdésről.

Hououin Kyouma - 2019. 01. 11. 10:43

Látom írhatnék én ide bármit, tök felesleges. Te úgyis agyonelemzed betűről betűre a hozzászólásaim, és megmegyarázod, kifacsarod, elferdíted, hogy fél éve melyik percben éppen mi is járt a fejemben. Direkt mindent úgy értelmezel, hogy az neked kedvezzen. Sőt, már már úgy viselkedsz mintha te jobban ismernél engem, mint én magam!

Egészségedre, nekem ehhez nincsen türelmem

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz