login |

Best.Worst.Weekend.Ever: az 1. évad

2018. 11. 27. 21:28 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika,

The best memories never come from what you plan; the best memories come from when that plan goes horribly wrong.

Pár hete mutatta be a Netflix ezt az ifjúsági (vagy gyerek-) sorozatot, ami pont olyan, mint ahogy a műfajt el lehet képzelni, lehetett volna akár a Disney Channel-ön vagy a Nickelodeon-on, mégis megvolt benne az a plusz, ami miatt elkezdtem – és végignéztem. (És nem csak arra gondolok, hogy lefekvés előtt az ágyban fekve tableten is le tudtam nyomni egy 20 perces epizódot, bár egyértelműen segített.)

A Best.Worst.Weekend.Ever pont olyan sorozat volt, amit gyerekkoromban biztos, hogy nagyon szívesen néztem volna – és élveztem is volna. Nyilván elég gyerekes (naná!), olykor idióta és infantilis a humora, de a képregényes tematika a kockulós karakterekkel, és a barátság erejét mindvégig szem előtt tartó történetszövés pont elég volt ahhoz, hogy érdekeljen a szereplők sorsa és a sztori kifutása.

Egy 8*20 perces komédiáról van, ami három jóbarátról szól, akik a középiskola megkezdése előtt még átélhetik életük legjobb “legrosszabb hétvégéjét”. Ugyanis képregényes találkozót rendeznek a városukban, amin vendég lesz kedvenc képregényük készítője, aki a 93. szám megírása után rejtélyes módon eltűnt, így sosem oldotta fel annak cliffhanger-jét. A gyerekek kitalálják, hogy megírják a 94. számot, mint egy lezárást, és aláíratják az általuk bálványozott íróval.

Ez a kiinduló pontja egy két és fél napos nonstop kalandos hullámvasútnak, mely során a trió mellé besodródik még egy mostohatestvér, egy kutya és egy igazi testvér is, hogy utána mindenféle képtelen kalandot éljenek át a totális mélyponttól egészen a eufóriát okozó momentumokig – együtt és külön-külön is, hiszen hiába indulnak közös küldetésre, a körülmények szétszakítják őket.

A stílus van annyira gyerekes, hogy az egészet olykor élőszereplős rajzfilm-sorozatnak is lehet kezelni (még szerencse, hogy nem lett az), és erre a kiegészítő, főleg “gonosz” karakterek, valamint a kivitelezés is ráerősít olykor. Arról nem is beszélve, hogy kapott egy képregényes dizájnt a sorozat (főleg a részek elején és végén), valamint még a narrációt is bevetik, amivel ugyancsak azt érezhetjük, mintha egy füzetet lapozgatnánk. (Nem véletlen, hogy a részek címe is Issue #1, Issue #2, stb.)

You’ve probably never heard of the comic book Star Crasher, but to me and my best friends, it was everything.

És, ha már comic-tematika, annak örültem, hogy a szóban forgó képregényből, a Star Crasher-ből is megtudunk ezt-azt. Azt nem mondom, hogy egy az egyben átadják a mitológiáját, de a gyerekek eleve a hősök jelmezeiben kezdik meg, mindenféle kiegészítőt, kütyüt használnak és folyton korábbi számok történéseire utalgatnak – kíváncsi vagyok, hogy a készítő mennyire alkotta meg ezt a fantáziahátteret.

A Best.Worst.Weekend.Ever egy helyenként random, máskor teljesen lüke, de abszolút szerethető, felszabadult tinédzser kalandsorozat, nagyjából pont azt az utolsó, minden gondtól mentes nyarat mutatja be, amit sokan átélhettek a gyerekkoruk némelyik fordulópontja, mondjuk az iskolakezdés előtt. Negatív behatások ide vagy oda, jól átjött a szülői felügyelettől mentes szabadság érzése, még akkor is, ha apró mellékszálakon néha befigyel egy anyuka vagy apuka.

Mondhatnám, hogy ez a sorozat is egy hosszú film, de szerencsére a formátuma belövi a műfaját: a részek cliffhangerökre vannak kihegyezve, a többség olyan, hogy az ember nézné is tovább, hogy lássa, miképp másznak ki a legújabb slamasztikából a főszereplők, ráadásul ugyancsak a sorozatos műfajra erősít rá az, hogy olykor az epizódok flashback-kel kezdődnek, amik apró információkat osztanak meg a szereplők hátteréről.

Szóval mindenképp jópofa volt a Best.Worst.Weekend.Ever. Szó sincs arról, hogy kiemelkedett volna, vagy rejtett, minőségi kincs lenne, amit jobbra-balra ajánlani lenne érdemes, de akinek tetszik az alapfelállás vagy a téma (esetleg az előzetes), az sokat nem fog veszíteni azzal, ha ad neki egy esélyt. Mert a sorozat nem rejteget zsákbamacskát, pont azt adja, amire előzetesen számítani lehet.

1 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2018. 11. 27. 22:13

Rajta van a listámon, de még nem jutott rá idő

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz