login |

Pilot-mustra: Das Boot – 1×01-02

2018. 11. 26. 18:30 - Írta: winnie

26 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Gőzöm sincs, hogy a a junkie-k hány százalékának volt meg a 80-as évekbeli Das Boot-mozifilm (itthon: A tengeralattjáró), aminek még tévésorozatos kibővítése is született, de az biztos, hogy a filmről a többség hallott, mint ahogy a klasszikus zenéjét is jól ismerik. Nos, ez a sorozat akár folytatásnak is tekinthető, hiszen ugyanúgy a II. világháborúban játszódik, csak épp nem az U-96-os, hanem az U-612-es tengeralattjáró legénységnek a sztoriját meséli el.

A németek a zseniális Babylon Berlin után, ezúttal koprodukcióban, tehát újabb nagy vállalkozásba fogtak, ráadásul hiányműfajra tapintottak rá, hiszen a The Last Ship-en kívül nem nagyon láthattunk mostanság tengerészeti, taktikai sorozatot, és még a világháborús kémes szériák (mert hogy ezt a műfajt hozták még be) zöme is kifutott az elmúlt években.

DAS BOOT – 1×01-02 – 7/10

1942-ben járunk, La Rochelle-ben, ide érkezik meg egy elzászi, azaz német-francia nő, Simone Strasser, hogy tolmácsként dolgozzon a náciknak, és itt tervezik egy tengeralattjáró kifutását is egy új, igen fiatal kapitány irányítása alatt – a hajóra pedig az események fura összjátékának Simone rádiós testvére is felkerül, aki indulása előtt még egy rejtélyes feladattal bízza meg a nőt.

A két kiemelt szereplő mellett képbe kerül még az amerikai kapcsolattal rendelkező francia ellenállás, illetve a Gestapo is, azaz megágyaznak egy kacifántos, machinálós, paranoid thrillernek is, aminek az a pozitívuma, hogy a szereplőit nem csak félhomályban láthatjuk egy konzervdobozban összepréselődve, parancsokat kiadni és elfogadni, hanem esetleg konkrétabb karakterizálást is kaphatnak, s ezért talán jobban fog érdekelni a sorsuk.

Mondanom sem kell, hogy a megvalósítás az eredeti filmet idézi – legalábbis ami a tengeralattjárós sztorit illeti. Amikor a hajó belsejében vagyunk, az általában rettentő feszült és klausztrofób érzést sugároz – magának a pilotnak a kezdése, az a 10 perces szegmens, pedig elég jól átadja, hogy milyen kiszolgáltatott az ember ebben a vaskoporsóban.

Nekem, akinek annyira nem kenyere a háborús műfaj, ez a start nagyon sokat segített a hangulatba kerülésben. Az a tudat, hogy bár a háborút nemzetek vívják konkrét célokkal, a világon nem jelent semmit a közkatonák számára, akik csak parancsokat teljesítenek kötelességtudatból vagy hazaszeretetből (esetleg kényszerből), és az, hogy a tengeralattjáró izzadt, robotoló legénysége még csak nem is látja az ellenséget, kiváltképp rámutat a helyzet ijesztő abszurditására. (Ha pedig valaki menekülni akarna vagy gyávának mutatja magát, annak kivégzés a sorsa…)

Ma éppen a filmek és a sorozatok, amik például számunkra be tudják mutatni ezt az elég extrém világot, és talán azért is hathat újra meg újra a néző érzelmeire, amit lát, mert annyira távol került az effélétől az elmúlt évtizedekben.

A tengeralattjárós eseményekkel elég nagy kontrasztban áll a szárazföldi szál (ami nekem talán még jobban is bejött, köszönhetően a jobban megrajzolt szereplőknek), bár ott is csak látszólagos a nyugodtság, hiszen elég gyorsan eszkalálódnak az események, láthatjuk, ahogy egy teljesen ártatlan ember akaratán kívül elég nagy fajsúlyú események közepébe keveredik, és már a második részre teljesen új emberré válik.

Nem tudom, hogy mennyire tervezik összefűzni a két szálat a személyi kapcsolat mellett, de talán az 1×02 végén kapott új feladatnak lesz valami köze Simone és a nácik sztorijához – az valahol csalódás lenne, ha a Das Boot csak két, egymással párhuzamosan futó minisorozat akarna lenni.

Nézném azonnal a folytatást, ami azt jelenti, hogy bejött a kezdés. Nem fogom magam azzal áltatni, hogy túl eredeti lenne a történet, hiszen láttunk már küldetésteljesítős katonai sorozatot, és kvázi kettős ügynökös, két oldal közé szorult kémeset is, de a jó megvalósításnak és a színészeknek köszönhetően a Das Boot elég hamar megfogott. Azt pedig, hogy egy hét múlva már nem fogok emlékezni a legénységi tagok arcára, majd csak feldolgozom valahogy.

Ja, volt benne A Zene is.

A sorozat első két részét premier előtt az Epic Drama jóvoltából láthattuk.

26 hozzászólás Ne habozz!

vbalazs91 - 2018. 11. 26. 20:33

Várnám, hogy legyen hozzá angol felirat, mert inkább eredetiben nézném, de aztán lehet, ráfanyalodok a szinkronra.

Ezt viszont nem értettem a szövegben:
“az valahol csalódás lenne, ha a Das Boot csak két, egymással sorozat akarna lenni.”

winnie - 2018. 11. 26. 20:40

ã, javítva.

AuroraBorealis - 2018. 11. 26. 23:15

“Várnám, hogy legyen hozzá angol felirat, mert inkább eredetiben nézném, de aztán lehet, ráfanyalodok a szinkronra.”

Nem is német nyelv az eredeti?

heidfeld - 2018. 11. 26. 23:18

Szinkron teljesen korrekt, főleg Vadász Bea tetszett, egyébként is nagy kedvencem.
Kezdésnek nem volt rossz, de többet vártam. Féltem ettől a francia ellenállós száltól, és ez a gyenge pont.. Színészileg sem egy Babylon Berlin, de nagy gond nincs. Meglátjuk a folytatást.
Nagyon reméltem, hogy nekem ez lehet az év sorozata, de a Pestis marad az, valószínűleg nagyon magasan.

Python - 2018. 11. 26. 23:21

Féltem tőle, hogy nagyon elcseszik. Ugyan nincs meg nálam az az igazi Das Boot érzés, de ettől még korrekt II. VH -s sorozatnak tűnik, én nézni fogom. ;)

vbalazs91 - 2018. 11. 27. 01:42

AuroraBorealis: német az eredeti, és ezért kéne hozzá angol felirat, hogy megértsem. :)

Fegyula - 2018. 11. 27. 10:30

Nem voltam oda érte. A történet elmegy, a kémszállal sincs gondom, de ha már történelem és a második világégés, 1942, Gestapo, akkor egyetlen “kézlegyintés” sincs és a kötelező hitleres üdvözlés is csak egyszer hangzik el, az is unottan?

Ace - 2018. 11. 27. 12:43

Remélem a tengeralattjárós részek is erősek lesznek azért.
Engem igazából az jobban érdekelne mert nincs mostanában ilyen jellegű sorozat de még film sem csak egy két régi cucc das boot, vörös october meg az u-571. Nekem ezek nagyon tetszettek de régen nem csináltak már mégcsak hasonlót sem.

winnie - 2018. 11. 27. 12:48

ace: de hát pont most volt a hunter killer, és jön a kurszkos film.

Ace - 2018. 11. 27. 12:55

Igen azokról hallotam (sajnos semmi jót) illetve láttam trailert de egyik sem győzött meg ,hogy lesz olyan mint a felsorolt filmek. De majd hátha ez, amit eddig tudok róla az meggyőzőbb.

perelli - 2018. 11. 27. 23:19

Őszintén meglep, hogy megfogott a sorozat. Szerintem rettentően középszerű az első két rész. Nem éppen rossz, csak nagyon messze van akár a film, de akár a Babylon Berlin minőségétől. Inkább a Kémek küldetéséhez lehetne hasonlítani. Tucatsorozat, sokkal többet vártam. Ettől függetlenül nézni fogom, mert háborús és tengeralattjárós, és persze közel sem nézhetetlen.

schimtzi - 2018. 11. 28. 11:29

@Ace: Volt a 2011-es ‘The Sinking of the Laconia’, azt láttad? Nekem tetszett, bár abban is van drámázás nem csak tengeralattjáró harcolós.

Bence - 2018. 11. 28. 21:09

Hiánypotló, én is erősítem a beszippantottak táborát.

vbalazs91 - 2018. 11. 28. 22:49

Megnézve az első két részt: nem vagyok elájulva. Ez a szárazföldi szál eddig elég érdektelen, és nem nagyon hiányozna. És habár néha-néha felcsendül a “zene”, de nem sokszor, és valahogy a hangulat sem kapott el.

Maradok, szóval meglátjuk, mi sül ki belőle, de az elvárásaim már korántsem olyan magasak, mint az indulás előtt.

winnie - 2018. 12. 06. 13:49

2. évad berendelve.

heidfeld - 2018. 12. 09. 23:16

3-4 rész megtekintése után vagyok. _A visszatérő legénység ünneplésekor már teljesen hihetetlen volt a tisztelgések elmaradása. Van egy meleg karakterünk, amit már az elején vágtam. Kommunista ellenállók már másik sorozatban is halálra idegesítettek, tűzre valók, itt is. Látványra is többet költhettek volna, megoldások néhol gyengék. Színészek terén is láttam már erősebb gárdát..
Ám a tengeralattjárón történtek sokat dobnak a sorozaton, illetve a bordélyban történtek igen durvára sikeredtek. 7/10 körül alakulna ítéletem, inkább alulról súrolva azt.

Geza Kovacs - 2018. 12. 12. 01:24

5 rész után: szépen megcsinálták. Nagyon örülök, hogy német gyártás, meglepően jók a sorozataik (is). Az Anyáink, apáink után ez is másik szemszöget mutat be az agyoncsépelt barom amerikaiakhoz képest. (Felnőttként azt kell mondjam, hogy a Band of Brothersen kívül nem nagyon tudok amerikai második világháborúsat, ami tényleg törekedne valamilyen mértékletességre a nézőpont tekintetében. Esetleg felmerülhetne a két Eastwood-féle japános, de ott is egy nagyon erősen eseménydús mikrocsatatérre koncentrált, ezért azok nekem kilógnak a sorból.)

Persze a tengeralattjárós témán kívüli szárazföldi szálak iszonyatosan unalmasak meg elcsépeltek.

winnie - 2018. 12. 12. 05:09

“Persze a tengeralattjárós témán kívüli szárazföldi szálak iszonyatosan unalmasak meg elcsépeltek.”

ez azért furcsa, mert, ha valami elcsépelt lehet, akkor az a tengeralattjárós, hiszen ott sokkal kevesebb történetmesélési lehetőség van, általában a hajós sztorik mind hasonlóak, bár karakterek szintjén el lehet azért térni.

perelli - 2018. 12. 12. 14:23

Szerintem pont a tengeralattjárós történet eléggé elcsépelt, mégis az köt le engem is. A szárazföldi számomra továbbra is B kategóriás, és teljesen érdektelen is. Nálam nincs ideológiai oka, viszont ennél sokkal izgalmasabban, idegtépően lehetne “terroristáskodni”. Vicky Krieps pedig kifejezetten irritál. Lizzy Caplan játéka és karaktere vihetné a történetet. Lehetne ennél jóval súlyosabb egyéniség.

heidfeld - 2018. 12. 12. 18:09

Némi tévedésben volt ez az ellenálló Leszbikus nőket csak elvétve zártak táborokba. Szinte csak akkor, ha nyilvános helyen, többször is tetten érték őket, illetve kapcsolódtak kommunista, zsidó személyekhez.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 22. 15:14

Elkövettem azt a hibát, hogy elkezdtem darálni, miközben az utolsó rész majd csak 2 nap múlva lesz. Most várhatok…

Én meglepődtem, hogy a csaj leszbikus valahogy ritkán számítok az ilyen fordulatokra sorozatokban, de ez a történetszál totál érdektelen nekem is. Odáig még valahogy lekötött, hogy próbálta a sógornőjét meg a kislányt védeni, az erőszakoló jelenet az nagyon durva volt.
A kommunista sejtet nem csinálták meg elég érdekesre. Főleg a Carla karaktere irritáló, pedig talán még nincs is rosszul megírva a szerep.
A parancsnok figurája még érdekes lenne, de belőle meg hősszerelmest csináltak, szóval… (mondjuk legalább vette a fáradtságot, hogy udvaroljon).

A tengeralattjárón zajló események bármennyire is elcsépeltek, de még mindig azok a legérdekesebbek. Komolyan azt hittem, hogy Hoffmannt nem vágják ki a nyílt vízre, valahogy azt hittem több eszük lesz ennél, de itt is kiütközött a “német virtus” azaz mindenki csak saját magáért. Sok volt a zöldfülű a csapatban, azt várná az ember, hogy ők jobban tisztelik (még) a tekintélyt vagy éppen ez a magyarázat, hogy túl tapasztalatlanok és nem látták át, hogy megvezetik őket. Hoffmann viszont ott hibázott, hogy nem vegyült jobban a legénységgel, ha jobban megismerik (és nem a pletykák alapján ítélik meg), akkor talán hűségesebbek lettek volna.

A 6. rész az csúcspont volt eddig, bár az azért egyértelmű volt, hogy nem fognak ott meghalni, de az több esélyes volt, hogy ki jön ki élve a sztoriból. Egyébként a legénység tagjai nekem olyan egyarcúak, hogy eddig a részig én alig bírtam őket megkülönböztetni 1-2 kivételtől eltekintve.

Ami pozitívum nekem, hogy nincs teljesen átideologizálva az egész sorozat, szóval néhány zsidós megjegyzésen és minimális számú karlendítésen kívül nem nagyon ütközik ki, hogy most a nácik harcolnak éppen, nincs az a brutalitás a jelenetekben. Sőt még a hősszerelmes parancsnok se egy agyatlan idióta, hanem még ő is átlátja, hogy nem kell össze vissza gyilkolászni, amikor kellenek az emberek a gyárakban, nem engedhetnek meg egy sztrájkot.

Be van rendelve a 2. évad, szóval én arra számítok, hogy Hoffmanékat valamelyik hajó kihalászta és lesz még meglepetés a legénységnek, ha visszamennek. Vagy nem.

Simone lebukott az egész biztos, kérdés mit lép a parancsnok. Meglátjuk mit virítanak az évadzáróra.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 25. 19:37

Sok meglepetést nem hozott az évadzáró, elég vérszegény volt. Simone azért árulta el őket, mert nem akarta a 100 ember halálát?
Hoffmann megmenekülése borítékolható volt, de emiatt várom majd a 2. évadot.

Összességében úgy max. 7/10 az évadra.

heidfeld - 2018. 12. 26. 19:23

Sajnálatos módon a casting pár helyen csődöt mondott. Mondjuk nagyon nehéz megmondani, mondjuk Tom Wlaschima esetében ítéletet mondani, hogy az írással, vagy a színésszel van-e nagyobb gáz? De tényleg: Ilyen udvarias, hős-szerelmes Gestapós? Forradalmi ötletnek tűnt, – Csúfos kudarc lett belőle…
Legénység tagjait megkedvelni, vagy utálni sem volt egyszerű, és itt már az írók a felelősek. 4 rész volt nagyon jó, de az évadzáró átlagosra sikerült. Vagy tudták a második évad berendelését / kevésbé valószínű !, vagy az írók erejét meghaladta a feladat.
Külön meg kell említeni a teljesen hihetetlen/hiteltelen ábrázolását a 3. Birodalom viszonyainak. _az ismert köszöntés elmaradása komoly fegyelemsértés volt. legtöbb esetben. Leszbikus nőkkel igen elnézően bántak, főleg a fajilag megfelelőkkel. Táborokba igen ritkán kerültek. Potenciális német katonákat szülő anyákat láttak bennük, akik hajlamai gyógyszerekkel kezelhetőek – Szerintük…
Ami igazán tetszett a tengeralattjáró legénységének feszültség,viszonyai ábrázolása, Felmerült helyzetek kezelése. Itt akadt pár jó színészi teljesítmény is.
Lizzy Chapman nem volt rossz, de a karaktere csapnivaló. AS luxembourgi színésznő már kevésbé tehetséges, de még így is a jobbak közé tartozik. Legnagyobb kérdés, hogy mit kezdenek vele a második évadban. Ha marad állandóra, barátnőt is kerítenek neki. De a kapitány mozgathatja majd a legtöbb eseményt.
Reménykedem, hogy tanulnak a hibákból, korrigálnak. ASz új szereplők érkezése,- esetleg pár új íróval – sokat javíthatna a szérián.
Jóindulat, hiánypótlás,tengeralattjárón történtek miatt egy 7/10 az ítéletem. És reménykedem a javuló folytatásban!

Ace - 2019. 01. 14. 13:25

Hát a szárazföldi rész elég hitvány minőségi lett Vicky Krieps-et egyszerűen képtelen voltam elfogadni vagy csak a karaktere volt rettenetes. Lizzy Chapman sokkal jobb volt de nagyon klisés szálat kapott.
A tengeralatjárós részekért kezdtem bele de a felénél már gyanítottam ,hogy erre bizony nem volt szerintem elég pénzük és az írók sem állnak a helyzet magaslatán pedig a hangulat meglett volna azt eltalálták de egy kicsit akciódúsabb is lehetett volna gyakorlatilag zéró ütközet és harcból adódó feszültség volt inkább csak drámázás.
És igen engem is zavart ez a sehol egy horogkereszt vagy karlendítés kb kétszer volt a jellegzetes köszöntés és ennyi sokat rontott a hangulaton jobban is ki lehetett volna eknázni ezt.

zagloba - 2019. 12. 11. 00:22

@Ace

A Hitler-köszöntés hiánya max. a szárazföldön játszódó jeleneteknél lehetett probléma (engem nem zavart különösebben).
A haditengerészet jóval öntörvényűbb, önjáróbb volt, egy eléggé zárt világ, ott sokkal kevésbé adtak az ilyesfajta protokollra. A Hitler-köszöntés sem volt bevett napi gyakorlat, ellentétben a Wehrmachttal.

Maga a sorozat erős közepes. Az első pár rész kifejezetten unalmas volt, a közepe nagyon jó lett, aztán az utolsó rész újra leeresztett.

Nekem is sokszor az X-Company (Kémek küldetése) jutott eszembe a gyengécske megvalósítás láttán.

Azért megnézem majd a 2. évadot, hátha javul valamennyit.

Delfi - 2020. 05. 21. 23:10

Én csak most vetettem bele magam a sorozatba, de elég vegyesek az érzéseim. Az eleje nagyon tetszett, de kb. a leszbikus száltól már erősen esett a színvonal. És onnantól Simone cselekedetei teljesen érthetetlenek lettek. Addig ugye belekerült egy helyzetbe, amiből nemigen volt kiszállás. De amiket utána művel, hogy egyik pillanatban az új társait(és a szerelmét) árulja el, majd nem sokkal később életben hagyja azt a gestapós tisztet aki nemcsak az ő életét akarja, hanem épp befenyegette a testvérét is(ami megint egy gyenge szál, hiszen ő semmit sem tud a srác dolgairól).
A tengeralattjárón szintén elég gyenge szál, hogy a legénység mennyire fegyelmezetlen. Ez szerintem elképzelhetetlen lett volna már simán csak a seregben is, de egy tengeralattjárón és főleg a németeknél, ez elképzelhetetlen. Hogy a tisztek bármit is megbeszéljenek a legénységgel, vagy azok bármilyen megjegyzést merjenek tenni? Még az amcsiknál sem fordult ilyen elő.
A tekintélytisztelet és a parancsuralmi rendszer minden hajón megkerülhetetlen törvény. Máskülönben nem tudna féltucat tiszt rendet tartani 50 ember felett. Ráadásul a tengeralattjárón sokkal könnyebben kitörhetne a pánik, ha mindenki össze-vissza beszél és megkérdőjelezi a parancsokat.
A második évad első részét most néztem meg.

Innentől spoiler:
Teljességgel elképzelhetetlen, hogy Simone nem csak él és virul, de még ugyanott dolgozik is. Egy Gestaponál, ahol még csak el sem kell számolni a megölt emberekkel. És persze a csaj továbbra is illegális dolgokkal foglalkozik, mintha nem kellene semmitől sem félnie.
A New Yorki jelenet is vicces, egy hithű náci aki udvariasan viselkedek egy négerrel? Ne már!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz