login |

Inside No. 9 Live – Dead Line

2018. 11. 27. 15:00 - Írta: winnie

21 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika,

(Korábbi írásaink a sorozatról: pilotkritika, az 1. és a 2. évad, karácsonyi rész, 3. évad, 4. évados premier és teljes 4. évad.)

Megkésve, bár, de: MIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAN? Komolyan nem tudom, hogy mit írhatnék erről, a jövőre induló 5. évadot felvezető Halloween-re készített Inside No. 9-epizódról, hogy ne lőjek le semmit belőle. Vagyis…, szerintem bármit le lehet, hiszen aki a sorozat rajongója, az már úgyis látta a részt, aki meg nem, annak ezt semmiképp sem ajánlanám kezdésnek, hiába volt zseniális és hiába epizodikus antológia a sorozat, amiben semmi nem függ össze semmivel, mert itt azért volt egy fontos kapocs, és a színészeket sem árt ismerni.

A nem nézők kedvéért egy rövid felvezetés a sorozat elé, ami a jelen egyik legjobbja és (kimondom!) jobb, mint a Black Mirror. A szerkezet ugyanaz, csak épp fél órás a formátum, a téma általában totál random, olykor komikus (általában feketén), olykor drámai, de az biztos, hogy mindig csavaros. És ez az ÉLŐ epizód beintett mindenféle netes nézési trendnek, mert legjobban az élvezhette (vagy “élvezhette”), aki tévében nézte. Élőben.

Előzetesen tényleg sokat agyaltam, hogy Reece Shearsmith és Steve Pemberton mi a francot fog kitalálni élő epizódnak, eleve, hogy miért akarnak élő epizódot csinálni. Mert abban biztos voltam, hogy nem valami “legyünk élők, hogy élők lehessünk”-elv mozgatta őket, hanem olyan sztorit akarnak elmesélni, ami élőben üt.

Leginkább valami előadói bravúrra gondoltam, olyan dolgokra, amik azért ütnek, mert élőben produkálják őket (tudomisén, gyors átöltözés, ilyesmi, vagy valami abszurd helyszín), de sosem jutott volna eszembe, hogy az lesz a végeredmény, amit itt kaptam.

Pedig egyszerűen, és némiképp viccesen meg rejtélyesen indul a rész, aminek a főhőse egy öregember, aki a templomkertben talál egy mobilt, és megpróbálja kideríteni, hogy ki lehet a gazdája. Főleg, miután  csörögni kezd és fura hangokat ad ki. Ez a kezdés pont elég ahhoz , hogy felkeltse a néző figyelmét, de ami utána jön…

Szívesen bevágnék képeket (például ezt vagy ezt vagy ezt), de spoileres lenne, írnék instrukciókat is az epizód elé, de már az is spoileres lenne, inkább csak annyival egészítem ki a fentieket, hogy annak ellenére, hogy zseniális volt az egész alapötlet, abban biztos vagyok benne, hogy akadtak olyanok, akik nem nézték végig a részt. A tévénézők között tuti (és nem azért, mert véres volt vagy túl ijesztő), de talán a spoilerfélő netezők is be lettek húzva a csőbe.

De csitt!

Az biztos, hogy nem ez lesz a kedvenc epizódom, a sztori és mögötte lévő gondolatok tetszetősek voltak, de annyira nem hatottak meg. Azonban ez a rész nem történeti síkon működött, hanem egészen másképp, azzal, hogy végig kiszámíthatatlan volt, totális bizonytalanságban tartott, folyton meglepett, és persze annak köszönhetően, hogy az élő koncepcióval lebontották azt a bizonyos negyedik falat, mégpedig oly módon, ahogy eddig még nem nagyon láthattuk.

Egyszeri és megismételhetetlen élmény volt. És ezért jár a kalapemelés és a 10/10.

21 hozzászólás Ne habozz!

gricsi - 2018. 11. 27. 15:15

Ahogy a felirathoz is csatoltam, 2 cikket ajánlanék mindenki figyelmébe (főleg a megtekintés után):

Az egyik azt fejtegeti, hogy mennyire lehetett “élő” ez a rész:
https://www.higgypop.com/news/inside-no-9-halloween-special/

A másik pedig az egész hátteréről ad információkat:
https://www.higgypop.com/news/inside-no-9-based-granada-studios-hauntings/

winnie - 2018. 11. 27. 15:19

ó, köszi. el is olvasom őket – alapból arra gondoltam, hogy nem lehet élő, csak így húzták be a nézőket, hogy aztán azt csinálják, amit. abba nem gondoltam bele, hogy vajon kivitelezhető-e fizikailag, de szerintem a végeredmény (amit nem egyszerű megvalósítani) kapcsán elnézik nekik a füllentést. de akkor elolvasom.

mark - 2018. 11. 27. 15:51

Nekem nem igazán tetszett sajnos, a gyengébb részek közé sorolom, mivel eléggé untam. Izgalmasnak nem volt izgalmas, meghökkentőnek nem volt meghökkentő, humorosnak nem volt humoros, drámainak nem volt drámai, és a szokásos rész végi okos, meglepő csavart is hiányoltam.

LaCRossE - 2018. 11. 27. 16:26

Hmm erről el is feledkeztem, illetve a trakt sem jelzett, hogy volt epizód.
(egyetértek, hogy az Inside No. 9 jobb a Black Mirror-nál)

Bálint - 2018. 11. 27. 17:29

Engem sikerült becsapni, azt hittem hibás a hang, úgyhogy abba is hagytam, Aztán pár nap múlva újra letöltöttem, akkor lett gyanús, és néztem végig. Hát igen, tévében biztos jobb lett volna. Az ötletet én is értékelem, a megvalósítás is jó volt, de sajnos nekem uncsi volt, és ahogy mark is írta, csavar sem volt benne. Talán az első évadban volt az a vámpíros rész, az is elég gyenge volt szerintem, ezek az ijesztőnek szántak annyira nekem nem találnak be.

Silver - 2018. 11. 27. 18:06

Na, ha Winnie azt mondja jobb mint a Black Mirror, akkor nincs mese, el kell kezdeni.

winnie - 2018. 11. 27. 18:26

ááá, egy epizodikus antológia nagyon lutri, én például az 1×02-t 10/10-esnek találtam, de ha nem a stílusod, akkor be fog sülni. és mivel itt nincs meg az, hogy a technológia a közös pont, ezért sokkal esélyesebb, hogy egy rész nem jön be. de…, nekem összességében bizony tényleg veri a bm-et.

kla - 2018. 11. 27. 20:38

Hú ez nagyon kíváncsivá tett, mennyire komoly, hogy nem érdemes ezzel kezdeni? :) Van olyan 1-2 epizód, amit ez előtt megnézve már jól képbe lehet kerülni ahhoz, hogy jobban be lehessen fogadni a részt?

gromit - 2018. 11. 27. 23:42

Hát igen, sok néző tényleg elkapcsolt, aztán utólag jött rá, h nem kellett volna :D Én is élőben néztem, és már majdnem nyúltam a távirányítóhoz, de hát ez az Inside No 9, nem lehet, hogy…? de :)

Voltak ebben is csavarok, én élveztem ezt a meta szintet. A gremlines megjegyzésen is röhögtem.

LaCRossE - 2018. 11. 28. 00:15

Nekem viszont a kedvenc epizódom lett, mert nemes egyszerűséggel az ilyenekért, ami a részben volt, oda meg vissza vagyok.

Mintha személyesen nekem szólt volna a rész.

winnie - 2018. 11. 28. 05:04

” mennyire komoly, hogy nem érdemes ezzel kezdeni? :) ”

hát, a lényeg nem fog csorbulni, de van benne egy jelenetsor utalásokkal egy korábbi, nagyon klasszikus részre, amik nagyon konkrétak. ez akkor működik igazán, ha az embernek megvan az epizód (az 1×02 egyébként, ez nem annyira spoiler). nem elengedhetetlen, de ezzel az igazi.

másrészt, ha az ember ezzel kezdi, akkor nem tudja, hogy minden részben a két készítő szerepel, nem nagyon ismeri jól őket (hacsak nem másik sorozatból), és emiatt ennek az epizódnak sem működnének egyes elemei, közel sem lennének olyan hatásosak.

kuriózumnak meg lehet minden nélkül nézni, ha érdekel valakit, mit találtak ki, de csak akkor érdemes, ha úgysem fogod elkezdeni sosem a sorozatot. mert, ha el akarod kezdeni, akkor kár megfosztanod magad ettől a különleges élménytől.

cherockee - 2018. 11. 28. 18:12

hadd erősítsem meg winnie ajánlását, hogy ne ezzel kezdjétek, konkrétan az 1×02 az egyik legjobb rész, nekem kedvencem, és azt tényleg agyoncsapják itt. másrészt nekem nem jött be a rész, ötletes, de biztos élőben lett volna ez igazán jó, úgyhogy már csak ezért is nem ez alapján ajánlanám megítélni a sorozatot. részről részre totál más tud lenni.

Casey Novak - 2018. 11. 28. 22:37

Szopjler. Basszus.

Gyerekek…hatszor töltöttem le, mert tutibiztos voltam abban, hogy én vagyok a hülye.
5. percnél leállít, káromkodik, letölt, majd újra, és közben szidja a technikát, hogy bezzeg most van időm megnézni, és még ezt sem lehet nyugalomban.

Hatodjára végre megvártam annak a ku… nyomorult konferálásnak a végét, és vééégre leesett. Akkor viszont elkezdtem sikongatni, mint tinilány a Biebs koncerten, és most fáj az arcom a vigyorgástól.

11/10.

Tessék.

dukyka - 2018. 11. 30. 02:40

Valóban ötletes volt, de szerintem tartalmilag és összképben az egyik leggyengébb rész volt. Én nem vettem be a poént, szóval nem gondoltam, hogy a hiba az adásban van. Ettől függetlenül nagyon várom a folytatást.

Aquarius - 2018. 12. 04. 15:58

Azért ez inkább a Meghökkentő mesékkel játszik egy ligában, mintsem a Black Mirrorral. Utóbbi jóval fajsúlyosabb. Persze ettől még ez is jó.

winnie - 2018. 12. 04. 16:35

Aquarius: ugyanaz a műfaj mindhárom, epizodikus antológia. egyéb jellemzőkben eltérhetnek a sorozatok.

Apex - 2018. 12. 30. 02:02

Egyszer már elkezdtem ezt a sorozatot, de valahol elfogyott a craft, most viszont e poszt hatására nekiduráltam magam a második évadnak… és a második epizódon padlót fogtam.
Elképesztő!

Laja - 2019. 01. 05. 00:37

Nem jött be ez a live shows rész, nagyon nem. Olyan volt pontosan, mint a Black Mirror interaktív része. Remek ötlet, de arra már nem futotta, hogy egy jó sztorit is írjanak hozzá. Jöttek a szellemek. Wow, eredeti.

“Jobb mint a Black Mirror” Nagyon nem értek egyet. Tényleg voltak zseniális epizódjai, de azért kategóriákkal a Black Mirror alatt van mind történetben, mind látványban, mind színészi játékban sokszor.

“Gyerekek…hatszor töltöttem le, mert tutibiztos voltam abban, hogy én vagyok a hülye.
” Ezzel én is így voltam :) Azt hittem először, hogy hibás a torrent. Aztán egy másik verzió teljesen ugyanezt produkálta, és 2 mp után ki is derült, csak annyit kellett volna várnom, hogy nem az, amikor mondták a hanghibát.

Shannen - 2019. 01. 11. 23:39

Először is kezdem azzal, hogy tejóég!! ez valami eszméletlenül zseniális élmény volt, még úgyis, hogy nem élőben néztem.

És folytatnám azzal, hogy ezer hála és köszönet winnie, hogy jelezted az elején, hogy lehetőleg ne ezzel a résszel kezdjünk neki friss Inside No 9 nézőként. Ugyanis az interaktív Black Mirror-os írásnál (amit amúgy nem nézek) linkelted ezt a részt és mikor láttam, hogy ennyire mély nyomott hagyott benned meg 10/10, akkor rögtön meg is akartam nézni, mondván epizodikus antológia szóval tök mindegy, de mivel nem nagyon olvastam még tőled hülyeséget, ezért erőt vettem magamon és inkább nekiálltam az 1×01-nek. Szóval az elmúlt hetekben szépen ledaráltam az eddigi részeket, hogy eljussak idáig.

És így nem csak kaptam egy olyan rész, amitől eldobtam az agyam (miután persze 5 percig próbálkoztam hangot csiholni a rész elején) és felkerült az all time kedvenc epizódjaim listájára, de egyúttal kaptam egy baromi erőteljes sorozat élményt köszönhetően ennek a csodának, ami maga az Inside No. 9 és persze a Shearsmith-Pemberton páros. Ez a két ember egyszerűen zseni. Nem tudom mikor volt utoljára egy sorozat ilyen hatással rám, ahol nemcsak technikailag borulok le a nagysága előtt (kreativitás, színészi játék, stb), hanem szinte kivétel nélkül az összes epizód érzelmileg is totál bevon és nem ereszt.

Nem is értem, hogy ez eddig, hogy maradhatott ki, valóban a jelen egyik legjobb sorozatáról van szó. Engem teljesen berántott, az érzelmes, a vicces és a drámai vagy épp ijesztgetős részeivel egyaránt. Szerintem oldalakon keresztül tudnék ódákat zengeni minden egyes részről.

De mindent összevetve a lényeg, hogy ez az epizód ha nem is a történését tekintve, de a megvalósítást és a koncepciót figyelembe véve magasan, nagyon magasan megérdemli a 10/10-es értékelést.

És hogy ismételjem magam, tényleg ezer hála és köszönet winnie az ajánlásért és jó tanácsért. Ezt tényleg úgy volt a legjobb nézni, hogy előtte nemcsak az 1×02-vel, hanem a két készítővel és úgy az egész sorozattal képben van az ember.

Mordekai - 2019. 01. 13. 14:10

Na megvolt a téli dara részeként az Inside No.9 is. Kiadom magamból amit kell.

Sardines – Remek epizód, egyből meghozta a kedvem, poénos, csattanós és még a Jen-t alakító színésznő is felbukkan az IT Crowd-ból. 10/8

A Quiet Night In – Az egyik legjobb, szétröhögtem magam rajta, eleve nagyon bejön, amikor semmi duma nincs (vagy alig), a végén viszont kár a gyenge csattanóért. 10/9,5

Tom and Gerri – Korrekt rész, kiszámíthatóan alakul, de ütős a csavar. És Gemma Arterton is nyamm. 10/7

Last Gasp – Nagyon jó az alapötlet, bár a “kommunizmus utolsó lehelete” konzerv egyből beugrott, kisebb fricska a mai társadalomnak, rengeteg poén és még Fran is felbukkan a Black Books-ból :) 10/8

The Understudy – Hát ehhez ismerni kellett volna a Macbeth-et. Úgy talán bejött volna. Elméleti 10/6 jár neki. (Egyébként rengeteg a színházi szakmás/színészetes utalás végig az Inside No. 9-ban, ilyenkor gyakran csak pislogtam. :/)

The Harrowing – Volt egy nagyon creepy atmoszférája, de semmi se sült ki belőle. Felejtős. 10/5

La Couchette – Rengeteg jó poén, dupla csavar a végén. Hangosan röhögös rész. 10/8

The 12 Days of Christine – A sorozat ékköve, nagyon szép és szomorú. Nekem nem esett le, hogy mi van, így aztán nagyon ütött a vége. Újranézéskor sok finom apróságot lehet észrevenni. 10/10

The Trial of Elizabeth Gadge – Boszorkányüldözés Inside No. 9 módra, sok felröhögős poén, kellemesen komolytalan. 10/6,5

Cold Comfort – Egyszerű történet, felejthető csattanó, semmi extra. 10/5

Nana’s Party – Tragikusan sül el a szülinapi tréfa, közepesen viccesen. Korrekt epizód. 10/7

Séance Time – A rejtett kamerás alapötlet jó, de középszerű kísértetes történetté süllyed. 10/5

The Devil of Christmas – Nagyon elkapták a 70-es évek stílusát, főleg az áldozatot alakító színésznő. Eredeti ötlet, ütős csattanó, de… ez a snuff movie-s dolog, azzal a gyilkos tekintettel, amikor a machetés (Shearsmith) megkapja a végső utasításokat… enyhén sokkot kaptam, ez nekem nagyon kilógott a könnyed vonalból… Amúgy 10/10.

The Bill – Ezt nagyon élveztem, simán lekötöttek a karakterek (köztük a tipikus olcsójános) és a szituáció, a csavar már csak a hab volt a tortán. 10/9

The Riddle of The Sphinx – Ez egy írói mestermunka, nekem is egyből az ugrott be, hogy ebből sosem lesz 100%-os fordítás. De amúgy az epizód nem jött be, nagyon látszott, hogy az erős rejtvényes alapötletre már csak ráerőltetni tudták a sztori többi részét. 10/6

Empty Orchestra – Aranyos volt a buli, pár jó zene, de nem jött be. Színesítésnek elment. Hiányzott a “dark” összetevő. 10/5

Diddle Diddle Dumpling – Jól indult, de ez az egy gyerek – fél pár cipő “trauma” nálam nem ütött akkorát. 10/6

Private View – Tíz kicsi indián No. 9 módra. Ötletes a kiállítás szimbolikája, jó a csattanó is a végén, de a legjobban az a maró gúny maradt meg, amit a Big Brother-es ribancok kaptak. 10/8

Zanzibar – Tévedések rímelős vígjátéka No.9 módra. Szórakoztató, sok poén. Ismerős arc: miniszterelnök úr a Black Mirror-ból. 10/7,5

Bernie Clifton’s Dressing Room – Na itt lett a csúcsra járatva a színészvilágos téma, sosem jött be, de amúgy meg jó volt nézni, mennyire széles skálán mozog a páros. Kissé szentimentális, melankólikus, de szép a befejezés. 10/6,5

Once Removed – Zseniális!!! Különleges visszafelé mesélős, fordulatos, csattanós, és még valamennyire vicces is. Azonnal újranéztem, itt is van pár finom apróság, amit csak így lehet kiszúrni. Tökéletes epizód: 10/10

To Have and to Hold – A pince szörnyű titka. Egy átlagos rész, nem túl reális a csattanó. Egynek elment. 10/6

And the Winner Is… – Nagyon könnyen kitalálható a csattanó, de amúgy meg remek görbe tükör a díjkiosztók hátterének. Mindent látott, unott öregek, szereposztó díványok, az író a rendezőnek nyal, etnikai kvóta stb. Dögöljek meg, ha nem így mehet a valóságban is :) 10/7

Tempting Fate – Fordulatos, csattanós korrekt epizód, de az alapja a már nagyon sokszor elővett “vigyázz, mit kívánsz” dolog. 10/7

Dead Line – Hát igen, akinek ez a fajta meta élmény még nem volt meg, annak nagyot üthet. Nekem ezt anno a Metal Gear Solid videojáték hozta 1999-ben. Fun fact: Ugye eljátsszák a műszaki hibát, de ez nézettségi szempontból elég kockázatos és meg is lett az eredménye a nézettségi adatokon. A wiki szerint a legrosszabb számot produkálta. Összefügg, vagy csak a ünnep miatt alakult így? Ahogy olvasom az egyik itteni hozzászóló is megette :)
Nekem egyébként nem jött be, a jumpscare után valami komolyabb kidolgozásra számítottam, de azután inkább ilyen zavaros montázsnak tűnt az egész, talán a megtalált telefonos történetet, ha jobban beleszövik… 10/6

Összességében bejött a sorozat, a színészek nagyon jók, tetszik, hogy a humor simán elviszi a részeket a csavarok és a csattanók megérkezéséig. Várjuk a következő adagot.

bxs - 2019. 02. 01. 12:12

Csak, most néztem meg.
Élőben nagyot üthetett. Ezt nagyon végiggondolták, zseniális volt a kivitelezés, a legapróbb részletekig:

Természetesen élőben megjelent Reece Shearsmith tweetje, amire a BBC2 is reagált. Beleszerkesztették a wikipédia oldalukba a három szereplő halálának időpontját és helyszínét.

Az is kiderült, hogy a lediktált telefonszám egy korábbi sorozatukban már használták, a The League of Gentlemenben.

Valamint most tudtam meg, hogy a részeket a 9-es számon kívül más is “összeköti”. Minden részben el van rejtve egy réznyúl.
https://www.telegraph.co.uk/tv/0/cult-inside-no-9-hare/

Vajon mennyi észrevétlen apró utalás lehet még a sorozatban?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz